Zobacz pełną wersję : D300 i problem z FF
arekk1970
24-08-2008, 17:02
Szanowni Forumowicze
Mam aktualnie D100, ale w najbliższym czasie mam zamiar kupić d300. Poszedłem do sklepu foto i tam w celu wypróbowania "puszki" podpiąłem nikkora 50mm f1.4, a następnie Tamrona 17-50 F2.8. Przyznam, że zaskoczyła mnie ogromna ilośc zdjęć z front focusem. U mnie w d100 nigdy takich problemów nie miałem. Mam zatem pytanie, czy to incydentalna sprawa, czy też może jednak częsta przypadłość tegoż typu aparatu? A może aparat miał coś przestawione w kalibracji czego to ja nie zauważyłem, a co mógłbym np. stwierdzić na podstawie exif ?
:)
ten typ tak moze miec i jednoczesnie ten typ ma tzw. precyzyjna korekte ktora pozwoli na skalibrowanie puszki do szkla lub innych 12tu.
pozdr...
musisz potestowac.
Archibald
24-08-2008, 17:51
Z tym Tamronem to ponoć norma. Z 50-ką też masz FF?
ta puszka tak ma :( strasznie grymasi... 50mm oraz 85mm f1.4 musze korygowac o +5.... zaraza :)
z tamronem problemow brak :D
Zapraszam do lektury http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69495. We wtorek obiecali mi nowe body wiec mam nadzieje ze z tym nastepnym bedzie wszystko ok..
Archibald
25-08-2008, 09:14
...z tamronem problemow brak :D
O! A z którym? :-)
tak po prawdzie mam 2, 17-50mm f2.8 i 90mm f2.8 i kazde z D300 dziala idealnie, ostrzy w punkt. Problemy z AF robia sie przy stalkach nikkora... :D
tak po prawdzie mam 2, 17-50mm f2.8 i 90mm f2.8 i kazde z D300 dziala idealnie, ostrzy w punkt. Problemy z AF robia sie przy stalkach nikkora... :D
LOL
Świetny jest w takim razie ten D300 :mrgreen:
Jedni piszą, że z szkłami N jest extra, drudzy, że wręcz odwrotnie :mrgreen:
wszystko ma plusy i minusy... 4 rozne puszki D300 i testowane szkla 50mm f1.4 i wszedzie korekta od +5 do +15 :D hmm... 85mm ... co do f 1.4 testow nie czytalem bo wiele nie znalazlem, ale f1.8 podobno ma tendencje do ostrzenia przed obiektem... 1.4 podobnie i lekka korekcja AF sprawdza sie... pomijajac fakt powtarzalnosci, gdzie jak raz pomyli sie AF to seria w plecy... warto ustawic pierw tlo potem spowrotem ostrosc na obiekt :D upierdliwe przy f 1.4 ale warto :D od f2.0 problem znika calkowicie :D moja konkluzja to AF w D300 kaprysny strasznie... i mocnych nie ma ...
ja mam korekcje z wszystkimi obiektywami , przed update firmwaru bylo nieco lepiej
N 17-55 +6
N 50 1,4 +6
N 85 1,8 +13
Sigma niekalibrowalna
Na mnie update nie dziala :D a powiedz mi jak wygladaja te korekty w stosunku do odleglosci, np. z bliska twarz i cala sylwetka :D bo ja musze kombinowac i zmieniac :D
Archibald
25-08-2008, 15:00
LOL
Świetny jest w takim razie ten D300 :mrgreen:
Jedni piszą, że z szkłami N jest extra, drudzy, że wręcz odwrotnie :mrgreen:
Jakby nie to ISO to chyba bym się wkurzył, że go kupiłem ;-) A na serio - mój z testowanymi do tej pory Nikkorami BEZ NAJMNIEJSZYCH ZASTRZEŻEŃ... Do D80 też musiałem "dobierać" Tamrona 17-50, Sigmę miałem tylko 17-70/2,8-4.5 i niestety na szerokim kącie miałem BF, więc generalnie podobna sytuacja... :-?
Ale na wątpliwe pocieszenie mogę dodać, że mój znajomy ma Canona D30 i 350 (czy cóś ;-)) i do tego Canonowski 70-200/2,8 - z D30 ma FF na odległości 20m na metr, a z 350 szkoda gadać... i nie ma kalibratora :mrgreen: O problemach związanych z Minoltą, którą posiadałem przed Nikonem to już w ogóle nie ma sensu pisać, więc... dobrze nie jest, ale i tak nie najgorzej ;-)
grudzinsky
25-08-2008, 15:07
u mnie jakos to wszystko normalnie dziala :) AF trafia w punkt i nie ma znaczenia jakie szklo jest podpiete :)
wyglada to niezle ale szalem bym tego nie nazwal ...:) da sie robic zdjecia ...
robin102
25-08-2008, 15:44
ten typ tak moze miec i jednoczesnie ten typ ma tzw. precyzyjna korekte ktora pozwoli na skalibrowanie puszki do szkla lub innych 12tu.
pozdr...
musisz potestowac.
Dokładnie ten typ tak ma D300 i cierpi na hroniczy FF. W sumie bez znaczenia jakie szkła używamy, jakiego producenta. Jeśli robi skuchę w ostrzeniu nawet na szkle które nie wymagało regulacji (co się zdarza bardzo rzadko) to zawsze wali w FF, a nigdy BF.
Jedyny ratunek dość skuteczny to ta regulacja w body która jest pomocna jeśli szkło jest sprawne i z korpusem nie ma coś bardziej na rzeczy typu brudne czujniki AF lub uszkodzone.
FF które serwuje D300 trzeba polubić :) i nauczyć się z tym żyć :)
charmside
25-08-2008, 22:38
Dzis sprawidzilem reszte szklarni.
Tamron 17-50 (+17) czyli ff
N50 f/1.8 (0) czyli OK :)
N18-70 (0) czyli OK :)
N70-300VR (0) czyli OK :)
Tokina 12-24 (0) znow Ok :)
Wniosek nasuwa sie jeden - z nikorami wszytko gra :)
A teraz pytanko. Po podlaczeniu Tamrona, body go wykrywa i automatycznie ustawia korekte +17 i to jest zrozumiale, po podlaczeniu np 50tki lub innych nikkorow korekty nie ma czyli 0, rozpoznaje obiektywy fajna rzecz :). Lecz po zapieciu Tokiny body ustawia +17 tak jak bylo dla Tamrona. Czemu tak sie dzieje? Czy mozna cos przestawic zeby Tokine i Tamrona D300 traktowal jako dwa osobne szkla i nie ustawial w nich tej samej korekty, bo tokina jej przeciez nie potrzebuje? Co zrobic w takim przypadku? Czyzbym musial wylaczac korekte recznie po zapieciu Tokiny? Niebardzo mi sie to podoba, bo z pamiecia kiepsko ;)
charmside, Nikon dał ci możliwość regulacji i wykrywania jednego kundla, ciesz się z tego , a nie biadol ;)
charmside
26-08-2008, 09:13
No to wszystko jasne ;). Dzieki
ja rozumiem ze jasne szkla sie testuje bo tam GO jest naprawde mala :D ale N 18-70 czy Tokine 12 -24 czy N 70-300 :d czy przy przeslonach ktore oferuja wylapie sie ten problem ?
Archibald
26-08-2008, 11:51
charmside, Nikon dał ci możliwość regulacji i wykrywania jednego kundla, ciesz się z tego , a nie biadol ;)
Tzn. że nie da się używać kilku kundli i dla każdego ustawić osobno regulacji?.. Serio pytam, bo nie wiem, a trochę mnie to zaskoczyło...
robin102
26-08-2008, 11:53
No to wszystko jasne ;). Dzieki
Kolega dalej nie wie, że nic nie wie :) ;)
Korpus sam automatycznie nie ustawia żadnej korekty, a jedynie rzopoznaje szkło po ogniskowej i jeśli dla takiego szkła była wcześniej przeprowadzana korekta i zapisana w ustawieniach body przypisuje ją dla obiektywu aktualnie zapiętego do body pod warunkiem, że to szkło o tych samych ogniskowych i ten sam model.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Arczibald zerknij na moją stopkę połowa to pogardliwie zwane kundle i daje się przypisać jakie tylko chcesz szkła i wcale z kundla mnie jest źle. Gorzej, że markowe szkła wymagają często i gęsto porządnej korekcji zazwyczaj FF.
Archibald
26-08-2008, 12:14
Arczibald zerknij na moją stopkę połowa to pogardliwie zwane kundle i daje się przypisać jakie tylko chcesz szkła i wcale z kundla mnie jest źle. Gorzej, że markowe szkła wymagają często i gęsto porządnej korekcji zazwyczaj FF.
Ano właśnie, coś mi nie pasowało ;-) Czyli u kolegi charmside właściwie nie powinno występować takie zjawisko...
charmside
26-08-2008, 12:57
Korpus sam automatycznie nie ustawia żadnej korekty, a jedynie rzopoznaje szkło po ogniskowej i jeśli dla takiego szkła była wcześniej przeprowadzana korekta i zapisana w ustawieniach body przypisuje ją dla obiektywu aktualnie zapiętego do body pod warunkiem, że to szkło o tych samych ogniskowych i ten sam model.
No to czegos tu nie rozumiem. Moze wytlumacze jeszcze raz.
Podpialem sobie Tamrona, po sprawdzeniu wyszlo ze na +17 dziala OK. Dalej podpialem sobie 50tke i w menu w tym samym miejscu gdzie dla Tamrona mialem +17 teraz widnieje 0. Na koniec podpinam sobie Tokine i co widze, +17. Wydaje mi sie ze powinno byc 0 tak jak bylo dla 50tki. Cos zle rozumiem??? Czy cos zle dziala?
charmside
26-08-2008, 13:13
Ano właśnie, coś mi nie pasowało ;-) Czyli u kolegi charmside właściwie nie powinno występować takie zjawisko...
No wlasnie nie powinno, a jednak wystepuje.
Archibald
26-08-2008, 13:40
Jak podpinasz Tamrona to puszka widzi 17-50 f 2,8 - tak? A jak Tokinę to co widzi? W sensie w menu korekty AF?
charmside
26-08-2008, 13:42
Jak podpinasz Tamrona to puszka widzi 17-50 f 2,8 - tak? A jak Tokinę to co widzi? W sensie w menu korekty AF?
Jak podepne Tokine to widzi w menu korekty 17-50 f/2.8 czyli wychodzi ze Tamrona.
Moze sprobuje wykasowac Tamrona z listy, podepne Tokine i przeprowadze niby korekte dla niej. Zobacze jak bedzie wykrywal Tamrona po zmienia szkla.
Ale to dopiero wieczorem, bo w pracy jestem i wypadalo by popracowac troche ;)
Archibald
26-08-2008, 14:52
...Moze sprobuje wykasowac Tamrona z listy, podepne Tokine i przeprowadze niby korekte dla niej. Zobacze jak bedzie wykrywal Tamrona po zmienia szkla...
O właśnie. Czekam za efektami :-)
charmside
26-08-2008, 19:06
No to sprawidzilem. Skasowalem Tamrona w menu precyzyjnej korekty, podpialem Tokine ustawilem przykladowa korekte +2 i w menu patrze, a tam 12-24 f/4 wiec wszystko sie zgadza. Dalej podpialem 50tke, patrze a w menu 50mm f/1.8 - zgadza sie :). Teraz kolej na Tamrona - podpinam i co sie okazuje? Ze teraz Tamron zostal wykryty jako Tokina z korekta +2 czyli taka jaka ustawilem na poczatku dla Tokiny. Nie wiem o co chodzi???
Archibald
27-08-2008, 12:06
Czyżby jedno z tych szkieł miało coś nie halo z procesorem?.. W sensie niekompatybilności z body?.. Bez sensu, bo wyłączanie / włączanie korekty za każdym razem to lipne rozwiązanie... Sprzedawać jedno ze szkieł to też takie rozwiązanie, że szkoda gadać... A może spróbuj przypisać nr do każdego z tych szkieł, choć szczerze wątpię, żeby pomogło...
No i jeszcze jedno - masz zaktualizowane oprogramowanie? Bo to ponoć lek na całe zło ;-)
charmside
27-08-2008, 14:21
Probowalem z przypisywaniem numerow. Nic nie pomaga ;)
Oprogramowanie 1.03 bylo juz wgrane jak kupowalem body. Wiec nie musialem tego robic.
Archibald
27-08-2008, 14:23
Cholera, no to nie mam pomysłu... Serwis?.. :-?
charmside
27-08-2008, 14:49
Moze jesli chodzi o zoomy to "kundla" mozna miec tylko jednego. Ze stalkami i szklami nikkora wszystko dziala tak jak powinno. Niedlugo zamieniam Tamrona na Nikkora 17-55 i mam nadzieje ze wszystko bedzie dzialac jak nalezy ;).
Moze jesli chodzi o zoomy to "kundla" mozna miec tylko jednego[...]
Dlaczego???
charmside
27-08-2008, 14:51
Nie mam pojecia to tylko taka wolna mysl nie poparta doswiadczalnie :)
A moze kolega Xathloc ma Tamrona i Tokine i moglby to sprawdzic??
Mam trzy tampony i sigmę. Jedyny problem wystąpił z T17-50, ale ja nie robię testów (po prawdzie to się ich nawet boję, bo dzięki nim wychodzą różne dziwne rzeczy, których człowiek robiąc zdjęcia nie zauważa).
charmside
27-08-2008, 15:25
Znalazlem cos na Flickr'u tutaj (http://www.flickr.com/groups/nikon_d300_users/discuss/72157606766633836/?search=fine+tune). Czyli wychodzi na to ze dla Tamronow i Tokin jest mozliwe tylko jedno ustawienie. A szkoda, szkoda...
Bardzo przepraszam, ale to jakaś paranoja. Sprawdziłem 3 tampony (T17-50, T28-75, T90) i nie ma ŻADNEGO problemu z ustawieniem dla nich różnych wartości korekcji,
charmside
27-08-2008, 15:49
Bardzo przepraszam, ale to jakaś paranoja. Sprawdziłem 3 tampony (T17-50, T28-75, T90) i nie ma ŻADNEGO problemu z ustawieniem dla nich różnych wartości korekcji,
To nie mam pomyslu.
To z Flickr'a:
This issue is consistent across all the 3rd party lens manufacturers. They basically use the same CPU chip in all their lenses. It is the CPU chip that has the identifier number, so there is a real good chance that many different lenses from the same manufacturer will have the same ID number, which you have found to be true. There isn't anything that can be done.
Fakt ze post dotyczyl szkiel ze stajni TOKIN'y, a nie Tamrona. Pomieszalem troche ;)
charmside
27-08-2008, 17:02
Ja tez moge sobie ustawic rozna korekte tylko musze w przypadku Tokiny i Tamrona robic to recznie.
Mam mala prosbe Xathloc, sprawdzilbys cos dla mnie?
Mianowicie chodzi o to zebys zrobil cos takiego:
Podpial sobie Tamrona 17-50 zapisal dla niego korekte jakas przykladowa np +4, nastepnie podpial Tamrona 28-75 i sprawdzil jaka masz ustawiona dla niego korekte zaraz po podpieciu. Czy widnieje +4 (jak dla 17-50) czy widnieje 0 (jesli nie robiles dla 28-75 korekty wczesniej powinno byc 0)?
Z gory dziekuje za chwile poswieconego czasu.
Tak jak odpowiadałam Ci na PW robiłem to już wcześniej, body bez problemu rozpoznawało każdego przypiętego Tampona i ustawiało odpowiednią korekcję. T17-50 wylądował w serwisie, bo nie podobało mi się, że wymagał ustawienia +17, podczas gdy T28-75 chodził na +3, a T90 na +1,
arekk1970
27-08-2008, 20:50
Drodzy Forumowicze
tak jak napisałem na wstępie wątku podpinałem do Nikona D300 Tamrona 17-50 f2.8 i Nikkora 50mm f1.4 i w obu przypadkach na niemal wszytskich zdjęciach wystąpił FF. Dziękuję jenoicześnie za tak wyczerpujące podejście do tematu
Pozdrawiam Arek