Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Deszczowo...
DonMaliniacco
07-09-2008, 00:42
Dlugo czekalem na mozliwosc zrobienia kilku zdjec podczas deszczu... wszak zjawisko w Anglii malo spotykane ;)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotoautorska.pl/deszczowo/deszcz3.jpg)
warto było czekać zdjęcie ma coś w sobie
Motorniczy
07-09-2008, 02:10
Ładne ale czerń nie jest czernią , czyli brak kontrastu:) Pozdrawiam
DonMaliniacco
07-09-2008, 02:20
Rozumiem, ze to zle, skoro nie ma kontrastu?
Motorniczy
07-09-2008, 02:33
Troszkę brakuje a widzę , że spore iso , wiec i czerń może się "zlać tak sądzę ..hmm kurde fajne zdjęcie serio.
DonMaliniacco
07-09-2008, 02:39
Troszkę brakuje a widzę , że spore iso , wiec i czerń może się "zlać tak sądzę ..hmm kurde fajne zdjęcie serio.
:) Ja wiem, czy spore? ISO100 bylo. Padal bardzo ostry deszcz i tak sie zastanawiam, czemu ten kontrast mialby sluzyc? Owszem byl minimalnie wiekszy przed obrobka, ale celowo zdjalem, bo moim zdaniem (no chyba, ze sie myle - dlatego prosze o naprowadzenie) zdjecie zyskuje tym klimatem
Motorniczy
07-09-2008, 05:07
:) Ja wiem, czy spore? ISO100 bylo. Padal bardzo ostry deszcz i tak sie zastanawiam, czemu ten kontrast mialby sluzyc? Owszem byl minimalnie wiekszy przed obrobka, ale celowo zdjalem, bo moim zdaniem (no chyba, ze sie myle - dlatego prosze o naprowadzenie) zdjecie zyskuje tym klimatem
100 ?? to ja nie wiem , na oko wyglada tak jak by w czarnych miejscach bylo ziarno i na niebie tez to widac.. albno jestem juz zmeczony:):)
Megazordon
07-09-2008, 12:44
Może to nie szum, tylko deszcz właśnie.
Zdjęcie dobre. Mogłeś je nazwać też "Samotność".
m_a_j_k_e_l
07-09-2008, 12:55
gdybym nie wiedział to tez bym myslal ze iso bylo spore, co do kontrastu to osobiscie wole zdjecia z troszke wiekszym. Zalwsze mozesz wrzucic drugie i bedzie porownanie:)
noooo :) pofocilbym tamtejsze klimaty ;)
klimacik na zdjeciu bardzo fajny :) obrobka sie podoba :) jedynie wyczekalbym przed wcisnieciem spustu do momentu pojawienia sie postaci z parasolem... bo ta sierotka jakos niespecjalnie fotogeniczna ;)
Zdjecie bardzo fajne, jest klimat.
Kontrast jest jak najbardziej odpowiedni, nie warto zwiekszac ale to kwestia gustu ;)
Jak wyzej, szkoda, ze nie ma osoby z parasolka :)
MikkiMix
07-09-2008, 22:10
Jasno troche (ale to kwestia gustu). Natomiast kadr jest mistrz. Ta postać...
Pzdr
Miki
DonMaliniacco
07-09-2008, 23:00
noooo :) pofocilbym tamtejsze klimaty ;)
klimacik na zdjeciu bardzo fajny :) obrobka sie podoba :) jedynie wyczekalbym przed wcisnieciem spustu do momentu pojawienia sie postaci z parasolem... bo ta sierotka jakos niespecjalnie fotogeniczna ;)
Mam i z parasolem :) Zmoklem tam czekajac na przechodnia z parasolem jak cholera :) Wstawie pozniej ;)
Mam i z parasolem :) Zmoklem tam czekajac na przechodnia z parasolem jak cholera :) Wstawie pozniej ;)
wstawiaj. Te jest już dobre - ale moze byc bardzo dobrze, jezeli dobrze wkomponować w kadr własnie postać.
KaleidoStar
07-09-2008, 23:23
Ładne,ale to z parasolem widziałam już-i bardziej mi się podoba :) Tak więc wstawiaj teraz.
DonMaliniacco
07-09-2008, 23:26
Ładne,ale to z parasolem widziałam już-i bardziej mi się podoba :) Tak więc wstawiaj teraz.
Kobiety :)
Zdjecie... (wiecej kontrastu i mniej szumu) niemniej jednak nie jestem z niego zadowolony. Chyba jeszcze raz siade do tego NEFa
2.
źródło (http://fotoautorska.pl/deszczowo/deszcz.jpg)
KaleidoStar
07-09-2008, 23:34
No.To mi zdecydowanie bardziej pasuje,nie tylko przez kontrast.. Po prostu coś ma w klimacie takiego..że bardziej :)
lodzermensch
07-09-2008, 23:42
Rozumiem, ze to zle, skoro nie ma kontrastu?
Jak dla mnie - kontrastu za dużo. Zdjęcie zbyt realistyczne, za mało bajkowe. (Mgiełka by się przydała jakaś.)
Ale to tylko moje zdanie.
Ogólnie podoba się. Lubię podobne klimaty.
diZaster
07-09-2008, 23:46
ladnie to wyglada, podoba mi sie, ale ja dalbym mocniejsze czernie, tak jak ktos juz napisal.
nie mniej jednak, taka mniej popularna konwersja, dodaje uroku i klimatu.
Typical British weather :D Fajne, oddaje klimat Londynu (chyba, bo jeszcze tam nie byłem ;) )
DonMaliniacco
08-09-2008, 00:16
Ostatnie do tego watku - nie moge sie zdecydowac pomiedzy drugim a trzecim...
3.
źródło (http://fotoautorska.pl/deszczowo/deszcz4.jpg)
mi sie wszystkie zdjecia podobaja, kadry i klimacik bardzo dobre. ja akurat ostatnio jak bylem w londynie to bylo diablo goraca ;) a sama pogoda faktycznie niespotykana...wszakze nie padalo od wczoraj ;)
velaskez
08-09-2008, 01:56
co do ziarna, czy nikt się nie zastanowił, że to ziarno to krople deszczu?! no i poza tym przy obfitym deszczu klarowność powietrza spada, stąd ten brak kontrastu, jak dla mnie. Zdjęcia bombowe :)
motylanoga
08-09-2008, 09:48
Ostatnie nie, dwa pierwsze bardzo tak. A jeśli idzie o kontrast, to IMO najlepszy jest na 3.
drugie wysmienite :) zdecydowanie lepsze niz pierwsze ;) ale do apogeum szczescia brakuje mi bardziej zdecydowanego ciecia ;) mam nadzieje, ze sie nie obrazisz, jak pokaze dokladnie o co mi chodzi :) zerknij jak rewelacyjnie zbiegaja sie do cenrum zdjecia linie lamp i lawek ;) zreszta wyglada to tak jakby przedstawieni ludzie wlasnie tam zmierzali :) w mojej opini to kolo za bardzo odwracalo uwage w poprzedniej wersji zdjecia ;)
kapitalna fota :)
źródło (http://www.lukaszsowa.com/temp/deszcz-ciecie.jpg)
motylanoga
08-09-2008, 12:56
eee, ja tam wolę orginalny kadr :) Na Twoim ciasno mi z każdej strony.
kronos28
08-09-2008, 17:58
1 i 2 reszta nie bardzo :)
A gdzie jest powiedziane, że musi być czerń? Możesz podać, jakie nasycenie czerni jest właściwe?
motylanoga
08-09-2008, 19:29
A jak będzie czarne to ktoś się przypnie o szczegóły w cieniach ;)
na 1 bardzo harmonijny i przemyślany kadr, 2 też świetna, bardzo podobają mi się te 2 fotki:)
DonMaliniacco
08-09-2008, 22:31
wroce tam jeszcze na bank, bo to miejsce ma potencjal... kadr moim zdaniem jest troche zasmiecony ze wzgledu na panujace tam jakies roboty ziemne, oraz te wszedobylskie stateczki....
co do 1. to ja bym poczekal na jakas osobe w LD mocnym punkcie
tonacja jest ok i klimat super
ale... wlasnie tam mi brakuje kogos a nie tam gdzie jest teraz bo rownowagi nie ma :)
2. 2 sek za wczesnie
3. 3 sek za pozno :)
"Jedynka", jak dla mnie, jest optymalnie wywołana. Wracam tu z przyjemnością.
DonMaliniacco
09-09-2008, 21:12
co do 1. to ja bym poczekal na jakas osobe w LD mocnym punkcie
tonacja jest ok i klimat super
ale... wlasnie tam mi brakuje kogos a nie tam gdzie jest teraz bo rownowagi nie ma :)
2. 2 sek za wczesnie
3. 3 sek za pozno :)
Wroce tam na bank po lepsza fote. Dzieki Slawku
"Jedynka", jak dla mnie, jest optymalnie wywołana. Wracam tu z przyjemnością.
Jedynka pod wzgledem obrobki tez mi sie osobiscie najbardziej podoba (ale tupet) ale podzielam zdanie Slawka, ze nie jest dobrze ze wzgledu na kompozycje... brakuje tej iskierki ;)
1 wygrywa Maliniak:)
Poczekaj wpadnę do Ciebie za kilka tyg pofocimy coś 8mm:)
Na bogatooooo;)
NO proszę, wywiązała się dyskusja na temat parasoli, mgiełki, mocnych punktów, stateczków, trzech sekund za późno i paru za wcześnie...
Powiedziałbym dyskretnie i delikatnie, jeśli mogę się wypowiadać, że najbardziej pasuje mi jedynka, a to z powodu takiego, że jest mgiełka (londyńska), postać jest wystarczająco skulona i widać że jest deszczowo nawet i bez parasola - a po trzecie, wcale nie muszę mieć tej postać w mocnym punkcie. Wystarczy mi nastrojowość ostatnich planów...
Wiecie co się mawia, jak nie chcemy urazić autora, a zdjęcie jest nie bardzo, co? Mówi się wtedy, że ma klimat i podobne pierdoły... Osobiście śmieszą mnie i drażnią te odwołania do klimatu, ale co zrobić...
Otóż ta jedynka jest dla mnie świetna, bo naprawdę ma w sobie klimat - i nie jest to czczy wybieg, tylko najbardziej szczera pochwała, na jaką mnie stać. Tu nie jest pitolenie, tylko prawdziwy klimat, który powoduje, że właśnie jedynka najbardziej mi się podoba.
Gratulacje!
tzn? bo nie rozumiem :)
jak Ty mowisz ze 1 ma klimat to to "nie jest czczy wybieg, tylko najbardziej szczera pochwala"
a jak ja napisalem ze ma klimat (bo naprawde tak, uwazam, ze ma zajeb... klimat wlasnie z tych powodow o ktorych miedzy innymi Ty napisales)
to na moj "klimat" Ty piszesz: "Wiecie co się mawia, jak nie chcemy urazić autora, a zdjęcie jest nie bardzo, co? Mówi się wtedy, że ma klimat i podobne pierdoły... Osobiście śmieszą mnie i drażnią te odwołania do klimatu, ale co zrobić..."
szkoda ze tak uwazasz
ja jak juz cos pisze to pisze dokladnie to co w danej chwili mysle o zdjeciu i co mi w nim pasuje a co nie
WG MNIE oczywiscie
i jak uwazam ze ma klimat to pisze o tym, jak brakuje mi czegos to tez
wot i cala prawda...
Tym bardziej w stosunku do fotek Maliniaka z ktorym znamy sie bardzo dobrze
i nawet calkiem niedawno w tym samym miejscu z Maliniakiem razem focilismy
jestem pewny ze autor woli uslyszec to co naprawde mysle
bo moze mu to w czyms pomoc/nakierowac
niz po prostu ot tylko pochwale
on wie ze bardzo lubie jego zdjecia! :)
sorki ale odebralem Twojego posta jako zawoalowana lub tez nie krytyke mojej oceny :)
bo to ja pisalem o sekundach/mocnych punktach/klimacie
Witaj -
z początku chciałem napisać, że całkowicie źle mnie zrozumiałeś i że w ogóle nie piłem do Ciebie, chciałem dodać że wzmianka o sekundach jest neutralna i żebyś traktował to jak zwykłą rekapitulację dyskusji, że w najmniejszym stopniu nie oceniam czyichś ocen (czasem tak, teraz nie) - ale po zastanowieniu z bólem muszę przyznać Ci rację, że w sumie mogłeś tak zrozumieć, niestety...
Oczywiście dywagując o wypowiedziach 'klimatycznych' miałem na myśli mętniactwo ocen pod zdjęciami 'wielce artystycznymi', wiesz - poruszonych, źle naświetlonych, czarnobiałych (w zasadzie tylko czarnych) i nieostrych, o których to zdjęciach nei da się powiedzieć nic innego oprócz tego, że mają klimat - skoro nie mają tematu, ostrości, kompozycji, i tak dalej...
Niestety ująłem to tak, że rzeczywiście mogłeś wziąć to do siebie - co nie było moim zamiarem, skoro rozmawiamy o zdjęciu, które jest dobre, co obaj stwierdzamy. Ale to był skrót myślowy i wyszło właśnie tak... Jak widać odzwyczaiłem się od wypowiedzi na forum.
Taa, a obiecywałem sobie zamknąć pysk i wypowiadać się samymi równoważnikami zdań - wtedy nie byłoby problemu - ale tak to jest, jak się łamie obietnice... Obiecuję trzymać gębę na kłódkę, a jak mnie poniesie i powiem coś dłuższego niż 6 znaków, to przynajmniej ku uldze wszystkich opluję się w lustrze.
Taa, a obiecywałem sobie zamknąć pysk i wypowiadać się samymi równoważnikami zdań - wtedy nie byłoby problemu - ale tak to jest, jak się łamie obietnice... Obiecuję trzymać gębę na kłódkę, a jak mnie poniesie i powiem coś dłuższego niż 6 znaków, to przynajmniej ku uldze wszystkich opluję się w lustrze.
pelny zakaz niepisania! :)
bombel... za starzy juz jestemy bysmy sie wdawali w polemike bez celu :)
za duzo tez na tym forum i nie tylko razem przeszlismy :)
ja Cie doskonale rozumiem mam nadzieje ze Ty mnie tez
wiec dzialamy dalej :)
i pamietaj... zadnego zamykania na kłódki czegokolwiek a juz na pewno nie geby :)
masz zbyt duzo wiedzy do przekazania naszej caaalej spolecznosci
:)
milego dzionka ;)
PS. (OT) jak sobie przypomne te chwile kiedy dales nam tak duzo do myslenia...
to zaje... scie sie ciesze ze moge sobie z Toba popolemizowac...
tylko konstruktywnie oczywiscie! : ))
swoja droga jest to bardzo dobry czas do czegos, do czego chce przekonac jak najwieksza rzesze fotografistow na naszym forum... by niezaleznie czy kogos lubimy czy nie skupic sie na temacie zdjecia i napisac od siebie cowg mnie jest ok a co nie tak...
przyznam ze ja sie tak ucze... wrzucam fotki na roznych portalach i wczytuje sie w konstruktywne komentarze
to o wiele bardziej uczy i kaze sie zastanowic od... sorki za wyrazenie tzw. "slodkiego pierdzenia" :)
ktore moze podbija ego ale uczy niewiele :)
Maliniak! wybacz OT! Juz nie bede :)
Ja tez muszę OT, sorry...
Bombel jest ozywczy jak bryza z reklamy Domestosa..:-D
Ledwo sie pojawił a juz wywrócił całe moje dotychczasowe pojmowanie klimatu zdjęcia...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
DonMaliniacco
26-09-2008, 09:29
Wszystkim Wam zostało wybaczone:) Dzięki bombel, dzięki Hesja. Dzieki Wam wszystkim za krytyke i opinie.
Pozdrawiam,
Malin
radoslaw_b3
26-09-2008, 22:47
wydaje mi sie ze to szum tak fajn ie sie wkomponowuja w ten deszcz i zimno i wiatr czuc to ze zdjecia
:)