PDA

Zobacz pełną wersję : Problem w wyborem Nikon sb-600 a SUNPACK PF30X ?!

mattromanow
26-08-2008, 00:48
Witam.
Musze pilnie kupic lampe i wybor w pierwszej kolejnosci padl oczywisice na systemowa sb-600.
Dlaczego ta? Bo wydaje mi sie (!) brak mi doswiadczenia, ze bedzie on ok po tym co czytalem, po opiniach innych.
Napewno jest mocniejsza niz wbudowana i ma zalety nad sb-400. Na sb-800 totalnie mnie nie stac a nie wiem czy tez byl by sens doplacania... Mniejsza z tym porownaniem...

Oczywisice, kazdy z nas tnie koszty wiec znalalzem taki wynalazek jak SUNPACK PF30X i polowe tanszy. Czytajac z opisu ma te same mozlowsci....

Pytanie - jest konkretny sens techniczny (!) zeby doplacac do systemowej? Czy tylko systemowa bo jest systemowa?
Obie na gwarancji, obie orginalne, nowe itp.

Cold
26-08-2008, 07:28
Ta lampa Sunpak'a nie ma takich samych możliwości. Choćby tego, ze nie obraca głowicą na boki. Ma mniejszy zakres korekty błysku itd. Brak jej wbudowanej fotoceli i nie może być wyzwalana zdalnie za pomoca lampy wbudowanej w aparat. NIe ma wyświetlacza LCD, który MZ poprawia komfort uzytkowania. W różnych opisach znalazłem różne wartości liczby przewodniej 15(dla 35mm) lub 30(bez podania dla jakiej ogniskowej)... No nie wiem komu wierzyć. Osobiscie brałbym SB600 i nie zastanawiał sie nad zamiennikiem.

jacek.gold
26-08-2008, 07:46
Pytanie - jest konkretny sens techniczny (!) zeby doplacac do systemowej? Czy tylko systemowa bo jest systemowa?

Sens jest i to spory
Wprawdzie sb-600 nie ma wbudowanej fotoceli ale ma coś innego; powtarzalność błysku. Kiedyś i ja sie skusiłem na tanią lampkę czyli na tumaxa i efekt był taki że jak chciała tak błyskała więc szybciutko się jej pozbyłem na rzecz sabinki. Fotografia to światło a jeżeli nie będziesz w stanie przewidzieć światła z powodu kaprysów lampki to tylko nerwa będziesz miał

sokrates
26-08-2008, 07:47
bierz SB600 i nie pytaj czemu - sam się dowiesz jak zaczniesz używać.

mihow
26-08-2008, 08:10
Krótka odpowiedź: bierz SB-600 i nie kombinuj... Na pewno się nie zawiedziesz... To jest świetna lampka...

martych
26-08-2008, 08:35
kombinowałem z tumaxami, nissinami i żadne mnie "nie zadowoliły", zrobiła to dobiero sb-600 :), a potem sb-800 :)

mattromanow
26-08-2008, 08:54
No dobrze Panowie... Generalnie odpowiedzi przynajmniej jedna byly na tyle konkretne zeby jednak mnie przekonac ;)
Jdyne co mi pozostaje to znalezc sb-600 w dobrej cenie...

Jedeno pytanie, czy wyzwolenie tej zew. za pomoca wbudowanej da taka mozliwosc ze bede mogl doswietlic z dwoch lamp jednoczesnie? Rozumiem ze tego w sunpacku nie ma, tak?

mihow
26-08-2008, 08:58
No dobrze Panowie... Generalnie odpowiedzi przynajmniej jedna byly na tyle konkretne zeby jednak mnie przekonac ;)
Jdyne co mi pozostaje to znalezc sb-600 w dobrej cenie...

Gdzieś tutaj na forum w dziale "Sprzedam / zamienię" ktoś chciał sprzedać używkę...

Jedeno pytanie, czy wyzwolenie tej zew. za pomoca wbudowanej da taka mozliwosc ze bede mogl doswietlic z dwoch lamp jednoczesnie? Rozumiem ze tego w sunpacku nie ma, tak?

A tutaj niech się wypowiedzą praktycy :) Ja mam tylko jedną :)

TomaszR
26-08-2008, 09:55

W stopce masz D50, więc i tak nie masz trybu Commander w lampie wbudowanej - nie wyzwolisz SB-600 zdalnie lampą wbudowaną. Musiałbyś dokupić fotocelę, żeby wyzwalał ją "zwykły" błysk innej lampy. To największa wada 600tki i "chamówa" ze strony Nikona - lampa ma taki sam czujnik jak SB-800, ale zdalnie wyzwalana może być tylko w CLSie (albo przez kabel podpięty do dodatkowej stopki czy zewnętrzną fotocelę).
Tak jak lubię tą lampę za jej stosunkowo małą masę i rozmiary, tak nie lubię za ten numer z softwarowym obcięciem możliwości zdalnego wyzwalania. Co im kurde wadziło zostawić tryb SU-4 tak jak w SB-800... Małketing jak zwykle. Może jakiś "hakier" by się za to wziął?... :)

mattromanow
26-08-2008, 13:27
Ok rozumeim ze z tym body tego nie zrobie... A modele wyzsze? d200? Lampy pewnie nie zmienie przy zmianie body a z tym d50 juz dlugo nie posmigam.

suomi
26-08-2008, 13:38
Z wyższymi modelami nie ma tego problemu. D200 może wyzwolić zdalnie chyba do 3 lamp

Cold
26-08-2008, 13:53
Już D80 potrafi je wyzwolić.

TomaszR
26-08-2008, 14:26
D80 obsługuje 2 grupy lamp, chyba tak samo jak D200. D300 i wyżej już 3. Mowa oczywiście o zdalnej komunikacji w Nikonowskim systemie CLS. Dowolną lampę (niekoniecznie SB600) możesz wyzwalać zdalnie przy pomocy dodatkowej fotoceli (kilkadziesiąt złotych) lub radiowo (od 150 za chińskie radiówki do plus nieskończoności... ;) ).
O co mi chodziło w poprzedniej wypowiedzi - SB-600 i SB-800 mają dokładnie taką samą wbudowaną fotocelę. Ale SB-800 ma tą przewagę, że nie musi pracować koniecznie w CLSie, może być zdalnie wyzwalana jakimkolwiek błyskiem. Natomiast SB-600 prosto z pudełka - tylko CLS. Denerwujące jest to, że jest to tylko i wyłącznie marketingowe ograniczenie w softwarze lamp (nie może być, że tańsza jest aż tak fajna...).

--

Cold
26-08-2008, 14:32
W mojej wypowiedzi chodziło o to, żeby nie nabrać błędnego przekonania, że dopiero body z kategorii semiprofi (D200 i D300) mogą wyzwalać SB-600 za pomocą wbudowanej lampy błyskowej. Potrafi to już amatorskie D80.

TomaszR
26-08-2008, 14:34
No wiem. Sam mam ;)

suomi
26-08-2008, 16:30
Miałam na myśli modele wyższe niż D50 ;)
O D200 napisałam jako przykład dlatego, że posiadam i w trybie comander jest możliwość wyzwolenia 3 lamp.

CodeBoy
26-08-2008, 19:03
Ja polecam SB600, co prawda raz mi sie przegrzala (blyskalem w mocnym sloncu :) ) robila za dopal i palnik sie spalil :)
ale tak jest nie do zajechania a juz pracuje z 2 body i kazde daje jej mocno w kosc :)
Zaleta ze jest malutka , wada ze nie ma czujnika temperatury, ale 800 tez nie ma, a 900 dla mnie narazie za droga.

TomaszR
26-08-2008, 20:35
Ale faktem jest też, że pod kątem możliwości pracy "po za" aparatem 800tka bije ją na głowę: ma gniazda synchronizacji po kablach (nikonowskie oraz PC), tryb pracy zdalnej SU-4, a nie tylko CLS jak 600tka.
Mam obie te lampy i szczerze mówiąc - drugi raz nie kupiłbym 600tki. Wolałbym używaną 800tkę w dobrym stanie. Ale jadę po bandzie, bo kolega zakładający temat nie pytał o SB-800... :)

Imacman
26-08-2008, 20:47
drugi raz nie kupiłbym 600tki. W miarę jedzenia rośnie apetyt. Gdy kupiłem swoją 600’tkę, myślałem, że „złapałem Pana Boga za nogi”, teraz wiem, że SB-600 jest super na dobry początek, a później i tak kupisz dodatkowo wyższy model.

mattromanow
27-08-2008, 10:15
Ok... Temat generalnie byl czy systemowa czy jakas zastepcza... Stanelo na tym ze tylko (!) nikonowa... Ok !
Zostalem przekonany :) W tym temacie nie mam wiecej pytan.
Wspominacie mi o tym ze teraz zastanawiajac sie nad wyborem sb-600 lepiej dolozyc do sb-800... Super ;)
Problem jest tylko jeden - pieniadze ! Ja sam dla siebie generalnie nie wlaczam lampy. Staram sie robic tylko 50 z jasnym 1.8, ale w "pracy" ktora teraz wykonuje potrzebuje czasami dopalic cos lampa. W tym momencie wbudwana sprawdza sie... no sami wiecie jak ;) Zdjecia sa, ok, ale to zwykle jest bez kontroli...

Stanelo na sb-600 bo na tyle moge sie wyrzucic z kasy, a raczej zakredytowac :D Wiec czy jest AZ tak duzy sens doplacac do sb-800 gdzie wiem, ze samej lampy az tak bardzo nie bede uzywal? Praktycznei w 100% bedzie zapieta na body i raczej na ta chwile nie w glowie mi odpalanie kilku lamp :)
Lampy potrzebuje do reporterki.

Jedno pytanie czy sb-600 da sie podlaczyc na kbalu zew zeby moc doplac pod innym kontem niz robie zdjecie aparatem? Temat lampy to "nowosc" wiec wyrozumiale prosze ;)

TomaszR
27-08-2008, 11:55
Pytałeś o możliwości odpalania zdalnego SB-600 stronę czy dwie wcześniej - dlatego pisałem, że wolę tu używaną 800tkę niż nową 600tkę w podobnej cenie.

Ale jeżeli ma to być w 99% błyskanie ze stopki body a pieniądze grają aż taką rolę (zawsze grają, tylko nie zawsze warto robić chwilowe oszczędności...) to 600tka też da radę. Moim zdaniem w takiej roli, w "codziennym użytkowaniu znad body" w iTTLu te lampy są bardzo podobne (jeśli nie liczy się, aby lampa była jak najmocniejsza). Z własnego, amatorskiego podwórka - gdy łapię szybko za aparat, żeby pstrykać jakieś fanaberie mojego młodszego syna (odbijając od ścian/sufitu), to nie patrzę nawet za bardzo, którą z tych dwóch lamp wkładam w sanki...

Co do lampy na kablu - żaden problem, np. Nikon SC-17, SC-28 lub tańsze 'allegrowe' zamienniki - takie "przedłużacze stopki".

nikkorek
27-08-2008, 16:56
A ja bym polecił Metz 48 AF-1 Digital. Jak dla mnie Metz jest bardziej powtarzalny , moc porównywalna.