PDA

Zobacz pełną wersję : Karta do D300

12zero4
01-09-2008, 18:58
Witam
Potrzebuję zakupić pamięć do mojej dtrzysetki i proszę o poradę. Jadę w świat i nie chce ciągnąć z sobą laptopa. Myślę o 2 kartach po 8Gb lub jednej 16GB. No i właśnie ceny kart pqi mocno kuszą. Czy ktoś ma doświadczenia z tymi kartami? Jak to pracuje z D300? Dotąd używam głównie Sandiska i Kingstona. Z Sandiskiem zero problemów z Kingstonem niestety były problemy. Jak to jest z tym pqi? Co radzicie?

stig
01-09-2008, 20:15
Potrzebuję zakupić pamięć do mojej dtrzysetki i proszę o poradę. Jadę w świat i nie chce ciągnąć z sobą laptopa. Myślę o 2 kartach po 8Gb lub jednej 16GB. No i właśnie ceny kart pqi mocno kuszą. Czy ktoś ma doświadczenia z tymi kartami? Jak to pracuje z D300? Dotąd używam głównie Sandiska i Kingstona. Z Sandiskiem zero problemów z Kingstonem niestety były problemy. Jak to jest z tym pqi? Co radzicie?Nie wypowiem sie na temat PQI, bo nigdy nie mialem. Przewalkowalem jednakze Sandiski, zaczynajac od tych najwolniejszych z niebieska naklejka, poprzez Ultra II, Extreme III, a na Extreme IV oraz Ducati konczac. Uzywalem ich w 6 puszkach Nikona (2x D70, 2x D200, 2x D3) -- i przenigdy nie mialem z nimi problemow. Zastanow sie, czy zdjecia z Twojej podrozy sa tak malo istotne, ze mozesz zaryzykowac ich utrate (nawet jesli mialoby to byc np. 10%), kosztem 100 czy 200 zl oszczednosci. Tym bardziej, ze po powrocie tych kart przeciez nie wyrzucisz, tylko dalej beda Ci sluzyc do zapisywania pewnie rownie waznych ujec.
Szukanie oszczednosci w tak newralgicznym dla istnienia zdjec elemencie calej ukladanki, to nie jest dobry pomysl.

wilk325
01-09-2008, 20:29
Zdecydowanie też polecam Sandiski, mam ich 8szt. i nigdy z nimi mnie miałem żadnych problemów.

Wojteksw
01-09-2008, 20:31
Popieram to co napisał Sting, oszczędność w tym przypadku nie popłaca. Wykonywanie fotek to jest złożony proces ułożony w łańcuch, najsłabszym ogniwem może się okazać karta. Ja używam Sandiski i Lexara bo do nich mam zaufanie.

Zuzus
01-09-2008, 22:26
Popieram to co napisał Sting

hahahaha :mrgreen:

A co do tematu, podpisuje sie pod kolegami. obecnie mam 2 sandiski CF zero problemow, wczesniej jakies 5 SD tez sandiski, i rowniez zero problemu.

marekm
01-09-2008, 22:46
Przez 8 miesięcy używałem (D300 sprzedane) 2 x PQI 8 Gb i 2 x Lexar UDMA 4 Gb - zero problemów.

downunder
01-09-2008, 22:57
Mam również jedną PQI 8 GB (zakupiona zresztą u nas na forum), która mnie nigdy nie zawiodła, powiem jednak szczerze, że wiekszym zaufaniem darzę moje Sandiski. :lol:
W sumie nie wiem dlaczego? Może to tylko dlatego, że znacznie więcej za nie zapłaciłem. ;)

art44
01-09-2008, 23:03
Cóż, oryginalny nie będę: SANDISK.
Choć PQI używam również - i uważam, że są to karty lepsze niż obecny Kingston, który jeszcze w D80 potrafił robić problemy z wyświetlaniem niektórych zdjęć.
Godny polecenia jest również PRETEC.
Art

Damianus
01-09-2008, 23:06
Używam od dwóch lat tylko PQI i żadnych problemów -polecam.

sq5awr
01-09-2008, 23:13
Sandisk i Pretec x233 rozsądne pieniądze dobre możliwości. mam 2 Sandisk 1gb i 8gb, jedną PQI 4gb i 2x 16gb PRETEC x233. wszystkie śmigają z d200 id300 bez żadnych problemów.

pawel
01-09-2008, 23:47
Karty zalecane przez Nikona (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=24053&p_created=1204303633&p_sid=cDrIoOcj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MSZwX3Byb2RzPTE5LDQ0OSZwX2NhdHM9MjQxJnB fcHY9Mi40NDkmcF9jdj0xLjI0MSZwX3BhZ2U9MSZwX3NlYXJja F90ZXh0PWRjYXJkMQ**&p_li=&p_topview=1) - "Karty innych marek i karty o innych parametrach mogą działać, ale firma Nikon nie gwarantuje poprawnej współpracy. W przypadku korzystania z karty, której nie wymieniono powyżej, należy skontaktować się z jej producentem w celu uzyskania informacji o zgodności. Firma Nikon zaleca zaopatrzenie się w co najmniej jedną z zatwierdzonych kart pamięci na wypadek problemów."

Ten cytat mówi sam za siebie. Lepiej było by oszczędzić na zakupie aparatu niż nośnika pamięci, nawet pomijając obecne ceny kart.
Generalnie Stig wszystko napisał, a ja tylko dodam, że kiedyś miałem do czynienia z nowym i sprawnym w 100% Kingstonem który nie działał w moim aparacie mimo że działał w innych. Natomiast z Sandiskiem i Lexarem nie miałem nigdy żadnych problemów.

12zero4
02-09-2008, 07:34
Dzięki wszystkim za opinie. Prawdę mówiąc też jestem zwolennikiem wydania większej kasy i potem 0 problemów. Chyba musiałem się upewnić w tym temacie. Pomimo jednostkowych pozytywnych opinii na temat pqi kupię Sandiska. Jak pisałem wcześniej też używam głównie tej marki no i zdarzyły mi się Kingstony 3. Z tych 3 Kingstonów 2 mnie zawiodły a Sandisk nigdy żaden. Oczywiście mam świadomość, że wcześniej czy później to i Sandisk padnie, ale pewnie później niż niż wcześniej.