PDA

Zobacz pełną wersję : SB 900 i temperatura.

ADAS
09-09-2008, 12:29
Mam taką zagwozdkę.
Jak już wiemy SB 900 ma termiczy wyłącznik. Jesli temperatura lampy przekroczy krytyczną wartość wyącza się i prosi i odczekanie na wystygnięcie. Istnieje jednak możliwoś wyłączenia tej funkcji.
Oczywiście pytanie zadłem na ul. Postępu, lecz interesuje mnie Wasza opinia.
Jak sądzicie da się zajeździć (przegrzać) te czarne złotojak tu ktoś o niej pisał. Czy ktoś już robił zdjęcia z wyłączoną funkcją. Prosze tylko, by nie pisać że skoro NIKON taką funkcję włożył to pewnie jestkonieczna bo jestpcja wyłączenia tego termometru i też po coś jest wymyślona.
Męczy mnie to bardzo, a ostatnio zajechałem SB 600 więć jakoś tak mam mieszane uczucia co do niezniszczanośi lamp NIKONA.
Pozdr Adas

ADAS
09-09-2008, 22:19
Nikt ?!:(

wacki4
09-09-2008, 22:44
mi ciagle gasla ostatnio na slubie wiec wylaczylem bo szlag mnie trafiał... i nic sie jej nie stało ;) ostatnio na plenerkach tez sporo blyskala i nic nie bylo zlego.

Redskull
10-09-2008, 09:20
Podniosilem juz temat przegrzewania sie sb900. Uspokajano mnie , ze nie da sie przepalic lampy nawet walac w sufit z pelna moca. Jak widac guzik o tej lampie wiadomo, a moim skromnym zdanie sb900 to kiszeczka przy moich zastosowaniach...

ADAS
10-09-2008, 09:29
Właśnie,mi się też wydaje że jeszcze jest nie przetestowana. Nie chcę marudzić, ale w tej klasie sprzętu powinni się skupić na jakimś systemie chłodzenia a nie na wyłączniku termicznym.
Mi się waśnie też na ślubie wyłączyła przed obrączkami, na szczęście zimna krew, i zdjęcia z ręki 35. Oczywiście dość jasny kościół i światło zastane dały szansę nanieporuszone zdjęcia.
Reasumując, fajna lecz ten czujnik temiczny mnie dobija. Można ryzykowć wyłączając lecz jak się spali to 1400 zeta w błoto. Pozytywną sprawą jest to, że każdą klatkę waże, bo każda klatka przyliża mnie do tego cholernego dźwięku sygnalizującego przegrzanie.

JK
10-09-2008, 09:33
Czy wy naprawdę myślicie, że Nikon zrobił to zabezpieczenie dla jaj? Żeby wam życie utrudniać? Jestem pewien, że na etapie testowania modeli i prototypów tej lampy sami celowo spalili kilka sztuk - tak dla sprawdzenia. Tu nie chodzi o to, że się główka lampy rozgrzeje do czerwoności i ktoś sobie przypali nos, ale o to, że temperatura samego palnika może zbytnio wzrosnąć. A taki nadmierny wzrost temperatury palnika może powodować zmiany chwilowe w charakterystyce błysku (czas, barwa, ... ), trwałe zmiany charakterystyki palnika (nawet jak ostygnie, to juz nie wróci do prawidłowej pracy) i w końcu zniszczyć ten palnik. Myślę, że ten wyłącznik jest po to, żeby w razie potrzeby można było zrobić zdjęcia, ryzykując spaleniem lampy. Na przykład takie zdjęcia, których wartość będzie znacznie większa niż cena nowej Sabinki. Możecie to wyłączać, ale później nie marudźcie, że się lampa spaliła, albo że coś jest nie tak z błyskiem.

I jeszcze jedno. Myślę, że w przypadku padu lampy (nawet na gwarancji) serwis będzie bardzo dobrze wiedział, czy lampa była forsowana, czy nie. W pamięci każdego mikrokontrolera jest wystarczająca ilość miejsca, żeby zapisać takie informacje dla serwisu.

dame
10-09-2008, 11:41
Jacku, wszystko w porzadku, ale lampa mogla by informowac o temperaturze z wyprzedzeniem.. Bo jak braknie blysku przy obraczkach to jest slabo :/

JK
10-09-2008, 11:49
No właśnie po to jest ten przycisk. Wyłączysz, zrobisz dwa, trzy zdjęcia z pominięciem zabezpieczenia, włączysz ponownie i poczekasz, aż ostygnie. Ryzykujesz tym, że lampę diabli wezmą, ale jeśli są to ważne zdjęcia to nie ma problemu - kupisz nową.

ADAS
10-09-2008, 12:29
Mnie jedynie dziwi,że nasi skośnoocy przyjaciele wymyslili system wyłączania a o systemie chłodzenia zapomnieli. Myślę że przy głośnym zumowaniu lampy dźwięk wiatraczka byłby miłym akompaniamentem nawet dla najdonioślejszych chwil. Zawsze ksiądz mógłby pomyśleć, że to organista bawi się piszczałkami czy włącza pompę.
Jacku faktycznie masz rację,tylko mi się jakoś tak trudno przyzwyczaić, żę sprzęt dla zawodowców (bo podobno ta lampa ma taką grupę docelowegoodbiorczy) po trzydziestu kilku błyskach się gotuje.

Jacek_Z
10-09-2008, 22:59
..po trzydziestu kilku błyskach się gotuje. z lampa błyskową filmy kręcisz? To podobno dopiero w d90.
wentylatorek zwiększa wymiary, zwiększa cenę, hałasuje. Nie chcę go.

ttb
11-09-2008, 00:06
wychodzi na to, ze zawodowiec musi miec nie tylko 2 korpusy ale i 2 lampki - i wtedy problem grzania sie przy obraczkach jest chyba rozwiazany.

ADAS
11-09-2008, 09:00
z lampa błyskową filmy kręcisz? To podobno dopiero w d90.
wentylatorek zwiększa wymiary, zwiększa cenę, . Nie chcę go.
A wiesz jak ten zum hałasuje
A nie uważam, że kilka zdjęc za koleją to już film.

rotor
19-09-2008, 17:56
Mi się waśnie też na ślubie wyłączyła przed obrączkami, na szczęście zimna krew, i zdjęcia z ręki 35. Oczywiście dość jasny kościół i światło zastane dały szansę nanieporuszone zdjęcia.

zastanawia mnie fakt, jakim cudem osiągnąłeś taki efekt??? przecież sam piszesz, że jasny kościół, więc lampa CHYBA tylko do doświetlenia-więc przegrzanie tym bardziej trudniej osiągnąć
no chyba, ze robiłeś zdjęcia seryjne gościom w ławkach ?;-)

Robert S.
19-09-2008, 18:19
Dobra Panowie, to jak rozmowa toczy się o nowej sabince, to ja też mam pytanie (mam nadzieję, ze autor nie będzie miał za złe, że się podpinam):
1. Czy w waszych cudeńkach przy poruszaniu słychać delikatne stukanie w palniku?? Jakieś luzy, których nie zauważyłem w SB600 ani SB800 (może tak ma być, więc pytam ;) )
2. Czy w CLS z lampą zaraz obok aparatu zdjęcia też Wam wychodzą niedoświetlone o 2 EV?? kiedy lampa siedzi na sankach to jest dobrze.
Pozdrawiam

siedemczwartych
24-09-2008, 10:03
........, że to organista bawi się piszczałkami czy włącza pompę.

Organista może włączac DMUCHAWĘ (nie pompę) :)
Wiem bo byłem organistą 15 lat :) (niestety)

Wojt@s!o
24-09-2008, 11:31
Jak czytam wasze wypowiedzi to ręce mi opadają.Jeśli dotkniesz palnika sb800 czy innej lampy po 30 strzałach będzie tak samo gorący jak 900.Po wyłączeniu zabezpieczenia przegrzania i tak zostaje graficzna ikonka z jej temperaturą, wiec możesz sprawdzić czy dokonać ewentualnego kolejnego strzału jeśli się boisz spalić palnik.Jakoś przez tyle lat nie udało mi się spalić żadnej lampy.

wacki4
24-09-2008, 13:21
zastanawia mnie fakt, jakim cudem osiągnąłeś taki efekt??? przecież sam piszesz, że jasny kościół, więc lampa CHYBA tylko do doświetlenia-więc przegrzanie tym bardziej trudniej osiągnąć
no chyba, ze robiłeś zdjęcia seryjne gościom w ławkach ?

ja ostatnio robilem na dworze z sb900, o godzinie 12 - sluzyla do doswietlania i sie nie raz zagotowała...

a co do wiatraczka dla księdza.. lepiej sie sprawuje melodyjka przegrzanej lampy :D

pic1985
01-10-2008, 13:11
Ja tam powiem że mnie wkurza to wyłączanie się a może oni ten palnik jakiś lewy zrobili.... Czemu nigdzie indziej nie ma zabezpieczenia a tu jest bo nie wierze ze wszystko inne się może przepalić co się nikomu nie zdażyło a teraz nagle wymyślili że trzeba utrudniać nam życie

R
01-10-2008, 13:32
wytllumaczcie mi w sposob w miare zwiazly - w jaki sposob udalo Wam sie spowodowac, ze lampa sie przegrzala? nie wiem jak trzeba fotografowac, zeby sb-900 zmusic do wylaczenia sie z powodu temperatury...

pic1985
01-10-2008, 21:54
Robiłem fotki na śłubie szwagra (nie robię tego zawodowo) i cyknąłem przez całą ceremonię (od zdjęć jeszcze przed kościołem do życzeń itd) razem koło 150 fotek i pod koniec lampka przestała błyskać.... moja złość była wielka bo wcześniej cykałem z 800 kumpla i nigdy coś takiego się nie stało....

Gerall
04-11-2008, 17:48
Mi się wydaje, że czujnik w lampie reaguje również na temperaturę otoczenia! To by tłumaczyło przegrzewanie się lampy kolegi wacki4 w gorący słoneczny dzień. Sądzę również, że próg temperatury palnika przy której włącza się alarm jest obliczony z pewnym zapasem, tak więc nie ma paniki nawet jak skończy się skala temp. na ikonce.

A może ktoś podjąłby się wykonania takiego testu wpływu temperatury otoczenia na ilość możliwych błysków do uruchomienia zabezpieczenia. Można by to zrobić w samochodzie z klimatyzacją, ustawić minimalną temperaturę otoczenia i wykonać serie błysków M 1/1 w równych odstępach czas i na pełnej baterii - a po ostudzeniu lampy ponowna seria z klimatyzacją ustawioną na maxa. Gdybym miał wóz z klimą to bym zrobił...

banan1955
04-11-2008, 22:07
W każdym razie nie jest to do końca ok ze strony producenta ja mam lampę od 2 tgodni robiąć fotki na pokazie mody palnik w górze sufit ok 5m więc nie za wysoko zrobiłem ok 30 - 35 fotek i kiszka ujrzałem ikonę temperatury
i usłyszałem ten dzwięk można tłumaczyc to jako profesjonalne rozwiązanie Nikona ja tak nie uważam firma powinna znależc inne rozwiązanie dla sprzętu klasy profesjonalnej a chyba sb-900 do takich sie zalicza

Jacek_Z
05-11-2008, 00:55
..robiąć fotki na pokazie mody palnik w górze sufit ok 5m więc nie za wysoko zrobiłem ok 30 - 35 fotek i kiszka ujrzałem ikonę temperatury
to jest wg ciebie nisko? Do sufitu i z powrotem jest grubo ponad 10 m plus" spadek mocy" o 2 EV przez rozproszenie na odbiciu od sufitu. Praktycznie robisz cały czas na full mocy. Tak się nie pracuje. Moim zdaniem. D3, D700 i wysokie ISO (3200 - 1600) lampa na wprost z dużym dyfuzorem leciutko błyśnięta. Albo lampy studyjne! + sterowanie radiowe (gdy się ma umowę z organizatorem pokazu to sie czasami tak da robić). Bardzo prosto można dać 1 lampę studyjną z malutkim reflektorem w sufit (zabiera niewiele miejsca) i masz tyle światła ile dusza zapragnie. 1000 WS to jak kilkanaście sabinek :-D (niewiele przesadziłem). Możesz też używać 2 szt SB (lub więcej) - lampę na tło dla likwidowania tego nieciekawego cienia. Można dac inna SB jako kontrę. Ale praca na radiu, bez TTL. Trzeba sobie upatrzec pewne miejsce na wybiegu dobre dla manualnie dobranej przysłony i ustawionej mocy lamp.

Jeśli już koniecznie chcesz tak pracować jak to teraz robisz to kup młotek metza - 45 CT x albo metza 60. Nie potrzeba TTL w takich warunkach.

marekm
07-11-2008, 09:46
W każdym razie nie jest to do końca ok ze strony producenta ja mam lampę od 2 tgodni robiąć fotki na pokazie mody palnik w górze sufit ok 5m więc nie za wysoko zrobiłem ok 30 - 35 fotek i kiszka ujrzałem ikonę temperatury i usłyszałem ten dzwięk można tłumaczyc to jako profesjonalne rozwiązanie Nikona ja tak nie uważam firma powinna znależc inne rozwiązanie dla sprzętu klasy profesjonalnej a chyba sb-900 do takich sie zalicza

Podobno na dniach ma pojawić się nowy firmware, który rozwiązuje ten problem.

juggler
08-11-2008, 17:57
Podobno na dniach ma pojawić się nowy firmware, który rozwiązuje ten problem.

Ale mogą to zrobić tylko właściciele D3 i D700!!!

marekm
08-11-2008, 18:11
Ale mogą to zrobić tylko właściciele D3 i D700!!!

Ale działać będzie z każdą puszką, więc co za problem dogadać się z właścicielem D3 lub D700, żeby soft wgrał ?

ADAS
08-11-2008, 18:22
Od kiedy to nowum?
W poniedziałek zapytam na Postępu jak to jest.

juggler
08-11-2008, 19:37
Ale działać będzie z każdą puszką, więc co za problem dogadać się z właścicielem D3 lub D700, żeby soft wgrał ?

Trzeba takowego znać !!

buskibj
08-11-2008, 20:22
Ostatnio na ślubie WYŁĄCZYŁEM zab. termo żeby mnie nie wk... i po ok 20 fotach na +0,7 pojawiła się "ulubiona" ikonka przegrzania,
on czy off jak widać nie robi różnicy,

juggler
10-11-2008, 17:00
Ja wczoraj zrobiłem parę fotek jedna po drugiej, było ich ok 20 no i po lampie, wyłącznik termiczny zablokował lampę i trwało to ok 5 min. 22 listopada mam wesele jak mi się to powtórzy to się chyba załamię!! Muszą zmienić graniczną temp. bo troszkę przegieli !!

ADAS
10-11-2008, 17:12
Dziś byłem na Postępu i nowy soft do SB 900 to mit.
Co do obsługi... Jaki koń jest każdy widzi.

moonrage
10-11-2008, 17:15
problem leży w tym że zapewne używacie akumulatorków zamiast baterii alkalicznych....
Nikon nie zaleca stosowania akumulatorków, jeśli lampa padnie to nie uznają wam gwarancji...

Zolty
10-11-2008, 17:22
Używam SB900 z zestawem Eneloop'ów i z dusza na ramieniu pstrykałem dłuższe serie w stosunkowo niesprzyjajacych warunkach (na zewnątrz, w nocy - prawie pełna moc błysku) i nie udało mi się przegrzać sabiny. Być może dlatego że temperatura na zewnątrz była w okolicach 10 C, choć stawiałbym na Eneloop'y: nie grzeją sie tak mocno jak "tradycyjne" akumulatory.

marekm
10-11-2008, 17:22
problem leży w tym że zapewne używacie akumulatorków zamiast baterii alkalicznych....
Nikon nie zaleca stosowania akumulatorków, jeśli lampa padnie to nie uznają wam gwarancji...

Polecam (http://www.nikon.com/about/news/2008/0701_sb900_02.htm)

ADAS
10-11-2008, 17:24
A w ojczystym jezyku dzień przed świętem niepodległośći?

marekm
10-11-2008, 17:29
A w ojczystym jezyku dzień przed świętem niepodległośći?

Źródło zasilania/min. czas ładowania/liczba błysków (przy pełnej mocy)

Z nowymi bateriami (dane mogą się różnić w zależności od stanu baterii)

Cztery baterie AA o napięciu maks. 1,5 V następujących typów (baterie: min. czas ładowania (w przybliżeniu.) / min. liczba błysków / czas między błyskiem o pełnej mocy i włączeniem lampki gotowości *) :

– Alkaliczno-manganowe (1,5 V): 4,0 s / 110 / 4,0-30 s
– Litowe (1,5 V): 4,5 s / 230 / 4,5-120 s
– Tlenkowo-niklowe (1,5 V): 3,0 s / 125 / 3,0-30 s
– Akumulatory niklowo-wodorkowe (2600 mAh) 1,2 V: 2,3 s / 190 / 2,3-30 s

* W przypadku błysku o pełnej mocy co 30 sekund (120 sekund z bateriami litowymi).

moonrage
10-11-2008, 17:39
Polecam (http://pl.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E)

na akumulatorkach sygnalizacja przegrzewania włącza się bo baterie te mają mniejszą moc

marekm
10-11-2008, 17:55
...Nikon nie zaleca stosowania akumulatorków...

Nieprawda.

...jeśli lampa padnie to nie uznają wam gwarancji...

Nieprawda.

Wnioski z filmu (http://pl.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E) również znacznie odbiegają od tego co napisałeś w cytowanym post'cie.

juggler
10-11-2008, 21:50

Używam tylko i wyłącznie sanyo eneloop, więc twoja teoria bierze w łeb!!

Gerall
10-11-2008, 22:08
Instrykcja SB-900 strona F-8

"Niektóre typy baterii/akumulatorów powodują po nagrzaniu włączenie układów zabezpieczających lampy SB-900 i odcięcie zasilania. Często dzieje się tak, gdy lampa pracuje w trybie ciągłym. Baterie/akumulatory mogą odzyskać moc, gdy ich temperatura osiągnie normalny poziom"

Wygląda na to, że problem tkwi w nagrzewaniu się akumulatorów i to one się przegrzewają a nie palnik. Tylko co na to poradzić? Może akumulatorki niektórych firm grzeją się mniej? A może te o mniejszej pojemności będą chłodniejsze po serii błysków?

ttb
10-11-2008, 22:41
Dziś byłem na Postępu i nowy soft do SB 900 to mit.

jak dobrze pamietam to na forum był temat o nowym firmware 1.10 do d300 - ktos pisał do Nikon Polska a oni stwierdzili, ze o tym nic nie wiedza:)

Wiec mysle, ze przepływ informacji jest taki:

1) forum
2) Nikon Polska

ADAS
10-11-2008, 22:56
A tak na marginesie ktoś wie jak to jest z czyszczeniem matrycy na gwarancji. Dodam, że to te plamki oleju.

Jacek_Z
10-11-2008, 23:55
ADAS - czy zauważyłeś, że u nas nie ma tak, że jeden użytkownik to jeden wątek i zadaje w nim pytania od sasa do lasa. Co to ma do sb 900? Czy to odpowiedni dział? Odpowiedzi już były, nie podam celowo. Poszukaj tam gdzie trzeba.

moonrage
11-11-2008, 00:23
Używam tylko i wyłącznie sanyo eneloop, więc twoja teoria bierze w łeb!!

mówiłem już że baterie się nagrzewają bo szybciej tracą moc w skutek tego lampa sygnalizuje przegrzanie się palnika lecz chodzi o baterie.
i młody to nie moja wymyślona teoria tylko tak po prostu jest.....that's life

Antekfoto
11-11-2008, 07:04
Witam!
- użytkownika Lilkiwiguy87 z youtube'a nie traktuję poważnie. Kogoś kto publikuje filmy typu> http://pl.youtube.com/watch?v=AQ63yTjgj2g < nie mogę polecić :)

- przegrzewają się akumulatory czy palnik? ciekawa sprawa... nie jestem w stanie nic na ten temat powiedzieć. Po sygnalizacji przegrzania dotknąłem palnik <szybkę> - gorący, akumulatory - chłodne.

- osobiście cieszę się, że miałem wyłączoną automatykę, w innym wypadku nie wykonał bym kilku ważnych ujęć. Info na wyświetlaczu dało mi jedynie do myślenia a sumienie wymusiło kilka pojedynczych klatek a nie serię :)

Uważam, informację o wysokiej temperaturze za ważną i traktuję ją jako wskazówkę by zwolnić trochę. Zablokowanie błysku przez automatykę to bzdura.

pozdrawiam

marekm
11-11-2008, 10:44
Rozwiązaniem może być podniesienie granicznej temperatury, ale zanim Nikon się na to zdecyduje musi sporo testów przeprowadzić. Upgrade firmware powinien i pewnie problem rozwiąże.

Jachu
08-12-2008, 21:03
Znalazłem na oficjalnej stronce http://www.planetneil.com/tangents/2008/11/28/nikon-sb-900-thermal-cut-out/ takie zdjęcie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/12/meltynikon-3.jpg
źródło (http://www.planetneil.com/tangents/images/gear/melty-nikon.jpg)

i Neil van Nikerk po tym co stało się z jego SB-800 twierdzi, że wyłącznik jest dobrym rozwiązaniem.

jabu66
17-12-2008, 21:50
Jak przeglądam ten wątek i czytam te wszystkie żale , o przegrzewaniu lamp , to powiem tylko jedno - nie potraficie właściwie pracować tym sprzętem . Jest dla was za szybki . Jeżeli w trakcie reportażu ślubnego przegrzewacie taki sprzęt , to radzę proste doświadczenie - naukę . Zrealizujcie jeden ślub na analogu . Użyjcie równie szybkiego korpusu (profi Nikon czy Canon z boosterem) + jakiś "młotek" Metza (są modele , które w trybie "winder" nadążą) . Gwarantuję , że (może z nielicznymi wyjątkami) przy takim stylu pracy nie zarobicie na filmy !
Czyżby życie przyspieszyło tak znacznie , że ślub trwa 3 minuty ?!
Jak byście dali radę powiedzmy 5-10 lat temu ?
Wiem , że postęp , nie te czasy itd. , ale mimo wszystko warto patrzeć , co się robi . Nie potraficie obserwować .
Walicie na potęgę byle kiedy i byle dużo . Wasze "wyczucie" chwili sprowadza się do wycelowania i wciśnięcia spustu w trybie seryjnym (o ile nie ciągłym) .Zaraz podniosą się głosy , że trzeba umieć wycelować ! Resztę zrobi aparat (sfilmuje) i pewnie coś da się wybrać . A tu zonk! - ulubiony producent zaserwował taki numer . (zdjęcie nadtopionej SB800 nie daje do myślenia?) .
Najlepszym rozwiązaniem była by kamera video o dobrej rozdzielczości , pewnie jeszcze ze 100 fps lub więcej .
Ujęcia wybierało by się ze stop-klatek . Ale to przecież takie mało "szlachetne" . Sądzę , że pewnie do tego kiedyś dojdzie .
Myślę , że nikogo nie obraziłem .
Dla ścisłości - nie jestem jakimś zgorzkniałym dinozaurem , któremu młode , cyfrowe wilczki odbierają pracę .
Przygodę z zawodową fotografią skończyłem blisko 15 lat temu . Lubiłem to robić . Obecnie dla czystej przyjemności .

ars
11-01-2009, 22:07
Ok. Wtrace swoje 3 grosze. Wcozraj po raz pierwszy pracowalem na studniowce z sb900. Powiem jedno slowo. Tragedia. Zeby 900tka pracowala gorzej w sensie uzywalnosci niz 800tka. sb800 fotografowalem caly rok 2008 studniowki, sluby i inne mniej blyskozerne eventy. Nic sie nigdy nie stalo. A 800tka trzymala aku dlugo i blyskala szybko i powtarzalnie. Oczywiscie nie zmienilem zasad i stylu pracy zapinajac sb900 ufnie a moze i naiwnie myslac, ze 900tka powinna byc tylko lepsza. No i co.. w tych samych warunkach co pracowala sb800 900tka po okolo 15 minutach pstrykow pokazala mi termometr. Dodam, ze seriami nigdy nie jade , raczej staram sie "snajperowac" a co wiecej nie forsuje lampy mocno a pracuje na M nie na pelnej mocy. I co. No przerwa w foto. Dorbze ze kolega mial 800tka. Ech.. 900tka..nowosci...

fader_audio
12-01-2009, 16:34
Jam ysle że jeśli komus naprawdę tak się lampa przegrzewa to nic innego jak zamontować radiator do lampy, najlepiej miedz lub alu dobrze przewodzi ciepło, pewnie pomoże choć urodzie lampy zaszkodzi. Jeśli ja będę miał taki problem z lampą którą odbieram mam nadzieje jutro to będę myślał nad taki roziązaniem. pzdr

igsux3
12-01-2009, 19:36
U mnie w Metzu 54 mz 4i tez sie troche przypalila przednia szybka. Wystepuje to tylko przy waleniu pelna moca na szerokim kacie przez dluzsza chwile. Mialem kiedys taka sytuacje na koncercie, generalnie lampy staram sie w takich miejscach nie uzywac wcale, ale bylo tak ciemno, ze sie nie dalo. No i blysk w sufit, pelna moc, pierwsze 3 utwory. Jako ze material byc musi a minut na zrobienie zdjec jest jakies 10 to i blysk lecial w sumie jeden za drugim. Poza tym, ze wyglada owe przypalenie troche nieestetycznie (ale jednak lepiej niz a zdjeciu wyzej), to zadnych problemow z blyskiem nie zauwazylem.

Sb-900 mam od polowy wrzesnia i nie uzywam jej za czesto. Poki co wydaje mi sie, ze raz troche za dlugo sie bawilem i zrobila mi sie jedna mala kropka przytopiona (taka jakich mam pelno na metzu), a czujnik nawet sie nie wlaczyl. Ale stalo sie tak dlatego, ze jesli dobrze pamietam, mialem wtedy nalozony filtr do zmiany WB i cos weszlo miedzy folijke a palnik lampy i sie tam przysmażyło ;)

W ogole czujnik temperatury wlaczyl mi sie raz jedyny... jakis tydzien temu, gdy na dworze bylo -20 stopni :) Co prawda walilem z pelna moca, ale nie wierze, zeby lampa mogla sie przegrzac. Szczegolnie, ze byly to baterie alkaiczne, a nie akumulatorki Ni-MH (ktore grzeja sie chyba znacznie bardziej). Wydaje mi sie, ze czujnik troche zwariowal. Po wylaczeniu i wlaczeniu lampy wszystko wrocilo do normy, a ja blyskalem dalej. Ponadto, po resecie wskaznik temperatury byl gdzies u dolu drabinki.

Kilka dni pozniej znowu robilem zdjecia na mrozie (a bylo chyba jeszcze zimniej) i w jakies 50 zdjec rozladowalem cale baterie, wiec wnioskuje, ze znow walilem z pelna moca, lampa nic nie zglosila. Aha, po ogrzaniu baterie zrobily kolejnych kilkadziesiat blyskow i dalej dzialaja ;) Zatem radze zabierac paluszki w cieplej kieszeni i jak jedne 'padna' to je ogrzac. Powinny spokojnie starczyc na drugie tyle blyskow.

Gerall
12-01-2009, 19:50
Jam ysle że jeśli komus naprawdę tak się lampa przegrzewa to nic innego jak zamontować radiator do lampy, najlepiej miedz lub alu dobrze przewodzi ciepło, pewnie pomoże choć urodzie lampy zaszkodzi. Jeśli ja będę miał taki problem z lampą którą odbieram mam nadzieje jutro to będę myślał nad taki roziązaniem. pzdr

No dobrze, tylko gdzie ten radiator umieścić i do czego przymocować. Nie sądzę, żeby była możliwość przymocowania go do palnika

moonrage
12-01-2009, 20:39
No dobrze, tylko gdzie ten radiator umieścić i do czego przymocować. Nie sądzę, żeby była możliwość przymocowania go do palnika

żal.pl

ars
12-01-2009, 21:28
no radiator..rozwiazanie dosc oryginalne i robi sie z tego powoli konstrukcja "totalna" .. swoja droga , niech 30% userow skarzy sie na sb900 - przeciez to nie moze ujsc uwadze nikona - ciekawe czy oni cos z tym zrobia - przeciez to niezdatne tak pracowac gdzie sb800 nie zglaszala zadnych problemow temperaturowych

Zolty
12-01-2009, 21:50
Na dpreview kilku użytkownikow wspomina że Nikon US zapowiedział wymianę płytki (głównej?) w lampach sprawiających problemy. Ciekawe.... czy pomoże i czy tylko w US.

Odpukać - u mnie jak dotąd bez problemów, tyle że używam tylko Eneloop'ów i nie walę serii z pełną mocą.

Jacek_Z
12-01-2009, 21:50
1. Nikon powinien zafundować narzekającym kurs używania lamp błyskowych - przede wszystkim.

2. Jeśli sb800 nie miała wskażnika, to nie znaczy, że była dobra, tylko, że nie miała jak pokazać że jest na skraju uszkodzenia. SB900 to pokazuje. Ot i cała różnica. SB800 nie straszyła użytkowników - była lepsza, lepiej byc nieświadomym ?

moonrage
12-01-2009, 22:15
1. Nikon powinien zafundować narzekającym kurs używania lamp błyskowych - przede wszystkim.

święte słowa!
Do narzekających: nauczcie się korzystać z lampy i problem sam się rozwiąże

ars
12-01-2009, 22:27
nie przesadzajmy - a idac dalej to ciekawe jaki kurs moglby przejsc typ paparazzi biegajacego przy czerwonym dywanie i strzelajacy seria w nadziei ze Cameron Diaz nagle pokaze jezyk ...

2. Jeśli sb800 nie miała wskażnika, to nie znaczy, że była dobra, tylko, że nie miała jak pokazać że jest na skraju uszkodzenia. SB900 to pokazuje. Ot i cała różnica. SB800 nie straszyła użytkowników - była lepsza, lepiej byc nieświadomym ?
powiem tak...sa sytuacje , gdy termmometr na 900tce moze zaprzepascic szanse na dobre foto ... zalozmy ze ida 100kowicze, kazda para chce w polonezie foto i niech mi sie zagrzeje to na 35 parze i powiem nastepnym "chwila kochani, bo madry japonczyk postanowil chronic swe najnowsze dzielo, 8-10 minut i kontyunuujemy" :mrgreen: z przyjemnoscia zalozylem swoja stara .. bardzo stara sb24 na body na ostatniej imprezie i bez nerwow jechalem z nia dalej ... prawie 3 letnia sb800 i 2x starsza sb24 (ile lat wyslugi na "granicy spalenia" :-D) dokonczyly dziela.
Nie chodzi tutaj Jacku o nieswiadomosc ale o opracoweanie takiej lampy przez zoltych, ktora nie powie "hola stop bo mi goraco". Juz widze te tabuny profi-reportazystow gwiazd walacych na wprost seriami dziwujacych sie nowemu pomyslowi nikona.
Inna rzecz to postepujacy proces firm wszelakich wyznajacych coraz mocniej zasade "uzytkownik moze byc idiota, chronmy sprzet przed userami". Podobnie jak super madry system Vista, jak polityka socjal europy i inne doktryny zakladajace , ze "my wiemy lepiej co obywatelowi trzeba".

marekm
12-01-2009, 22:46
Mam pytanie, czy po wgraniu nowego firmware, problem przegrzewania występuje nadal ?

robin102
12-01-2009, 23:01
No niezłe jajka z tą SB900 napalam się dwie takie kupić. Dobrze, że dwie bo jak się jedna spoci to druga będzie działać. Może powinni tak w komplecie sprzedawać po dwie sztuki :) Działam na dwóch SB800 czasem też do tego SB600 wszystko z przemyśleniem, seriami nie walę lamp nie przegrzewam, sprzęt szanuję i oszczędzam. No to teraz SB800 podrożeją.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wiem :-D
Dziurki milimetrowym wiertłem trza w obudowie wywiercić, przeciąg zrobić ;) i tak nie jest szczelna.
:) :) :)

ars
12-01-2009, 23:12
Dziurki milimetrowym wiertłem trza w obudowie wywiercić, przeciąg zrobić ;) i tak nie jest szczelna.
:) :) :)

:mrgreen: no nie pomyslalem o tym ... swoja droga chcialbym zobaczyc procent spalonych sb800 i procent wkurzonych userow na termometr w sb900. Stosunek ten moze byc bolesny dla projektantow 900tki raczej.

Jachu
12-01-2009, 23:12
[...] gdy termmometr na 900tce moze zaprzepascic szanse na dobre foto ... zalozmy ze ida 100kowicze, kazda para chce w polonezie foto i niech mi sie zagrzeje to na 35 parze i powiem nastepnym "chwila kochani, bo madry japonczyk postanowil chronic swe najnowsze dzielo, 8-10 minut i kontyunuujemy" [...]

Jeśli Ci to przeszkadza ty wyłącz zabezpieczenie, a wskaźnik będzie Cię tylko informował że palnik może ulec uszkodzeniu, czyli będzie tak samo działać jak SB800. Tam nie wiedziałeś kiedy coś takiego się działo czyli np. mogłeś dotknąć gorącej lampy i nawet się poparzyć (a palnik jeśli lampa błyska z dużą mocą potrafi się bardzo szybko nagrzać).

ars
12-01-2009, 23:21
Jeśli Ci to przeszkadza ty wyłącz zabezpieczenie, a wskaźnik będzie Cię tylko informował że palnik może ulec uszkodzeniu, czyli będzie tak samo działać jak SB800. Tam nie wiedziałeś kiedy coś takiego się działo czyli np. mogłeś dotknąć gorącej lampy i nawet się poparzyć (a palnik jeśli lampa błyska z dużą mocą potrafi się bardzo szybko nagrzać).

caly pic i to co mnie denerwuje to to ze w sb800 nigdy jakos nie oparzylem sie palnikiem.. cieply ale nie goracy... (a czesto po pstrkach lapalem w poprzek aprat z lampa w dloni) no wiec tym bardziej mnie zaskakuje temp 900tki ze moze osiganc taka ze ryzyko sfajczenia jest.. wiekszy palnik moze tez robi ale zeby az tak..hmm...no nic.. poczekamy zobaczymy co to ludzie beda pisac o tym i juz

Jacek_Z
12-01-2009, 23:58
caly pic i to co mnie denerwuje to to ze w sb800 nigdy jakos nie oparzylem sie palnikiem.. cieply ale nie goracy...możesz dotykać najwyżej szybki (plastiku znaczy się :) ) a nie palnika.
A czy SB900 cię oparzyła? Też nie. Wyłącz zabezpieczenie, a na miejsce na wyswiatlaczu LCD gdzie pokazuje się termometr naklej czarną taśmę, byś go nie widział. I po sprawie.

fader_audio
19-01-2009, 12:11
Witam. Mam od kilku dni sb900, zrobiłem narazie ok 400fotek nią, dużo błyskam co popadnie w mieszkanie sprawdzając i ucząc się obslugi nowego nabytku, jak dotąd anirazu nie udało mi się jej nagrzać, co więcej nawet wskaźnik się nie dźwignął, robiłem też fotki w seriach, fakt może nie pełną mocą, choć z tą też już błyskalem. pozdrawiam.

RBT
19-01-2009, 22:41
Myślę że SB 800 można przegrzać i uszkodzić równie łatwo jak 900-kę, zwłaszcza pracując z zasilaczem SD8. Co prawda nigdy lampy nie przypaliłem, ale w sytuacjach tego wymagających używałem dwóch lamp. Prawdopodobnie wielu użytkowników, nie zważając na ograniczenia, zawarte zresztą w instrukcji obsługi, niszczyło w ten sposób lampy, stąd wyłącznik termiczny w nowym modelu. Jeśli można go wyłączyć, a pełni tylko rolę informacyjną, to bez wątpienia pożądana funkcja. Nie wypowiadam się na temat progu działania tego czujnika, bo SB 900 nie posiadam, ale sadzę, że w wielu opisanych przypadkach lampa faktycznie mogła być przegrzana. A grzeje się nie tylko sama rurka wyładowcza, ale także kondensator i przetwornica napięcia.

elliash
24-08-2009, 19:07
powiem Wam ze wlasnie sie troche podlamalem, juz mialem oddawac SB-900 na gwarancji ze wzgledu na grzanie, robilismy zdjecia ostatnio rowno i w tym czasie co jego sb-800 blyskala caly czas (wesele) ja musialem 4 razy czekac na ochlodzenie.. no dla mnie to n ie mozliwe zeby wypuscic tak grzejaca sie lampe i jednoczesnie usunac ze sprzedazy zimna sb-800... po okolo 30 blyskach (i jak tu ktos pisal to nie robienie filmu tylko normalne klikanie na weselu, naprawde nie chodzi tu o serie!) szybka nad palnikiem jest nie do dotkniecia... masakra... jezeli ktos ma jakas sb-900 ktora sie nie grzeje niech napisze prosze bo moze po prostu wyszla taka partia(trzeba miec nadzieje...) aha a nie mozliwe ze sb-800 tez dziala na granicy przegrzania tylko nie ma czujnika ktory to pokazuje, obaj blyskalismy pelna moca i mojej nie dalo sie dotknac a sb-800 byla tylko ciepla.. mimo ze jest mocniejsza, dlatego mam nadzieje ze mam felerny model..
pozdrawiam:)

Jurecki
26-08-2009, 14:00
Moja SB900 nie doznała nigdy "szoku termicznego" w podobnych sytuacjach w których u innych dochodziło do tego(może nie dałem jej aż tak "popalić"). Owszem była dość ciepła, nawet niepokoiło mnie to, ale nic się niedobrego nie działo.
Używanie "ekstremalne" z wyłączeniem czujnika to jest duża szansa na nową lampę. Jestem z niej bardzo zadowolony, chociaż nie wykluczam, że kiedyś w ważnym momencie powie "gorąco..." :(

Gerall
26-08-2009, 14:21
ja też do niedawna myślałem że mojej lampy przegrzewanie nie dotyczy. Niestety ostatnio okazało się że nie miałem racji. Seria pełnych błysków w kościele w odstępach kilkunastosekundowych i nagle ten okropny dźwięk. Sygnalizację wyłączyłem, cały czas widniała ikona przegrzania ale lampa błyskała... niestety musiałem oszczędzać palnik i już niewiele zdjęć zrobiłem

R
26-08-2009, 14:46
jednego nie rozumiem... robie tysiace zdjec w roznych warunkach, ale jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic takiego, by lampa musiala blyskac pelnym blyskiem... mozecie mi pokazac jedno zdjecie przy ktorym potrzebna Wam byla pelna moc lampy????

dla mnie regula jest zdjeta o 0,7EV... a czesto nawet -1,3EV... nigdy nie ustawialem lampy na +.... nawet w manualu nie znalazlem nigdy zastosowania dla wiecej niz 1/8... Co Wy fotografujecie tymi lampami? Slonce?

Gerall
26-08-2009, 14:48
to proste, jak strzelasz lampą na wprost to nigdy nie będziesz potrzebować pełnej mocy. Jak nigdy nie trzaskam ludziom po oczach, odbijam światło od czego się tylko da, i czasem potrzebuję pełnej mocy.

R
26-08-2009, 15:01
phi... nigdy nie blyskam do przodu o ile w ogole blyskam... nadal prosze o przykladowe zdjecie.

Moonbeam
26-08-2009, 15:18
phi... nigdy nie blyskam do przodu o ile w ogole blyskam... nadal prosze o przykladowe zdjecie.

Zdjęcia przykładowego nie trzeba. Takich sytuacji są setki, ja też bardzo często walę pełną mocą.
Przykłady:
- wysoki kościół, wali się prosto w sufit lub do tyłu po ścianach po to by pozbyć się cieni na twarzach
- sala weselna wyłożona ciemnym drewnem, świecenie po ścianach i suficie jest bardzo mało efektywne
- każde inne większe sale, gdzie świeci się do tyłu nie w sufit
- zdjęcia slow synchro z błyskiem na drugą kurtynę - przykładowo 1/2s, ISO 400, f/8 i błysk M 1/1 na sali weselnej by uchwycić ruch gości
- na zewnątrz przy czasach krótszych niż 1/320 w trybie FP - lampa bardzo traci wtedy na mocy i prawie non stop używa się pełnej.
- parasolki, softboxy - przy czasach krótszych niż 1/320 tylko i wyłącznie pełna moc, przy dłuższych czasach i przymkniętej przysłonie tak samo

R
26-08-2009, 15:22
Zdjęcia przykładowego nie trzeba. Takich sytuacji są setki, ja też bardzo często walę pełną mocą.
Przykłady:
- wysoki kościół, wali się prosto w sufit lub do tyłu po ścianach po to by pozbyć się cieni na twarzach

-07,EV, lampa w sufit... no chyba ze masz szklo 6.3... to chyba nie na sluby raczej.

- sala weselna wyłożona ciemnym drewnem, świecenie po ścianach i suficie jest bardzo mało efektywne

J.W.

- każde inne większe sale, gdzie świeci się do tyłu nie w sufit

J.W.

- zdjęcia slow synchro z błyskiem na drugą kurtynę - przykładowo 1/2s, ISO 400, f/8 i błysk M 1/1 na sali weselnej by uchwycić ruch gości

a myslalem ze czym ciemniej tym bardziej sie zdejmuje lampe zeby nie przepalala...

- na zewnątrz przy czasach krótszych niż 1/320 w trybie FP - lampa bardzo traci wtedy na mocy i prawie non stop używa się pełnej.

na dworze?????????? nie wychodze poza F4 i lampe mam ZAWSZE(!) zdjeta na -3EV

- parasolki, softboxy - przy czasach krótszych niż 1/320 tylko i wyłącznie pełna moc, przy dłuższych czasach i przymkniętej przysłonie tak samo

z parasolka zawsze manual zawsze 1/32

poprosze mimo wszystko o przykladowe zdjecia, bo moze pora sie zastanowic czy uzywacie sprzetu zgodnie z przeznaczeniem...

w powyzszym cytacie sa moje dopiski, ale nie wiem jak sie poslugiwac ta opcja na forum.

Moonbeam
26-08-2009, 21:50
Oczywiście używam TTL prawie cały czas. Ale, to że ustawisz TTL -3.0 to nie znaczy że lampa wypali z 1/128 mocy. Gdy jest to wysoki i ciemny kościół i tak wali z pełną mocą, nawet przy f/2.5 i ISO 1250 bo na takich ustawieniach fotografuję najczęściej w ciemnych miejscach.
Poza tym lampa w sufit bardzo często daje brzydkie cienie. Rozwiązaniem jest błysk w tył, a przy 50 m kościele to wychodzi M 1/1 niezależnie od wszystkiego.
Sala to samo - nawet jak ustawisz TTL -0,7, ale jak walisz w wysoki drewniany sufit to błysk musi być mocny.

zdjęcia slow synchro z błyskiem na drugą kurtynę - przykładowo 1/2s, ISO 400, f/8 i błysk M 1/1 na sali weselnej by uchwycić ruch gości
a myslalem ze czym ciemniej tym bardziej sie zdejmuje lampe zeby nie przepalala...

No to sobie oblicz jaką moc lampy potrzebujesz przy f/8 i ISO 200-400 w ciemnościach też waląc w drewniany/wysoki sufit... Oczywiście że pełnej.

na dworze?????????? nie wychodze poza F4 i lampe mam ZAWSZE(!) zdjeta na -3EV
Uwierz że ja też. Ale gdy pracujesz pod słońce przy 1/8000 s to nawet -3EV daje błysk o pełnej mocy.

z parasolka zawsze manual zawsze 1/32

Rówież przy czasach rzędu 1/1000? Również w studio przy przysłonach rzędu f/11 i ISO 200?

Przykłady? Proszę bardzo:

Kościół 20 m wysoki, w środku ciemno, przez szyby wpada ostre światło. Bez lampy na pełnej mocy w górę i trochę do tyłu młodzi byliby zupełnie w cieniu, a nie chciałem też tak forsować ekspozycji by nie przepalić tych okien.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.michalkordas.com/forumnikon/images/20090418_171448.jpg)

Ten sam kościół i światło znów odbite od 20 m sufitu

źródło (http://www.michalkordas.com/forumnikon/images/20090418_174315.jpg)

Ciekawe co powiesz na salę z czarnym sufitem? (oczywiście nie było sensu w niego świecić zbytnio, zostawały ściany.

źródło (http://www.michalkordas.com/forumnikon/images/20090418_184741.jpg)

Szeroki kąt, domknięta przysłona, też Sabina się napociła: (są sytuacje kiedy się jednak wchodzi powyżej f/4)

źródło (http://www.michalkordas.com/forumnikon/images/20090509_182214.jpg)

Sala w ciemnym drewnie, domknięta przysłona żeby tła nie przepalić mimo czasu 1/2 s, lampą to trzeba było zrównoważyć:

źródło (http://www.michalkordas.com/forumnikon/images/20090718_225022.jpg)

Bardzo wysoki kościół, lampa w górę i w bok, mimo ISO 800, f/2.0 i TTL -2.0 lampa wypala z pełną mocą, różnica niewielka, ale twarze są ciut lepiej doświetlone:

źródło (http://www.michalkordas.com/forumnikon/images/20081116_153548.jpg)

Pod słońce, krótki czas synchronizacji:

źródło (http://www.michalkordas.com/forumnikon/images/20090509_182927.jpg)

Studio - dwie Sabiny na pełnej mocy przez parasolki:

źródło (http://www.michalkordas.com/forumnikon/images/20090104_223948.jpg)

Czas 1/1600 i nawet mimo przysłony 1.4 SB-900 musiała błysnąć całą siłą przez parasolkę:

źródło (http://www.michalkordas.com/forumnikon/images/20090809_164025.jpg)

Jacek_Z
27-08-2009, 15:54
No jak się pracuje na ISO 200-400 i odbija światło od sufitu na kilkunastu metrach i to sufitu/ścian brązowych to nie mam pytań.

Ster
27-08-2009, 18:41
To na jakim iso najlepiej focić z lampą?

Macienty
27-08-2009, 22:40
Dziwne przygody macie Panowie z sabiną. I zaczynam odnosić wrażenie że przypadek przypadkowi nie równy.. na przykład:

ostatnio robiłem foty w mieszkaniu, średnio na +2EV, naprawdę ciężkiej pracy palnika (zasilały akumulatorki) - wykonanie 350 zdjęć niemalże serią nie zrobiło większego wrażenia na SB900...

trochę później, w ostatnią sobotę, robiłem zdjęcia w plenerze - upał, ukrop, słońce południowe (rzeźnia z cieniami, ale mniejsza z tym) - przy 124 bodaj zdjęciu włączyło się mrygadełko "oh ah, jak tu ciepło!". kilka minut odpoczynku i sru dalej bez potu na lampie :)

zdjęcia w klubie - na maksymalnej mocy, snajperówka, żadnych serii - ale zdjęc sporo i nie zagrzała się wogóle. Nie wiem więc, co wpływa na szybsze/wolniejsze przegrzewanie się tej lampy.

co do ISO - ja w ostrym słońcu cykałem na 100... wyszło super. Ale ISO dobieram indywidualnie do kazdych innych warunkow oswietleniowych ;)

251kris
27-08-2009, 23:46
Dziwne przygody macie Panowie z sabiną. I zaczynam odnosić wrażenie że przypadek przypadkowi nie równy.. na przykład:

ostatnio robiłem foty w mieszkaniu, średnio na +2EV, naprawdę ciężkiej pracy palnika (zasilały akumulatorki) - wykonanie 350 zdjęć niemalże serią nie zrobiło większego wrażenia na SB900...

Mam podobne odczucia, ale to moje początki z sabinką i pewnie wszystko przede mną.:)

Barykada
28-08-2009, 00:09
Od temperatury prócz palnika i kondensatorów czy jak to tam zwał w dużej mierze (u mnie) ma znaczenie wydajność alkalików/akumulatorków :) przy zdjeciach na sali weselnej w temp około 30stopni sb-900 potrafi mi się zagrzać doszczętnie po około 15 błysków M1/1, ale to w przypadku robienia zdjęć na sali około 2-óch godzin. Po oczepinach (ok. 2.00) przy minimalnym wskaźniku temperatury wystarczy 4 razy błysnąć strobem 1/32 22razy/9Hz żeby temp podniosła się na najwyższy poziom ale mimo to lampa się nie zagrzała. Po wyjęciu baterii można odkryć iż styki są rozgrzane jak ognisko a z baterii 'spływa' ta okleinka :D

zajcef90
06-05-2010, 20:25
Grzanie zależy w bardzo dużym stopniu od zooma lampy. Dziś rozładowywałem akumulatorki i robiłem sobie testy. Temp pokojowa 1/1 około 17 błysków i zagrzała się ale zoom na najszerszy ustawiony. potem kolejne testy z szerokim kontem- przy 1/4 około 30-40 zdj przy 1/8 można tłuc jedno za drugim a po dłuższym czasie zagrzeje się ale wydaje mi się że przy 1/8już sie nie da zagrzać bo strzelałem błysk za błyskiem także przy normalnej pracy nawet jak walimy serią to od czasu do czasu przestajemy. Potem zmieniłem zoom na max 200 mm- na 1/1 powolutku się grzała ale spokojnie można tłuc. Przy 200 mm 1/2 nie ma takiej opcji żeby się zagrzała- całą filozofia grzania się sabiny polega na "miejscu"wokół palnika. Jeśli ustawiamy zoom szeroko palnik jest przy samej szybce a od tyłu osłonięty czaszą odbłyskową. Ma kilka cm3 miejsca. Jak damy 200 mm czasza cofa się i palnik ma miejsca niemal tyle co w całym "górnym pudełku" lampy. Wniosek- jeśli fotografujemy ogniskową 18 mm musimy błyskać szeroko(jeśli na wprost strzelamy) - lampa się grzeje. Jeśli dajemy załóżmy 85 mm i więcej - lampa się trochę grzeje i nie grzeje (jeśli w lampie też mamy ustawioną taką ogniskową oczywiście bo po co marnować światło na boki) Teraz analogicznie co zrobić żeby się nie grzała? Szczerze nie znam się ale w pierwszej kolejności założyłbym porządny dyfuzor np taki dmuchany 20x15 cm który mocne światło i rozproszy i skieruje szeroko. Jak różni się obraz ze światłem odbitym od sufitu skupionym w jedno miejsce a obraz ze światłem strzelonym szeroko w sufit? Szczerze też nie wiem ale domyślam się że to jak z softboksem. Duży softbox oświetli dużą powierzchnie równo, mały małą- pewnie wyjdzie tak że zasięg światła będzie mały czyli oświetlimy np parę młodą tańczącą ale tło będzie ciemne. Warto zbadać o ile będzie się zaciemniało tło wraz ze wzrostem zooma w lampie bo może różnica 80 mm w lampie nie będzie za bardzo widoczna w obrazie a nasza sabina będzie tłukła na 1/2 aż miło. Co wy na to?

RBT
06-05-2010, 20:57
to proste, jak strzelasz lampą na wprost to nigdy nie będziesz potrzebować pełnej mocy. Jak nigdy nie trzaskam ludziom po oczach, odbijam światło od czego się tylko da, i czasem potrzebuję pełnej mocy.
Błyska się nie tylko na ludzi, nie tylko przy ISO 3200, nie tylko przy f1,4 i nie zawsze z odległości 3 m. SB 800/900 to maleńkie popierdułki i bardzo często zachodzi konieczność (gdy nie można użyć innych lamp) pracy przy pełnej mocy lub nawet wielokrotnych błysków dla jednego otwarcia migawki.

qba1989
24-11-2010, 17:42
Witam, zdjęcia ostatnio robiłem w klubie, na pokazie mody, lampa szybko się zagotowała, wyłączyłem czujnik, i robiłem dalej - fakt była ciepła, jednak ryzykowałem i fotografowałem. Może nie rozważnie, ale dużo zależało od tych zdjęć.

Mam pytanie bo wszyscy mówią o tym, że się przegrzewa, a czy komuś się ta lampa po prost spaliła po wyłączeniu czujników?

campermtb
25-11-2010, 22:25
Witam, zdjęcia ostatnio robiłem w klubie, na pokazie mody, lampa szybko się zagotowała, wyłączyłem czujnik, i robiłem dalej - fakt była ciepła, jednak ryzykowałem i fotografowałem. Może nie rozważnie, ale dużo zależało od tych zdjęć.

Mam pytanie bo wszyscy mówią o tym, że się przegrzewa, a czy komuś się ta lampa po prost spaliła po wyłączeniu czujników?

To właśnie bylo główne pytanie w tym wątku :)

przem426
26-11-2010, 00:04
Grzanie zależy w bardzo dużym stopniu od zooma lampy. Dziś rozładowywałem akumulatorki i robiłem sobie testy. Temp pokojowa 1/1 około 17 błysków i zagrzała się ale zoom na najszerszy ustawiony. potem kolejne testy z szerokim kontem- przy 1/4 około 30-40 zdj przy 1/8 można tłuc jedno za drugim a po dłuższym czasie zagrzeje się ale wydaje mi się że przy 1/8już sie nie da zagrzać bo strzelałem błysk za błyskiem także przy normalnej pracy nawet jak walimy serią to od czasu do czasu przestajemy. Potem zmieniłem zoom na max 200 mm- na 1/1 powolutku się grzała ale spokojnie można tłuc. Przy 200 mm 1/2 nie ma takiej opcji żeby się zagrzała- całą filozofia grzania się sabiny polega na "miejscu"wokół palnika. Jeśli ustawiamy zoom szeroko palnik jest przy samej szybce a od tyłu osłonięty czaszą odbłyskową. Ma kilka cm3 miejsca. Jak damy 200 mm czasza cofa się i palnik ma miejsca niemal tyle co w całym "górnym pudełku" lampy. Wniosek- jeśli fotografujemy ogniskową 18 mm musimy błyskać szeroko(jeśli na wprost strzelamy) - lampa się grzeje. Jeśli dajemy załóżmy 85 mm i więcej - lampa się trochę grzeje i nie grzeje (jeśli w lampie też mamy ustawioną taką ogniskową oczywiście bo po co marnować światło na boki) Teraz analogicznie co zrobić żeby się nie grzała? Szczerze nie znam się ale w pierwszej kolejności założyłbym porządny dyfuzor np taki dmuchany 20x15 cm który mocne światło i rozproszy i skieruje szeroko. Jak różni się obraz ze światłem odbitym od sufitu skupionym w jedno miejsce a obraz ze światłem strzelonym szeroko w sufit? Szczerze też nie wiem ale domyślam się że to jak z softboksem. Duży softbox oświetli dużą powierzchnie równo, mały małą- pewnie wyjdzie tak że zasięg światła będzie mały czyli oświetlimy np parę młodą tańczącą ale tło będzie ciemne. Warto zbadać o ile będzie się zaciemniało tło wraz ze wzrostem zooma w lampie bo może różnica 80 mm w lampie nie będzie za bardzo widoczna w obrazie a nasza sabina będzie tłukła na 1/2 aż miło. Co wy na to?

ja cie piórkuje.... podchodziłem do tego tekstu 3 razy.... nie udało mi się tego przeczytać z zrozumieniem....

cervandes
27-11-2010, 19:11
ja cie piórkuje.... podchodziłem do tego tekstu 3 razy.... nie udało mi się tego przeczytać z zrozumieniem....

to smutne, bo napisane jest całkiem całkiem, codziennie spotykam się z permanentnymi kwiatkami a tutaj długi wykład na temat ciekawej zależności w której chodzi o to, że lampa się szybciej grzeje jeśli palnik jest blisko szybki (szeroki kąt). Im głębiej tym ciężej lampę zagrzać bo palnik ma w obudowie czym oddychać.

Martin Steiner
27-11-2010, 23:34
Dobra Panowie, to jak rozmowa toczy się o nowej sabince, to ja też mam pytanie (mam nadzieję, ze autor nie będzie miał za złe, że się podpinam):
1. Czy w waszych cudeńkach przy poruszaniu słychać delikatne stukanie w palniku?? Jakieś luzy, których nie zauważyłem w SB600 ani SB800 (może tak ma być, więc pytam ;) )
2. Czy w CLS z lampą zaraz obok aparatu zdjęcia też Wam wychodzą niedoświetlone o 2 EV?? kiedy lampa siedzi na sankach to jest dobrze.
Pozdrawiam

Hej,

1. ja nie mam luzow, stukan i terkotan :) sprawdz wahacze i stabilizatory, ew. oddaj lampke do serwisu :)
2. lampa poza sankami nie powoduje u mnie niedoswietlenia o 2 kroki. moze nie dziala Ci CLS? w jaki sposob przekazujesz informacje do lampki poza sankami?

pozdrawiam
Marcin

campermtb
30-11-2010, 23:49
A nawiązując do "termometru" na wyświetlaczu. Też odnosicie wrażenie, że mocno oszukuje? Kilka razy zdarzyło mi się, że termometr pokazywał ok, 1/3 temperatury a lampa po kilku błyskach zdechła:( Przed chwilą przeprowadziłem mały test: lampę grzałem przez ok. 3min w trybie rpt. Termometr ani się nie ruszył, tylko zaraz lampa zawyła, że jej ciepło :/ Mnie bardzo denerwuje to zjawisko, a was? Nikt sie chyba jeszcze na to nie skarżył :)

unicode
02-12-2010, 12:03
Nie wiem jak Wy ludzie błyskacie, że gotujecie lampę, w kościele jak sufit jest wysoko nie widzę sensu walić pełną mocą lampy w górę, lepiej wyciągnąć tzw. "sztuczny sufit" z lampy i zrównoważyć błysk lampy ze światłem zastanym, wtedy wychodzą najładniejsze zdjęcia (chyba, że w kościele jest zupełnie ciemno wtedy gorzej z równowagą ale i wtedy nie wali się pełną mocą).
Poza tym co to za profesjonalista, który idzie ludziom zrobić zdjęcia ślubne, uwiecznić ich jedną z najważniejszych chwil w życiu i nie ma zapasowej lampy błyskowej??? Ciekawe co by zrobił jakby migawka padła w aparacie, pewnie cykałby zdjęcia telefonem komórkowym bo przecież zapasu nie ma... takiego fotografa to bym pognał, a nie zlecał mu robotę.

campermtb
02-12-2010, 20:12
Akurat gotowanie lampy zależy od miliona czynników i nie trzeba wcale pełną mocą lamp walić.. A poza tym z tego co widzę to większość fotografów ślubnych ma 2 puchy, jedna z lampą, 2. bez. A poza tym nawet jeżeli miał by całą skrzynie lamp, to co z tego? Nosił byś to cały czas przy sobie? Poza tym właśnie w trakcie takich ważnych momentów może nie być czasu na zmianę przegrzanej lampy.

unicode
03-12-2010, 00:55
właśnie tak, nosiłbym to wszystko przy sobie, albo jestem do czegoś przygotowany albo nie!

bright_orange
03-12-2010, 09:55
ja przypaliłem 900, robiłem na wyłączonym czujniku ale powodem było małe doświadczenie i głupota, gdy się nauczyłem używać lampy w kościołach już lampa była na wykończeniu.. mam teraz kolejną 900 i wróżę jej dłuższe życie.. co do noszenia sprzętu - lepiej wziąć więcej i postawić w kościele w niewidocznym miejscu niż później mieć problem, lepiej ominąć jedną fotkę i zmienić sprzęt niż wszystkie zdjęcia mogły by być za ciemne lub w ogóle by nie wyszły, zresztą najlepszym rozwiązaniem mieć lampkę na pasku w futerale ale jako zapasową...

pozdrawiam :)

Hosaka
03-12-2010, 21:15
A tak na poważnie koledzy, SB900 to po prostu diabelski wynalazek, sam szatan wykuł go na diabolicznym kowadle w czeluściach hadesu. Dlatego też Sabina przegrzewa się głównie w kościołach i na kościelnych uroczystościach. Rozwiązanie? Nie stójcie z nią zbyt blisko wody święconej.

Zawsze można zakleić ją radiatorami i nawywiercać otworów ale nie zapomnijcie jej wtedy zrobić zdjęcia i umieścić na forum. Bardzo chciałbym to zobaczyć. :)