Czy lampa Lampa SUNPAK PZ 5000 AF będzie poprawnie współpracować z lustrzanką cyfrową Nikon D70s ?
Szukaj
Czy lampa Lampa SUNPAK PZ 5000 AF będzie poprawnie współpracować z lustrzanką cyfrową Nikon D70s ?
MarcinWilk
Nie tylko w trybie manualnym , ale również w trybie preselekcji przysłony, działać będzie również automatyka tyrystorowa lampy.
Pozdrawiam:
Andrzej
Z tego co pamietam, to calkiem dobrze sobie radzila ta lampa w trybie AA.
Natomiast ttl niestety nie.
Nie bardzo tez chodzil tryb 'slave', gdyz nikus wali ze dwa razy przy blysku z wbudowanego blyskacza i a Sunpak probuje nadazyc. Jak musi walic na maxa to niestety nie wyrabia.
Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie
Ale czy będzie chociaż ustawiać odpowiedni zoom i siłę błysku na automacie ?
MarcinWilk
Zoom nie,a błysk będzie ustawiał tylko za pomocą automatyki tyrystorowej - czyli w przybliżeniu przy czym do lampy będziesz musial wprowadzić parametry iso i przyslona jaka będzie ustawiona w obiektywie i na tej podstawie lampa ustawi przybliżoną siłę błysku i powinna podać (nie mam pewności czy tak jest) zakres odległości w jakich naświetlenie będzie właśniwe. Nie oczekuj jednak takiej dokladności w doborze siły błysku jak w TTL z analogami
Właśnie tego się obawiałem.
Do tej pory przy byłej już cyfrówce - Panasonic LumiX DMC Z20, musiałem wszystko ustawiać ręcznie, począwszy od ISO, siły błysku, zoom i przesłonę... i zanim to wszystko poustawiałem to... nie było co fotografować, dlatego lampa więcej przelażała w szafie niż była założona na aparat.
Ponieważ właśnie zakupiłem D70s (jest w drodze) to myślałem, że chociaż to tego aparatu się przyda, wszak jest dedykowana do Nikona, jednak do analogów a nie cyfry i lipa...
Będę musiał kupić jakiś inny "ogarek", a z tym się pożegnać...
Nie chce może ktoś kupić ?
MarcinWilk
Inni polecają Sigma 500 DG ST
Co zrobię - jeszcze nie wiem, najpierw muszę sprzedać dotychczasowego Sunpaka.
Dzięki za porady !!!
MarcinWilk
Skontaktuj się z nami