Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Komputer z allegro

Witam, mam zamiar kupic nowy komputer bo moj ( procek 1200, ram256 karta gef 5200) nie daje juz rady. Na allegro znalzłem niezłe komputery w niskiej cenie. Co o nich sądzicie?
    Posle wam 2 przykładowe linki:
    http://www.allegro.pl/item416000448_...hz_gf6150.html
    http://www.allegro.pl/item419801064_...tis_509zl.html
    Komputer ten bedzie mi potrzebny tylko do obsługi programow graficznych. Nie do gier!

Proszę o radę.

Domyślnie

Wiesz, ciężko coś doradzać widząc, że chcesz wydać na cały komputer 500zł...
    Pokrótce - sprzęty bez twardego dysku, bez napędów (dolicz kolejne kilkaset złotych), na możliwie najtańszych podzespołach... dla mnie dramat i wolałbym dozbierać przez jeszcze miesiąc-dwa aniżeli kupować coś, co tylko będzie mnie denerwować na każdym kroku...
    A jak już dozbierasz to lepiej dołożyć kilkadziesiąt złotych różnicy i wybrać jakiś markowy zasilacz, pamięci, płytę gł - w pierwszym lepszym sklepie złożą Tobie zestaw gratis z elementów, które sam wskażesz.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 25-08-2008 o 12:27
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

żadnego z powyższych bym nie wziął - ot takie "hipermarkietowe" plastikowe PC...

jak dasz radę poskładaj sam coś na porządnych podzespołach, ew. każdy znajomy "komputerowiec" za 2-pak dobrego browara ci to poskłada.

ważniejsze od megaherców czy tam Gigabajtów ramu jest aby podzespoły były dobrej jakości i stabilnie działały (cecha markowych kompów HP, IBM - które mimo teoretycznie wolniejszych komponentów o dziwo działają szybciej i lepiej niż niejeden hiperwypasiony składak z allegro czy tesco...), np, dobry zasilacz, dobra płyta (gigabyte stosuje specjalne kondensatory które tak szybko nie puchną) itp... itd... dużo by tu wymieniać.

Domyślnie

Mnie to samo ale na identycznym procku (bardzo dobry do kręcenia), płycie Asusa ze zintegrowaną grafiką, 2gb ramu Geila 800Mhz, obudowa Chieftec z zasilaczem 350W wyszło ok 680zł. Różnica w cenie niewielka a w jakości i możliwościach już spora.
    Reasumując - daj sobie spokój z takimi marketowymi komputerami ze świecącymi obudowami i migającymi diodami. Na dodatek jak złożysz z osobiście wybranych elementów w sklepie to na większość podzespołów masz 3 lata gwarancji a nie - z klucza - 2 lata na całość.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Nie zalezy mi na super, hiper szybkim kompie chce tylko zeby obsługiwał mi w miare szybko takie programy jak CS3 Lightroom itp..
    Teraz mecze sie na starym kompie ktory jest z 3 razy słabszy od tego z allegro ale skoro mowicie ze lepiej cos innego to co byscie jaki zestaw kupili za własnie te 500zł? Dysk twardy zostanie ze starego, napedy tez. chyba bedą pasowac?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastrana Zobacz posta
    Nie zalezy mi na super, hiper szybkim kompie chce tylko zeby obsługiwał mi w miare szybko takie programy jak CS3 Lightroom itp..
    Teraz mecze sie na starym kompie ktory jest z 3 razy słabszy od tego z allegro ale skoro mowicie ze lepiej cos innego to co byscie jaki zestaw kupili za własnie te 500zł? Dysk twardy zostanie ze starego, napedy tez. chyba bedą pasowac?
    zaraz bo nie kminię? masz na CS3 i Lightrooma a nie masz na komputer który by to pociągnął?

Domyślnie

Ostatnio mój komputer zmusił mnie do tego, abym zainteresował się tą branżą. Też nie mam zbyt grubego portfela i z tego co już wykukałem to całkiem znośnym zestawem będzie Athlon 64 X2 5000 (ten z 1 linka) do tego płyta Gigabyta MA56S-S3. Do tego jakaś grafika i pamięci (też nie jestem wymagający co do grafiki, bo nie gram na kompie). Co do tego czy pójdą stare dyski i napędy, to ważne jest żeby płyta miała gniazdo ATA. Nowe płyty jak już mają, to zazwyczaj 1 takie wejście. Czyli na taśmie możesz spiąć 2 urządzenia. Jestem ciekaw co myślą bardziej doświadczeni o tej płycie ??

Domyślnie

Kolega zapewne wszystkie oszczędności wydał na w/w programy, no i na komputer nie starczyło...
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

no mozna tak powiedziec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastrana Zobacz posta
    no mozna tak powiedziec
    ale z przymróżeniem oka, i właśnie o to chodzi - niektórych to irytuje, a ja im się wcale nie dziwię, szczególnie, że sam słono zapłaciłem za swoje oprogramowanie i wierz mi nie zamieściłem się w 500 złotych
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów