Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300 czy...

noraczej
18-09-2008, 19:26
witam! w okolicach zimy planuję wydać na sprzęt kwotę w okolicach 4tys zł i mam dylemat na co wydać te pieniądze...
czy na D300 czy... nikkora 80-200/2.8 ?
dodam że teraz mam D70 i sigme 10-20, zajmuję się (na razie amatorsko ale zaczynam o tym myśleć jako o przyszłości) fotoreportażem/dokumentem szerokopojętym
moglibyście dobrzy ludzie doradzić, pomóc w wyborze ? :)

pozdrawiam

Paradox
18-09-2008, 20:16
To ja Ci pomogę jak umiem i mogę: na biednych je wydaj . Albo na żonę/kochankę/połowicę.
Będzie pożytek z tego . Albo publiczny ( w pierwszym wypadku) , albo prywatny ( w drugim).
Właściwie nie widzę logicznego uzasadnienia stawiania takiego pytania na forum publicznym.
Nie żebym starał się być złośliwy. Po prostu moim zdaniem złe pytanie zadajesz.
Jak masz pieniądze kup i jedno i drugie . Jak nie masz- nie kupuj niczego.
Zrób to, co Ci sprawi większą frajdę.
Nikt nie zdecyduje za Ciebie . Bo tak naprawdę stoisz przed dylematem na co wydać pieniądze.
A żeby zakup był logicznie uzasadniony powinieneś wiedzieć co tak naprawdę jest Ci potrzebne.
Skoro nie wiesz, to pewnie niczego nie potrzebujesz ;)
Zastanów się dobrze co da Ci każdy z tych hipotetycznych zakupów . Czy w ogóle coś ci da. Czy lepszy aparat cokolwiek zmieni.
Czy ten który masz ma wady . I czy tych zwad pozbawiony jest ten, który chcesz kupić.
Ni daj się specom od marketingu .
Podobnie z obiektywem.Gdy naprawdę stanie się potrzebny , wtedy nie będziesz już miał wątpliwości .
Co najwyżej w kwestii konkretnego modelu i ceny .
I takich dylematów ewentualnie Ci życzę

noraczej
18-09-2008, 20:34
cóż... dzięki ;) :D

Przemek Paśnik
18-09-2008, 20:35
Jeśli myślisz o AFsie, bierz szkło

maki
18-09-2008, 21:04
Ja na Twoim miejscu kupiłbym D300. Uważam że d300 + 10-20 + coś na co sobie nazbierasz to lepszy zestaw niż d70, sigma i 80-200.
Ale to moje zdanie, więc nie wyjeżdżać tu, że szkło jest zawsze szkło, a body się starzeją... Mogłem dalej robić d50 i nakupować szkieł za 6kilo, a kupiłem d300 i robie 18-200 i jestem szczęśliwy.

Pozdrawiam

Wojt@s!o
18-09-2008, 23:36
Ja na Twoim miejscu kupiłbym D300. Uważam że d300 + 10-20 + coś na co sobie nazbierasz to lepszy zestaw niż d70, sigma i 80-200.
Ale to moje zdanie, więc nie wyjeżdżać tu, że szkło jest zawsze szkło, a body się starzeją... Mogłem dalej robić d50 i nakupować szkieł za 6kilo, a kupiłem d300 i robie 18-200 i jestem szczęśliwy.

Pozdrawiam

Szkło to podstawa a D70 to nadal dobry aparat.Tak tak da się nim robić zdjęcia

Maryj
18-09-2008, 23:48
ostatnio bawiłem się w studio d70 i d300 nawet nie będę mówił jakie to było porównanie...

Wojt@s!o
18-09-2008, 23:52
No to pochwal się rożnicami

Maryj
18-09-2008, 23:55
No to pochwal się rożnicami

zdjęcia z d70 wywaliłem ale w pon. powtórzę.

marekm
19-09-2008, 08:59
Kup jedno i drugie, ale używane.

Maciek321
22-09-2008, 00:35
To ja Ci pomogę jak umiem i mogę: na biednych je wydaj . Albo na żonę/kochankę/połowicę.
Będzie pożytek z tego . Albo publiczny ( w pierwszym wypadku) , albo prywatny ( w drugim).
Właściwie nie widzę logicznego uzasadnienia stawiania takiego pytania na forum publicznym.
Nie żebym starał się być złośliwy. Po prostu moim zdaniem złe pytanie zadajesz.
Jak masz pieniądze kup i jedno i drugie . Jak nie masz- nie kupuj niczego.
Zrób to, co Ci sprawi większą frajdę.
Nikt nie zdecyduje za Ciebie . Bo tak naprawdę stoisz przed dylematem na co wydać pieniądze.
A żeby zakup był logicznie uzasadniony powinieneś wiedzieć co tak naprawdę jest Ci potrzebne.
Skoro nie wiesz, to pewnie niczego nie potrzebujesz ;)
Zastanów się dobrze co da Ci każdy z tych hipotetycznych zakupów . Czy w ogóle coś ci da. Czy lepszy aparat cokolwiek zmieni.
Czy ten który masz ma wady . I czy tych zwad pozbawiony jest ten, który chcesz kupić.
Ni daj się specom od marketingu .
Podobnie z obiektywem.Gdy naprawdę stanie się potrzebny , wtedy nie będziesz już miał wątpliwości .
Co najwyżej w kwestii konkretnego modelu i ceny .
I takich dylematów ewentualnie Ci życzę

Kolega tu ma absolutna rację... Nie ma wyboru body czy szkło... Kupisz body, to wiedz, ze tostudnia bez dna. Samym body zdjęcia nie zrobisz. Nie ma wyboru. To i to... To jest wybór. Bo to tak jak bys kupił dobry terenowy samochód z napedem na 4 koła a jeździł na najgorszych oponach i dziwił sie, ze nie idzie po sliskiej glinie, tak jak powinien...

pozdrawiam.

Tok'Ra
22-09-2008, 08:51
Zawsze można kupić używane szkło plus D300 na raty na dowód, np. 30x 0% = po ok 160zł miesięcznie tylko.
Jest wtedy silniejsza motywacja rzucić kochanki, picie i palenie - czyli w bonusie samo zdrowie dostaniemy.;-)