Zobacz pełną wersję : Temperatura barwowa lamp CY100MR
Witam wszystkich,
Czy ktoś wie może jaką temperaturę barwową mają dosyć popularne z tego co widzę lampy CY100MR? Szukałem dość długo, ale nigdzie nie znalazłem takiej informacji, a mam wrażenie że na WB Auto mam za dużo żółtego, więc chciałbym ustawić właściwą wartość.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Jędrek
Witam wszystkich,
Czy ktoś wie może jaką temperaturę barwową mają dosyć popularne z tego co widzę lampy CY100MR? Szukałem dość długo, ale nigdzie nie znalazłem takiej informacji, a mam wrażenie że na WB Auto mam za dużo żółtego, więc chciałbym ustawić właściwą wartość.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Jędrek
użyj PRE i bedzie dobrze. jeśli robisz w raw mozesz potem jeszcze poprawic.
1. ustaw WB pre
2. przestrzelaj sobie pare wartości K i zobacz sam
opcja 2 zależy też od "otoczenia" - odbłyśniki, kolor ścian itd, dlatego lepsza jest opcja 1.
fotomarek_k
29-08-2008, 21:43
Jacek_Z napisał:
1. ustaw WB pre
2. przestrzelaj sobie pare wartości K i zobacz sam
opcja 2 zależy też od "otoczenia" - odbłyśniki, kolor ścian itd, dlatego lepsza jest opcja 1.
Jako, że nie zawsze podoba się to, co "dokładnie zmierzone"-proponuję pobawić się również wariantem nr 2 :-D
Także niektóre z trybów predefiniowanych WB (flesz, dzienne, cień itp) + korekcje, też ciekawy efekt dają...
Auto WB to ustawienie moim zdaniem najgorsze-no, chyba że z breketingiem, wtedy zawsze coś będzie poprawnie. Sprawdzałem kiedyś z d70 i działało:)
Pozdrawiam