PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw Benro A-300EX + HD18

pic1985
06-09-2008, 13:14
Planuje zakup statywu. Nie chce wydawać więcej niż 350 zł.Trafiłem na Benro A-300EX + HD18 za 200 zł to chyba dobra cena i statyw wygląda solidnie. Mam d80 i lekkie obiektywy a nawet jak założe jakieś 70-300 VR to wystarczy. Tylko czy statyw wart jest zakupu? Ktoś ma jakieś opinie na temat tej firmy? Czy gumowe nóżki (bez kolca) to duży minus? Mam w planach używać go głównie w plenerze (bo studia nie mam a w domu zawsze sobie można jakoś poradzić:) )Prosze o opinie ew. propozyce czegoś lepszego za podobne pieniądze

nowart
07-09-2008, 11:24
Przejrzałem kilka głowic i statywów Benro i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Opinii na temat firmy póki co mało więc o tym konkretnie egz. nie dowiesz się zbyt wiele. Sam kilka dni temu kupiłem Głowicę Benro KB-0A za ok 200zł i jestem pod ogromnym wrażeniem. Za podobną jakość w Manfrotto musiałbym zapłacić chyba 3 x tyle.
Nie wiem jak z trwałością - wyjdzie w praniu. Nie korzystam często ze statywu, a szkła mam lekkie więc wystarczy na długo mam nadzieję :)
przejdź się do sklepu jak masz takową możliwość, obmacaj i bierz - w tej cenie o podobnej jakości możesz pomarzyć...

pic1985
08-09-2008, 20:24
No i kupiłem w fotoformie za 199 statyw wygląda na bardzo solidny. Wszystkei elementy są z aluminum waga to 1,1 kg ogólnie bardzo przyjemny. Jedyne jego wady to brak rozkręcanej kolumny i gumowe nóżki (bez wysuwanych kolców) Pozatym 2 poziomice (w nogach i głowicy) uchwyt z neopranu i bardzo ładny pokrowiec ogólnie super.. Zobaczymy jak bedzie z wytrzymałością ale uważam że za 200 zł napewno nie kupił bym nic lepszego

baqers
19-11-2008, 11:45
a ta głowica, to 2D czy 3D?

motyl
19-11-2008, 13:38
Od trzech dni posiadam Benro A-458 n6 Spory kawał żelastwa :) ale taki chciałem, wysoki, bardzo stabilny. Pierwsze wrażenia bardzo dobre. Solidnie zbudowany. Jak się zachowa po dłuższym użytkowaniu to trudno powiedzieć. Czas pokaże Chwilowo Benro ma u mnie plus. Na minus to pokrowiec. Niestety przystosowany do statywu z głowicą kulową. Ja założyłem Manfrotto 029 (jest dość wysoka) i kicha. Całość nie wchodzi do wora.

kh29228
22-11-2008, 21:13
Od trzech dni posiadam Benro A-458 n6 Spory kawał żelastwa :) ale taki chciałem, wysoki, bardzo stabilny. Pierwsze wrażenia bardzo dobre. Solidnie zbudowany. Jak się zachowa po dłuższym użytkowaniu to trudno powiedzieć. Czas pokaże Chwilowo Benro ma u mnie plus. Na minus to pokrowiec. Niestety przystosowany do statywu z głowicą kulową. Ja założyłem Manfrotto 029 (jest dość wysoka) i kicha. Całość nie wchodzi do wora.

jak się sprawdzają te pokrętła od rozkładania nóg zamiast klasycznych klamerek? nie są upierdliwe? jak je macałem w sklepie, to jakoś mnie nie przekonały do siebie. Co mógłbyś o tym powiedzieć?

mini21
23-11-2008, 02:19
Są upierdliwe i męczące, szczególnie, jak statyw jest nowy i niewyrobiony.

Męczy mnie to trochę, bo rozstawienie statywu zbyt długo trwa.
Natomiast daje to możliwość dokładniejszego ustawienia wysokości nóg.

motyl
23-11-2008, 16:08
Są upierdliwe i męczące, szczególnie, jak statyw jest nowy i niewyrobiony.

Męczy mnie to trochę, bo rozstawienie statywu zbyt długo trwa.
Natomiast daje to możliwość dokładniejszego ustawienia wysokości nóg.

Po kilku dniach obcowania ze statywem mogę potwierdzić tę opinię. Muszę nadmienić jednaj, że mam trochę spaczone spojrzenie na rodzaj mocowania nóg w statywie. Od prawie zawsze miałem do czynienia z Manfrotto i motylkami przy nogach. Myślę, że sposób blokowania rur w Benro tez jest do przyjęcia. Podobny system stosuje np. Gitzo. Pytanie jak zachowa się statyw jak w te zakrętki wejdzie piach albo kurz ? no ale pożyjemy zobaczymy. Chwilowo jest O.K.

baqers
25-11-2008, 11:52
Ja kupiłem w ostateczności A300EX z głowicą HD18 i nie żałuję :) Na nogach ma motylki, jest czarny, ma gąbki do trzymania na górze nóg, a głowica sprawia wrażenie niezwykle solidnej. Polecam :)

keda
28-04-2009, 19:19
witam,
wlasnie planuje zakup nowego statywu (wczesniej mialem Velbon Szerpa 600r) i zastanawialem sie nad benro 500 lub 600, lecz jakie bylo moje zdziwienie gdy pan ze sklepu , powiedzial ze czegos takeigo mi nie sprzeda bo sie wstydzi... ze generalnie jest to strasznie kiepska podrobka, i 2 grudniu wszytskie sztuki "pseudo aluminiowe " odeslali do dystrybutora bo to badziew...
czy ktos moze wypowiedziec sie jak sie sprawuje statyw? nie musi byc konkretnie ten model (interesuje mnie wysoki aluminiowy 3 sekcyjny)???

bede wdzieczny za info.
jak po dlugim uzytkowaniu sprawuja sie te krecone zaciski na nozkach?

mini21
28-04-2009, 19:55
Ja mogę wypowiedzieć się na temat Benro A-298n6.
Przy nim Velbon to 3 kijki od szczotki złączone gumką.

Nie wiem, jak te modele które wymieniłeś, ale dla mnie Benro jest świetną alternatywą dla sporo droższego MF.

BOSS
28-04-2009, 20:32
Od ponad tygodnia posiadam zakupiony w Jabbafoto.pl Benro A-600EX + BH-2.
Mam 186 cm wzrostu, i centralną kolumnę wysuwam max do 1/2 jej wysokości, i to w skrajnych przypadkach.
Co do jakości wykonania to moge się odnieść do Manfrotto 190DB (bo coś takiego miałem), i według mnie jest taka sama, jak nie lepsza.
Statyw jest naprawdę solidny, i pewnie na nim "siedzi" aparat. Nic się nie chwieje, nóżki są dobrze spasowane względem siebie. Co najważniejsze chyba, to jest jak na swoją budowę lekki.
Z głowicy BH-2 też jestem bardzo zadowolony. Nie miałem wcześniej do czynienia z głowicami kulowymi, także do panoram to trochę nie bardzo się ta nadaje ale poza tym lux!
Do statywu jest w komplecie bardzo solidne, porządnie profesjonalnie wykonane etui.
Reasumując, zakup tego statywu to dobrze zainwestowane pieniążki.

keda
28-04-2009, 21:44
Ja mogę wypowiedzieć się na temat Benro A-298n6.
Przy nim Velbon to 3 kijki od szczotki złączone gumką.

Nie wiem, jak te modele które wymieniłeś, ale dla mnie Benro jest świetną alternatywą dla sporo droższego MF.

a od ilu masz ten statyw?

nie ma problemow?

mini21
28-04-2009, 23:34
pół roku to przynajmniej.
Nie ma z nim żadnych problemów (choć używam go dość sporadycznie).

LuDa
30-04-2009, 13:40
Właśnie po lekturze tego wątki nabyłem w Jabbafoto Benro A-550EX + BH-1.
Potrzebowałem statywu podróżnego, czyli krótki (po złożeniu), lekki i stabilny - Maksymalny udźwig: 6 kg.
Za cenę niewiele ponad 400 PLN dostałem to wszystko + naprawdę ładny pokrowiec, dwie poziomice (w statywie i głowicy).
Jestem mile zaskoczony jakością wykonania, z czystym sumieniem mogę polecić niezdecydowanym BENRO (http://www.benro-statywy.pl/) jest w czym wybierać.

krystek
30-04-2009, 14:03
...Myślę, że sposób blokowania rur w Benro tez jest do przyjęcia. Podobny system stosuje np. Gitzo. Pytanie jak zachowa się statyw jak w te zakrętki wejdzie piach albo kurz ? no ale pożyjemy zobaczymy. Chwilowo jest O.K.

nie wiem jak w benro, w gitzo nie ma takiego problemu, jak juz zapiaszczysz jakims cudem g-locka mozesz rozkrecic bez kluczy cala noge na czesci pierwsze, przedmuchac i po minucie statyw brand new

pic1985
21-12-2010, 10:26
No i stało się . . . Moje BENRO zawiodło - a konkretniej (naszczęście) tylko głowica - ułamałem jedną ze śrub odpowiedzialną za blokowanie głowicy (taką z rączką) - aluminium i wogle ale poszłą jak zła . . . Pozatym same superlatywy:)

ricinus
21-12-2010, 22:37
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.
Potrzebuje typowo turystycznego statywu - lekkiego i w cenie, która nie zepsuje mi humoru na wakacjach, jeśli statyw uległby uszkodzeniu podczas przewożenia go w różnych środkach lokomocji. Rozważam zakup Benro A-300EX + BH-0. Potrzebuje go do zestawu d7k + 18-105 + Samyang 8mm Fisheye z przeznaczeniem właśnie takim turystycznym, mi. HDRy i panoramy, ale raczej nie górskim, więc halowy mi nie straszny:-D No i z tymi panoramami mam wątpliwość. Nigdy nie miałem statywu z głowicą kulową, ale z tego co czytam w tym wątku to o głowicy z serii BH "do panoram to trochę nie bardzo się ta nadaje ale poza tym lux!". W internecie znaleźć można różne zdjęcia głowic z serii BH i na jednych widać podziałkę kątową w podstawie głowicy, co przy panoramach jest przydatną sprawą, a na innych tej podziałki brak:confused: Czy ktoś się orientuje jak to faktycznie jest i czy te głowice mają wbudowany rotator w podstawie (co sugerować może podziałka na niektórych zdjęciach), czy może jedyną możliwością obrotu głowicy w płaszczyźnie poziomej jest obrót samej kuli?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images.okazje.info.pl/p/fotografia/3541/benro-bh-0.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://store.uniquephoto.com/e/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/f/i/file_104_43.jpg)