Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rzeczka,tama i latarnia
Takie cuś się popełniło ostatnio nad Tamizą
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/4afbcf8b458c9506-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
Cieszy mnie 0 komentarzy ponieważ z tego wynika że nie da sie nic złego powiedzieć o tym zdjęciu. To co dobre sam sobie dopowiedziałem ;)
Czarno-białych nie lubię, bo zazwyczaj wypranie z kolorów nie ma uzasadnienia - tu właśnie chętnie zobaczyłbym kolor. Słońce było już dość nisko, kolorki powinny być ładne.
Piotr_ek
03-09-2008, 20:27
Nie będę owijał w bawełnę taki zafarb jest do bani.
Albo kolor albo b/w.
Do tego ta fota to bardziej architektura niżeli krajobraz.
Czarno-białych nie lubię
od czarno-bieli wszystko się zaczęło... nie wiem jak można powiedzieć, że nie lubi się zdjęć czarno białych.
Słońce było już dość nisko, kolorki powinny być ładne.
Jakby kolega raczył w exifa zerknąć to by się zastanowił co pisze. 14:20 - czy słońce mogło być nisko ? kilka dni temu ? Nie wiem, na geografii się nie znam :(
Nie będę owijał w bawełnę taki zafarb jest do bani.
Albo kolor albo b/w.
Właśnie zdyskwalifikowałeś sepię dośc popularną niegdyś. A że "do bani" Hmmm Twoje zbójeckie prawo tak sądzić. Fotografia nigdy nie była obiektywna
Zmylił mnie cień latarni, jakoś go sobie w wyobraźni przedłużyłem. Teraz spojrzałem na barierki - cień króciutki :) Co nie zmienia faktu, że wersja niekolorowa (bo na moim monitorze ta sepia taka mało zdecydowana jest) mi nie pasuje.
Piotr_ek
03-09-2008, 21:21
Właśnie zdyskwalifikowałeś sepię dośc popularną niegdyś.
Ta technika ma sens tylko w przypadku fotek przeznaczonych na papier. I do tego wydaje mi się, że mało, który lab się w to bawi. Chodzi o koszta chemii. Do tego w tym przypadku sepia jest całkiem nietrafiona. Niebo to istna pikseloza - poważny błąd obróbki. Zdjęcie stwarza wrażenie jakby było niedoświetlone. Tak przynajmniej mi się wydaje. Bądźmy szczerzy i nie wmawiajmy sobie, że jest dobrze skoro tak nie jest.
Zdjęcie stwarza wrażenie jakby było niedoświetlone.
Rozbawiłeś mnie teraz
Przyjemna, zrównowazona kompozycja. Ładny kontrast prostych linii z rytmem półkolistych ...nie wiem co to ;-)
Faktycznie sepia - i to taka niezdecydowana - chyba tu nie pasuje. Lepsze byłoby normalne BW.
Scena ma spora rozpiętość, jak sądze, zatem o ile nie uciekałes przed kolorem z powodu bledów ekspozycyjnych (videe cos nie tak z niebem), to przekonwertuj oryginał do czarno-bieli.
Piotr_ek
03-09-2008, 22:55
Rozbawiłeś mnie teraz
No chyba mi nie powiesz, że trafiłeś w prawidłową ekspozycję ? jakbyś trafił to niebo miało by kolor nieba, detal byłby detalem i ogólnie światło grało by tak jak grać powinno.
Do tego wyczuwam sarkazm w Twej wypowiedzi :)
Odkopie oryginał i rano zaprezentuje żeby można było obalic twierdzenie o kolorach nieba itp
No chyba że potrafisz zdziałać cuda i przy bezchmurnym niebie i ostrym słońcu padającym pod katem mniej więcej 45stopni od prawej i braku polarka. Przy takiej rozpiętości tonalnej kadru raczej nie będzie perfekcyjnie.
A czarno-białe to to było w czasie obróbki. Zmiana planów była spontaniczna, ponieważ zawsze mi sie podobała taka nijaka sepia i pomyślałem że będzie pasować do tego kadru.
Co do sarkazmu - owszem. Ale nie za bardzo toleruję subiektywne opinie w stylu "do bani" wypowiadane jakby były niepodważalną i jedynie słuszną prawdą. Więcej pokory proponuję
mariusz_777
03-09-2008, 23:29
Mnie się podoba ponieważ lubię zdjęcia robione ta technikom, chociaż uważa się ją passe:D
Pozdrawiam
Kurczaki, oryginał poleciał do śmieci a śmieci wyrzuciłem :(
Próbowałem odzyskać z karty ale żaden progs do zdjęć nie chce mi pliku rozpoznać. Ani RAFa ani JPGa. Będe jeszcze walczył