PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór D90/40D/A700

FDL
19-09-2008, 22:11
Witam. Nowy na forum, jednak znam marke forum nkona i wiem, że moge tu liczyć na fachową pomoc...

Jestem właściwie w przededniu wyboru aparatu... w USA. Niestety zależy mi na czasie, bo mój upatrzony 40d okazał się fikcją i cygańskim wróżeniem z pachy... odradzam więc wszystkim korzystając z okazji internetowy sklep photodynasty choćby nie wiem jak ceny kusiły... [przepłaciłem własną chytrość nerwami, czasem... no i koniecznością pośpiechu w nowym wyborze]

Ale do rzeczy...
Oto alternatywy, nad którymi mocno się zastanawiam, a czas mam właściwie do jutrzejszego wieczoru.
1. Sony Alpha A700 z 18-200mm f/3.5-6.3 Aspherical ED
2. Nikon D90 x 18-105mm f/3.5-5.6G ED AF-S VR DX
3. Canon EOS 40D 10.1MP z 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM

i tak;

ad. 1. soniacz kusi domniemanym kuzynostwem z d300 no i stabilizacją w body - brak jednak live view... tyle czy w lustrzankach rzeczywiście to jest potrzebne? Szczególnie jeśli wszystkie apraty z tej półki owe live view mają mocno okrojone... Podoba mi się tez podwójne gniazdo kart...

ad. 2. hicior - dobrze to i źle. Fajnie byłoby pobawić się filmami w hd, ale z kolei obiektyw to wciąż zagadka, a to co widziałem na zdjęciach testowych.... aberracja na małych ogniskowych troche zbyt duża... ale od czego jest fotoszop w sumie... Kiedy na szybko sprawdzałem obiektyw to aberracja rzeczywiście średnia + wolny af - cohć celny. Jakość wykoania - jak na kita porządny. Poza tym cóż. W mojej opinii Nikon to Nikon - jakoś najbardziej mu ufam.

ad. 3. Duży i ciężki a to lubię. Niby starszy model, juz tatuś [bo jest d50], ale trzyma się nieźle i jeszcze niejedna małolata na niego poleci Obiektyw jednak wydaje się mocno średni. Wyświetlacz też może denerwować, podobnie jak legendarne braki w kompensacji ekspozycji i kłopoty z auto iso. Kuszą krzyżowe pola af, choć ich mniej.

Szczególnie nie mam pojęcia o soniaczu, bo tego nawet w ręku nie miałem, nie znam systemu, dostępnej optyki, mozliwości.
Bardzo proszę o rady, będę wielce wdzięczny. A może dysponujecie linkami do jakiś pewnych sklepów w usa, gdzie jest coś bardziej interesującego w cenie do 1300$ - to absoutny max. Dodam też, że co najmniej przez rok kiepsko będzie z rozbudową zestawu, więc celem jest aby nie tylko body ale i obiektyw pozwalające w parze na jak najlepsze efekty.
Niecierpliwie będę śledził wątek. Dziękuje wszelkim guru i innym brodatym mędrcom

PS. Propozycje, które teraz rozważam to oferty z amazon.com Wiem, że tam nie kombinują...
PS2. Coby nikt nie czuł się urażony to roz[ytuję też na innych forach. :)
PS3. To jest moj wejście w system na kilka lat, stąd decyzja jest dla mnie tak ważna.

BES
20-09-2008, 11:42
Sony bym odrzucił już na starcie. Gdybyś miał to w ręce wiedziałbyś dlaczego... Sony nigdy w życiu, tylko N lub C.
Live view raczej sensu nie ma, czasem może się przydać przy jakimś nietypowym kadrze, ale tutaj potrzebny byłby jeszcze ruchowy wyświetlacz... Dlatego dla mnie to raczej gadżet.

Weź D80, a za resztę kup szkło :D

Ancior
20-09-2008, 11:44
ciężki wybór przed Tobą. Ja bym wybierał tylko pomiędzy C i N. Udanych zakupów!

FDL
20-09-2008, 12:00
Sony bym odrzucił już na starcie. Gdybyś miał to w ręce wiedziałbyś dlaczego... Sony nigdy w życiu, tylko N lub C.
Live view raczej sensu nie ma, czasem może się przydać przy jakimś nietypowym kadrze, ale tutaj potrzebny byłby jeszcze ruchowy wyświetlacz... Dlatego dla mnie to raczej gadżet.

Weź D80, a za resztę kup szkło :D

Wczoraj miałem Sony w ręku - wiem dlaczego odrzucasz :) Rzeczywiście to jakieś nieporozumienie. Z gripem... jeszcze gorzej.

Co do Live View to zgadzam się w 100%, taki sam mam na to pogląd. Tyle, że właśnie nie do końca wiadomo, kiedy zdarzy się sytuacja, w której live view może być potrzebny do zrobienia ciekawej fotografii.

Koniec końców stanęło przede mną pytanie o porównywalnym sensie jak 'jako czy kura' a brzmi ono 'nikon czy canon' :D

Erie
20-09-2008, 12:01
wybierz sobie Canona 40D z obiektywem 17-85 USM IS i będziesz zadowolony, a zapłacisz za to jakieś 3500 zł, co do D90 to niewiadomo czy hicior - jakoś jeszcze się nie sprzedaje ;), co do A700 - wybór obiektywu dość marny, a sam korpus też najlepszy nie jest

FDL
20-09-2008, 12:47
wybierz sobie Canona 40D z obiektywem 17-85 USM IS i będziesz zadowolony, a zapłacisz za to jakieś 3500 zł, co do D90 to niewiadomo czy hicior - jakoś jeszcze się nie sprzedaje ;), co do A700 - wybór obiektywu dość marny, a sam korpus też najlepszy nie jest

Trafiłes w samo sedno :) Właśnie to dziś zamawiam. No i zestaw aż się prosi o rozbudowanie o 70-300 IS USM. Może za rok :) A za dwa 60d :P

The Fly
20-09-2008, 15:06
IS przy tych ogniskowych wiele nie daje. Lepiej zainwestować w obiektyw z maksymalnym otworem f/2.8.

Erie
20-09-2008, 15:19
IS przy tych ogniskowych wiele nie daje.

aha :), fajnie, że można się czegoś dowiedzieć na forum, a teraz pokaż mi zdjęcie z niskim ISO, z ogniskową rzędu 17-85, czasem np. 1/5 sekundy bo światła mało i nieporuszone

albo... panoramowanie np. na wyścigach rowerowych, gdzie miejsca jest jak kot napłakał i konieczne jest wykorzystanie ogniskowej 50 mm lub mniejszej

jednak obawiam się że stabilizacja daje i to dużo, nie kazdy ma ręce snajpera

The Fly
20-09-2008, 15:59
Możesz ustawić niższą przysłonę niż na tym z IS i Ci zrekompensuje :>. 1/8s spokojnie da się utrzymać bez poruszenia na takich ogniskowych. No przy 85mm 1/10s :>.

Jak miałbym wybór przy szerokim Zoomie światło czy stabilizacja, biorę światło. Przy tele biorę stabilizację. Porste :].

Erie
20-09-2008, 17:10
Możesz ustawić niższą przysłonę niż na tym z IS i Ci zrekompensuje :>. 1/8s spokojnie da się utrzymać bez poruszenia na takich ogniskowych. No przy 85mm 1/10s :>.

Jak miałbym wybór przy szerokim Zoomie światło czy stabilizacja, biorę światło. Przy tele biorę stabilizację. Porste :].

hmm jak umiesz utrzymać 1/8 sekundy przy np. 70 mm to gratulacje

maly5
20-09-2008, 21:11
hmm jak umiesz utrzymać 1/8 sekundy przy np. 70 mm to gratulacje
stary ... spokojnie da sie utrzymac.. nawet przy 1/3 sekundy.. fakt ze gowno widac, ale utrzymac sie da :-D

Erie
20-09-2008, 21:41
stary ... spokojnie da sie utrzymac.. nawet przy 1/3 sekundy.. fakt ze gowno widac, ale utrzymac sie da :-D

lol, to ja nawet przez godzinę mogę trzymać, ale chodzi o to by włąśnie było widać i by było ostre (albo jak najbardziej zbliżone do ostrego)

FDL
20-09-2008, 22:54
Okazuje się, że 40D ma szansę nabrać drugi oddech i otrzymać w prezencie funkcjonalności, których brakuje mu względem D90... Pozostaną tylko kiepski wyświetlacz i gorsza matryca. Info tutaj (http://chdk.wikia.com/wiki/40D)

Z powodu sentymentu do Nikona z chęcią bym przystał na pomysł d90+16-85, ale cóż; 40d z niezłym 17-85 is usm to ok 1300 $.
D90 z 16-85 to ponad 2000 $ W tej cenie mógłbym dokupić do 40d jeszcze całkiem dobry 70-300 IS USM nazywany czasem z przesadą ukrytą L-ką.

Wybrałem tą aukcję (http://www.amazon.com/Canon-Digital-Camera-17-85mm-Accessory/dp/B001ARY26U/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=photo&qid=1221870810&sr=1-2), zamówienie poszło. No i wiem, że ten statyw to można sobie włożyć, a ta karta cf to też barachło. Na początek wystarczą.
Do tego ten plecak (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000VONEI0/ref=ord_cart_shr?%5Fencoding=UTF8&m=A3SPLR0MSOYZ8O&v=glance).

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc. Jak widzicie wybrałem jednak Canona. Żałuję tylko, że canonowe forum nie żyje tak bujnie jak to. :)

Ezechiel
22-09-2008, 20:34
canon 40d, stranie fajny aparat ,co do d90 to taki gadzeciarski aparat

The Fly
22-09-2008, 22:53
canon 40d, stranie fajny aparat ,co do d90 to taki gadzeciarski aparat

Może i gadżeciarski ale ma świetną matrycę z D300 :>.

pn
22-09-2008, 23:43
Oba sa fajne, musisz pojsc do sklepu i wybrac, co Ci bardziej pasuje.

YakuzA
23-09-2008, 02:56
sony odrzucasz na starcie, chcesz kupic aparat - kup pan z firmy z tradycja, kupujesz d90 - jestesmy wszyscy szczesliwi bo piszesz jak dziala na forum, kupujesz 40d TY jestes szczesliwy, my nie (bo nie bedzie Cie na forum hehe:) )

YakuzA
23-09-2008, 02:58
aha no i ciekawe co miałes wczesniej, jak nic, to se pan wybierz, jak miales wczesniej nikona to chyba lepiej byloby ci zostac w tym systemie, no chyba ze planuejsz rozwod i chcesz sprobowac czegos nowego :)

Remol71
23-09-2008, 07:24

C17-85 IS USM jest conajmniej kontrowersyjny. Szeroki koniec ma wady, dosyć mocno aberuje i ma beczkę. W DPP można to skutecznie poprawić. Stabilizacja w tym szkle jest bardzo wydajna.

Erie
23-09-2008, 08:26
C17-85 IS USM jest conajmniej kontrowersyjny. Szeroki koniec ma wady, dosyć mocno aberuje i ma beczkę. W DPP można to skutecznie poprawić. Stabilizacja w tym szkle jest bardzo wydajna.

kontrowersyjny czy też nie - jest to bardzo dobre szkło za niewielkie stosunkowo pieniądze - podobnie jak kit Nikona 18-70 (przy czym szkło Canona jest w tym momencie lepsze troszkę, choćby dzięki tej stabilizacji), ewentualnie można o porównać z kitem 16-85 Nikona, ale z nim miałem mało do czynienia więc się za dużo wypowiadać nie mam jak

pn
23-09-2008, 09:26
Szczerze mowiac wszystkie trzy aparaty sa niezle i obojetnie ktory wybierzesz bedziesz na pewno zadowolony i kazdy z nich pozwoli Ci robic dobre zdjecia.