PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Widoczek pod słoneczko

Strus
04-09-2008, 17:05
Pokrzyczcie trochę na mnie

1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/b4593eb802088510-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/7921d4b566e1c971-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

aumar
04-09-2008, 17:34
Mnie się podoba tak sobie. Ale nie dlatego, że mam jakieś szczególne uwagi do samego zdjęcia. Ja po prostu preferuję innego rodzaju spojrzenie i starałbym się ułożyć tak kadr, żeby nie było widać miasta(o ile to możliwe).

Strus
04-09-2008, 23:21
Nikt więcej ? Norma :mrgreen:

Piotr_ek
04-09-2008, 23:26
A gdyby tak pozbyć się przepału ?
Kadry pocztówkowe, po dogłębniejszym wpatrzeniu nawet ciekawe...
Ku mej szczerości - obróbka zwalona...

Strus
04-09-2008, 23:33
Piotrek, zaufaj mi na słowo (bo cholera jak na złość tych oryginałów też już nie mam ) że dużo więcej nie dało się wyciągnąć.

Na obu zdjęciach była biała plama zamiast nieba

diZaster
04-09-2008, 23:37
S5 Pro | S10-20 | N18-70 | To50-135 f2.8 | Cokin

Na obu zdjęciach była biała plama zamiast nieba

przykleic w jakims watku o mega rozpietosci tonalnej s5 :razz: ;)

Strus
04-09-2008, 23:46
Cokina akurat nie miałem przy sobie.

A żeby nie S5 to foty by leżały w śmieciach bo nie tego nieba po prostu nie dałoby się przywrócić. Chyba że przeklejeniem z innego.

Zdjęcia powstały w dość nieszczęśliwym okresie fascynacji S5 który skutkował przepalaniem wszystkiego

No ale na pewno każdy aparat zapewni Ci możliwość policzenia elementów składowych muru i odzyskanie nieba przy zdjęciu robionym bez filtrów pod pełne słońce.......

anchel
05-09-2008, 10:08
Dałoby się uchwycić lepiej te kadry ale nie jest źle. Pomysł na zdjęcia pod słońce i z mocnym kontrastem okej (szczególnie do dobrego BW), ale technicznie spaliłeś. Spadł mocno kontrast i do tego te ślady po niestarannym maskowaniu strasznie daję się we znaki oglądającemu.

Seeker
05-09-2008, 11:58
"Piotrek, zaufaj mi na słowo (bo cholera jak na złość tych oryginałów też już nie mam ) że dużo więcej nie dało się wyciągnąć."

Pojecie wzgledne.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img511.imageshack.us/img511/4475/7921d4b566e1c971cnd5.jpg)

Jezeli z malego jpga poszlo globalnie tyle, to z duzego nefa na pewno mozna lokalnie wiecej wykrecic.
Prawda Piotr_ek ? ;)

Inna sprawa, jaki jest zamysl autora, ale ten temat sobie odpuszcze.

Strus
05-09-2008, 12:05
seeker fajnie że Ci się chciało. Taki rezultat to nie problem. Jest tylko jedno "ale" - popatrz co się stało z molem , czy nawet fragmentem zieleni.

Fakt że wciąż poznaję możliwości tej matrycy i nie zawsze trafię z obróbką ale w tym przypadku starałem się to jakoś wypośrofkować

piotr w
05-09-2008, 12:09
1 mi się podoba, brakuje mi jednak dłuższych cieni, czyli znacznie wcześniejszej (lub późniejszej) pory.

Seeker
05-09-2008, 12:15
"popatrz co się stało z molem , czy nawet fragmentem zieleni."

Popatrz, co sie stalo z faktura przepalonej wody. Pojawila sie ;)
Elementy, ktore wymieniles, sa tylko kosmetyka, wystarczy przetopic z innej warstwy.
Szczegol w cieniach sie pojawil...

"Taki rezultat to nie problem."

Zademonstruj. Z malutkiego JPGa...
Wykorzystaj ten fakt i dopiesc swoja prace. To tez wiedza, ktora sie przydaje. Darmowy trening.
Pokazalem mozliwosci, nie gotowe arcydzielo.

Pozdro.

Strus
05-09-2008, 12:31
1 mi się podoba, brakuje mi jednak dłuższych cieni, czyli znacznie wcześniejszej (lub późniejszej) pory.

Niestety byłem ograniczony czasowo :(

"popatrz co się stało z molem , czy nawet fragmentem zieleni."

Popatrz, co sie stalo z faktura przepalonej wody. Pojawila sie ;)
Elementy, ktore wymieniles, sa tylko kosmetyka, wystarczy przetopic z innej warstwy.
Szczegol w cieniach sie pojawil...

Ta pojawiająca się woda to właśnie chyba zasługa matrycy. kwestia na ile umiejętnie potrafi się to wykorzystać.

Niestety nie pomyślałem o przetapianiu z innej warstwy, poniewaz wciąż sie uczę a do tej lekcji akurat nie dobrnąłem. Po prostu starałem się zachować pewną równowagę na tyle , na ile moje umiejetności mi pozwoliły

Dzięki za zainteresowanie i uświadomienie zasadności zainteresowania się kolejnym etapem obróbki

PS - Przyznaję, seeker że z jpga nie idzie mi wydobycie tego co Ty wydobyłeś

Seeker
05-09-2008, 13:43
"Ta pojawiająca się woda to właśnie chyba zasługa matrycy. kwestia na ile umiejętnie potrafi się to wykorzystać."

Gdyby nie bylo ZADNYCH danych, to nie ma na to metody.

"Niestety nie pomyślałem o przetapianiu z innej warstwy, poniewaz wciąż sie uczę a do tej lekcji akurat nie dobrnąłem."

Warto sprobowac. Latwiej wyciagnac poszczegolne elementy na osobnych warstwach.
Na poczatek proponuje przetestowanie "gumki" z "aerografem". Plynne "wtopy" wygladaja naturalniej.
Szybko wyczujesz, kiedy uzyc twardego "pedzla".
Inna mozliwosc, to wykonanie tej samej operacji na kilku warstwach, ale na kazdej z innymi parametrami.
Taki wariant generuje plynniejsza tonalnosc (niweluje artefakty.
szczegolnie wazne, gdy dzialamy na (tylko) 8 bitach).
Jest cos jeszcze (wlasciwie odmiana wlasnie opisanej wersji).
Przetapianie mozna wykonac ROWNOLEGLE NA KILKU PARACH WARSTW.
Niweluje sie tym sposobem brak wprawnej reki i wyczucia.
Im bardziej jestes poczatkujacy, tym mocniej widac efekt.

"Po prostu starałem się zachować pewną równowagę na tyle , na ile moje umiejetności mi pozwoliły"

Bardzo rozsadne podejscie, choc to raczej zadna tajemnica.

"Dzięki za zainteresowanie i uświadomienie zasadności zainteresowania się kolejnym etapem obróbki"

Wiesz... dla mnie to okazja do kolejnych eksperymentow ;) Przyjemne z pozytecznym.

"PS - Przyznaję, seeker że z jpga nie idzie mi wydobycie tego co Ty wydobyłeś"

Zgodnie z przewidywaniami ;), gdyz uzylem metody zakrawajacej na paradoks
(o ile nie ma sie pewnego doswiadczenia w temacie).
Przetwarzaniem danych (amatorsko, eksperymentalnie) zajmuje sie dluzej, niz fotografia.
Wprawdzie w duzym stopniu audio, gdyz mentalnie, stamtad sie wywodze,
lecz metody niemal zupelnie sie nie roznia, tylko ich graficzna prezentacja (na ekranie)
jest zupelnie odmienna. Doswiadczenie mozna wymieniac obustronnie.
Dla przykladu warstwy w obrazie, to sciezki w dzwieku.
Wyostrzanie jest filtrem gornoprzepustowym i mozna tak niemal w nieskonczonosc.

Lubie "konstruowac" metody z operacji elementarnych. Daje to duza elastycznosc.
Wbrew pozorom, mozna uzywac rozmycia, aby osiagnac lepsze wyniki ostrzenia,
tyle ze rozmywa sie negatyw z obrocona paleta kolorow. Spada wtedy kontrast globalny
(do wyciagniecia krzywymi), ale rosnie lokalny.
Skuteczne, okazuja sie metody, o odwrotnym dzialaniu, jak i czynnosci pozornie
nia majace zadnego zwiazku, a w tym wszystkim, wazna jest kolejnosc.

Gdyby cie interesowaly jakies podstawy teoretyczne, to kolega Erie moze ci wskazac droge.
Jest niezle obryty w temacie i z natury bardzo obiektywny.

Cala reszta, to wprawa ;)

Greg77
12-09-2008, 22:15
Wow jestem pod wrazeniem matrycy S5. Teraz jest w takiej cenie ze myslalem o kupnie S5tki,
ale szybkostrzelnosc przewaza na D300:)