PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pale

harb
17-09-2008, 14:11
z dedykacją dla Anchela (podoba mu się dziewiczy piasek, to niech ma)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img380.imageshack.us/img380/6218/dsc0917krforumrv0.jpg)

większa wersja http://img380.imageshack.us/img380/6737/dsc0917krmb8.jpg

mariusz_777
17-09-2008, 14:20
O mnie się bardzo podoba, jest pięknie :D
Pozdrawiam

Euroset
17-09-2008, 14:21
Janusz!
Jak zawsze profesjonalnie!!!

POZDRAWIAM!
Darek

pawel
17-09-2008, 14:35
Napiszę o obróbce - ogólnie ładna i miła dla oka kolorystycznie, ale jak dla mnie zbyt mocno ocierająca się o cyfrową sztuczność. Pale na pierwszym planie wyglądają jak doklejone, a te dalej w wodzie mają białą poświatę. Chmury są częściowo niebieskie, a częściowo czarno-białe, jakby lokalnie zdesaturowane. Na większej wersji wg. mnie mnie widać, że całość jest mocno przeostrzona i powyżej linii horyzontu są takie poziome kreski, które wyglądają jak rysy.

harb
17-09-2008, 14:44
Napiszę o obróbce - ogólnie ładna i miła dla oka kolorystycznie, ale jak dla mnie zbyt mocno ocierająca się o cyfrową sztuczność. Pale na pierwszym planie wyglądają jak doklejone, a te dalej w wodzie mają białą poświatę. Chmury są częściowo niebieskie, a częściowo czarno-białe, jakby lokalnie zdesaturowane. Na większej wersji wg. mnie mnie widać, że całość jest mocno przeostrzona i powyżej linii horyzontu są takie poziome kreski, które wyglądają jak rysy.

zgodzę sie co do chmur - przeoczenie :-D pale sa autentyczne tak rysuje szkło i nie ma tutaj zadnej winy ze strony obróbki ,kontrast kompletnie niepodbijany fotka praktycznie nieostrzona - moze pewne detale zwaliły sie przy konwersji -fotka w pełnym wymiarze wyglada bdb. (fakt przeoczyłem w prawym rogu kolor chmur )

elix
17-09-2008, 14:46
Mam podobne skojarzenia jak pawel - pierwsza moja myśl była taka, że te pale wyglądają jakby były wyrenderowane w jakimś programie do 3D - to chyba "zasługa" tej maksymalnie maksymalnej ostrości - mimo, że obrazek ładny to jednak wolę harb Twoje bardziej "naturalne" prace.

anchel
17-09-2008, 14:58
A dziękuję pięknie!
Dziewiczy piasek eh... ;]

Seeker
17-09-2008, 15:05
Podoba sie.

harb
17-09-2008, 15:11
no fajnie ze forum jest własnie takie i dyscyplinuje (co bardziej popędliwych - ja zawsze za bardzo się spieszę ) wstawiam wersję "letko" poprawioną (chmury) z palmi i ich 3D utrzymuje swoja wersję ,tym bardziej że pamiętam iz fociłem je przy minimalnej odległości do motywu

Ps.mnie zawsze dziwi inna sprawa , np.mój kolega ma zwyczaj powiekszania fotki do niebotycznych rozmiarów i szukaniu w niej wad - tłumacze mu ze jezeli na ekranie 19-sto calowego monitora nie widzę drastycznych nioedociagniec a fotki z reguły drukujemy na papierze w rozmiarach (ja z reguły 20x30cm) i nie ma na nich zadnych widoczych niedociagnieć to po co - przecierz kompresja zepsuła juz nie jedna wklejaną na forum fotkę

2 wersja nr 2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/5163/dsc0917forumwp2.jpg)

Dyziek
17-09-2008, 15:12
Widzisz Janusz za bardzo ostre szkło kupiłeś;)

Kolejna dobra praca, na Twoim wysokim poziomie.

pozdrawiam

Guancho
17-09-2008, 15:32
Chyba to ostre szkło nie pozostawia Ci jaśniejszych obwódek na 30px w oryginale dookoła pali (szczególnie widoczne na końcu falochronu)
W tym przypadku niestety pozostaje także wrażenie sztuczności i co więcej braku trójwymiarowości (pierwsze trzy pale szczególnie się w oczy mi rzuciły)
Trudno mi powiedzieć czemu tak się stało... winiłbym za to płaskie śwatło, co zostało spotęgowane przez wyrównanie kontrastów (lub też potężny DR the siedemsetki).
Czyli podsumowując... Jest ok, ale bez fajerwerków :)
PZDR!

pawel
17-09-2008, 16:04
no fajnie ze forum jest własnie takie i dyscyplinuje
W końcu forum jest po to żeby pomagać, i po to się zdjęcia wstawia :)

Ps.mnie zawsze dziwi inna sprawa , np.mój kolega ma zwyczaj powiekszania fotki do niebotycznych rozmiarów i szukaniu w niej wad
No cóż, przynajmniej pozostaje się pocieszać, że w tym czasie mógłby robić coś o wiele gorszego - parafrazując monty pythona ;P

sea21
17-09-2008, 19:13
podoba sie. tylko ten dziwny efekt sztucznosci. ogolnie foktka budzi pozytywne emocje. pozdrawiam :)

borregaard
18-09-2008, 12:54
B.porządna fota,jak zawsze zresztą.Podoba się.Co do płaskości,sztuczności i innych tego typu uwag....:mrgreen: ,to nie zaproponujcie przypadkiem Januszowi powrotu do kita,bo tam to dopiero są fajerwerki z plastyką,ostrością...i wszystko co najlepsze...bez przesady...:wink: No ,ale cóż, jak czegoś nie widać ,to trzeba o tym wspomnieć...
Jasne...nie rozpieszczać dziadka,niech nie zawyża średniej...:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

malasana
18-09-2008, 13:36
Dla mnie jest piekne to zdjecie, zwlaszcza podoba mi sie niebo. Szczerze gratuluje poziomu jaki osiagnales:)

Skrzat
18-09-2008, 22:30
Dla mnie jest piekne to zdjecie, zwlaszcza podoba mi sie niebo. Szczerze gratuluje poziomu jaki osiagnales:)

Poziom wzrasta i tego nie można nie zauważyć:!:
Nie komentuję fotek pod kątem technicznym bo moja wiedza w tym zakresie jest skromna:oops:.

Odbieram fotki zmysłami a ta pobudza mój zmysł piękna.

jm
19-09-2008, 19:45
ech... Wy nad morzem.... nic tylko fotografować. Tematy po prostu leżą sobie na plazy, tak sobie;)
Sama takich pasteli nie robię (bo zazwyczaj ciemniej;) - podoba mi się spokój na tej fotce.

malasana
19-09-2008, 19:54
Ja tez zazdroszcze tego morza, to niezwykle fotogeniczny model ten Baltyk:)

harb
19-09-2008, 20:31
ech... Wy nad morzem.... nic tylko fotografować. Tematy po prostu leżą sobie na plazy, tak sobie;)
Sama takich pasteli nie robię (bo zazwyczaj ciemniej;) - podoba mi się spokój na tej fotce.

to nie tak Jolu , ja w tym roku nad prawdziwym morzem czyli w Chałupach byłem jedno popołudnie ,noc, i poranek (ale zdażyłem trzasnać sto fot) miałem farta bo wiało i nagoniło chmur ,ale Anchel narzekał ze przez dwa tygodnie we Władysławowie miał dzień po dniu nijakie wypalone niebo

przez piętnascie lat jezdziłem kiedyś w karkonosze - i mnie urzekają tamte rejony ,tak więc kazdy chce urozmaicenia

pozdrawiam :-D