Zobacz pełną wersję : d60 + Metz 44 AF-4N
psycho144
08-09-2008, 20:41
Tak jak w temacie - o lampe malo info znalazlem dokladnie o tym modelu o 44 af-4 troche wiecej ;)
lampa z tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item427971509_metz_44_af_4n_nikon.html
ile za nia warto dac ? i czy jest to dobra lampa na poczatek - mam zamiar ja pod radio podpiac :) po prostu zalezy mi na opiniach gdyz tak owych o tym modelu nie moge znalezc
Albert44
08-09-2008, 21:01
Z Metzów44 to dla D60 to raczej Mecablitz 44 AF-4iN softV4 lub Mecablitz 48 AF1 (niestety jest droższy od SB600 ale tańszy od SB800).
psycho144
08-09-2008, 21:11
pytam sie dlatego ,ze zakupilem owa lampe za 100zl i mam nadzieje, ze jako tako bedzie dzialala... a potrzebowalem czegos na szybko i taniego, a jakis wymagajacy nie jestem :) o tak , zeby tylko blyskala
I takie pytanie te af-4N to N w nazwie oznacze, ze jest dedykowana dla nikona ? czy jak ? Na necie pisze , ze to byla bardzo popularna lampa... a info zadnego na jej temat nigdzie nie moge znalezc... ale na opakowaniu pisze Metz 44 AF-4 , a na samej lampie AF-4N ;) to juz sam nie wiem...
Albert44
08-09-2008, 21:31
Powinna pracować z TTL i D-TTL. I-TTL brak.
psycho144
08-09-2008, 21:43
mam nadzieje, ze jakiejs kolosalnej to roznicy nie robi... na lampach sie praktycznie nie znam... z tego co doczytalem to i-ttl to nowa wersja d-ttl ;) ale ile to daj na zdjeciu to nie wiem... musialbym zobaczyc jakies sample
i jak mozna wiedziec - pozwoli ta lampa na strzelanie seriami ? i te 100zl to chyba dobra cena ?
Albert44
09-09-2008, 09:10
Cena dobra.. lampa nie strzela ;)
psycho144
09-09-2008, 12:28
to jeszce pytanie zapobiegawcze :) - nie bedzie duzego napiecia na stopce ? z tego co sie orientuje nie moze byc wiecej niz ~5v dla lustrzanek cyfrowych...
i jeszcze raz odnosnie ceny - ile tak mniej wiecej stoja te lampy ? ,ze tak powiem ale troche sie obawiam , ze tak tanio...
Albert44
09-09-2008, 18:43
to jeszce pytanie zapobiegawcze :) - nie bedzie duzego napiecia na stopce ? z tego co sie orientuje nie moze byc wiecej niz ~5v dla lustrzanek cyfrowych...
i jeszcze raz odnosnie ceny - ile tak mniej wiecej stoja te lampy ? ,ze tak powiem ale troche sie obawiam , ze tak tanio...
Na stopce na pewno jest bezpieczne napięcie, Mecablitz 44 AF-4iN to obecnie cena sklepowa nie większa niż 550PLN tak przypuszczam ale sprawdź w necie.
psycho144
11-09-2008, 15:31
dobra ;) przyszla lampa :)
i teraz pytanie - w opcji zoom dalem na 24mm i tak samo obiektyw i lampa dziala , ale wali swiatlem za mocno... jest jakas opcja , zeby zmniejszyc moc lampy ? jest opcja ttl/manual (przelacznik) ale w manualu to samo sie robi co ttl'u - tylko zooma sie zmienia - 24 najmniejszy - wiec nie wiem co w manualu sie ustawia i jak przestawia...
Chodzi mi o to ,czy idzie lampe tak przystosowac, zeby byla dobra dla jakiegos niedzielnego pstrykacza - np. jak ojciec bedzie chcial pozyczyc ;) bo tak osobiscie bede sie bawil manualnie , a teraz to tylko mi chodzi jak dac zeby dobrze dzialalo z auto.
Instrukcje mam po ang ;) i chyba bede musial do slowniczka zajrzec, gdyz wiekszosci tekstu nie rozumie
=edit=
zauwazylem ,ze przy przeslonie kolo 8 i czasie z hmm 1/400 (tak mi sie zdaje - potem poprawie jak cos) i po zrobieniu zdjecia jest czarny pasek na 2/7 zdjecia - co to jest ?! :|
Albert44
11-09-2008, 17:34
Tego modelu nie znam ale tak dumam, że mode TTL , a zoom Auto..
psycho144
11-09-2008, 18:13
do wykasowania...
psycho144
11-09-2008, 18:16
Dzieki Albert :)
TTL mam wlaczony ale zoom auto nie ma - tylko sie przelacza pomiedzy pozostalymi wielkosciami , najnizsza 24mm najwyzsza 105mm
I co ustawien manualnych - to sa takie same jak ttl :/ tylko zmienia sie zooma... no i mozna wlaczyc opcje LO czyli blysk slabszy, zdawalo mi sie , ze przynajmniej idzie ustawic odleglosc w metrach.
I pytanie dodatkowe - wspomagacz AutoFocusa kiedy sie wlacza i czy wogole sie wlaczy z moja d60 ? (gdyz nie wiem czy jest uszkodzony czy jak...)
Docelowo lampa pojdzie pod radio i mysle wlasnie czy to byl dobry zakup... i nie byloby lepiej sprzedac i zakupic dedykowana w 100% lampe (chociaz pod radio nie trzeba tak owej? ;)) - ale narazie poczekam na odpowiezdi na moj problem ;) i pozniej zdecyduje
Albert44
11-09-2008, 19:30
Dzieki Albert :)
I pytanie dodatkowe - wspomagacz AutoFocusa kiedy sie wlacza i czy wogole sie wlaczy z moja d60 ? (gdyz nie wiem czy jest uszkodzony czy jak...)
Docelowo lampa pojdzie pod radio i mysle wlasnie czy to byl dobry zakup... i nie byloby lepiej sprzedac i zakupic dedykowana w 100% lampe (chociaz pod radio nie trzeba tak owej? ;)) - ale narazie poczekam na odpowiezdi na moj problem ;) i pozniej zdecyduje
AF wspomaganie patrz str. 57 instrukcji D60 :D
Jeżeli chodzi o Metza + radio lub fotocelę to myślę, że będzie w 100% przydatny (doświetlenie + statyw + parasolka = pożyteczny zestaw) :)
psycho144
11-09-2008, 19:57
mi chodzilo o wspomaganie AF w lampie - po prostu nie wiem czy jest uwalone czy nie jest kompatybilna ta opcja z d60...
pewnie nie , jezeli lampa nie jest dedykowana d60 - dobrze rozumie ? :>
Czyli lampka moge tylko zmienic zooma i lekko ja "przyslabic" dajac manuala z opcja LO , gdyz na TTL i manualu jest to samo ;)
I jeszcze pytanie - mam nadzieje ,ze nie wkurzam... w aparacie np. jak daje na tryb z wyborem przyslony (z wylaczona lampa)to aparat ciut inne dane ustawienia daje (jakby bez lampy) - czyli aparat + radio musze za pomoca manuala ? :)
Zapomnialbym - co do tego wczesniej co pisalem ;) - ze na zdjeciu robil sie czarny pasek na dole - jakby zdjecie niedoswietlone , to dlatego ,ze aparat z lampa dziala na czasach krotszych niz 1/200 ?
Albert44
11-09-2008, 21:01
Coś mi tutaj nie trybi w tych zeznaniach.. Czy masz możliwość sprawdzenia tej lampy z innym starszym nikonem np. D50 lub D70?
psycho144
11-09-2008, 21:18
Coś mi tutaj nie trybi w tych zeznaniach.. Czy masz możliwość sprawdzenia tej lampy z innym starszym nikonem np. D50 lub D70?
Mozna jasniej ? :) jakies podejrzenia masz odnosnie sprzetu ?
niestety nie mam...
W skrocie podam jakie opcje sa dostepne:
TTL i TYLKO manualny zoom
Manual i TYLKO manualny zoom
manual LOw i TYLKO manualny zoom
Co do sprzetu nie mam go jak sprawdzic z wspomnianymi aparatami... no i nie wiem czy dioda od wspomagania autofocusa jest sprawna - narazie nie dziala, ale to nie wiem czy to dlatego ,ze nie jest ona kompatybilna z d60
Albert44
12-09-2008, 08:34
Mozna jasniej ? :) jakies podejrzenia masz odnosnie sprzetu ?
niestety nie mam...
Teoretycznie lampa powinna przejść na auto przy zmianie trybu lampy, dlatego sugerowałem próbę z innym nikonem.
Muszę podumać...
psycho144
12-09-2008, 10:41
Teoretycznie lampa powinna przejść na auto przy zmianie trybu lampy, dlatego sugerowałem próbę z innym nikonem.
czyli najprosciej ujmujac ;) - wszystkich "bajerow" nie ma , gdyz lampa nie jest dedykowana nowszym lustrom cyfrowym ?:) np. owego wspomagania AF
Muszę podumać...
To ja chetnie poczekam :) gdyz w temacie lamp jestem zielony... instrukcja juz jako tako rozpracowalem , ale nic mi ona nie daje ;) jezeli owe tryby nie zaskakuja
psycho144
20-09-2008, 14:43
jeszcze dodatkowe pytanie...
jak jest np. kostka do d70
http://www.mojecyfrowe.pl/aparaty/metz-adapter-sca-3402-m3-nikon_did326,1662.html
sa takie do d60 ? i co one daja ? ze lampa wspolpracuje z cyfrowymi lustrami w 100%?
Nie mam dla ciebie dobrych wieści. Twoja lampa jest dedykowana TYLKO modelom starszym i może pracować z nimi w TTL, z nimi działa w niej auto ZOOM i wspomaganie AF (czerwona lampka) Ten model lampy nie ma własnej automatyki, stąd masz do wyboru tylko TTL (nie działające z D60) i M (manual) Najwyraźniej aparat jej po prostu nie widzi dlatego nie działa ani lampka ani auto ZOOM. Stopki SCA o które pytasz nie są do tego modelu lampy, zauważ że Twoja lampa ma stałą, nie wymienną stopkę. Bliźniaczy model lampy Metz 44-MZ ma wymienną stopkę i ją możesz wymienić na odpowiednią do danego aparatu, ten model (MZ) ma też własną fotokomórkę (małe oczko na czerwonej szybce z przodu lampy) i może pracować na własnej automatyce. Niestety Twojego Metza nie wykorzystasz tak jak byś chciał. Mam nadzieję że w miarę jasno Ci wytłumaczyłem na czym cała rzecz polega.