Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: TTL i D50

Domyślnie TTL i D50

Powiedzcie mi czy w D50 z obiektywem T 17-50 2,8 działa funkcja lampy TTL ?? rozumię że w TTLu aparat powinien dobrać siłe błysku aby dobrze dojarać obiekt na który ostrze, a ja bardzo często mam tak że albo przepali i to sporo albo niedoświetli, mówię o zdjęciach robionych w domu czyli w małej odległości np. 2 metry.
    Aby dobrze było zdjęcie doświetlone muszę kombinować z funkcją siły błysku - lub +.
    Piszę o lampie wbudowanej w body.
    Chyba że jest inaczej to proszę mnie uświadomić ...
    Body Nikona D50 + T 17-50 2.8
    moje wypociny http://www.krzysztofspyra.yoyo.pl/

Domyślnie

O ile wiem, jest to wina obiektywu, który nieprawidłowo podaje do korpusu informację o odległości. Mam podobnie z Tamronem 90 Macro. Próbowałem walczyć z dystrybutorem/serwisem Tamrona w Gdyni, ale niewiele to dało, Jeśli możesz, próbuj reklamować/wymienić obiektyw, i przejrzyj archiwum forum - dużo pisano o tej przypadłości T17-50.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Czy aby napewno musi to być wina obiektywu?
    Może zapodaj jakieś zdjęcie i napisz jak ustawiałeś aparat/lampę
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Weź pod uwagę, że zdjęcia z bliskiej odległości z lampą, to bardzo trudne zadanie. Moc światła nie rozchodzi się liniowo. Poprawnie naświetlony obiekt w odległości 3 m, to z pewnością prześwietlenie pół metra wcześniej. Opanować te zjawiska nie jest prosto. Dużo światła odbitego, najlepiej od jakiejś dalszej ściany, więcej światła zastanego i powinno być lepiej.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Myślę, że to kwestia wbudowanej lampy, nie ma powtarzalności. Kup coraz tańszą SB-600, a „dasz” milowego kroka w fotografii.
    Marek
    D800 + parę szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów