Zobacz pełną wersję : Light Room kto używa?
Witam chciałbym zadać pytanie użytkownikowi Light Rooma. Pytanie jest banalne. jak by ktoś podał mi do siebie nr telefonu na PW to będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Hejka to co nikt nie chce pogadać?:???:
Co cię interesuje?
Naświetl bliżej problem(y).
Sprawa przeglądania fotek zapisanych w folderach przed edycją i zapisywanie fotek już po obróbce. Niby proste sprawy. chciałbyś mi pomóc?
Napisz trochę dokładniej. Wtedy odpowie Ci ktoś kto zna rozwiązanie.
Ło matko no dobra wyjdzie że jestem ignorantem softowym...:-D Rozchodzi się o to że programik mi pasuje i ma narzędzia lux ale jest jakoś mało intuicyjny ( jak dla mnie).
1. Czy aby przeglądać foldery z fotkami (fomat obojętny) zapisane gdzieś na kompie muszę je importować?
Czy można jak w innych programach wskazać plik i już?
2. Po obróbce w edytorze zapisuje plik z konwersją do jpga poleceniem "exportuj" - nie ma "zapisz jako" albo "zapisz"
Nie mam instrukcji w ludzkim języku. Pewnie coś robię dookoła a wolałbym prościej.
Nie sądzę by się komuś chciało pisać litanię dlatego prosiłem wcześniej o nr. telefonu Pozdrawiam
jajacek44
08-09-2008, 21:51
http://www.fotografuj.pl/Dzial/Narzedzia_do_edycji
Dzięki ten materiał wszystko mi rozjaśnił i teraz biorę się do roboty. Pozdrawiam
lightroom jest taki sobie.
ja dopiero rozpoczynam pracę....właściwie naukę....
nie jest zły, wszystko kwestia poznania, nauczenia.... jak z każdym programem
Z tego co mi wiadomo, co sobie importujesz to oglądasz i już to będzie w LR.
Co do zapisywania tak export - wcześniej szczegółowo odznaczasz wiele rzeczy - miejsce gdzie ma być to zrzucane, nazwanie pliku itp. Jak nazwa jest ta sama - tylko z NEF będzie JPG po co ,,zapisz" itp.
Mnie też ciężko się przestawić - bo wszystko dotychczas było robione ,,pod programistów". Ten program jest trochę ,,inny" bo robiony z myślą o fotografach. Mamy takie przyzwyczajenia a nie inne po tych wszystkich robionych według jednego schematu programach. Trudno się przestawić jak latami były takie a nie inne wzorce. Ale to jest wygodniejsze.
Jak będziesz miał pytania - pisz. Wiem na razie mało - ale trochę już odkryłem, mam też opis z jakiejś gazety foto.
marszull
09-09-2008, 12:59
dobra jest ksiazka Scotta Kelbyego "lightroom" (http://helion.pl/ksiazki/sekcyf.htm)
żółto-czarny
09-09-2008, 13:28
ja dopiero rozpoczynam pracę....właściwie naukę....
nie jest zły, wszystko kwestia poznania, nauczenia.... jak z każdym programem
Mnie najbardziej podoba się mi historia z opisem - można jednym kliknięciem cofnąć się do odpowiedniego momentu. No i seryjna obróbka jest szybsza i przyjemniejsza niż w PS :-D
Dziwi mnie natomiast brak narzędzi typu "lens korekszyn" (nie wiem, jak w nowej dwójce).
a pracowałeś trochę na nim? Czy tylko tak ze słyszenia?
pawel.szczerba
09-09-2008, 13:53
Na początek niezłe jest to i pozostałe części.
http://tv.adobe.com/#v=http%3A//adobe.edgeboss.net/flash/adobe/adobetvprod/learn_lightroom_2/72_llt_004.flv%3Frss_feedid%3D1337%26xmlvers%3D2
???
Wiele osób bardzo go sobie chwali, może rozwiniesz myśl, dlaczego tobie się nie podoba?
To ja mam pytanie. Porobilem sobie liste roznych keyword ktore przyporzadkowalem zdjeciom.
I chcialbym zeby jak klikne na jeden, dwa lub wiecej keywordow to wyswietlaly mi sie wylacznie
zdjecia z danym keywordem.
Tymczasem jak klikne naniego to Lightroom tylko zaznacza zdjecia z danym keywordem, ale wyswietla
wszystkie.
Da sie cos z tym zrobic?
O proszę jak się wątek rozwinął. LR wydaje mi się nawet fajny trochę mnie wkurza ten import, eksport ale to jest kwestia przyzwyczajenia. Podczas instalacji umieścił pliki magazynujące na dysku systemowym (moje dokumenty, moje obrazy,LR) Ja mam dysk podzielony: C=50Gb D=200Gb i wolałbym mieć wszystko na D, czy muszę przeinstalować program i wskazać właściwe miejsce magazynowania czy bez nowej instalacji się obejdzie?
Hehe kolejne pytanko: przeglądając fotki w bibliotece jak dodać ocenę gwiazdkami to ocenioną fotkę wywala mi na koniec listy i muszę szukać od nowa miejsca gdzie skończyłem przeglądanie czy można to jakoś zablokować?
Hehe kolejne pytanko: przeglądając fotki w bibliotece jak dodać ocenę gwiazdkami to ocenioną fotkę wywala mi na koniec listy i muszę szukać od nowa miejsca gdzie skończyłem przeglądanie czy można to jakoś zablokować?
nie, szukasz po gwiazdkach - nie mam przed sobą LR więc nie powiem ale jest łatwo. To wszystko kwestia poznania. Sam jeszcze się ucze. Dziś w wolnej chwili poszukam w necie jakiś ,,instrukcji"
matyjasz
11-09-2008, 09:42
www.kelbytraining.com zaraz na stronie tytułowej jest link, zdaje się ze możesz obejrzeć kilka lekcji za free przed zakupem.
Bardzo fajne, no i jest promocja 36$ :-D
Pozdrawiam
Mati
Uzytkownikom Lightrooma poleca zainstalowaccos takiego:
Download beta camera profiles (updated July 22, do 2007)
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
Sa tu m.in. Nikonowskie profile kolorow dla roznych aparatow D700, dokladnie te same ktore mozna sobie ustawiac/przelaczac w Capture NX/View NX oraz aparacie (Picture Control), przy wywolywaniu NEFa.
W efekcie jelsi Lighroom rozpozna NEFy robione naszym aparatem (a D700 rozpoznaje, wiec starsze
powinien bez problemu), to Camera Standard w Lighroom to to samo co Standard ustawione na aparacie,
analogicznie z Neutra, Vivid itp itd.
I radze przeczytac jeszcze FAQ na tej stronie, sekcja Workflow, jest opisane jak ustawic sobie te profile jako
default np. przy importowaniu zdjec. Zarowno w Lightroomie lub CS/Camera Raw, jesli ktos nie wie.
jordancity
11-09-2008, 21:46
O proszę jak się wątek rozwinął. LR wydaje mi się nawet fajny trochę mnie wkurza ten import, eksport ale to jest kwestia przyzwyczajenia. Podczas instalacji umieścił pliki magazynujące na dysku systemowym (moje dokumenty, moje obrazy,LR) Ja mam dysk podzielony: C=50Gb D=200Gb i wolałbym mieć wszystko na D, czy muszę przeinstalować program i wskazać właściwe miejsce magazynowania czy bez nowej instalacji się obejdzie?
Jeśli przy imporcie zdjęć zaznaczysz opcje "at current location", lightroom zrobi import zdjęć według lokalizacji na dysku nie tworząc kopii zdjęć.
p.s. 'at current location' czyli według obecnej lokalizacji.
jordancity
11-09-2008, 21:55
Uzytkownikom Lightrooma poleca zainstalowaccos takiego:
Download beta camera profiles (updated July 22, do 2007)
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
Sa tu m.in. Nikonowskie profile kolorow dla roznych aparatow D700, dokladnie te same ktore mozna sobie ustawiac/przelaczac w Capture NX/View NX oraz aparacie (Picture Control), przy wywolywaniu NEFa.
W efekcie jelsi Lighroom rozpozna NEFy robione naszym aparatem (a D700 rozpoznaje, wiec starsze
powinien bez problemu), to Camera Standard w Lighroom to to samo co Standard ustawione na aparacie,
analogicznie z Neutra, Vivid itp itd.
I radze przeczytac jeszcze FAQ na tej stronie, sekcja Workflow, jest opisane jak ustawic sobie te profile jako
default np. przy importowaniu zdjec. Zarowno w Lightroomie lub CS/Camera Raw, jesli ktos nie wie.
Zainstalowałem i działa! Muszę tylko ustawić profil Camera Standard jako ustawienie domyślne dla wszystkich plików.
ja stworzylem sobie katalog na fotki tam gdzie chce,a przy imporcie kaze mu robic kopie do tego folderu
i segregowac wg daty, tzn katalogi wg wariantu rok/rok-miesiac-dzien/fotki
dzieki czemu porzadek jest zarowno pod lightroomem (tagi, kolekce) oraz na dysku - archiwum posortowane w folderach wg dat
co do ustawienia we wszystkich to zaznaczyc wszystkie fotki i zsynchronizowac ustawienia recznie
a zeby przy imporcie ustawial to trzeba zrobic sobie custom preset i kazac mu go aplikowac w czasie importu
wszystko jest w faq w sekcji workflow
Coraz bardziej mi się podoba a chyba najbardziej te opcje przenoszenia ustawień edycji np z poprzedniego zdjęcia, jeszcze trochę to go rozgryzę do cna, chyba warto, Dzięki i pozdrawiam.
jordancity
11-09-2008, 22:43
ja stworzylem sobie katalog na fotki tam gdzie chce,a przy imporcie kaze mu robic kopie do tego folderu
i segregowac wg daty, tzn katalogi wg wariantu rok/rok-miesiac-dzien/fotki
dzieki czemu porzadek jest zarowno pod lightroomem (tagi, kolekce) oraz na dysku - archiwum posortowane w folderach wg dat
co do ustawienia we wszystkich to zaznaczyc wszystkie fotki i zsynchronizowac ustawienia recznie
a zeby przy imporcie ustawial to trzeba zrobic sobie custom preset i kazac mu go aplikowac w czasie importu
wszystko jest w faq w sekcji workflow
Co do profilów to doczytałem FAQ i teraz wszystko działa jak należy :mrgreen: Nie wiem jak dawno jest to dostępne (skoro to wersja beta to pewnie niedawno), ale zdecydowanie przyspiesza to obróbkę NEFów :mrgreen: dla mnie bomba!
Do tego programu jest nakładka i mamy program po polsku .W wersji 2.0 działa ale część jest po angielsku
Ja chcialem tylko zauwazyc niesmialo, ze pojawila sie niedawno na stronie aktualizacja profilow z wersji beta1 do beta2. Link ja wyzej. Przed zainstalowaniem nowych radze poszukac starych na dysku i usunac bo bedziecie mieli jedne i drugie.
moonrage
31-10-2008, 00:33
używam lightrooma od początku bety i nie widzą poza nim innego sposobu pracy ze zdjęciami. Moja opinia - mistrzostwo świata!
cezarycezary
31-10-2008, 19:44
Z LR dopiero zaczynam ale póki co jestem pod ogromnym wrażeniem :)
Czy jest możliwe importowanie zdjęć z płyt i dysków sieciowych, w ten sposób by nie naruszyć już utworzonej struktury i np. każda płyta była zapisana jako katalog, którego nazwą by była jej wcześniej nadana etykieta? A jeśli nie, czy można wcześniej utworzyć o określonej nazwie katalog i do niego importować dane i miniaturki (nie całe pliki) z płyty?
moonrage
04-11-2008, 19:28
no z płyty można, ale w sieci LR nie będze pracował
Przy zgrywaniu z płyty tworzy folder, np 0050 dysk G, zgodnie z jej etykietą. Wkładam następną i nazwa się zmienia na 0051 dysk G i wszystkie zdjęcia z dwóch płyt lądują w jednym worku. Czy można z tym coś zrobić?
W prostej sieci (opartej na udostepnianiu zasobów) LR na pewno działa bez problemu jednak brak możliwości archiwizowania obrazów z możliwością ich przeszukiwania offline dyskwalifikuje go. Lepiej oprzeć się o PSa z brydżem i jakiś 3 program do katalogowania i tworzenia archiwum (np ACDSee, Thumbs). Jak dla mnie nie warto w niego sie pakować mimo wielu ułatwień, możliwości edycji i filtracji.