PDA

Zobacz pełną wersję : Temperatura barwowa lamp CY100MR

Gio
29-08-2008, 17:18
Witam wszystkich,

Czy ktoś wie może jaką temperaturę barwową mają dosyć popularne z tego co widzę lampy CY100MR? Szukałem dość długo, ale nigdzie nie znalazłem takiej informacji, a mam wrażenie że na WB Auto mam za dużo żółtego, więc chciałbym ustawić właściwą wartość.
Będę wdzięczny za podpowiedź.

Jędrek

seth
29-08-2008, 17:20
Witam wszystkich,

Czy ktoś wie może jaką temperaturę barwową mają dosyć popularne z tego co widzę lampy CY100MR? Szukałem dość długo, ale nigdzie nie znalazłem takiej informacji, a mam wrażenie że na WB Auto mam za dużo żółtego, więc chciałbym ustawić właściwą wartość.
Będę wdzięczny za podpowiedź.

Jędrek

użyj PRE i bedzie dobrze. jeśli robisz w raw mozesz potem jeszcze poprawic.

Jacek_Z
29-08-2008, 19:45
1. ustaw WB pre
2. przestrzelaj sobie pare wartości K i zobacz sam
opcja 2 zależy też od "otoczenia" - odbłyśniki, kolor ścian itd, dlatego lepsza jest opcja 1.

fotomarek_k
29-08-2008, 21:43
Jacek_Z napisał:

1. ustaw WB pre
2. przestrzelaj sobie pare wartości K i zobacz sam
opcja 2 zależy też od "otoczenia" - odbłyśniki, kolor ścian itd, dlatego lepsza jest opcja 1.

Jako, że nie zawsze podoba się to, co "dokładnie zmierzone"-proponuję pobawić się również wariantem nr 2 :-D
Także niektóre z trybów predefiniowanych WB (flesz, dzienne, cień itp) + korekcje, też ciekawy efekt dają...
Auto WB to ustawienie moim zdaniem najgorsze-no, chyba że z breketingiem, wtedy zawsze coś będzie poprawnie. Sprawdzałem kiedyś z d70 i działało:)

Pozdrawiam