Zobacz pełną wersję : Komputer z allegro
pastrana
25-08-2008, 12:01
Witam, mam zamiar kupic nowy komputer bo moj ( procek 1200, ram256 karta gef 5200) nie daje juz rady. Na allegro znalzłem niezłe komputery w niskiej cenie. Co o nich sądzicie?
Posle wam 2 przykładowe linki:
http://www.allegro.pl/item416000448_zestaw_amd_athlon_x2_5000_am2_2gb_80 0mhz_gf6150.html
http://www.allegro.pl/item419801064_adict_dual_core_2180_2gb_400w_gratis _509zl.html
Komputer ten bedzie mi potrzebny tylko do obsługi programow graficznych. Nie do gier!
Proszę o radę.
Wiesz, ciężko coś doradzać widząc, że chcesz wydać na cały komputer 500zł...
Pokrótce - sprzęty bez twardego dysku, bez napędów (dolicz kolejne kilkaset złotych), na możliwie najtańszych podzespołach... dla mnie dramat i wolałbym dozbierać przez jeszcze miesiąc-dwa aniżeli kupować coś, co tylko będzie mnie denerwować na każdym kroku...
A jak już dozbierasz to lepiej dołożyć kilkadziesiąt złotych różnicy i wybrać jakiś markowy zasilacz, pamięci, płytę gł - w pierwszym lepszym sklepie złożą Tobie zestaw gratis z elementów, które sam wskażesz.
sokrates
25-08-2008, 12:33
żadnego z powyższych bym nie wziął - ot takie "hipermarkietowe" plastikowe PC...
jak dasz radę poskładaj sam coś na porządnych podzespołach, ew. każdy znajomy "komputerowiec" za 2-pak dobrego browara ci to poskłada.
ważniejsze od megaherców czy tam Gigabajtów ramu jest aby podzespoły były dobrej jakości i stabilnie działały (cecha markowych kompów HP, IBM - które mimo teoretycznie wolniejszych komponentów o dziwo działają szybciej i lepiej niż niejeden hiperwypasiony składak z allegro czy tesco...), np, dobry zasilacz, dobra płyta (gigabyte stosuje specjalne kondensatory które tak szybko nie puchną) itp... itd... dużo by tu wymieniać.
Mnie to samo ale na identycznym procku (bardzo dobry do kręcenia), płycie Asusa ze zintegrowaną grafiką, 2gb ramu Geila 800Mhz, obudowa Chieftec z zasilaczem 350W wyszło ok 680zł. Różnica w cenie niewielka a w jakości i możliwościach już spora.
Reasumując - daj sobie spokój z takimi marketowymi komputerami ze świecącymi obudowami i migającymi diodami. Na dodatek jak złożysz z osobiście wybranych elementów w sklepie to na większość podzespołów masz 3 lata gwarancji a nie - z klucza - 2 lata na całość.
pastrana
25-08-2008, 14:10
Nie zalezy mi na super, hiper szybkim kompie chce tylko zeby obsługiwał mi w miare szybko takie programy jak CS3 Lightroom itp..
Teraz mecze sie na starym kompie ktory jest z 3 razy słabszy od tego z allegro ale skoro mowicie ze lepiej cos innego to co byscie jaki zestaw kupili za własnie te 500zł? Dysk twardy zostanie ze starego, napedy tez. chyba bedą pasowac?
Ostatnio mój komputer zmusił mnie do tego, abym zainteresował się tą branżą. Też nie mam zbyt grubego portfela i z tego co już wykukałem to całkiem znośnym zestawem będzie Athlon 64 X2 5000 (ten z 1 linka) do tego płyta Gigabyta MA56S-S3. Do tego jakaś grafika i pamięci (też nie jestem wymagający co do grafiki, bo nie gram na kompie). Co do tego czy pójdą stare dyski i napędy, to ważne jest żeby płyta miała gniazdo ATA. Nowe płyty jak już mają, to zazwyczaj 1 takie wejście. Czyli na taśmie możesz spiąć 2 urządzenia. Jestem ciekaw co myślą bardziej doświadczeni o tej płycie ??
sokrates
25-08-2008, 14:35
Nie zalezy mi na super, hiper szybkim kompie chce tylko zeby obsługiwał mi w miare szybko takie programy jak CS3 Lightroom itp..
Teraz mecze sie na starym kompie ktory jest z 3 razy słabszy od tego z allegro ale skoro mowicie ze lepiej cos innego to co byscie jaki zestaw kupili za własnie te 500zł? Dysk twardy zostanie ze starego, napedy tez. chyba bedą pasowac?
zaraz bo nie kminię? masz na CS3 i Lightrooma a nie masz na komputer który by to pociągnął?
Kolega zapewne wszystkie oszczędności wydał na w/w programy, no i na komputer nie starczyło...
pastrana
25-08-2008, 15:21
no mozna tak powiedziec :)
no mozna tak powiedziec :)
ale z przymróżeniem oka, i właśnie o to chodzi - niektórych to irytuje, a ja im się wcale nie dziwię, szczególnie, że sam słono zapłaciłem za swoje oprogramowanie i wierz mi nie zamieściłem się w 500 złotych :twisted:
rockabilly
25-08-2008, 16:58
zamiast kupowac złom produkowany na wagony z panstwa ostatnich igrzysk wejdz na alle lub inne takie i upatrz uzywki ibm(netvista Pentium IV) lub della czy compaq'a.
kupisz to z gwarancją za jakieś 250-300 zł. dodaj dysk i trochę ramu.
i zapomnij o wyjących wentylatorach, zagrzanym procesorze i innych przypadłościach chińskiej mysli technicznej.
ja mam ibm z dyskiem 320 gb i 1 mb ramem i pięknie śmiga już drugi rok( i tez kupiłem uzywkę)
te kompy za 500 zł są zwyczajnie śmieszne
rockabilly a myslisz ze czesci do tych zabytkowych ibmow to skad pochodza ? ze stanow ? no wlasnie.. druga sprawa jest ze za w sumie niezbyt wybitna kase dostajesz cos co jest przezytkiem i do takiego chocby x2 5000 amdeka to mu baaardzo duzo brakuje. w skrocie - slaby pomysl, chyba ze chcesz tania, cicha maszyne do pisania. ale autor watku jednego szrota juz ma ;-)
rockabilly
25-08-2008, 19:09
niestety jakże bardzo się mylisz....te ibm /dell nie są graficznymi demonami ale...do rzeczy
autor wątku niech wybiera sam>> albo gówno warte i nikomu nie potrzebne światełka, diody, wskażniki temperatury i najtańsze na rynku podzespoły no name albo...komputer- wiesz co to stabilnośc pracy i bezpieczeństwo danych?
Miałem dwa chińczyki i oba już są na śmietniku- od jednego prawie nie spaliłem sobie mieszkania.
to pierwsze z kompem ma tyle wspólnego co cała ta teraźniejsza elektronika...kupić-poużywać krótko i wyrzucić- bo naprawa jednego podzespołu przewyższa wartość zastawu.
Przykro mi stwierdzić ale nowa elektronika, mimo ciekawych funkcji nie wnosi z sobą nic poza stertą odpadów- chłam na wagę i tyle.
kompy,sprzęt rtv/agd a kończąc na samochodach....trzeba wszystko to wrzucic do worka z napisem "promocja 29,99 zł"
dodam iż nie jestem na siłe zwolennikiem staroci , nie zbieram też antyków ale doceniam to, co sprawdzone i dobre.
z laptopów też bys proponował mediona z allegro czy może jednak serię T IBM ?
i to i to produkowane przez skośnych ale jednak chyba inaczej...
rockabilly czy ja sie myle ? hmn.. pewnie mi sie zdarza.. ale wiem co to stabilnosc. na codzien mam wieksza ilosc sprzetu w obejsciu niz.. itd.. ja nie powiedzialem nigdzie, ze kolega ma kupowac ktorys z tych kompow z allegro ktore znalazl. uwazam ze nie nalezy oszczedzac paru zlotych na plycie czy zasilaczu. i nie uwazam tez zeby kupowanie jakiegos starocia mialo sens w tym przypadku. taka plyta z procem 2.4 i 512 ramu to jest warta stowe. nawet jesli jest to dell czy ibm. bo generalnie dla takiego ibma plyty tez robi np ECS tylko ze Ty tego nie wiesz bo nigdzie nie jest to na nim napisane. a to co sprzedaja na allegro to wlasnie jakies stacje robocze z biur, ktorym skonczyl sie termin przydatnosci. sens jest, jesli ktos potrzebuje do netu, filmow, worda i zeby miec org XP (bo czesto jest w pakiecie). ale nasz kolega chyba troche inaczej okreslil kryterium zakupu. a chyba nie widziales jaka jest roznica w pracy takiego p4 w stosunku do dwurdzeniowca z takim samym taktowaniem.
rockabilly
25-08-2008, 20:20
wątek jest nastepujący :
czy składak za 500 zł czy jakas alternatywa dla tej kaszanki...
wybieram rozwiązanie które podałem i podpisuje się rękoma i nogami.
kryteruim jasne:NIE DO GIER
a ja na pytanie czy wzialbym za 300zl starego skladaka od ibma, czy dolozyl i mial nowego skladaka na sensownych czesciach, to bym wzial nowego. nawet takiego jak na tej drugiej aukcji. i mial bym na niego gwarancje. i widzialbym ze smiga a nie sie muli.. no ale ja nie jestem fanem znaczkow niektorych marek ;-)
rockabilly
25-08-2008, 20:57
do czasu....:)
czy ja wiem. podaj mi marke ktora mnie nie zawiodla choc raz to stawiam piwo ;-)
rockabilly
25-08-2008, 21:12
nie vede wymyslał, ale piwo i tak mozesz postawic:) trzeba koledze dobrze doradzic zeby chinczyka nie kupił:))
sam zainteresowany chyba nie ma zdania i nie odzywa się...
dobre piwko zawsze i wszedzie ;-)