Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie D300 i problem z FF

Szanowni Forumowicze
    Mam aktualnie D100, ale w najbliższym czasie mam zamiar kupić d300. Poszedłem do sklepu foto i tam w celu wypróbowania "puszki" podpiąłem nikkora 50mm f1.4, a następnie Tamrona 17-50 F2.8. Przyznam, że zaskoczyła mnie ogromna ilośc zdjęć z front focusem. U mnie w d100 nigdy takich problemów nie miałem. Mam zatem pytanie, czy to incydentalna sprawa, czy też może jednak częsta przypadłość tegoż typu aparatu? A może aparat miał coś przestawione w kalibracji czego to ja nie zauważyłem, a co mógłbym np. stwierdzić na podstawie exif ?
    Ostatnio edytowane przez arekk1970 ; 24-08-2008 o 17:14

Domyślnie

ten typ tak moze miec i jednoczesnie ten typ ma tzw. precyzyjna korekte ktora pozwoli na skalibrowanie puszki do szkla lub innych 12tu.
    pozdr...
    musisz potestowac.
    raszplum raszpalinelium antinazizmum plum

Domyślnie

Z tym Tamronem to ponoć norma. Z 50-ką też masz FF?

Domyślnie

ta puszka tak ma strasznie grymasi... 50mm oraz 85mm f1.4 musze korygowac o +5.... zaraza
    z tamronem problemow brak

Domyślnie

Zapraszam do lektury http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69495. We wtorek obiecali mi nowe body wiec mam nadzieje ze z tym nastepnym bedzie wszystko ok..
    никон

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spawnik Zobacz posta
    ...z tamronem problemow brak
    O! A z którym?

Domyślnie

tak po prawdzie mam 2, 17-50mm f2.8 i 90mm f2.8 i kazde z D300 dziala idealnie, ostrzy w punkt. Problemy z AF robia sie przy stalkach nikkora...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spawnik Zobacz posta
    tak po prawdzie mam 2, 17-50mm f2.8 i 90mm f2.8 i kazde z D300 dziala idealnie, ostrzy w punkt. Problemy z AF robia sie przy stalkach nikkora...
    LOL

Świetny jest w takim razie ten D300
    Jedni piszą, że z szkłami N jest extra, drudzy, że wręcz odwrotnie

Domyślnie

wszystko ma plusy i minusy... 4 rozne puszki D300 i testowane szkla 50mm f1.4 i wszedzie korekta od +5 do +15 hmm... 85mm ... co do f 1.4 testow nie czytalem bo wiele nie znalazlem, ale f1.8 podobno ma tendencje do ostrzenia przed obiektem... 1.4 podobnie i lekka korekcja AF sprawdza sie... pomijajac fakt powtarzalnosci, gdzie jak raz pomyli sie AF to seria w plecy... warto ustawic pierw tlo potem spowrotem ostrosc na obiekt upierdliwe przy f 1.4 ale warto od f2.0 problem znika calkowicie moja konkluzja to AF w D300 kaprysny strasznie... i mocnych nie ma ...

Domyślnie

ja mam korekcje z wszystkimi obiektywami , przed update firmwaru bylo nieco lepiej
    N 17-55 +6
    N 50 1,4 +6
    N 85 1,8 +13
    Sigma niekalibrowalna

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów