Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Cool "lepsza ostrość" D80

Witajcie.
    Właśnie jestem w połowie lektury Scotta Kelbyego...autor pisze ,że można uzyskać jeszcze bardziej ostre zdjęcia robiąc je ze statywu i "oczywiście "z podniesionym lustrem...
    ...więc długo nie czekając ,chwyciłem swoją D80-tkę i masz...wciskam "menu" - podniesienie lustra (po czym opuszcza się ono jedynie po wyłączeniu aparatu)...po ponownym załączeniu aparatu ,załączyłem podgląd ...zdjęcia nie ma...
    ...czy w D80 jest możliwość uzyskania "ostrych zdjęć" metodą "podniesionego lustra"?...Pozdrawiam
    2 x Nikon D90,Nikkor 17-55 f/2.8,Nikkor 85 f1.4,SB 800 ,SB900 i inne zabawki...

Domyślnie

To co włączyłeś, to podniesienie lustra służące do wyczyszczenia matrycy, a nie do robienia zdjęć .

W D80 chyba nie ma takiej funkcji (ale mogę się mylić, nie mam D80).
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

na bank wcisnales podniesienie lustra w celu czyszczenia. A na czym polega ta metoda niby?? z podniesionym lustrem bo nie za bardzo rozumiem jej dzialanie
    czy to poprostu nie jest fotografowanie na dlugich czasach ?? w trybie BULB czy jak to tam sie nazywalo... czyli podnoszenie lustra na dowolny czas??
    Ostatnio edytowane przez sevenoo ; 01-09-2008 o 09:04
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Zapewne chodzi o wstępne podniesienie lustra. Normalnie robiąc zdjęcie lustro się podnosi i obraz jest od razu rejestrowany. Przy włączeniu tej opcji lustro się unosi, a aparat robi zdjęcie po odczekaniu paru chwil. Ma to na celu zredukować drgania powodowane przez owe lustro. Nie wiem czy d80 to ma.
    Idź zdjęcia robić. Już.

Domyślnie

Metoda ma na celu uniknięcie drgań korpusu, przenoszących się z ruchu lustra. Można użyć samowyzwalacza - lustro się podnosi i za 2s. PSTRYK!

Domyślnie

wow :> pierwsze slysze
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

D80 ma taki bajerek. A tek je wywołać Menu > Menu ust. osobistych > 31 Opóżnienie ekspozycji > ON. Po włączeniu tej opcji migawka wyzwalana jest 0,4s po podniesieniu lustra w celuwytłumienia poruszenia aparatu które może spowodować klaskające lustro
    POGO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papkorn Zobacz posta
    D80 ma taki bajerek. A tek je wywołać Menu > Menu ust. osobistych > 31 Opóżnienie ekspozycji > ON. Po włączeniu tej opcji migawka wyzwalana jest 0,4s po podniesieniu lustra w celuwytłumienia poruszenia aparatu które może spowodować klaskające lustro
    ...dzięki Wszystkim za "komenty"
    ...dzięki wielkie "papkorn"...ten bajerek to jest "to"...na taką podpowiedz liczyłem...
    ...pozdrawiam Wszystkich...
    2 x Nikon D90,Nikkor 17-55 f/2.8,Nikkor 85 f1.4,SB 800 ,SB900 i inne zabawki...

Domyślnie

foks444 - nie za ma co. Ostrych kadrów życzę.
    POGO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foks444 Zobacz posta
    Witajcie.
    Właśnie jestem w połowie lektury Scotta Kelbyego...autor pisze ,że można uzyskać jeszcze bardziej ostre zdjęcia robiąc je ze statywu i "oczywiście "z podniesionym lustrem...
    ...więc długo nie czekając ,chwyciłem swoją D80-tkę i masz...wciskam "menu" - podniesienie lustra (po czym opuszcza się ono jedynie po wyłączeniu aparatu)...po ponownym załączeniu aparatu ,załączyłem podgląd ...zdjęcia nie ma...
    ...czy w D80 jest możliwość uzyskania "ostrych zdjęć" metodą "podniesionego lustra"?...Pozdrawiam
    Ja dopiero kończę tą książkę, ale wiem o co chodzi. Niestety ostatnio na plenerze zniszczyłem swój statyw i nie mogłem tego sprawdzić w praktyce. Ale również przyłączam się do podziękować dla papkorna.
    Swoją drogą: świetna książka dla laików jak ja
    TATA na ASAPie używa: N D600 | S 20 1.8 | N 50 1.2 AIS | T 28-75 2.8 | Zoom H6N
    STYLy.pl
    ---

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów