PDA

Zobacz pełną wersję : "lepsza ostrość" D80

foks444
01-09-2008, 08:57
Witajcie.
Właśnie jestem w połowie lektury Scotta Kelbyego...autor pisze ,że można uzyskać jeszcze bardziej ostre zdjęcia robiąc je ze statywu i "oczywiście "z podniesionym lustrem...
...więc długo nie czekając ,chwyciłem swoją D80-tkę i masz...wciskam "menu" - podniesienie lustra (po czym opuszcza się ono jedynie po wyłączeniu aparatu)...po ponownym załączeniu aparatu ,załączyłem podgląd ...zdjęcia nie ma...
...czy w D80 jest możliwość uzyskania "ostrych zdjęć" metodą "podniesionego lustra"?...:|Pozdrawiam

Zink
01-09-2008, 09:00
To co włączyłeś, to podniesienie lustra służące do wyczyszczenia matrycy, a nie do robienia zdjęć :D.

W D80 chyba nie ma takiej funkcji (ale mogę się mylić, nie mam D80).

sevenoo
01-09-2008, 09:02
na bank wcisnales podniesienie lustra w celu czyszczenia. A na czym polega ta metoda niby?? z podniesionym lustrem bo nie za bardzo rozumiem jej dzialanie:)
czy to poprostu nie jest fotografowanie na dlugich czasach ?? w trybie BULB czy jak to tam sie nazywalo... czyli podnoszenie lustra na dowolny czas??

fil_ftp
01-09-2008, 09:07
Zapewne chodzi o wstępne podniesienie lustra. Normalnie robiąc zdjęcie lustro się podnosi i obraz jest od razu rejestrowany. Przy włączeniu tej opcji lustro się unosi, a aparat robi zdjęcie po odczekaniu paru chwil. Ma to na celu zredukować drgania powodowane przez owe lustro. Nie wiem czy d80 to ma.

digiromek
01-09-2008, 09:09
Metoda ma na celu uniknięcie drgań korpusu, przenoszących się z ruchu lustra. Można użyć samowyzwalacza - lustro się podnosi i za 2s. PSTRYK!

sevenoo
01-09-2008, 09:13
wow :> pierwsze slysze :D

papkorn
01-09-2008, 09:21
D80 ma taki bajerek. A tek je wywołać Menu > Menu ust. osobistych > 31 Opóżnienie ekspozycji > ON. Po włączeniu tej opcji migawka wyzwalana jest 0,4s po podniesieniu lustra w celuwytłumienia poruszenia aparatu które może spowodować klaskające lustro :-P

foks444
01-09-2008, 09:48
D80 ma taki bajerek. A tek je wywołać Menu > Menu ust. osobistych > 31 Opóżnienie ekspozycji > ON. Po włączeniu tej opcji migawka wyzwalana jest 0,4s po podniesieniu lustra w celuwytłumienia poruszenia aparatu które może spowodować klaskające lustro :-P

...dzięki Wszystkim za "komenty"
...dzięki wielkie "papkorn"...ten bajerek to jest "to"...na taką podpowiedz liczyłem...:)
...pozdrawiam Wszystkich...

papkorn
01-09-2008, 11:20
foks444 - nie za ma co. ;) Ostrych kadrów życzę.

mks
01-09-2008, 11:25
Witajcie.
Właśnie jestem w połowie lektury Scotta Kelbyego...autor pisze ,że można uzyskać jeszcze bardziej ostre zdjęcia robiąc je ze statywu i "oczywiście "z podniesionym lustrem...
...więc długo nie czekając ,chwyciłem swoją D80-tkę i masz...wciskam "menu" - podniesienie lustra (po czym opuszcza się ono jedynie po wyłączeniu aparatu)...po ponownym załączeniu aparatu ,załączyłem podgląd ...zdjęcia nie ma...
...czy w D80 jest możliwość uzyskania "ostrych zdjęć" metodą "podniesionego lustra"?...:|Pozdrawiam

Ja dopiero kończę tą książkę, ale wiem o co chodzi. Niestety ostatnio na plenerze zniszczyłem swój statyw i nie mogłem tego sprawdzić w praktyce. Ale również przyłączam się do podziękować dla papkorna.
Swoją drogą: świetna książka dla laików jak ja

arutrek2-
01-09-2008, 11:39
Ale tak szczerze, to czy wstępne podniesienie lustra dużo zmienia przy dobrym oświetleniu i czasach rzędu 1/500?

brun
01-09-2008, 11:55

niestety D80 nie ma takiego bajerku, oźniona ekspozycja a wstępne podnoszenie lustra to dwie różne sprawy.
przeczytaj dokładnie w instrukcji jest napisane że jest to opóźnienie reakcji na wciśniety spust migawki o 0,4 s, ma to na celu zredukować drganie ale podczas właśnie wciskania spustu migawki, a nie podnoszącego się lustra.
pozostaje więc tylko wydłużanie czasu naświetlania

mks
01-09-2008, 11:57
niestety D80 nie ma takiego bajerku, oźniona ekspozycja a wstępne podnoszenie lustra to dwie różne sprawy.
przeczytaj dokładnie w instrukcji jest napisane że jest to opóźnienie reakcji na wciśniety spust migawki o 0,4 s, ma to na celu zredukować drganie ale podczas właśnie wciskania spustu migawkia nie podnoszącego się lustra.

a miało być tak pięknie:/

KGB
01-09-2008, 12:30
Dokładnie rzecz ujmując funkcja Opóżniona Ekspozycja zawarta w nikonie D80 polega na podniesieniu lustra w momencie naciśnięcia spustu migawki, a po 0,4sek dopiero otwiera się migawka. Tak to wrzeczywistości wygląda. Lepsze to niż nic. Jest to rzeczywiście jakąś namiastką wstępnego podoszenia lustra.

velaskez
01-09-2008, 13:18
już myślałem, że przeoczyłem jakąś funkcję... :)

subs
01-09-2008, 21:16
Ale tak szczerze, to czy wstępne podniesienie lustra dużo zmienia przy dobrym oświetleniu i czasach rzędu 1/500?

Daje bardzo dużo przy zdjęciach nocnych (oczywiście na stabilnym statywie :) )

b707
01-09-2008, 21:25
W sigmie na 300mm i statywie tez troche daje nawet w dzień

przeczytaj dokładnie w instrukcji jest napisane że jest to opóźnienie reakcji na wciśniety spust migawki o 0,4 s, ma to na celu zredukować drganie ale podczas właśnie wciskania spustu migawki, a nie podnoszącego się lustra.

no jak...
Opóźnienie ekspozycji działa na takiej zasadzi... to słychac i widac przez wizjer panowie...

Wciskam spust... lustro się podnosi... aparat czeka 0.4s i otwiera migake...

Do niwelacji wstrząsów od wciskania spustu słuzy samowyzwlacz 2s... Mozna z niego korztsac razem z opóxnieniem ekspozycji...

W niektórych apratach jest jeszcze tak ze wciskamy spust aparat podosi lustro... i wciskamy spust ponownie robi fote..
pzdr

QUeSTO
01-09-2008, 21:25
"funkcja Opóżniona Ekspozycja zawarta w nikonie D80 polega na podniesieniu lustra w momencie naciśnięcia spustu migawki, a po 0,4sek dopiero otwiera się migawka"
- więc jeśli włączymy samowyzwalacz, choćby na te 2 sekundy, to po tym czasie lustro się wstępnie poniesie, a dopiero po 0,4s otworzy się migawka. (mam d80, sprawdzałem)

Jak dla mnie, to to jest wstępne podniesienie lustra.

P.S. Czytam już drugą książkę Scotta Kelby'ego- świetne pozycje. Sporo się można dowiedzieć.

KrzysztofS
02-09-2008, 08:34

chyba skracanie

Grzybu
02-09-2008, 09:39
chyba skracanie
Wydłużanie też. Drgania od lustra to określony rodzaj drgań. Jeśli trwają np 0.5 s to przy ekspozycji 1 s. poruszenie jest przez połowę czasu naświetlania. Ale już przy 30 s ekspozycji drgania występują przez 1/60 czasu naświetlania co znacznie mniej wpływa na ostrość zdjęcia.

wasilewk
02-09-2008, 09:53
... W niektórych apratach jest jeszcze tak ze wciskamy spust aparat podosi lustro... i wciskamy spust ponownie robi fote..
pzdr

Lepiej nie podawaj konkretów :mrgreen:

A mi się to 0.4s podoba.
Jak ktoś robi w studio: to ma wszystko ustawione, delikatnie używa też przycisku wyzwalania.
Ale jak mój 5-letni wnuczek zaczął pstrykać bez opamiętania, to mu wychodziły poruszone zdjęcia.
Włączyłem tę funkcję i jak 'ręką odjął'.

Pzdr.

Filan
02-09-2008, 10:09
Ksiązkę S. Kolbyego czytałem jakis czas temu i oczywiście też próbowalem podnosic lustro w d70s.
Efekt był podobny jak w przypadku autora wątku.
Zdziwiło mnie to o tyle że wszystkie przykłady podawane w książce opierały się własnie na Nikonie d70s (nawet zdjęcie menu było z tą funkcją), a tu kicha.

A propos, czy wie może ktoś w jakich aparatach jest funkcja wstępnego podnoszenia lustra?
No bo skoro jej nie ma w d80 to napewno nie będzie tez w d70s.

core
02-09-2008, 11:07
Ksiązkę S. Kolbyego czytałem jakis czas temu i oczywiście też próbowalem podnosic lustro w d70s.
Efekt był podobny jak w przypadku autora wątku.
Zdziwiło mnie to o tyle że wszystkie przykłady podawane w książce opierały się własnie na Nikonie d70s (nawet zdjęcie menu było z tą funkcją), a tu kicha.

A propos, czy wie może ktoś w jakich aparatach jest funkcja wstępnego podnoszenia lustra?

kup stabilny statyw z solidną głowicą i nie będziesz potrzebował wstępnego uniesienia lustra ;)

Filan
02-09-2008, 12:35
kup stabilny statyw z solidną głowicą i nie będziesz potrzebował wstępnego uniesienia lustra ;)

To to ja też wiem. Pytałem tylko z ciekawości :)

Kekacz
02-09-2008, 12:52

Jest! Przeczytaj jeszcze raz ten temat.
Lustro podnosi się na 0,4 sek przed wyzwoleniem migawki co pozwala na całkowite ustanie drgań korpusu aparatu powstałe po uderzeniu lustra.

Bezedura!

Nawet zabetonowanie na stałe aparatu nie spowoduje, ze obudowa nie będzie drgała po uderzeniu lustra.

Wstępne podnoszenie lustra ma sens przy czasach 1/15-1 sek, a w przypadku pozostałych to już sztuka dla sztuki.

core
02-09-2008, 13:02
Bezedura!

nie do końca, przy tanich statywach te 0.4s powoduje gorsze efekty niż bez... drgania nasilają się z opóźnieniem i powoli są wygaszane (obiekt inercyjny)

był juz nawet wątek na ten temat ;)

Kekacz
02-09-2008, 13:09
Sprawdzałeś własnoocznie? Ja tak, na tanim plastiku i na manfrotto tak ciężkim, ze nie chcialoby mi sie tego nosić. Nie trafiają do mnie argumenty onanistów, którzy oceniają zdjęcia nawet w kontekscie ceny różnych gadżetów i bronia sie jak lew, bo wydali trochę kasy, i chcą jakoś ten zakup usprawiedliwić.

Mi wytarczy wieloletnie doświadczenie. Każdy aparat z ruchomym lustrem się trzęsie, jeden bardziej, drugi mniej. Przykręcenie body nawet do platformy wiertniczej nie wygasi tego.

0,4 sek może być za mało ale w przypadku zenita a nie współczesnych aparatów gdzie uderzenia lustra są w znacznej mierze wytłumione.

core
02-09-2008, 13:10
Nawet zabetonowanie na stałe aparatu nie spowoduje, ze obudowa nie będzie drgała po uderzeniu lustra.

pewnie nie, ale położenie aparatu na w miarę stabilnym stole pokazuje że nie ma różnicy w zdjęciach z opóźnieniem 0.4s i bez ;) (testowane na D80)

core
02-09-2008, 13:16
Mi wytarczy wieloletnie doświadczenie. Każdy aparat z ruchomym lustrem się trzęsie, jeden bardziej, drugi mniej. Przykręcenie body nawet do platformy wiertniczej nie wygasi tego.

OK, Ty masz swoje doświadczenia ja swoje (w dodatku poparte teorią) i kolegów którzy się dziwili że opóźnienie 0.4s daje większe poruszenie niż bez opóźnienia. Każdy może sam sprawdzić na swoim sprzęcie i wyciągnąć własne wnioski

Kekacz
02-09-2008, 13:19
teoria ...

core
02-09-2008, 13:22
tak z ciekawości, zawsze robisz zdjęcia z opóźnieniem ekspozycji ?

Kekacz
02-09-2008, 15:24
w tym co robie opóźnienie ekspozycji nie jest do niczego potrzebne, a rozśmieszyło mnie stwierdzenie, że hiperstabilny statyw jest w stanie wyciszyć wstrząsy bardziej niż wczesniejsze podniesienie lustra, nawet tylko 0,4 s wczesniej

core
02-09-2008, 15:38
w tym co robie opóźnienie ekspozycji nie jest do niczego potrzebne, a rozśmieszyło mnie stwierdzenie, że hiperstabilny statyw jest w stanie wyciszyć wstrząsy bardziej niż wczesniejsze podniesienie lustra, nawet tylko 0,4 s wczesniej

Napisałem że stabilny statyw da lepsze efekty niż 0.4s na tanim "badziewku", zresztą już na zwykłem stole nie widać różnicy z opóźnieniem i bez, przynajmniej w moim D80. Dobra koniec tego OT

maslom
02-09-2008, 15:53
Lustro podnosi się na 0,4 sek przed wyzwoleniem migawki co pozwala na całkowite ustanie drgań korpusu aparatu powstałe po uderzeniu lustra.

Nie wiem jak wy, ale jak ja robię zdjęcia z czasem > 1/20s to zawsze używam wstępnego podnoszenia lustra. Działa ono tak jak pisze Kekacz i działa doskonale. Sprawdzane wielokrotnie, ze statywem i bez. Najlepiej widać to robiąc z ręki.

Pozdrawiam