Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Problem w wyborem Nikon sb-600 a SUNPACK PF30X ?!

Witam.
    Musze pilnie kupic lampe i wybor w pierwszej kolejnosci padl oczywisice na systemowa sb-600.
    Dlaczego ta? Bo wydaje mi sie (!) brak mi doswiadczenia, ze bedzie on ok po tym co czytalem, po opiniach innych.
    Napewno jest mocniejsza niz wbudowana i ma zalety nad sb-400. Na sb-800 totalnie mnie nie stac a nie wiem czy tez byl by sens doplacania... Mniejsza z tym porownaniem...

Oczywisice, kazdy z nas tnie koszty wiec znalalzem taki wynalazek jak SUNPACK PF30X i polowe tanszy. Czytajac z opisu ma te same mozlowsci....

Pytanie - jest konkretny sens techniczny (!) zeby doplacac do systemowej? Czy tylko systemowa bo jest systemowa?
    Obie na gwarancji, obie orginalne, nowe itp.
    www.mattromanow.com

| N65 | D50 | D200 |N18-70/3.5-4.5 | N70-210/4 | N50/1.8 | S24/2.8 | SB-800 |

Domyślnie

Ta lampa Sunpak'a nie ma takich samych możliwości. Choćby tego, ze nie obraca głowicą na boki. Ma mniejszy zakres korekty błysku itd. Brak jej wbudowanej fotoceli i nie może być wyzwalana zdalnie za pomoca lampy wbudowanej w aparat. NIe ma wyświetlacza LCD, który MZ poprawia komfort uzytkowania. W różnych opisach znalazłem różne wartości liczby przewodniej 15(dla 35mm) lub 30(bez podania dla jakiej ogniskowej)... No nie wiem komu wierzyć. Osobiscie brałbym SB600 i nie zastanawiał sie nad zamiennikiem.
    F100+MB15, D4s, N24/2.8D, N35/2.0D, N50/1.4D, N105/2.8VR, N28-70/2.8, N70-200VR/2.8, SY135/2.0MF, SY 85/1.4MF, SY14/2.8MF, Tokina ATX 300 f/4, SB900, Fuji x100s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matromanow Zobacz posta
    Pytanie - jest konkretny sens techniczny (!) zeby doplacac do systemowej? Czy tylko systemowa bo jest systemowa?
    Sens jest i to spory
    Wprawdzie sb-600 nie ma wbudowanej fotoceli ale ma coś innego; powtarzalność błysku. Kiedyś i ja sie skusiłem na tanią lampkę czyli na tumaxa i efekt był taki że jak chciała tak błyskała więc szybciutko się jej pozbyłem na rzecz sabinki. Fotografia to światło a jeżeli nie będziesz w stanie przewidzieć światła z powodu kaprysów lampki to tylko nerwa będziesz miał

Domyślnie

bierz SB600 i nie pytaj czemu - sam się dowiesz jak zaczniesz używać.

Domyślnie

Krótka odpowiedź: bierz SB-600 i nie kombinuj... Na pewno się nie zawiedziesz... To jest świetna lampka...
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Maz.

Domyślnie

kombinowałem z tumaxami, nissinami i żadne mnie "nie zadowoliły", zrobiła to dobiero sb-600 , a potem sb-800

Domyślnie

No dobrze Panowie... Generalnie odpowiedzi przynajmniej jedna byly na tyle konkretne zeby jednak mnie przekonac
    Jdyne co mi pozostaje to znalezc sb-600 w dobrej cenie...

Jedeno pytanie, czy wyzwolenie tej zew. za pomoca wbudowanej da taka mozliwosc ze bede mogl doswietlic z dwoch lamp jednoczesnie? Rozumiem ze tego w sunpacku nie ma, tak?
    www.mattromanow.com

Domyślnie

No dobrze Panowie... Generalnie odpowiedzi przynajmniej jedna byly na tyle konkretne zeby jednak mnie przekonac
    Jdyne co mi pozostaje to znalezc sb-600 w dobrej cenie...
    Gdzieś tutaj na forum w dziale "Sprzedam / zamienię" ktoś chciał sprzedać używkę...

Jedeno pytanie, czy wyzwolenie tej zew. za pomoca wbudowanej da taka mozliwosc ze bede mogl doswietlic z dwoch lamp jednoczesnie? Rozumiem ze tego w sunpacku nie ma, tak?
    A tutaj niech się wypowiedzą praktycy Ja mam tylko jedną
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matromanow
    W stopce masz D50, więc i tak nie masz trybu Commander w lampie wbudowanej - nie wyzwolisz SB-600 zdalnie lampą wbudowaną. Musiałbyś dokupić fotocelę, żeby wyzwalał ją "zwykły" błysk innej lampy. To największa wada 600tki i "chamówa" ze strony Nikona - lampa ma taki sam czujnik jak SB-800, ale zdalnie wyzwalana może być tylko w CLSie (albo przez kabel podpięty do dodatkowej stopki czy zewnętrzną fotocelę).
    Tak jak lubię tą lampę za jej stosunkowo małą masę i rozmiary, tak nie lubię za ten numer z softwarowym obcięciem możliwości zdalnego wyzwalania. Co im kurde wadziło zostawić tryb SU-4 tak jak w SB-800... Małketing jak zwykle. Może jakiś "hakier" by się za to wziął?...

Domyślnie

Ok rozumeim ze z tym body tego nie zrobie... A modele wyzsze? d200? Lampy pewnie nie zmienie przy zmianie body a z tym d50 juz dlugo nie posmigam.
    www.mattromanow.com

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów