Zobacz pełną wersję : d700 - bbad pixele
Witam ,
Macie bad pixele w swoich 700 ? Zrobiłem 2 zdjęcia z dekielkiem - obiektywem 50 1.4. Jak była przysłona na 1.4 to wygląda na OK a jak dałem na 8.0 to pojawiło się na czarnym tle kilka kropek. Co ciekawe dalej włączyłem NX2 i zrobiłem zoom max i powrót do zooma 140 % i nagle wygląda tak że bad pixli jest kilkadziesiąt jak nie kilkaset - What tha hell ???
--------------------------------
mbujak - /D700, N24-70 2.8G, N50 1.4/
Zmień dekiel, bo ten chyba się nie nadaje do testów. :wink:
Kurcze - sam to wymuyśliłeś czy Ci ktoś doradził ? :)
Chyba masz straszny niefart. A to żólte plamy, a to ci dekiel światło przepuszcza i białe kropki robi.
Człowieku, zajmij się robieniem zdjęć (znaczy nauką robienia zdjęć), albo oddaj tę puszkę do serwisu Nikona, to ci ją sprawdzą i jeśli potrzeba, naprawią. Mówię serio. W przeciwnym przypadku zwariujesz od tych wydumanych problemów. A ISO100 już sprawdzałeś? Nie pogarsza się jakość w światłach? Może zrób jakieś testy (tylko bez dekielka), to będziesz miał kolejny problem do przetrawienia. Później pewnie wylezą kolejne wady ukryte tego D700. I tak bez końca.
mogę podjąc się przygarnięcia D700 skoro taki problematyczny, oddam D40, który żadnych problemów nigdy nie sprawiał.
.. Zrobiłem 2 zdjęcia z dekielkiem - obiektywem 50 1.4. Jak była przysłona na 1.4 to wygląda na OK a jak dałem na 8.0 ..
:shock: a jakie znaczenie ma przysłona gdy jest założony dekielek???
noooo Jacku jak Ty możesz takie trywialne pytania zadawać ;) - znaczenie ma fundamentalne :D
PS Widzę że w Polsce jest coraz lepiej z zamożnością ludzi. Kupują sobie sprzęt foto za kilka (kilkanaście) tysięcy złotych nie mając nawet podstawowej wiedzy foto, ale za to mają wypas sprzęt.
Motorniczy
07-09-2008, 02:01
noooo Jacku jak Ty możesz takie trywialne pytania zadawać ;) - znaczenie ma fundamentalne :D
PS Widzę że w Polsce jest coraz lepiej z zamożnością ludzi. Kupują sobie sprzęt foto za kilka (kilkanaście) tysięcy złotych nie mając nawet podstawowej wiedzy foto, ale za to mają wypas sprzęt.
Nie czepiaj się czyjegoś portfela bo to nie jest taktowne to po pierwsze a po drugie forum fotograficzne służy do dzielenia się wiedzą , zapytaniami dotyczącą wszelakich aspektów związanych z obrazowaniem .
PS
Autora tematu proszę o "pogłówkowanie" na nurtujący go temat . Czytaj , czytaj i jeszcze raz czytaj a także rób zdjęcia - zmasakruj aparat i matryce a dowiedz się CZEGOŚ na temat fotografowania :)
Pozdrawiam wszystkich .
o to chodzi że nie ma znaczenia a w efekcie uzyskujemy 2 różne zdjęcia. Tak samo jak zrobie ustawionym na statywie aparatem 4 takie same zdjęcia ściany (na WB auto) to 2 mają żółte zabarwienie a 2 są OK. Pisze to wszystko żeby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat tego aparatu bo dotychczas to panował tu euforyczny onanizm na słowa D700. Troche powiem że się co do puszki rozczarowałem bo myślałem że płacąc troche większe pieniądze dostane niezawodność - a tu wtopa. Ponadto powiem wam że wymieniołem egzemplarz i jeden drugiemu nierówny - np pokrętło do wyboru trybu - w obu pracuje zupełnie inaczej (mechanicznie) - aparat wg mnie nie jest wart tych pieniędzy. To wszystko dotyczyło nie robienia zdjęć a jedynie sprawdzenia moich oczekiwań co do jakości wykonania i dokładności produktu.
Mam nadzieje że zdjęcia będą wychodzić takie jak bym chciał w większości, a co do mojej wiedzy fotograficznej to nie komentujcie jeżeli mnie nie znacie. Bo widze że najwięcej mają do powiedzenia na tym forum Ci którzy D700 nawet w rękach nie mieli. Kreujcie swoje poglądy na podstawie empirycznych doświadczeń a nie pod wpływem nagonki markteingowej !
Pozdrawiam,
mbujak
Nie czepiaj się czyjegoś portfela bo to nie jest taktowne to po pierwsze a po drugie forum fotograficzne służy do dzielenia się wiedzą , zapytaniami dotyczącą wszelakich aspektów związanych z obrazowaniem.
Drogi Motorniczy, po pierwsze ja się niczyjego portfela nie czepiam. Czepiam się wiedzy, a dokładniej jej braku, pokazuję jak ten brak naprawić. Jednakże o ile pierwsze pytanie (problem) z zółtymi plamami miało jakiś sens, to już kolejny problem (z "zależnością" hotpikseli od przesłony przy zamkniętym deklu) był co najmniej bezsensowny. A po drugie mam wrażenie, że dzielę się wiedzą o obrazowaniu i przetwarzaniu obrazu.
Panu Mbujakowi zwracam zaś uwagę na fakt, że osoby które się wypowiedziały w tym wątku (mając coś do powiedzenia) siedzą w tym dość długo, JK ma D3 (czyli praktycznie rzecz biorąc podobny aparat do D700), a moja skromna osoba zjada zęby na zagadnieniach związanych z przetwarzaniem obrazu i nie kierujemy się "marketingową nagonką". Nie muszę przy tym posiadać D700 (aczkolwiek jak tylko spłącę kredyt za samochód to sobie go kupię), aby wiedzieć jakich efektów mogę się spodziewać przy pracy z tą puszką i jak obrabiać z niego zdjęcia (trochę ich już obrobiłem).
Naprawdę polecam zastanowić się nad tym co robimy, jak robimy, jakie są ograniczenia sprzętu/ naszych możliwości i następnie jak te ograniczenia omijać/ łamać.
Motorniczy
07-09-2008, 02:40
o to chodzi że nie ma znaczenia a w efekcie uzyskujemy 2 różne zdjęcia. Tak samo jak zrobie ustawionym na statywie aparatem 4 takie same zdjęcia ściany (na WB auto) to 2 mają żółte zabarwienie a 2 są OK. Pisze to wszystko żeby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat tego aparatu bo dotychczas to panował tu euforyczny onanizm na słowa D700. Troche powiem że się co do puszki rozczarowałem bo myślałem że płacąc troche większe pieniądze dostane niezawodność - a tu wtopa. Ponadto powiem wam że wymieniołem egzemplarz i jeden drugiemu nierówny - np pokrętło do wyboru trybu - w obu pracuje zupełnie inaczej (mechanicznie) - aparat wg mnie nie jest wart tych pieniędzy. To wszystko dotyczyło nie robienia zdjęć a jedynie sprawdzenia moich oczekiwań co do jakości wykonania i dokładności produktu.
Mam nadzieje że zdjęcia będą wychodzić takie jak bym chciał w większości, a co do mojej wiedzy fotograficznej to nie komentujcie jeżeli mnie nie znacie. Bo widze że najwięcej mają do powiedzenia na tym forum Ci którzy D700 nawet w rękach nie mieli. Kreujcie swoje poglądy na podstawie empirycznych doświadczeń a nie pod wpływem nagonki markteingowej !
Pozdrawiam,
mbujak
Dopiero w tym poście zrozumiałem o co chodzi a trzeba było tak od razu ..i myślę , że nie tylko ja , o ścianach i kolorach itd itp.. Proponuje zwrócić aparat i dołozyc do D3 no chyba , że będzie trudno to wykonać ?
Widzę ze teraz d700 kupuje sie by focic ścianę w sumie ta puszka do niczego sie nie nadaje zafarby winieta przy każdym lepszym szkle ciężki drogi i NIEMA programów tematycznych przecież to każdy kompakt ma !!!
Sprzedaj to wszystko najlepiej za pół ceny za więcej nikt nie weźmie przecież to chłam i kup kompakt efekty będą lepsze :twisted:
PS nie karmić trola
Dopiero w tym poście zrozumiałem o co chodzi a trzeba było tak od razu ..i myślę , że nie tylko ja , o ścianach i kolorach itd itp.. Proponuje zwrócić aparat i dołozyc do D3 no chyba , że będzie trudno to wykonać ?
Tyle, że z D3 wcale nie będzie lepiej, ani łatwiej. Tam jest jeszcze więcej parametrów do poustawiania. Łatwiej to może być z D40, D60, z D80, może z D90 (ale tego się dowiemy jak będzie dostępny). Z D3, laik może mieć jeszcze więcej dziwnych problemów, a co za tym idzie, rozczarowań. A puszka znacznie droższa od D700.
Tyle, że z D3 wcale nie będzie lepiej, ani łatwiej. Tam jest jeszcze więcej parametrów do poustawiania..Parametrów tyle samo, ale WB Auto jest trochę inne no i oddanie koloru skóry było inne w tym D3 i D700 które miałem. To jednak juz składam na karb rozrzutu jakosci, co mi się bardzo nie podoba.
mbujak - podpowiem ci, przy zdjęcich z dekielkiem powinieneś zwrócić uwagę na czas, a nie na przysłonę. Popatrz w exify tego co zrobiłeś.
Panowie dajcie spokój z odpowiadaniem w tym wątku na tematy oczywiste . Jak by kolega poczytał trochę na forum to by się dowiedział, że robienie takich "testów" musi skutkować pojawieniem się hotów w każdym cyfrowym body . Poza tym kolega Erie nakreślił wyraźnie co jest problemem autora wątku i na te problemy żaden sprzęt radą nie będzie, tu chęci poznawania sprzętu i jego możliwości trzeba- a obawiam się że fotografowanie ścian to nie jest dobra metoda empirycznego poznania cech czy to D700 czy nawet D40 .Pozdrawiam.
Echhh taki niby doświadczony, a nie wie że chodzi o uzyskanie odpowiedniej głębi czerni, jak masz przesłonę 1,4 to czerń jest taka mało czarna i wówczas kolorowe punkty nie są widoczne, natomiast przy głębokiej czerni na większych przysłonach gdzie w czerni nawet czerń wygląda blado kolorowe punty pojawiają się w rożnych kolorach - tylko jak na końcu zobaczysz białe światło to nie idź w jego stronę :mrgreen:
..... jak masz przesłonę 1,4 to czerń jest taka mało czarna i wówczas kolorowe punkty nie są widoczne, ..... :mrgreen:
... bo są ładnie rozmyte. :wink:
4 modów (słowie: czterech) pastwi się nad jednym zółtodziobem :-) lubicie sobie pokopać leżącego?
4 modów (słowie: czterech) pastwi się nad jednym zółtodziobem :-) lubicie sobie pokopać leżącego?
nie, nie lubimy... podobnie jak nie lubimy ignorancji i zwalania wszystkich swoich braków na kogoś innego/ coś innego - temat wyczerpany i zamknięty, zanim więcej trolli się pojawi