Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : PS Elements 5 - CameraRAW - ustawienia

yaro44
12-09-2008, 11:10
Witam

Mam chyba dość zagmatwany problem - nawet nie wiedziałem jaki tytuł dać :)

Jestem po kilkudniowej lekturze netu i telefonie do supportu Adobe. Poddaje się. Jak forumowicze nie pomogą to już nie widzę dla siebie ratunku ......

Jestem lamerem więc wybaczcie ew. nieścisłości terminologiczne. Mam nadzieję że zrozumiecie problem(y)

Problemy są 2. Na wstępie powiem tylko że mam 2 kompy (biuro i dom) i 2 legalne wersje PS Elements 5 + CameraRAW 4.5. Obydwa instalowane tak samo bez pluginów i innych cudów. Dodatkowow z tej samej płyty. Więc po kolei:

PROBLEM 1. Biuro. Chciałem poobrabiać fotki z NEF -> JPG. Otwieram fotkę w CR, ustawiam kolory, otwieram (export) do PS i jest OK. Kolory takkie same. Potem zapisuję w JPG. I tu zdziwienie - po otwarciu w Windows kolory przkłamane (zielonkawe itd.). No więc zmieniam ustawienia w PS (Edit-Color Settings-No color management). A poprzednio było 'always optimize colors for computer screens (sRGB)'. Teraz obraz jaki widzę w PS po zapisie w JPG jest identyczny w kolorach i na każdym kompie wygląda OK. To gdzie problem ?

Ano w Camera RAW. Tam nic się nie zmieniło. Otwieram zdjęcie, poprawiam kolory, importuję do PS i ... kolory zupełnie inne. Jak w CameraRAW zriobię fotkę bardzo "przeżółconą" to w PS będzie prawdopodobnie OK. Ale jak w Camera RAW ustawię poprawnie to w PS będzie zielonkawa, z niebieskim zabarwieniem bieli i ciemna. To taka zabawa w ciemno i przy dużej liczbie zdjęć nie do przejścia (nigdy nie wiem co wyjdzie). Gdzie jest problem - bo w Camera RAW nie widzę możliwości zmiany ustawień kolorów.

I teraz co najciekawsze - na drugim kompie w domu JEST POPRAWNIE !!! To co widzę w Camera RAW widzę w PS i jest zgodne z tym co na końcu wychodzi w JPG. Pan z Helpdesku nie potrafił pomóc - brzedił coś o ustawieniach karty i zresetowaniu PS do ustawień fabrycznych ...

PROBLEM 2. Dom. Po imporcie NEFa do PS nie ma możliwości zapisu w JPG. Jest w polu wyboru jakieś JPG2000 ale tego Windows ugryźć nie chce. Muszę więc zapisywać w TIFF a potem inną aplikacją przerabiać do JPG - bardzo upierdliwa droga ... Żeby było śmieszniej na drugim kompie w biurze od początku był JPG i JPG2000. Więc o co tu chodzi ? Jakieś ustawienia ??? Ale jakie !?

Podsumowując - łącząc zalety 1 instalki z zaletami drugiej otrzymuję produkt doskonały :). Problem w tym jak uzyskać to samo na 2 kompach ...

Błagam o pomoc - każda podpowiedź mile widziana bo ja już nie wiem gdzie szukać żródeł problemów

szymony
12-09-2008, 11:56
Sprawdź ustawienia "color management" w ACR (na samym dole, niebieskim maczkiem jest napisane do jakiej przestrzeni barwnej i w ilu bitach będzie otwarty wołany raw) ustaw tak samo jak w tym co masz poprawne kolory. Teraz pewnikiem masz adobe i 16bit. By zapisać do jpg tak otwarty plik musisz przekształcić wcześniej do 8bit.

yaro44
12-09-2008, 12:29
Miałem ustawione 8 - i TU problemów z zapisem nie było. Ale przestawiłem na 16 i było tak jak na kompie z problemami. Jesteś wielki szymony !!!

A czy dla 'przeciętnego Kowalskiego' robi różnicę głębia 8 a 16-bit ? Czy gołym okiem jest to niezauważalne ?

No to jeden problem z głowy ... ciekawe co z drugim ?

szymony
12-09-2008, 12:32
Miałem ustawione 8 - i TU problemów z zapisem nie było. Ale przestawiłem na 16 i było tak jak na kompie z problemami. Jesteś wielki szymony !!!

A czy dla 'przeciętnego Kowalskiego' robi różnicę głębia 8 a 16-bit ? Czy gołym okiem jest to niezauważalne ?

W przypadku elemets możesz spokojnie zostać na 8. Przy 16 większość funkcji tego softu nie działa więc nawet jak byś widział różnicę to za wiele byś z tym obrazem nie powalczył.

No to jeden problem z głowy ... ciekawe co z drugim ?
Drugim to znaczy którym? Wnioskuję że problem z zapisem do jpg jest rozwiązany. Na kolory jest prosta rada (zakładam że nie masz monitora o rozszerzonym zakresie) Profil koloru sRGB ustawiony w aparacie, winzgrozie (lub innym OS), PS i ACR.

yaro44
12-09-2008, 12:34
tzn. juz zapisuje już w JPG ale kolory nadal kicha. W ACR są poprawne, po wczytamiu do PS są zielonkawo-niebieskie

R
12-09-2008, 12:34
druga sprawa to nie problem tylko kwestia ustawienia tych samych profili barwnych na wszystkich etapach, czy wszystkich kawalkach softu. Upewnij sie ze wszedzie jest sRGB* i bedzie dobrze widac bez wzgledu na to gdzie otworzysz i gdzie przeniesiesz

* moze byc i wszedzie AdobeRGB ale niewiele programow, monitorow, drukarek, labow jest w stanie poprawnie pracowac w tej przestrzeni.

szymony
12-09-2008, 12:43
Jeżeli miałeś wcześniej w miarę poprawnie ustawiony monitor, to sprawdź jeszcze czy w autostarcie nie siedzi "Adobe gamma loader" czy jakoś tak.

yaro44
12-09-2008, 12:43
po przestawieniu PS na sRBG faktycznie i w ACR i PS jest tak samo. Miałem tak na początku. Ale po zapisie do JPG w Windows na każdym kompie jest źle (czyli dokładnie tak jak w PS gdy miałem wyłączony sRGB). W domu mam włączone sRBG w 'color seetings' i tam jest OK od ACR przez PS do Windows. I to jest dziwne ...

R
12-09-2008, 12:45
nic nie rozumiem :D

yaro44
12-09-2008, 12:46
Jeżeli miałeś wcześniej w miarę poprawnie ustawiony monitor, to sprawdź jeszcze czy w autostarcie nie siedzi "Adobe gamma loader" czy jakoś tak.

nie - sprawdzałem plik na 2 kompach - każdy z inną kartą. Żaden z nich nie ma Adobe Gamma Loadera

yaro44
12-09-2008, 12:48
nic nie rozumiem :D

nie dziwię się :)

Otwieram plik w ACR, wczytuję do PS i do tego momentu jest OK. Ale jak zapiszę w postaci JPG to na każdym kompie obraz ma odcienie zielono-niebieskie

Na drugiej, identycznej kopii PS w domu tak sie nie dzieje. Nie wiem skąd ta różnica

R
12-09-2008, 12:54
nie znam PSE, ale wydaje mi sie ze przy zapisywaniuie mozesz wybrac zdjecie z profilem w ktorym pracowales, bez profilu albo zmienic profil barwny. sprawdz czy w okienku zapisu nie masz odznaczonej opcji ICC profile. jesli nie jest zaznaczona, to zaznacz i bedzie gut.

szymony
12-09-2008, 13:01
Spróbuj zapisać "save to web" i sprawdź jak to teraz wygląda. Jeśli będzie dobrze, to jednak gdzieś coś z profilami jest namieszane

yaro44
12-09-2008, 13:07
przy zaznaczonym ICC profile i prz odznaczonym i przy zapisie 'save to web' jest źle

yaro44
12-09-2008, 13:09
zapisałem nawet w TIFF i otworzyłem IrFan'em. Też jest źle

R
12-09-2008, 13:11
format pliku nie ma znaczenia. plik zapisuje Ci sie ze zlym profilem. otworz w irfan exif pliku, tam jest informacja o dolaczonym profilu barwnym. otworz zdjecie pod dowolna przegladarka www. jesli nadal bedzie zly kolor to na 100% masz zly profil bawny ustawiony.

yaro44
12-09-2008, 13:29
a Windows, Irfan, przeglądarki jaki profil uzywają ? sRGB ? Bo jak wyłącze w PS sRGB (opcja - "No Color Management - Leaves your image untagged. This option uses your monitor profile as the working space. It removes any embedded profiles when opening images, and does not tag when saving." ) to obraz w PS i wszędzie indziej (poza ACR) jest taki sam.

R
12-09-2008, 13:37
no ok, ale co otwierasz w tym ACR? RAW czy JPG? jesli raw/nef to po dokonaniu obrobki przypisz mu profil srgb i musi byc wszedzie ok, pod warunkiem ze wszedzie zmieniles na srgb. color mana. powinien byc wlaczony i tam jako profil domyslny powinien figurowac srgb. jesli to wylaczysz to uzywasz profilu domyslnego monitora, ale czy ustawils go wczesniej w WIN?

yaro44
12-09-2008, 13:46
no ok, ale co otwierasz w tym ACR? RAW czy JPG? jesli raw/nef to po dokonaniu obrobki przypisz mu profil srgb i musi byc wszedzie ok, pod warunkiem ze wszedzie zmieniles na srgb.

ACR = Adobe Camera RAW - plug-in który otwiera automatycznie pliki zapisane w RAW/NEF z poziomu PS. Nie ma w ACR mozliwości ustawiania profili. I tu jest ból ! Bo gdybym mógł w ACR ustawić profil to byłoby z głowy

R
12-09-2008, 13:53
a jak zapisujesz gotowy plik to nie masz opcji wyboru profilu???

http://prohardver.hu/dl/rev/2006-02/1020/RAW01-Adobe-Camera-RAW.png

okienko space: powinno byc tak wypelnione jak na tym zdjeciu

yaro44
14-09-2008, 01:03
a jak zapisujesz gotowy plik to nie masz opcji wyboru profilu???

http://prohardver.hu/dl/rev/2006-02/1020/RAW01-Adobe-Camera-RAW.png

okienko space: powinno byc tak wypelnione jak na tym zdjeciu

Matko - też chcę mieć tyle możliwości !!! :)

To jest twoje Camera RAW ? Co to za wersja ? Ta mam znacznie mniej zakładek i nie mam opcji zapisu !

Mam Photosopa Elements 5 i Camera RAW 4,5 - może tu jest jakas różnica ? Ale chyba ACR nowszego nie ma. A to że mam Nikona zamiast Canona to chyba już wogóle znaczenia w tym przypadku mieć nie powinno

avallardi
14-09-2008, 17:20
Matko - też chcę mieć tyle możliwości !!! :)

To jest twoje Camera RAW ? Co to za wersja ? Ta mam znacznie mniej zakładek i nie mam opcji zapisu !

Mam Photosopa Elements 5 i Camera RAW 4,5 - może tu jest jakas różnica ? Ale chyba ACR nowszego nie ma. A to że mam Nikona zamiast Canona to chyba już wogóle znaczenia w tym przypadku mieć nie powinno

To wersja z CS'a.

szymony
14-09-2008, 21:22
Co to za wersja ? Ta mam znacznie mniej zakładek i nie mam opcji zapisu !

Wersja nie ma w tym przypadku znaczenia. To jedna z uroków PSE a raczej zbójeckiej polityki adobe. Po prostu pod PSE ACR jest tak pochlastane, że aż doopę ściska