Zobacz pełną wersję : TTL i D50
Powiedzcie mi czy w D50 z obiektywem T 17-50 2,8 działa funkcja lampy TTL ?? rozumię że w TTLu aparat powinien dobrać siłe błysku aby dobrze dojarać obiekt na który ostrze, a ja bardzo często mam tak że albo przepali i to sporo albo niedoświetli, mówię o zdjęciach robionych w domu czyli w małej odległości np. 2 metry.
Aby dobrze było zdjęcie doświetlone muszę kombinować z funkcją siły błysku - lub +.
Piszę o lampie wbudowanej w body.
Chyba że jest inaczej to proszę mnie uświadomić ...
O ile wiem, jest to wina obiektywu, który nieprawidłowo podaje do korpusu informację o odległości. Mam podobnie z Tamronem 90 Macro. Próbowałem walczyć z dystrybutorem/serwisem Tamrona w Gdyni, ale niewiele to dało, Jeśli możesz, próbuj reklamować/wymienić obiektyw, i przejrzyj archiwum forum - dużo pisano o tej przypadłości T17-50.
Czy aby napewno musi to być wina obiektywu?
Może zapodaj jakieś zdjęcie i napisz jak ustawiałeś aparat/lampę
Weź pod uwagę, że zdjęcia z bliskiej odległości z lampą, to bardzo trudne zadanie. Moc światła nie rozchodzi się liniowo. Poprawnie naświetlony obiekt w odległości 3 m, to z pewnością prześwietlenie pół metra wcześniej. Opanować te zjawiska nie jest prosto. Dużo światła odbitego, najlepiej od jakiejś dalszej ściany, więcej światła zastanego i powinno być lepiej.
Myślę, że to kwestia wbudowanej lampy, nie ma powtarzalności. Kup coraz tańszą SB-600, a „dasz” milowego kroka w fotografii.