PDA

Zobacz pełną wersję : pare pyt

Sieku
06-09-2008, 13:10
Witam jastem tu nowy i mam kilka pzta} odnosnie nikona.
czy nokon D40 jest dobry jak na swoja klase teraz mam kodaka c613 i matrzca 6mp mi odpowiada
ten oto wyzej wymieniony nikon tez taka posiada czy to jest dobry produkt i czy nie bede na nim zawiedziony???
Prosze wszystkich użytkownikow tego forum o opinie co do tego aparatu a takze użytkownikow ktozy posiadaja ten aparat.
pozdrawiam

Angarel
06-09-2008, 13:17
Ja na Twoim miejscu szukałbym używanego D50 lub D70s(wtedy będą Ci działały obiektywy na tzw. śrubikręt np nikkor 500mm f:1,8)
Pozdrawiam

krootki
06-09-2008, 13:17
Różnica między kompaktem a każdą lustrzanką jest zauważalna, na korzyść lustrzanek oczywiście. Szczególnie widać to przy pracy w trudnych warunkach oświetleniowych.
Niewątpliwie D40 jest trochę bardziej zaawansowany. No i nie licz, ze będziesz robił zdjęcia patrząc na ekran lcd.
Zadaj sobie pytanie po co chcesz się przesiadać na lustrzankę?
Podejrzewam, że na początku możesz być zawiedziony co pewnie będzie wynikać z Twojej (nie)wiedzy fotograficznej. Ale trochę czytania, trochę praktyki i przeniesiesz się w inny świat.

autograf
06-09-2008, 13:31
Prosze wszystkich urzytkownikow tego forum o opinie

Jej, ponad dwadzieścia tysięcy opinii byś zebrał ;)

A wracając do tematu - dobrze mówi Angarel. Użyj szukajki.

TristisAnima
06-09-2008, 13:37
A ja poradziłbym Ci, żebyś wpierw na słownik się szarpnął.

Zuzus
06-09-2008, 13:50
poczytaj troche o tym aparacie, chocby tutaj na forum, a sie wszystkiego dowiesz :)

marbed
06-09-2008, 14:13
No proszę pojawił się następny leń na forum.

avallardi
06-09-2008, 14:21
Ja na Twoim miejscu szukałbym używanego D50 lub D70s(wtedy będą Ci działały obiektywy na tzw. śrubikręt np nikkor 500mm f:1,8)
Pozdrawiam

Chyba Ci chodziło o nieśmiertelną 50-tkę.

To szkło (oraz ewentualnie stary 70-300 za 450zł) to po prostu klasyk w krytykowaniu D40(x) i D60.

Zauważyłem, że wielu amatorów z systemu Nikona, którzy krytykują brak śrubokręta ma mniej więcej taki zestaw:
- standardowy zoom (18-55 lub 18-70 lub 18-135) - obiektywy z własnym silnikiem
- tele (55-200 albo 70-300 VR) - obiektywy z własnym silnikiem
- Nikkor 50mm f1.8 - uniwersalne szkło do wszystkiego :lol:

I dlatego D40(x) i D60 są be, bo 50-tka nie zagada z AF. A używka D50 czy D70(s)? Jak najbardziej!

Kordian d70
06-09-2008, 14:23
witamy na forum i polecam na poczatek wyszukiwarke i slownik ortograficzny ( bez urazy oczywiscie )

pieczarek
06-09-2008, 14:44
Różnica między kompaktem a każdą lustrzanką jest zauważalna, na korzyść lustrzanek oczywiście. Szczególnie widać to przy pracy w trudnych warunkach oświetleniowych.
Twierdzenia mocno dyskusyjne. Takie generalizujące opinie (każdą, oczywiście), są dla mnie zawsze podejrzane.
Jeśli ktoś robi powiększenia 10x15, to może być bardziej zadowolony z kompaktu. Obraz wyostrzony, kolory nasycone. Grubo ponad 90% fotografujących, to tzw. fotografowie okazjonalno-wyżowi. Zdjęcia robią na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych lub przy pogodowym wyżu, pięknej, słonecznej pogodzie. Wymagania od zdjęć familijno-komunijnych są takie, aby dawało się poznać, że widać wujka Heńka. A przy słonecznej pogodzie, to 90% gospodyń z Gdańska nie zobaczy różnicy między efektem pracy kompaktu i lustrzanki. Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? I w dodatku targać dodatkowe kilogramy.

Bonthyc
06-09-2008, 15:08
obiektywy na tzw. śrubikręt np nikkor 500mm f:1,8
500mm ze światłem 1.8 to chyba będzie z pół miliona kosztować :) Jeśli ktoś ma zamiar kupić takie szkło to rzeczywiście tylko D50 lub D70s ;)

Sieku
06-09-2008, 15:17
Akurat o aparatach mam du wiedze i na temat czytam tez sporo na tematy nikona ale tak ze canona olympusa i sony
wedlug mnie najlepiej wychodzi nikon ale wlasnie duzo osob mowi ze D40 nie jest tym czego szukam a ja nie wiem czemu.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5092&p=0
na powyzszej stronie czytalem na tematy aparatow bardzo duzo i sadze ze nie wiem jeszcze wszystkiego .
np czym sie rozni D40 od D40x ??? to ze w aparacie nie ma podgladu na zywo (live view) mi nie przeszkadza . bo lubie aparaty w ktorych moge cos pokrecic nie jak w konpakcie.
wiec prosze o pomoc . i o opinie użytkownikow D40 i D40x . wady i zalety .
im wiecej tym lepiej bo wiecej bede wiedzial.

krootki
06-09-2008, 15:29
pieczarek, przecież wyraźnie napisałem, że różnicę widać najbardziej przy ciężkich warunkach oświetleniowych. Do tego większość osób zanim wywoła zdjęcia przegląda je na monitorze i nie mów mi, że w takiej rozdzielczości nie zauważysz różnicy między iso 800 lustra a kompaktu. Poza tym owszem, masz rację.

nikor
06-09-2008, 15:44
Sieku - chłopie drogi - poświęć choć troszkę czasu na poprawne formułowanie zdań - nie mówiąc już o ortografii - przecież tego nie da się czytać a co dopiero czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam

bahuone
06-09-2008, 15:51
Sieku kupilem D50 :D moje pierwsze lusto zadowolony jestem. tez czytalem godzinami rozne fora internetowe, i ludzie stanowczo polecaja D50 D70s niz D40 ktory jest podobno strasznie okrojony. Jezeli masz na lustrzance robic zdjecia na trybie AUTO to sobie daj spokoj z takim aparatem kompakt ci w zupelnosci wystarczy. Jezeli juz sie zdecydujesz na lustrzanke to kup uzywke bo mniej cie bedzie to kosztowalo jakbys nie trafil z hobby :P Najlepiej sredniej klasy uzywka do nauki, podoba sie to kupujesz D300 nie podoba sie albo zostajesz przy tym co masz albo sprzedajesz i wracasz na kompakt:D przemysl sprawe.

yarp3n
06-09-2008, 16:05
Jeżeli chcesz lustrzankę to też na początek proponuję ci taką drogę:

małpka --> hybryda --> lustro

Ja ją przeszedłem i jeszcze rok temu nie myślałem nawet o zmianie aparatu. Dopiero gdy przestała mi wystarczać hybryda podjąłem decyzję o zakupie lustra. To nie była szybka decyzja - dojrzewałem do tej myśli rok, przez ten czas dużo czytałem, bawiłem się PSP, przeglądałem galerie i odkładałem pieniążki na coś co będzie mi służyło lata - w tym wypadku padło na D80.

barjab
06-09-2008, 16:27
bo lubie aparaty w ktorych moge cos pokrecic nie jak w konpakcie.
wiec prosze o pomoc .

Co to takiego ten "konpakt"? Ciekawy jestem cholernie?:twisted:

Pozdrawiam

blackside
06-09-2008, 17:53
Kompakt>> hybryda. A czym to się różni. Teraz większośc kompaktów ma tryb M jak hybrydy więc w czym problem przejśc z kompaktu "torebkowego" nawet na lustro. Sam posiadam Canona A610 który ma identyczne tryby niemal jak D60.
Z mojej strony mogę powiedziec że długo myślałem o kupnie hybrydy, ale jednak zdecydowałem się na tanie lustro i nie żałuje.
Osobiście jednak kupiłbym D60 niż D40x. Cena podobna a jednak pare dodatków jest. Lepszy procesor, czyszczenie , czujnik oka.

piotr_74
06-09-2008, 21:07
Sieku kupilem D50 :D moje pierwsze lusto zadowolony jestem. tez czytalem godzinami rozne fora internetowe, i ludzie stanowczo polecaja D50 D70s niz D40 ktory jest podobno strasznie okrojony. Jezeli masz na lustrzance robic zdjecia na trybie AUTO to sobie daj spokoj z takim aparatem kompakt ci w zupelnosci wystarczy.

Własnie, PODOBNO strasznie okrojony. Jest okrojony ale nie tak strasznie tryby PASM pozostawili i nikt nie musi robić w trybie AUTO. D40 to też moje pierwsze lustro cyfrowe i też jestem strasznie zadowolony mimo że nie jest to D50. Chyba jedyna istotna przewaga D50 nad D40 to silnik w body, górny wyświetlacz jest według mnie mało istotny nie ma wielkiej różnicy czy sprawdzając ustawienia będę trzymal aparat w pionie czy lekko go pochylę do przodu. Przycisków na obudowie tyle samo, wizjer taki sam, matryca ta sama, jakość obrazowania taka sama, jakość zdjęć taka sama. Przy zakupie D40/x/60 mam gwarancję i jestem pierwszym właścicielem tej puszki i jak dbam tak mam (co było dla mnie istotne). Obiektywy które używam posiadają silniki i te które ty używasz to zapewne też posiadają silniki (no może poza wyjątkiem sławnej 50 1/8 ale miałem okazję robić zdjęcia tym szkłem z D70 no i jest fajne ale mi nie potrzebne). Także wybór czy D40/X czy D50 proponowałbym pozostawić autorowi postu (może gratis dorzucą słownik do jakiegoś modelu ?)

Bielik
06-09-2008, 22:41
D40/x mają dużą przewagę nad D50/70s - są nowe, na gwarancji i do tego tanie. śrubokręce manualnie na 50/1.8 i do portretów oraz innych niecnych celów, w których korzystam z pięknego GO to zdaje egzamin. a jaka lekcja pokory:) zapomniałem dodac, że D40 jest cudownie user-frendly więc po przesiadce z małpki nie będzie sprawiał kłopotów / ja się przesiadałem z EOSa 5 i oprócz bracketingu, którego na kliszy ze względów ekonomicznych nie używałem to niczego mi nie brakuje, a to semi-pro przecież było/.

autograf
06-09-2008, 22:51
Kupiłem D40 kiedyś i byłem zachwycony! Po miesiącu sprzedałem tego kastrata ;)

P.S. Czytałeś, znalazłeś, masz wiedzę o Canonach, Sony - to poszukaj i poczytaj czym się różni D40 od D40x ;)

zebrantez
06-09-2008, 23:22
Ja zmieniłem (dokupiłem D200) swojego d40x po ponad 2 miesiącach. Śmiało mogę powiedzieć, że na początek to w miarę dobry aparat, jeżeli będziesz go oczywiście używał se szkłami które posiadają wbudowany silnik. Kolorki wychodzą w miarę na JPEGach (drukowałem prosto z puszki) w rozmiarze 44x32 cm i efekty były rewelacyjne.
Fakt faktem, że jeżeli dużo będziesz w podstawowych ustawieniach grzebał to jest on mniej praktyczny niż wyższe modele(dlatego teraz mam d200 ), ale do nauki w sam raz.

Pozdrawiam Marcin

coroner
07-09-2008, 13:40
D40 to bardzo fajny aparat i zanim zacznie on ograniczać osobę, która przesiadła się z kieszonkowego kompakta dużo wody w rzece upłynie. Do tego ma banalną obsługe, duzy LCD, no i jednak lustro to lustro. Nie przesiadłbym się teraz na ŻADNEGO kompakta / hybrydę

Pozdrawiam

nonnatus
08-09-2008, 18:35
czy nokon D40 jest dobry jak na swoja klase teraz mam kodaka c613 i matrzca 6mp mi odpowiada
ten oto wyzej wymieniony nikon tez taka posiada czy to jest dobry produkt i czy nie bede na nim zawiedziony???
Prosze wszystkich urzytkownikow tego forum o opinie co do tego aparatu a takze urzytkownikow ktozy posiadaja ten aparat.
pozdrawiam

Kodak C613 a nikon D40

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://g.imageshack.us/g.php?h=147&i=2737eu9.jpg)

6mln pikseli w tym kodaku i 6 milonów piskeli w D40 to nie to samo.
kodak ma duzo mniejszą matrycę niż nikon DX. nawet jesli na taką samą wartośc - 6mln p.
zdaje się 2,3`` (nie wiem dokładnie. nie znalazłem tego w specyfikacjach kodaka)
to znaczy, że wieksza matryca zarejestruje więcej szczegółów obrazu.
więc - o czym już Ci napisano- lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach.
obraz więc będzie bardziej dokładny.
tyle wyjaśnienia.

użytkowalem D40 i podpowiem, że do dobry aparat, mimo, że mi osobiscie strasznie przeszkadzał obiektyw kitowy, ale... kwestia gustu.
jesli oczekujesz, że aparat sam za ciebie zrobi zdjęcie to jasne że możesz być zawiedziony.
lustrzankę kupujemy przecież po to, żeby bardziej świadomie robić fotki. mieć kontrolę nad wieloma elementami ekspozycji, więc jesli wymagasz coś od siebie w dziedzinie fotografii, to nauczysz się nim robić zdjęcia, ale wiedz, ze wiele prób będzie spalonych,
więc zamiast gadać tyle kupuj aparat :
mam nadzieję, że Ci lepiej z tym pójdzie niż z ortografią :)

r.

Sieku
08-09-2008, 23:00
oj tam ortografia ...
dziękuje za odpowiedzi.
jeżeli macie jakieś ciekawe informacje jeszcze to chętnie je przeczytam.
pozdrawiam

autograf
08-09-2008, 23:24
oj tam ortografia ...

Pewnie, co tam. Walić to. (http://bykom-stop.avx.pl/)

Jacek_Z
09-09-2008, 02:49
muszę sprostować

kodak ma duzo mniejszą matrycę niż nikon DX. nawet jesli na taką samą wartośc - 6mln p.
to się zgadza.

niekoniecznie. W tym przykładzie - nie. Jesli ma tyle samo MPx to powinna zarejestrowac tyle samo szczegółów (zakadam porównywalną optykę itd).

- lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach.
tak, będą mniejsze szumy, bo są większe rozmiary pojedyńczego piksela

obraz więc będzie bardziej dokładny..nie, obie matryce mają 6 MPx.
Będzie inna plastyka zdjęcia, w DX da się łatwiej uzyskac ładne rozmycia i ładną (małą) GO (w porównaiu do tego kodaka)

rastula
09-09-2008, 16:24
Ja mogę dodać od siebie, ze przygodę z cyfrową lustrzanką zacząłem od modelu d40x

i poza śrubokrętem własciwe niczego mi nie brakwało

ale że "wkręciłem" się w fotografowanie to szybko (ok 4-5 miesięcy) okazało się że ze względów na ograniczenia w uzywaniu starszych szkieł i potrzebny w sytuacjach w których fotografuję łatwiejszy dostęp do funkcji ukrytych w d40x w menu zmieniłem go na d80 .

I taki wybór obecnie polecam - ale jeśli ktos zakłada że wytarczy mu 1-2 obiektywy i będzie robił fotki głownie w "normalnych" warunkch to napewno będzie z d40 (x) zadowolony.

A ja teraz czekam na wiarygodne wyniki szumów na wysokich iso w d90 :)...

eldritch
09-09-2008, 16:30
Prosze wszystkich urzytkownikow tego forum o opinie co do tego aparatu a takze urzytkownikow ktozy posiadaja ten aparat.
pozdrawiam

nie to nie jest dobry produkt, ani żaden inny Nikon to nie jest dobry produkt...
ja Ci dobrze radzę kup sobie Canona*

*w trosce o SWIQUAMN

rastula
09-09-2008, 16:41
nie to nie jest dobry produkt, ani żaden inny Nikon to nie jest dobry produkt...
ja Ci dobrze radzę kup sobie Canona*

*w trosce o SWIQUAMN

hi hi hi

nie chcesz kolegi na forum? ;-)

van_zant
10-09-2008, 14:06
... górny wyświetlacz jest według mnie mało istotny nie ma wielkiej różnicy czy sprawdzając ustawienia będę trzymal aparat w pionie czy lekko go pochylę do przodu. Przycisków na obudowie tyle samo ...

Oj dla mnie górny wizjer jest często w użyciu, nawet jak jest ciemno i tutaj podświetlenie górnego wyświetlacza w D70(s) jest świetnym rozwiązaniem. Nie wyobrażam sobie pracy bez górnego wyświetlacza ...

carl00s
10-09-2008, 14:25
Oj dla mnie górny wizjer jest często w użyciu, nawet jak jest ciemno i tutaj podświetlenie górnego wyświetlacza w D70(s) jest świetnym rozwiązaniem. Nie wyobrażam sobie pracy bez górnego wyświetlacza ...

mozna przywyknac - zwlaszcza jak sie nie mialo do czynienia wczesniej z body wyposazonym w gorny wyswietlacz.

Ja przesiadlem sie z D60 na D70s i poki co musze oduczyc sie odruchu gapienia sie w glowny wyswietlacz przy przestawianiu czegokolwiek (o czasow po kompensacje itp.).

piotr_74
12-09-2008, 08:43

Oczywiście bo masz mały główny na którym niewiele widać :D (oczywiście to żart), ale mówiliśmy o D50 tam jest niepodświetlany. Już kiedyś o tym wspominałem, ale w Canonach lini 400/450 wycięcie wyświetlacza i pozostawienie tylko głównego panelu LCD jest traktowane jako dobre posunięcie, natomiast w Nikonie jest to uważane jako wielka wada. Nieprawdaż, że jest to zastanawiające?

Greg77
12-09-2008, 18:10
Oczywiscie ze roznica bedzie ogromna.....na poczatek D40 starczy i jesli sie wciagniesz to zmienisz puszke na wyzszy model z czasem.....
Zaloze sie rowniez ze na poczatku i tak pozostaniesz przy KITowym szkle wiec o co halo z brakiem silnika!

nonnatus
21-09-2008, 15:25
jacek_z
muszę sprostować

Cytat:Napisał nonnatus

to się zgadza.

niekoniecznie. W tym przykładzie - nie. Jesli ma tyle samo MPx to powinna zarejestrowac tyle samo szczegółów (zakadam porównywalną optykę itd).
- lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach.

tak, będą mniejsze szumy, bo są większe rozmiary pojedyńczego piksela
obraz więc będzie bardziej dokładny..

nie, obie matryce mają 6 MPx.
Będzie inna plastyka zdjęcia, w DX da się łatwiej uzyskac ładne rozmycia i ładną (małą) GO (w porównaiu do tego kodaka)
jacku zgoda, źle się wyrazilem byłem. chodziło mi o zarejestrowanie wiekszej rozpiętości tonalnej obrazu, a nie o same szczegóły... to miałem na mysli pisząc, ze obraz bedzie bardziej dokładny. w sensie bardziej wierny barwowo fotografowanej scenie...