Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie d700 - bbad pixele

Witam ,

Macie bad pixele w swoich 700 ? Zrobiłem 2 zdjęcia z dekielkiem - obiektywem 50 1.4. Jak była przysłona na 1.4 to wygląda na OK a jak dałem na 8.0 to pojawiło się na czarnym tle kilka kropek. Co ciekawe dalej włączyłem NX2 i zrobiłem zoom max i powrót do zooma 140 % i nagle wygląda tak że bad pixli jest kilkadziesiąt jak nie kilkaset - What tha hell ???

--------------------------------
    mbujak - /D700, N24-70 2.8G, N50 1.4/

Domyślnie

Zmień dekiel, bo ten chyba się nie nadaje do testów.
    Jacek

Domyślnie

Kurcze - sam to wymuyśliłeś czy Ci ktoś doradził ?

Domyślnie

Chyba masz straszny niefart. A to żólte plamy, a to ci dekiel światło przepuszcza i białe kropki robi.

Człowieku, zajmij się robieniem zdjęć (znaczy nauką robienia zdjęć), albo oddaj tę puszkę do serwisu Nikona, to ci ją sprawdzą i jeśli potrzeba, naprawią. Mówię serio. W przeciwnym przypadku zwariujesz od tych wydumanych problemów. A ISO100 już sprawdzałeś? Nie pogarsza się jakość w światłach? Może zrób jakieś testy (tylko bez dekielka), to będziesz miał kolejny problem do przetrawienia. Później pewnie wylezą kolejne wady ukryte tego D700. I tak bez końca.
    Jacek

Domyślnie

mogę podjąc się przygarnięcia D700 skoro taki problematyczny, oddam D40, który żadnych problemów nigdy nie sprawiał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbujak Zobacz posta
    .. Zrobiłem 2 zdjęcia z dekielkiem - obiektywem 50 1.4. Jak była przysłona na 1.4 to wygląda na OK a jak dałem na 8.0 ..
    a jakie znaczenie ma przysłona gdy jest założony dekielek???
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    a jakie znaczenie ma przysłona gdy jest założony dekielek???
    noooo Jacku jak Ty możesz takie trywialne pytania zadawać - znaczenie ma fundamentalne

PS Widzę że w Polsce jest coraz lepiej z zamożnością ludzi. Kupują sobie sprzęt foto za kilka (kilkanaście) tysięcy złotych nie mając nawet podstawowej wiedzy foto, ale za to mają wypas sprzęt.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    noooo Jacku jak Ty możesz takie trywialne pytania zadawać - znaczenie ma fundamentalne

PS Widzę że w Polsce jest coraz lepiej z zamożnością ludzi. Kupują sobie sprzęt foto za kilka (kilkanaście) tysięcy złotych nie mając nawet podstawowej wiedzy foto, ale za to mają wypas sprzęt.
    Nie czepiaj się czyjegoś portfela bo to nie jest taktowne to po pierwsze a po drugie forum fotograficzne służy do dzielenia się wiedzą , zapytaniami dotyczącą wszelakich aspektów związanych z obrazowaniem .

PS

Autora tematu proszę o "pogłówkowanie" na nurtujący go temat . Czytaj , czytaj i jeszcze raz czytaj a także rób zdjęcia - zmasakruj aparat i matryce a dowiedz się CZEGOŚ na temat fotografowania

Pozdrawiam wszystkich .

Domyślnie

o to chodzi że nie ma znaczenia a w efekcie uzyskujemy 2 różne zdjęcia. Tak samo jak zrobie ustawionym na statywie aparatem 4 takie same zdjęcia ściany (na WB auto) to 2 mają żółte zabarwienie a 2 są OK. Pisze to wszystko żeby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat tego aparatu bo dotychczas to panował tu euforyczny onanizm na słowa D700. Troche powiem że się co do puszki rozczarowałem bo myślałem że płacąc troche większe pieniądze dostane niezawodność - a tu wtopa. Ponadto powiem wam że wymieniołem egzemplarz i jeden drugiemu nierówny - np pokrętło do wyboru trybu - w obu pracuje zupełnie inaczej (mechanicznie) - aparat wg mnie nie jest wart tych pieniędzy. To wszystko dotyczyło nie robienia zdjęć a jedynie sprawdzenia moich oczekiwań co do jakości wykonania i dokładności produktu.

Mam nadzieje że zdjęcia będą wychodzić takie jak bym chciał w większości, a co do mojej wiedzy fotograficznej to nie komentujcie jeżeli mnie nie znacie. Bo widze że najwięcej mają do powiedzenia na tym forum Ci którzy D700 nawet w rękach nie mieli. Kreujcie swoje poglądy na podstawie empirycznych doświadczeń a nie pod wpływem nagonki markteingowej !

Pozdrawiam,

mbujak
    -------------------------------------
    mbujak - /D700, N24-70 2.8G, N50 1.4, N105 VR, N70-200 VR, SB 900, GITZO, .../

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Nie czepiaj się czyjegoś portfela bo to nie jest taktowne to po pierwsze a po drugie forum fotograficzne służy do dzielenia się wiedzą , zapytaniami dotyczącą wszelakich aspektów związanych z obrazowaniem.
    Drogi Motorniczy, po pierwsze ja się niczyjego portfela nie czepiam. Czepiam się wiedzy, a dokładniej jej braku, pokazuję jak ten brak naprawić. Jednakże o ile pierwsze pytanie (problem) z zółtymi plamami miało jakiś sens, to już kolejny problem (z "zależnością" hotpikseli od przesłony przy zamkniętym deklu) był co najmniej bezsensowny. A po drugie mam wrażenie, że dzielę się wiedzą o obrazowaniu i przetwarzaniu obrazu.

Panu Mbujakowi zwracam zaś uwagę na fakt, że osoby które się wypowiedziały w tym wątku (mając coś do powiedzenia) siedzą w tym dość długo, JK ma D3 (czyli praktycznie rzecz biorąc podobny aparat do D700), a moja skromna osoba zjada zęby na zagadnieniach związanych z przetwarzaniem obrazu i nie kierujemy się "marketingową nagonką". Nie muszę przy tym posiadać D700 (aczkolwiek jak tylko spłącę kredyt za samochód to sobie go kupię), aby wiedzieć jakich efektów mogę się spodziewać przy pracy z tą puszką i jak obrabiać z niego zdjęcia (trochę ich już obrobiłem).

Naprawdę polecam zastanowić się nad tym co robimy, jak robimy, jakie są ograniczenia sprzętu/ naszych możliwości i następnie jak te ograniczenia omijać/ łamać.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów