Zobacz pełną wersję : Problem w wyborem Nikon sb-600 a SUNPACK PF30X ?!
mattromanow
26-08-2008, 00:48
Witam.
Musze pilnie kupic lampe i wybor w pierwszej kolejnosci padl oczywisice na systemowa sb-600.
Dlaczego ta? Bo wydaje mi sie (!) brak mi doswiadczenia, ze bedzie on ok po tym co czytalem, po opiniach innych.
Napewno jest mocniejsza niz wbudowana i ma zalety nad sb-400. Na sb-800 totalnie mnie nie stac a nie wiem czy tez byl by sens doplacania... Mniejsza z tym porownaniem...
Oczywisice, kazdy z nas tnie koszty wiec znalalzem taki wynalazek jak SUNPACK PF30X i polowe tanszy. Czytajac z opisu ma te same mozlowsci....
Pytanie - jest konkretny sens techniczny (!) zeby doplacac do systemowej? Czy tylko systemowa bo jest systemowa?
Obie na gwarancji, obie orginalne, nowe itp.
Ta lampa Sunpak'a nie ma takich samych możliwości. Choćby tego, ze nie obraca głowicą na boki. Ma mniejszy zakres korekty błysku itd. Brak jej wbudowanej fotoceli i nie może być wyzwalana zdalnie za pomoca lampy wbudowanej w aparat. NIe ma wyświetlacza LCD, który MZ poprawia komfort uzytkowania. W różnych opisach znalazłem różne wartości liczby przewodniej 15(dla 35mm) lub 30(bez podania dla jakiej ogniskowej)... No nie wiem komu wierzyć. Osobiscie brałbym SB600 i nie zastanawiał sie nad zamiennikiem.
jacek.gold
26-08-2008, 07:46
Pytanie - jest konkretny sens techniczny (!) zeby doplacac do systemowej? Czy tylko systemowa bo jest systemowa?
Sens jest i to spory
Wprawdzie sb-600 nie ma wbudowanej fotoceli ale ma coś innego; powtarzalność błysku. Kiedyś i ja sie skusiłem na tanią lampkę czyli na tumaxa i efekt był taki że jak chciała tak błyskała więc szybciutko się jej pozbyłem na rzecz sabinki. Fotografia to światło a jeżeli nie będziesz w stanie przewidzieć światła z powodu kaprysów lampki to tylko nerwa będziesz miał
sokrates
26-08-2008, 07:47
bierz SB600 i nie pytaj czemu - sam się dowiesz jak zaczniesz używać.
Krótka odpowiedź: bierz SB-600 i nie kombinuj... Na pewno się nie zawiedziesz... To jest świetna lampka...
kombinowałem z tumaxami, nissinami i żadne mnie "nie zadowoliły", zrobiła to dobiero sb-600 :), a potem sb-800 :)
mattromanow
26-08-2008, 08:54
No dobrze Panowie... Generalnie odpowiedzi przynajmniej jedna byly na tyle konkretne zeby jednak mnie przekonac ;)
Jdyne co mi pozostaje to znalezc sb-600 w dobrej cenie...
Jedeno pytanie, czy wyzwolenie tej zew. za pomoca wbudowanej da taka mozliwosc ze bede mogl doswietlic z dwoch lamp jednoczesnie? Rozumiem ze tego w sunpacku nie ma, tak?
No dobrze Panowie... Generalnie odpowiedzi przynajmniej jedna byly na tyle konkretne zeby jednak mnie przekonac ;)
Jdyne co mi pozostaje to znalezc sb-600 w dobrej cenie...
Gdzieś tutaj na forum w dziale "Sprzedam / zamienię" ktoś chciał sprzedać używkę...
Jedeno pytanie, czy wyzwolenie tej zew. za pomoca wbudowanej da taka mozliwosc ze bede mogl doswietlic z dwoch lamp jednoczesnie? Rozumiem ze tego w sunpacku nie ma, tak?
A tutaj niech się wypowiedzą praktycy :) Ja mam tylko jedną :)
W stopce masz D50, więc i tak nie masz trybu Commander w lampie wbudowanej - nie wyzwolisz SB-600 zdalnie lampą wbudowaną. Musiałbyś dokupić fotocelę, żeby wyzwalał ją "zwykły" błysk innej lampy. To największa wada 600tki i "chamówa" ze strony Nikona - lampa ma taki sam czujnik jak SB-800, ale zdalnie wyzwalana może być tylko w CLSie (albo przez kabel podpięty do dodatkowej stopki czy zewnętrzną fotocelę).
Tak jak lubię tą lampę za jej stosunkowo małą masę i rozmiary, tak nie lubię za ten numer z softwarowym obcięciem możliwości zdalnego wyzwalania. Co im kurde wadziło zostawić tryb SU-4 tak jak w SB-800... Małketing jak zwykle. Może jakiś "hakier" by się za to wziął?... :)
mattromanow
26-08-2008, 13:27
Ok rozumeim ze z tym body tego nie zrobie... A modele wyzsze? d200? Lampy pewnie nie zmienie przy zmianie body a z tym d50 juz dlugo nie posmigam.
Z wyższymi modelami nie ma tego problemu. D200 może wyzwolić zdalnie chyba do 3 lamp
Już D80 potrafi je wyzwolić.
D80 obsługuje 2 grupy lamp, chyba tak samo jak D200. D300 i wyżej już 3. Mowa oczywiście o zdalnej komunikacji w Nikonowskim systemie CLS. Dowolną lampę (niekoniecznie SB600) możesz wyzwalać zdalnie przy pomocy dodatkowej fotoceli (kilkadziesiąt złotych) lub radiowo (od 150 za chińskie radiówki do plus nieskończoności... ;) ).
O co mi chodziło w poprzedniej wypowiedzi - SB-600 i SB-800 mają dokładnie taką samą wbudowaną fotocelę. Ale SB-800 ma tą przewagę, że nie musi pracować koniecznie w CLSie, może być zdalnie wyzwalana jakimkolwiek błyskiem. Natomiast SB-600 prosto z pudełka - tylko CLS. Denerwujące jest to, że jest to tylko i wyłącznie marketingowe ograniczenie w softwarze lamp (nie może być, że tańsza jest aż tak fajna...).
--
W mojej wypowiedzi chodziło o to, żeby nie nabrać błędnego przekonania, że dopiero body z kategorii semiprofi (D200 i D300) mogą wyzwalać SB-600 za pomocą wbudowanej lampy błyskowej. Potrafi to już amatorskie D80.
Miałam na myśli modele wyższe niż D50 ;)
O D200 napisałam jako przykład dlatego, że posiadam i w trybie comander jest możliwość wyzwolenia 3 lamp.
Ja polecam SB600, co prawda raz mi sie przegrzala (blyskalem w mocnym sloncu :) ) robila za dopal i palnik sie spalil :)
ale tak jest nie do zajechania a juz pracuje z 2 body i kazde daje jej mocno w kosc :)
Zaleta ze jest malutka , wada ze nie ma czujnika temperatury, ale 800 tez nie ma, a 900 dla mnie narazie za droga.
Ale faktem jest też, że pod kątem możliwości pracy "po za" aparatem 800tka bije ją na głowę: ma gniazda synchronizacji po kablach (nikonowskie oraz PC), tryb pracy zdalnej SU-4, a nie tylko CLS jak 600tka.
Mam obie te lampy i szczerze mówiąc - drugi raz nie kupiłbym 600tki. Wolałbym używaną 800tkę w dobrym stanie. Ale jadę po bandzie, bo kolega zakładający temat nie pytał o SB-800... :)
drugi raz nie kupiłbym 600tki. W miarę jedzenia rośnie apetyt. Gdy kupiłem swoją 600’tkę, myślałem, że „złapałem Pana Boga za nogi”, teraz wiem, że SB-600 jest super na dobry początek, a później i tak kupisz dodatkowo wyższy model.
mattromanow
27-08-2008, 10:15
Ok... Temat generalnie byl czy systemowa czy jakas zastepcza... Stanelo na tym ze tylko (!) nikonowa... Ok !
Zostalem przekonany :) W tym temacie nie mam wiecej pytan.
Wspominacie mi o tym ze teraz zastanawiajac sie nad wyborem sb-600 lepiej dolozyc do sb-800... Super ;)
Problem jest tylko jeden - pieniadze ! Ja sam dla siebie generalnie nie wlaczam lampy. Staram sie robic tylko 50 z jasnym 1.8, ale w "pracy" ktora teraz wykonuje potrzebuje czasami dopalic cos lampa. W tym momencie wbudwana sprawdza sie... no sami wiecie jak ;) Zdjecia sa, ok, ale to zwykle jest bez kontroli...
Stanelo na sb-600 bo na tyle moge sie wyrzucic z kasy, a raczej zakredytowac :D Wiec czy jest AZ tak duzy sens doplacac do sb-800 gdzie wiem, ze samej lampy az tak bardzo nie bede uzywal? Praktycznei w 100% bedzie zapieta na body i raczej na ta chwile nie w glowie mi odpalanie kilku lamp :)
Lampy potrzebuje do reporterki.
Jedno pytanie czy sb-600 da sie podlaczyc na kbalu zew zeby moc doplac pod innym kontem niz robie zdjecie aparatem? Temat lampy to "nowosc" wiec wyrozumiale prosze ;)
Pytałeś o możliwości odpalania zdalnego SB-600 stronę czy dwie wcześniej - dlatego pisałem, że wolę tu używaną 800tkę niż nową 600tkę w podobnej cenie.
Ale jeżeli ma to być w 99% błyskanie ze stopki body a pieniądze grają aż taką rolę (zawsze grają, tylko nie zawsze warto robić chwilowe oszczędności...) to 600tka też da radę. Moim zdaniem w takiej roli, w "codziennym użytkowaniu znad body" w iTTLu te lampy są bardzo podobne (jeśli nie liczy się, aby lampa była jak najmocniejsza). Z własnego, amatorskiego podwórka - gdy łapię szybko za aparat, żeby pstrykać jakieś fanaberie mojego młodszego syna (odbijając od ścian/sufitu), to nie patrzę nawet za bardzo, którą z tych dwóch lamp wkładam w sanki...
Co do lampy na kablu - żaden problem, np. Nikon SC-17, SC-28 lub tańsze 'allegrowe' zamienniki - takie "przedłużacze stopki".
nikkorek
27-08-2008, 16:56
A ja bym polecił Metz 48 AF-1 Digital. Jak dla mnie Metz jest bardziej powtarzalny , moc porównywalna.