PDA

Zobacz pełną wersję : NEF a Lightroom

ginkko'a
04-09-2008, 18:26
Witam wszystkich! Przeglądałem wszystkie możliwe wątki na tym forum i nic nie znalazłem co by mi pomogło rozwikłać mój problem. Ostatnio trochę "grzebałem" w moim D80 i w menu optymalizacji zdjęcia ustawiałem różne opcje, np.:kolory bardziej żywe, wyostrzenie itp. Na podglądzie w aparacie było widać, że zdjęcia wychodzą różnie, tzn odpowiednio do zmienionych parametrów - wszystko zapisywane w NEF. Sytuacja dopiero mnie zaskoczyła gdy zaimportowałem zdjęcia do Lightrooma - wszystkie zdjęcia wyglądają jednakowo jak by nic nie było przy nich majstrowane. Wiem, że te parametry mogę spokojnie ustawić w programie, jednak mnie zastanawia dlaczego tak się dzieje, może ktoś już spotkał się z takim efektem przy imporcie zdjęć?
Dodam jeszcze, że przeglądając np. w LightZone wszystko jest ok.

marszull
04-09-2008, 18:36
LR nie czyta ustawien przy rawach tyko wyswietala surowe pliki ze podgladem ustawionym po swojemu

ginkko'a
04-09-2008, 18:41
Wielkie dzięki o tym akurat nie wiedziałem, zastanawiałem się raczej nad tym czy jest jakaś możliwość zmiany ustawień przy imporcie.

ulv
04-09-2008, 23:01
Niestety poza programami Nikona (np.: CNXem), żaden program nie czyta ustawień z nefów (za wyjątkiem WB i tego co jest w Exifie) ponieważ Nikon nie podzielił się ze Światem wiedzą co w Nefie piszczy. To, że w LR możesz sobie otworzyc rawy ze swojego D80 jest zasługą ludzi pokroju D. Coffina :-)

Pozdrawiam
Ulv

ESOX
05-09-2008, 13:40
rozumiem rawshoter ma tak samo?.
Czyli co lepiej wrzucać od razu JPG? lub mieć program nikon? Chodzi mi teraz o praktyczne wykorzystanie NEFa

Fr@ntz
06-09-2008, 17:31
msz lepiej samemu w Lightroomie wszystko poustawiać i obrabiać NEFa niż iść na skróty i jako surowiec do dalszej obróbki mieć JPGa.