Zobacz pełną wersję : SUNPAK PZ 5000 AF i D70s ?
Czy lampa Lampa SUNPAK PZ 5000 AF będzie poprawnie współpracować z lustrzanką cyfrową Nikon D70s ?
Valdek_Tychy
09-06-2006, 13:42
Nie jest to lampa dedykowana do cyfrowych korpusów więc nie będzie pracowała w TTL-u a jedynie w trybie manualnym
Nie tylko w trybie manualnym , ale również w trybie preselekcji przysłony, działać będzie również automatyka tyrystorowa lampy.
Valdek_Tychy
09-06-2006, 19:25
Ja mówię o trybie manualnym lampy a nie aparatu - automatyka tyrystorowa zadziała ale to nie to samo co iTTl
Z tego co pamietam, to calkiem dobrze sobie radzila ta lampa w trybie AA.
Natomiast ttl niestety nie.
Nie bardzo tez chodzil tryb 'slave', gdyz nikus wali ze dwa razy przy blysku z wbudowanego blyskacza i a Sunpak probuje nadazyc. Jak musi walic na maxa to niestety nie wyrabia.
Ale czy będzie chociaż ustawiać odpowiedni zoom i siłę błysku na automacie ?
Valdek_Tychy
09-06-2006, 20:37
Zoom nie,a błysk będzie ustawiał tylko za pomocą automatyki tyrystorowej - czyli w przybliżeniu przy czym do lampy będziesz musial wprowadzić parametry iso i przyslona jaka będzie ustawiona w obiektywie i na tej podstawie lampa ustawi przybliżoną siłę błysku i powinna podać (nie mam pewności czy tak jest) zakres odległości w jakich naświetlenie będzie właśniwe. Nie oczekuj jednak takiej dokladności w doborze siły błysku jak w TTL z analogami
Właśnie tego się obawiałem.
Do tej pory przy byłej już cyfrówce - Panasonic LumiX DMC Z20, musiałem wszystko ustawiać ręcznie, począwszy od ISO, siły błysku, zoom i przesłonę... i zanim to wszystko poustawiałem to... nie było co fotografować, dlatego lampa więcej przelażała w szafie niż była założona na aparat.
Ponieważ właśnie zakupiłem D70s (jest w drodze) to myślałem, że chociaż to tego aparatu się przyda, wszak jest dedykowana do Nikona, jednak do analogów a nie cyfry i lipa...
Będę musiał kupić jakiś inny "ogarek", a z tym się pożegnać...
Nie chce może ktoś kupić ?
Valdek_Tychy
09-06-2006, 21:51
Kup SB600 staniały ostatnio.Ja mam i sobie chwalę
Inni polecają Sigma 500 DG ST
Co zrobię - jeszcze nie wiem, najpierw muszę sprzedać dotychczasowego Sunpaka.
Dzięki za porady !!!
Zoom nie,a błysk będzie ustawiał tylko za pomocą automatyki tyrystorowej - czyli w przybliżeniu przy czym do lampy będziesz musial wprowadzić parametry iso i przyslona jaka będzie ustawiona w obiektywie i na tej podstawie lampa ustawi przybliżoną siłę błysku i powinna podać (nie mam pewności czy tak jest) zakres odległości w jakich naświetlenie będzie właśniwe. Nie oczekuj jednak takiej dokladności w doborze siły błysku jak w TTL z analogami
Zoom bedzie ustawiać.
Właśnie odebrałem przesyłkę z D70s więc zaraz posprawdzam jak jest z tą współpracą z Sunpakiem
Valdek_Tychy
10-06-2006, 12:36
Zoom bedzie ustawiać.
Nie będzie 8)
slawson38
10-06-2006, 12:47
mswilk napisał -[quote]Nie chce może ktoś kupić ?[/quote
za ile
Zapraszam tu: http://www.allegro.pl/item109368280_sunpak_pz_5000_af_najmocniejsza_do_n ikonow_.html
Zoom bedzie ustawiać.
Nie będzie 8)
Będzie. Jeżeli u Ciebie nie działa, to znaczy ze masz uszkodzoną lampę, albo aparat.
No i okazało się, że lampa owszem działa, ale jedynie w trybie manualnym, czyli że wszystkie parametry trzeba ustawiać ręcznie. Zarówno ISO jak i zoom, przysłona również nie działają automatycznie.
Ponieważ D70s mam od 4 godzin !, to być może jeszcze nie wszystko ustawiłem tak jak trzeba w menu (o ile trzeba coś ustawić specjalnie pod lampę zewnętrzną), ale ze wstępnych prób (czyli tylko doczepienie lampy do korpusu) takie właśnie mam obserwacje.
Oczywiście zarówno aparat jak i lampa są sprawne.
No i okazało się, że lampa owszem działa, ale jedynie w trybie manualnym, czyli że wszystkie parametry trzeba ustawiać ręcznie. Zarówno ISO jak i zoom, przysłona również nie działają automatycznie.
Ponieważ D70s mam od 4 godzin !, to być może jeszcze nie wszystko ustawiłem tak jak trzeba w menu (o ile trzeba coś ustawić specjalnie pod lampę zewnętrzną), ale ze wstępnych prób (czyli tylko doczepienie lampy do korpusu) takie właśnie mam obserwacje.
Oczywiście zarówno aparat jak i lampa są sprawne.
Z D100 i Fuji S3 pro zoom lampy Sunpak PZ 5000 działa bez problemu.
D100 nie ma iTTL tylk D-TTL (miedzy innymi dlatego Metz 44AF4-N z tym korpusem dziala a z D70 nie). Dlatego i Twoj Sunpak z D100 smiga a z D70 nie.
D100 nie ma iTTL tylk D-TTL (miedzy innymi dlatego Metz 44AF4-N z tym korpusem dziala a z D70 nie). Dlatego i Twoj Sunpak z D100 smiga a z D70 nie.
Tak, ale ja nie pisze o iTTL tylko o dzialaniu zoom'a.
Valdek_Tychy
10-06-2006, 19:50
Zoom bedzie ustawiać.
Nie będzie 8)
Będzie. Jeżeli u Ciebie nie działa, to znaczy ze masz uszkodzoną lampę, albo aparat.
[ Dodano: Sob 10 Cze, 2006 ]
a nie mówiłem 8)
No tak, ale jesli wspolpraca lampy z korpusem jest tylko manualna, to wszystko jest manualne, przynajmniej w moich lampach tak jest.
No tak, ale jesli wspolpraca lampy z korpusem jest tylko manualna, to wszystko jest manualne, przynajmniej w moich lampach tak jest.
Wszystkie lampy Nikona przed SB800 i SB600 pracuja tylko w trybie manualnym z D70, ale zoom w kazdej dziala (na pewno od SB26 wzwyż), podobnie ze starymi lampami Metza np 32 MZ3, 40MZ3i.
Valdek_Tychy
10-06-2006, 20:52
W mojej SB28 zoom nie chodzi z D70 i to nietylko moim,ale również podpinalem kiedyś SB28 kumpla i też nie chodziła zresztą u niego też jest tak samo SB28 i D70 no abla.
Nikon nie zmienil w korpusie D70 sposobu komunikacji z lampa blyskową - poza brakiem kompatybilności pomiaru blysku z lampami bez iTTL (brak dodatkowego czujnika pomiarowego w aparacie). Różnica iTTL w stosunku do wczesniejszych TTL i DTTL dotyczy tylko pomiaru ekspozycji. Uklad styków jest ten sam. Komunikacja w zakresie ustawionej ogniskowej pozostała taka sama. Lampa SB 800 realizuje to tak samo jak np lampa SB28.
Valdek_Tychy
12-06-2006, 09:39
Możliwe,że tak jest co nie zmienia jednak faktu,że w dwóch przypadkach (więcej nie sprawdzalem) korpus D70 nie steruje zoomem lampy SB28.
A czy z korpusem D70s zoom lampy SB-600 będzie działał automatycznie ?
Wszak SB-600 jest lampą dedykowaną !
Valdek_Tychy
12-06-2006, 10:21
Ta lampa jak najbardziej jest dedykowana do D70s i bedą działały wszystkie jej funkcje