Zobacz pełną wersję : D 50
Szanowni Państwo!
Mam takie małe pytanie, otoz jestem szczesliwym posiadaczem nikon d 50, robie foty non stop, i zastanawia mnie jedno: a mianowicie, gdy przekrecam mojego nikosia (bez foty, tylko jak go ustawiam np. do robienia foty), slysze jak w srodku cos brzeczy (jakby sprezynka)...nie jest to nic w obiektywie, nie jest to sprezynka pod akumulatorem, i wlasnie coz to moze byc???Niby nic, a jednak zlosci i meczy watpliwosciami...moze mi ktos pomoc???A moze to nic takiego??
Pozdrawiam
lcwik8
adrian_c
10-06-2006, 22:40
było na forum o tym ale z przyjemnoscia odpowiem jeszcze raz. jest to małą kuleczka w korpusie dzieki której aparat wie czy robisz foty vertical czy nie vertical :D
Naprawde bardzo dziekuje....i przepraszam zaa fatyge...szukalem, ale nie moglem sie doszukac....dziekuje jeszcze raz...
lcwik8
uffff bo ja myślałem że tam ziarenko piasku buszuje ;) raz już jedno ziarenko przyłapałem podczas próby dostania się do puszki za pomocą szpary obok przycisku samowyzwalacza :wink:
babilon79
18-07-2006, 19:05
mam od niedawna nikona d50 z szklem dx 18-55.Generalnie jestem zadowolony ale chcialbym zmienic je na dx 18- 70.Czy roznica jest proporcjonalna do ceny i czy warto powielac zoom.Z gory dzieki za odpowiedz
Ja tam w swoim d50 nic nie słyszałem jeszcze... no cóż, na starość człowiek głuchnie.. :D
mariuniu
18-07-2006, 20:03
...Czy roznica jest proporcjonalna do ceny i czy warto powielac zoom...
Ja mam D50 + 18-70 i powiem tak: zanim kupiłem ten zestaw przejżałem mnóstwo zdjęć robionych zarówno 18-70 i 18-55 i myślę że jak na moje "amatorskie" oko to w pewnych skrajnych wartościach przysłon i ogniskowych jakaś różnica jest ale napewno nie przekłada się na tak dużą różnicę cenową pomiędzy 18-55 i 18-70. 18-55 poprostu jak na swoją cenę to bardzo dobry obiektyw i za te pieniądze (zwłaszcza kupując w zestawie z body) nic lepszego się nie znajdzie - mówimy o jakości optycznej. Natomiast u mnie na ostateczną decyzję wpłynęła plastikowa jakość wkonania 18-55 - odrazu rzuca się w oczy i pod tym względem (jakość wykonania) pomiędzy 18-55 i 18-70 to już jest mozna powiedzieć przepaść. Ja tak to odczułem i sugerując sie dodatkowo dłuższym końcem (70mm) wybrałem 18-70 ale dal kogoś kto nie dysponuje odpowiednią gotówką z pewnością 18-55 jest w sam raz. Acha i nie oszukujmy się - obydwa obiektywy to najniższa amatorska półka więc cudów nie ma co oczekiwać. Pzodrawiam.
babilon79
18-07-2006, 20:58
Dzieki za szybka odp.Mam jeszcze pytani odnosnie zoomu 55-200 tez tej czysto amatorskiej wersji.Moze ktos go uzywal?Pozdrawiam
55-200 jakościowo jest sporo lepszy niż 18-55. będziesz zadowolony
babilon79
19-07-2006, 20:52
Mam jeszcze pytani odnosnie obiektywow analogowych. Czy roznice miedzy dedykowanymi sa tak duze .Jesli nie to jaki zoomik zakupic ,najlepiej do portretu i w miare przystepnej cenie.Z gory dzieki za odp.Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 20 Lip, 2006 ]
Dzieki za szystkie odpowiedzi.mam jeszcze male pytani odnosnie trzech szkielek na ktore mnie stac. Sa to sigmy 18-125 i 18-200 czy jednak nikkor 55-200. Pozdrawiam
nie vertical = horizontal 8) :P
babilon79
21-07-2006, 06:53
No to juz chyba kompletna zlewka a szkoda.Zawsze tak robicie nowej grupie ludzi. To fajnie.Dwa dni czekam na odp a tu nic.Wiem moze nie jestem zaorientowany ale to moje poczatki.
babilon79, o co tobie chodzi??
babilon79
21-07-2006, 13:57
Po prostu pomyslalem sobie ze mnie zlaliscie.A jesli nie to sie ciesze.Pozdrawiam
babilon79, nikt cie nie zlewa. po porstu nikt, kto ma na temat zadanego przez ciebie pytania jakies zdanie/info tu nie zajrzal, albo po porstu przeoczyl ten twoj dopisany post. zawsze mozesz zalozyc osobny watek i scisle sprecyzowac o co ci chodzi,. wtedy mysle, dostaniesz rzeczowe odpowidedzi ;)
pozdrawiam
babilon79
21-07-2006, 16:23
DZieki za wyjasnienie, jest to moje pierwsze forum i niezabardzo wiem jak to dziala.Pozdrawiam
[ Dodano: Pon 31 Lip, 2006 ]
Panowie i panie zdecydowalem sie na zakup 18-70 dx do mojej 50.Tera przedemna wybor reszty ogniskowej.Zastanawiam sie nad sigma 70-300 dg apo macro lub tez sigma 70-300 dg apo 2 super macro.Ponoc ta pierwsza ma klopoty z af? Jak to sie ma w przypadku tej drugiej .Za odp. z gory dziekuj i pozdrawiam wszystkich nikonowcow.p.s.zastanawialem sie nad nikkorem 70-300 ed ale jest troche za drogi! :mrgreen:
Witam
dzis zakupiłem Nikona D50 + 18-55 i jak narazie jestem bardzo zadowolony.... nie wiem tylko dlaczego ale jak zrobilo sie szarawo na dworze to nie lapal ostrosci i nie mozna zrobic bylo zdjecia ??
czy to normalne ??
a apropos zoomu to ja jednak polecalbym Nikkora 70-300 lub tamrona slyszalem ze sigma teraz nie idze w jakosc.... ale jezeli juz to APO bo tamta ma gorsza jakosc obrazu przy max 300 mm .....
babilon79
10-08-2006, 23:12
Witka.Odnosnie zapytania o ostrosc przy slabym swietle,18-55 potwierdzam.Moj zachowuje sie tak samo.Z tego powodu przymierzam sie do 18-70.Ponoc jest lepszy.Pozdrawiam
to mam jeszcze jedno pytanie kiedy moge przelaczac ten suwak na obiektywie Auto.Manual focus...
czy tylko przy wylaczonym aparacie czyprzy wlaczonym tez mozna ??
i czy przestawiajac to na obiektywie musze tez na aparacie ??
pozdrawiam :)
babilon79
11-08-2006, 22:20
Siemanko.Jesli chodzi o af a mf to z mojego doswiadczenia wynika ze mozesz je przelaczac w kazdej sytuacji.Gdy przelaczysz go na obiektywie lub na aparacie to tak czy tak af nie bedzie dzialal.Sprawdz sobie.Pozdrowienia
no tak ale czy to nie wplywa negatywnie na dzialanie obiektywu ??
i dlaczego jak mam wlaczonego asystenta AF to czasem sie uruchamia a czasem nie i nie moge zrobic zdjacia bo aparat nie lapie ostrosci ?? to wtedy tylko manual ??
babilon79
13-08-2006, 21:49
Witam.nie wiem czy zapoznales sie z 3 trybami af,tj.pojedynczym,dynamicznym i centralnym.Kazdy z nich pracuje inaczej.Jesli to nie to to nie wiem co to bedzie.Pozdrawiam.p.s.Odwrzesnia wychodzi nowe szklo do cyfry nastepca 18-70,18-135 czyli w przeliczeniu 27-205.