Zobacz pełną wersję : PROBLEM Z KURZEM??
bialy260
02-06-2006, 22:53
Witam mam problem z kuirzem w obiektywie posiadam kita 18-70mm niestety kurz siedzi praktycznie w środku i zaczyna pokazywać sie na zdjęciach zdjęcie poniżej przy f29 dolny prawy narożnik oraz na całości zdjęcie pojedyncze czarne kropeczki
[center]https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img277.imageshack.us/img277/8519/dsc00015vo.jpg) [/center:4f3cd8b20d]
Natomiast przy f4.5 troche mniej to widac ale czarna delikatna plamka w prawym dolnym narożniku niestety jest
[center]https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img392.imageshack.us/img392/8849/dsc00022zp.jpg) [/center:4f3cd8b20d]
Te czarne drobne kropki to lusterko zabrudzone ale raczej gdzies od srodka probowalem pozbyc sie tego pedzelkiem ale raczej bezskutecznie natomiast ta czarna plamka to syf siedzacy w obiektywie czy macie na to jakis sposob czy raczej tylko serwis Sprzet ma 4 miesiace i juz takie rzeczy sie trafiaja a dbalem o niego jak nalezy POMOZCIE!!!
To raczej zabrudzenie matrycy a nie kurz w obiektywie :mrgreen:
bialy260 Nigdy nie robie zdjec dekielkow tablic testowych itp ale tym razem pod wplywem Twojego posta pokusilem sie o podobne sprawdzenie mojej puszki
Mam 2 male paprochy ale jakos nie zamierzam sie nimi przejmowac bo jakby nie ten test wogole byl o nich nie wiedzial - jak sie nazbiera ich wiecej moze kupie jakas gruszke bo jest to syf na matrycy . Tak wogole to jestem zdumiony ze mam tak czysta matryce bo szkla zmieniam w kazdych warunkach i to bez specjalnych srodkow ostroznosci
bialy260
03-06-2006, 09:28
Wszystko sie zgadza nie mozna panikowac ale to wkurza bo to widac na zdjeciach i trzeba to wyeliminowac i mam problem jak
Chyba nie czesto robisz zdjecia przy F29 ?
Jezeli ma Ci to spedzac sen z powiek zainwestuj w taki sprzet
http://www.allegro.pl/item107845986_...ocket_air.html
bialy260
03-06-2006, 18:48
Udalo mi sie troche usunac tego syfu ale ciezko wszystko wyeliminowac niestety te najgorsze zostaly i przy f4.5 pokazuja sie na zdjeciach cimne rozpuszczone male plamki dziwi mnie fakt ze od nowosci nie odkrecalem kita i skad ten kurz na matrycy w o obiektywie nie bede sie wypowiadal ptrzy zoomowaniu cignie kurz niesamowicie
a jaka masz puszke??
d70/50 sper szczelne nie sa i potrafia zaciagnac torche syfu do srodka. nie przejmuj sie tylko czasami dmuchaj gruszka
bialy260
03-06-2006, 19:06
kit 18-70mm nie panikuje az tak bardzo z tego powdu ale najgorsze jest to ze widac ten syf delikatnie na zdjeciach a w f29 nie wspomne czarne kropki w kilku miejscach mam gruszke ale niestety nie bardzo ona pomaga to sa bardzo mikroskopijne drobiny ktore ciezko usunac
[ Dodano: Sob 03 Cze, 2006 ]
Powiedzcie mi czym najlepiej jeszcze czyscic lustro niestety gruszka nie pomaga
pytałem o korpus ;)
a po co chcesz czyscic lustro?? chyba matryce....
mam nadzieje, ze podnosisz lustro przed dmuchaniem matrycy...
jesli nie pomaga dmuchanie to mozesz zakupic jakis zestaw czyszczacy, byla o tym juz rozmowa na forum, poszukaj w archiwum
kurz w obiektywnie nie wpływa na jakosc zdjec- zadne plamki z tego nie pochodza 8)
bialy260
03-06-2006, 20:58
Gdzie w menu jest opcja do podnoszenia w sumie robilem to recznie:)
recznie ?? :shock:
jest taka funkcja mirror lock up
bialy260
03-06-2006, 21:15
nic nie uszkodzilem na szczescie wszystko chodzi jak nalezy mozesz sprecyzowac gdzie jest tra funkcja mirror... w d70s w menu mam problem zenalezuieniem
[ Dodano: Sob 03 Cze, 2006 ]
spoko juz nzalazlem a recznie podnosilem nie to co trzeba juz jestem w domu tylko odpowiednie narzedzie w palcach i sprobuje to wyczyscic
w takim razie co podnosiles jak nie lustro ? :D
bialy260, uwazaj, zeby nic tam nie posuc. delikatnie, delikatnie!!!
bialy260
04-06-2006, 12:24
Jeszcze jedno pytano moje pytania sa dla was smieszne :D ale dopiero zaczynam sie wn to bawic a wiec odkrecam obiektyw i co widze lustro pod katem a prostopadle matowe szkielko pod odcyleniu lusterka so jeszcze dwa mniejsze a pod spodem to juz matryca moglibyscie mi wytlumaczyc jak sie nazywja te elementy i jak sie odbywa proces konwersji zdjeciaaz do matrycy?
uff... kazde "klapniecie", jakie slyszysz podczas robienia zdjecia to nic innego tylko dzwiek lustra, ktore podnosi sie ze swojej wyjsciowej pozycji 45' do poziomu zaslaniajac tym samym matowke, czyli to matowe szkielko u gory. Dodam jeszcze, ze wlasnie na matowce umieszczone sa linie i pola wybierania ostrosci ktore widzisz patrzac przez wizjer. Natomiast chcac dostac sie do matrycy celem jej wyczyszczenia musisz wejsc w menu aparatu, wybrac ostatnia zakladke, bodajze opatrzona symbolem klucza francuskiego i wybrac opcje mirror lock-up, nastepnie zdjac obiektyw i wtedy dmuchac uwazajac zeby nie dotkanac matrycy. Jesli nie zalales niczym matrycy, to grucha wystarczy. A tak wogole to wez przeczytaj instrukcje, bo dostaniesz fotograficzna nagrode darwina, czyli "najglupszy sposob, w jaki rozpieprzylem swoj aparat" :shock:
Witam idziękuje wszyskim za pomoc tez miałem taką plamke myślałem że to coś z aparatem ale teraz jest cool dobrze że jest taka super stronka :))) THX
[ Dodano: Czw 08 Cze, 2006 ]
mam 2 pyanie jeżeli matryca juz jest czysta a pomimo to jest kurz w celowniku to czym czyścić soczewki w body............????mam aparat 4 dzien i chyba ktos się niezle bawił w sklepie bo matryca była brudna i to nieżle a jescze w wizjerze są paprochy :(((
patrycjusz
17-06-2006, 12:02
mam 2 pyanie jeżeli matryca juz jest czysta a pomimo to jest kurz w celowniku to czym czyścić soczewki w body............????mam aparat 4 dzien i chyba ktos się niezle bawił w sklepie bo matryca była brudna i to nieżle a jescze w wizjerze są paprochy :(((
Nie bawiłbym sie w czyszczenie wizjera, skzoda zachodu, skoro i tak nie ma to wpływu na zdjęcia:)