Zobacz pełną wersję : Canon 50D - specyfikacja
Nieoficjalna specyfikacja.
http://optyczne.pl/1189-nowo%B6%E6-Canon_EOS_50D_-_znamy_pe%B3n%B1_specyfikacj%EA_.html
Wygląda to bardzo ciekawie.
Migawka
Typ: Elektroniczna
40d//d300 tez taka maja ?
Niezly kiler. Nie napisali, czy FF? :-)
EDIT: aaa, napisali, ze nie. Czyli D90FX i 60DFF dopiero za dwa lata. :-D
Jezeli to prawda to bardzo szybko wymieniaja model. Specyfikacja fajna, ciekawe ile z tego sie sprawdzi w realu.
Dwa rodzaje sRaw - piękna sprawa
Pewnie ceny D300 spadna i sobie kupie. :-)
Pawel Pawlak
22-08-2008, 10:48
Jeśłi się to okaże prawdą, to piękny zakres iso biorąc pod uwagę gęstość matrycy
Jeśłi się to okaże prawdą, to piękny zakres iso biorąc pod uwagę gęstość matrycy
Pytanie jaka jakosc bedzie przy tak malych pikselach...
Wygląda na to, że Canon przesuwa swoją ofertę w górę. Jeżeli wszystkie informację się potwierdzą, to nowy 5D będzie bardzo blisko D700, a 50D D300.
Wygląda na to, że Canon przesuwa swoją ofertę w górę. Jeżeli wszystkie informację się potwierdzą, to nowy 5D będzie bardzo blisko D700, a 50D D300.
Zapominasz jeszcze o pancernej budowie D300, co tez nie jest bez znaczenia w porownaniu do nieciekawych i nieuszczelnionych plastikow 20D/30D/40D. I o AFie.
Adam Trzcionka
22-08-2008, 10:56
cholernie mnie ciekawi ten aparat, jeśli to nie fake, ale chyba nie, bo od kilku tygodni dostawałem info, że bedzie 15 mpix w cropie. kupić go nie kupie, ale będzie mozna po nim rozeznać, przy całym skąpstwie producenta, "co canon może" w następnych modelach, FF. sypnięcie 15 mpix w cropa 1.6 zwiastuje albo samobójstwo, albo świetną technologie radzenia sobie z szumami. a że dali natywne 3200 - tym bardziej ciekawym :)
Pawel Pawlak
22-08-2008, 10:59
Pytanie jaka jakosc bedzie przy tak malych pikselach...
Pomimo całej niechęci do tej firmy ;) wierzę że jeśli coś takiego zaproponowali to na pewno nie będzie gorzej niż w 40D. Pewnie nawet trochę lepiej (12800 trzeba mieć z czego podbijać). Ta gęstość matrycy odpowiada FF około 38mpix... W zasadzie po takim kroku powinniśmy się spodziewać wymiany premier 1dmk4 i 1dsmk4 ;)
Zapominasz jeszcze o pancernej budowie D300, co tez nie jest bez znaczenia w porownaniu do nieciekawych i nieuszczelnionych plastikow 20D/30D/40D. I o AFie.
Nie zapominam, w tych specyfikacjach napisano o magnezowej obudowie.
Paprycjusz
22-08-2008, 11:13
Pewnie zostawią w produkcji i 40D i będzie 50D. 50D może być w cenie D300, a 40D zjedzie jeszcze bardziej w dół.
Nie zapominam, w tych specyfikacjach napisano o magnezowej obudowie.
wszystkie Canony xxD od 10D poczawszy maja magnezowy szkielet.
co do obelg pod adresem ich plastikowosci i nieszczelnosci...
mialem 10D wymoczone na deszczach. do dzis dziala u nowego uzytkownika.
mam 30D, ktore plywalo w Morzu Polnocnym i tez zyje. flesz wbudowany nie bangla, ale poza tym
aparat sie nawet nie zajaknie. tak ze moze bez faszyzmu... sam fakt, ze w prospekcie pisze
o uszczelnieniach jeszcze nie konczy zagadnienia...
diZaster
22-08-2008, 11:18
uszczelnienia fajne, ale zeby ich uzywac trzeba miec raczej uszczelnione obiektywy - nie wiem czemu nikt o tym nie pisze mowiac o uszczelnieniach.
a na jakas tam mzawke mozna uderzac bez uszczelnien spokojnie i nic body nie bedzie.
Pawel Pawlak
22-08-2008, 11:27
gdybym widział zastosowanie w tym co robię dla jeszcze większej gęstości matryc (15.1 dla cropa 1.6 czy też takiej samej albo większej dla FX/FF) + jeszcze lepsze niż w d700 wysokie iso, to oglądając tą specyfikację chyba już bym zaczął się ślinić ;) W każdym razie wydaje się za za chwilę znów ze strony użytkowników canona usłyszymy że jednak wysokie iso powyżej 3200 jest niezbędne do pracy ( choć przez ostatni rok wydawało się całkowicie niepotrzebne ) ;)
Adam Trzcionka
22-08-2008, 11:34
W każdym razie wydaje się za za chwilę znów ze strony użytkowników canona usłyszymy że jednak wysokie iso powyżej 3200 jest niezbędne do pracy ( choć przez ostatni rok wydawało się całkowicie niepotrzebne ) ;)
było, było. a tu wygląda na to, że i iso100 może byc całkiem, całkiem ;-)
wszystkie Canony xxD od 10D poczawszy maja magnezowy szkielet.
Co nie zmienia faktu, że teraz 50D bliżej by było do D300, niż 40D do D200, bo odległość od D90 z pewnością wzrośnie (choćby za sprawą obudowy i ilości pikseli).
"Wizjer o pokryciu 95% i powiększeniu 0.97x"
Jak wiadomo, tylko w przypadku premier Nikona jest to katastrofa
"Dostrajanie AF"
No to jest rewolucja. Po dostrojeniu wszystkich tamronów i sigm, ilość topiców na CB spadnie o połowę i userzy C. będą mogli się zająć już tylko tym, co najbardziej lubią: wieszczeniem upadku Nikona i liczeniem białych luf na stadionach.
Tak naprawdę to tylko iso 100 żal ...
Co nie zmienia faktu, że teraz 50D bliżej by było do D300, niż 40D do D200, bo odległość od D90 z pewnością wzrośnie (choćby za sprawą obudowy i ilości pikseli).
ale jakiej obudowy? wlasnie tlumacze, ze szkielet jest taki sam jak byl w poprzednich
xxD do 10D wlacznie. moze sie roznic wyprofilowanie i materialy wykonczenia, ale chyba
gorzej niz 20D/30D nie zrobia. wiec z punktu widzenia samego wykonania to bedzie
praktycznie samo.
co do odleglosci do D300... chyba to po prostu inne aparaty. ekraniki mnie nie kreca,
LV tez nie, pierdylion tysiecy ISO tez nie (chociaz sa tacy co mi wmawiaja, ze powinienem
myslec inaczej), ilosc punktow AF i fps-ow rowniez ;)
wszystko zalezy od tej matrycy i od ceny.
Pawel Pawlak
22-08-2008, 11:53
"Wizjer o pokryciu 95% i powiększeniu 0.97x"
Jak wiadomo, tylko w przypadku premier Nikona jest to katastrofa
"Dostrajanie AF"
No to jest rewolucja. Po dostrojeniu wszystkich tamronów i sigm, ilość topiców na CB spadnie o połowę i userzy C. będą mogli się zająć już tylko tym, co najbardziej lubią: wieszczeniem upadku Nikona i liczeniem białych luf na stadionach.
Tak naprawdę to tylko iso 100 żal ...
hahaha ;)
Ale wiesz, jeśli naprawdę pokażą matrycę o gęstości 38mpix na FF i iso 3200 o tak szerokim DR i poziomie szumów na poziomie iso 6400 w d3/d700 (chyba można tak przypuszczać skoro oferują podbicie o 2 EV) to będzie to kolejna rewolucja. Nikon w d3x będzie musiał pokazać iso25600 na poziomie obecnego iso400 bo jeśli nie to nikt go nie kupi ;) Może dlatego krążą ostatnio plotki, że d3x jednak nie będzie ? ;)
Swojądrogą przy 15mpix na cropie 1.6 dyfrakcja zacznie być problemem pewnie już przy f5.6 :|
robin102
22-08-2008, 11:54
No, no ładnie Canon pirdnął z grubej rury. Przynajmniej po specyfikacji papierowej. Teraz tylko czekać na jakiegoś bąka-grzmota w temacie nastepcy 5D. Może być całkeim konkretnie patrząc na to co pokazali w 50D. Konkurencja piękna sprawa. Pewnie się przeżedzą szeregi użytkowników systemu Nikona. Szczególnie Ci co teraz ujeżdzają D80 będą mieli jeszcze większego zgryza na co zmienić jak zajdzie taka potrzeba.
Pawel Pawlak
22-08-2008, 11:59
Pewnie się przeżedzą szeregi użytkowników systemu Nikona. Szczególnie Ci co teraz ujeżdzają
to samo przyszło mi do głowy ;)
A mi sie wydaje, że kanon da bardzo dobry obrazek - może nawet lepszy niż w d300 i bardzo funkcjonalną i solidną puszkę.
Nie widzę powodów dlaczego miałby tego nie zrobić.
Przerzedza predzej robinie ;) co nie zmienia faktu, ze wszystko idzie tak jak szlo od dawna - najpierw N goni C, potem C goni N, potem N goni C, potem C goni N i tak w kolko ;)
Szczególnie Ci co teraz ujeżdzają D80 będą mieli jeszcze większego zgryza na co zmienić jak zajdzie taka potrzeba.
Ano właśnie. A ja jeszcze męczę defifty :D I właśnie nachodzą mnie od pewnego czasu myśli o nowym korpusie. I gdzie się nie rozejrzę, to poniżej 3,5 tysiąca nie ma nic, co by dało mi sensowny skok jakościowy. Mówię o korpusach Nikona. A u Canona widzę tego sporo, choćby wspomniane 40D. Bo jeśli mam dać tyle za FujiS5pro, albo i więcej za D200, to ... średnio się to opłaca, biorąc pod uwagę nawet wymianę wszystkiego, co mam.
Ostatnio oglądałem sporo obrazków z Canonów, między innymi 30D i 40D. Niech mi nikt nie mówi, że te z Nikona są ładniejsze, lepsze... nie są (moim zdaniem). Jednak, jako, że nie potrzebuję aż takiej super-hiper jakości, to często przydałaby mi się używalna wyższa czułość. No i co mi da ładne iso1600 za 2500 zł? 40D. Ech...
Nikona lubię, podoba mi się :) Jednak dla 'zwykłego' amatora różnica między 2500 zł a 4500 zł to spora różnica. A taka jest między 40D a D300. Nawet jeśli do wymiany wszystkiego dołożę 1000 zł, to drugi mi zostanie. Gdyby to D300 kosztowało jakieś 2800, a - niech stracę - 3000 zł - bym się nie zastanawiał :)
Osobiście, na razie jeszcze, zaczekam na to D90, jego parametry i cenę. Nie ukrywam, z chęcią kupiłbym następnego Nikona, nie lubię zmieniać przyzwyczajeń, ale czy tak będzie.. zobaczymy :)
Pawel Pawlak
22-08-2008, 12:11
Przerzedza predzej [b]robinie[/b ;) co nie zmienia faktu, ze wszystko idzie tak jak szlo od dawna - najpierw N goni C, potem C goni N, potem N goni C, potem C goni N i tak w kolko ;)
Falowość jest zjawiskiem powszechnym na wszystkich rynkach ;) Dlatego nie widzę powodu dla którego w długiej perspektywie opłacalna jest zmiana systemu. Oczywiście z pozycji producentów (C i N) taka sytuacja naprzemiennych zmian na pozycji lidera technologicznego jest bardzo korzystna ;)
Ale wiesz, jeśli naprawdę pokażą matrycę o gęstości 38mpix na FF i iso 3200 o tak szerokim DR i poziomie szumów na poziomie iso 6400 w d3/d700 (chyba można tak przypuszczać skoro oferują podbicie o 2 EV) to będzie to kolejna rewolucja.
Znakiem tego w krótkim czasie musieli dokonać jakiegoś skoku technologicznego. Większe upakowanie pikseli na ff w 1Ds M III zaowocowało wyraźnie gorszym szumem niż w D3
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS1DSMarkIII/page19.asp
Ciekawe, jak przy tak dużym upakowaniu piskeli na cropkowanej matrycy uda im się uzyskać znośne iso 3200 ???
Ale oczekiwanie w napięciu na rozwiązanie zagadki jest clou każdego dobrego kryminału i powoduje, że odbiorca czyta go do końca :-D
Trawestując akustyka: po co te pierdyliony pikseli tego w dalszym ciągu nie potrafię zrozumieć ??, szybciej w czasie ostatniego roku doszło do mnie, jaka jest sensowność użytecznego wysokiego iso (Co nie zmienia faktu, że praktycznie cały czas poruszam się pomiędzy iso 200 a 400)
Pawel Pawlak
22-08-2008, 12:14
Znakiem tego w krótkim czasie musieli dokonać jakiegoś skoku technologicznego.
Albo nikon zmusił ich do szybszego niż planowali wdrożenia gotowej już technologii.
tak ze moze bez faszyzmu...
Moj 30D przezyl w lipcu ulewe na Szczelincu Wielkim. Dziala bez zarzutu.
Znakiem tego w krótkim czasie musieli dokonać jakiegoś skoku technologicznego.
lub po prostu jajoglowi ksiegowi i marketingowcy pozwola wreszcie inzynierom powyciagac z szuflad to co od dawna czeka na pokazanie.
pewien legendarny czlowiek o pseudonimie Corwin puscil niegdys farby, ze Canon ma takie dzialajace prototypy, ze dzisiejszym uzytkownikom glowa by sie zlasowala jakby sie dowiedzieli z czym musza sie borykac przez liczacych kazdego jena ksiegowych.
no to moze jeszcze kilka takich kopow po jajach od jednej firmy dla drugiej i trzeciej (sorki, Playstation tez trzeba liczyc) i sie doczekamy wypuszczania naprawde high-techowych aparatow, a nie zapchaj dziur o epsilonowych poprawkach.
nie chce pisac nic o guziorze MLU czy drabince +/- 3EV w Canonach, ale moze i ten dzien kiedys nadejdzie... :(
Trawestując akustyka: po co te pierdyliony pikseli tego w dalszym ciągu nie potrafię zrozumieć ??,
Marketing ma w tej chwili znacznie więcej do powiedzenia, niż wcześniej. Szybciej się przeda kiepskie 15 MPix, niż dopracowane 10.
Adam Trzcionka
22-08-2008, 12:28
Znakiem tego w krótkim czasie musieli dokonać jakiegoś skoku technologicznego. Większe upakowanie pikseli na ff w 1Ds M III zaowocowało wyraźnie gorszym szumem niż w D3
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS1DSMarkIII/page19.asp
jednocześnie zauważ, jak świetnie ten ds3, przy haj iso trzyma detal. mam z niego niemało sampli. po odszumieniu i resajzie do 12 mpix 5d nie ma czego szukać na iso 3200. dlatego myślę, że poprawienie tej technologii i jeszcze lepszy soft, może dac bardzo dobre efekty, bez gigantycznej rewolucji i wdrażania juz teraz niskonapieciowych cmosów, o ktorych się pisało od dawna, oczywiście między forumowymi bajkami.
Niekoniecznie. 40D jest troche slabszy od 30D jesli chodzi o szumy. Jesli wierzyc temu "przeciekowi", to natywna czulosc matrycy konczy się na 3200, czyli tak jak D300. Dwukrotne podbicie, to raczej siła prospektu. Zawsze mozna sie pochwalic, ze jest. Poza tym szumy szumami, dochodzi jeszcze fizyka. 12 mp na aps-c to i tak bardzo duzo. 15 mp spowoduje, ze limit dyfrakcyjny pojawia się juz znacznie szybciej. Ale w podswiadomosci uzytkownika lepszy aparat to tak wciąż ten, ktory ma więcej mpixów.
ekraniki mnie nie kreca
Mnie tez nie.
LV tez nie
Dla mnie to wrecz wada - wiecej rzeczy do zepsucia.
pierdylion tysiecy ISO tez nie
To jest akurat to co lubie w 30D -> dobre 8mpx. Wiem, dla wielu wiecej sie przyda, dal mnie jako amatora tylko karty i dysk zamuli.
ilosc punktow AF i fps-ow rowniez
AF i fpsy moglbym miec lepsze. Moje chlopaki super szybkie sa. :-D
wszystko zalezy od tej matrycy i od ceny.
Ceny to jest to za co Canona sie lubi. :-)
Kolekcjoner
22-08-2008, 13:08
W sumie to jedno widać niezbicie (obojętnie jaki ten Canon będzie). Producenci kompów i części do nich będą zacierać ręce. Takie raw-y będą zatykać nawet spory dysk ekspresowo. I to oczywiście ma związek szerszy, bo jak sądzę kolejne zabawki Nikona czy Sony będą miały jeszcze więcej mpx albo podobnie.
A ja sobie dalej marze o nowym korpusie z iso 50....
Ceny to jest to za co Canona sie lubi. :-)
dokładnie. ten fakt przyczynił się do zmiany przeze mnie systemu. no i seria szkieł ze stałym F4 za rozsądne $$$
i guziorem MLU... zapisuje sie do tej samej grupy wishlist...
niestety, to nie sa sprzedajace sie rzeczy. marketingowcy wola duze megapiksele
(bo niestety zoom w lustrzankach nie funkcjonuje. az tak dobrze), fps-y, gps-y,
rts-y, cls-y, ... :)
Kurcze, czlowieku, co ty mowisz? Jeszcze sobie poczekasz.
ISO 100 bedzie dopiero za dwa lata, a Ty juz o ISO 50. :-)
Kurcze, czlowieku, co ty mowisz? Jeszcze sobie poczekasz.
ISO 100 bedzie dopiero za dwa lata, a Ty juz o ISO 50. :-)
nie trzeba czekać. ono jest :D i 100 i niżej. tylko brać ;)
jakoś szybko zamieniają 40D...
a to przecież świetna puszka...
tylko ten LCD...
Panowie, począwszy od 10D seria xxD CANONa ma obudowe wykonaną ze stopu aluminium, tak jak NIKONy D200 D300 <..
Patrz:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS40D/Images/sidebyinwhite.jpg)
Jeśli chodzi o szczelność Canona serii xxD, to jest ona mniejsza na zewnątrz i mniej odczuwalna na przyciskach niż w D200, ale w środku jest taka sama.
Ostatnia sprawa, to seria xxD Canona zawsze była bliżej do serii Dxxx Nikona niż do Dxx.
a ja czytałem, że 40D jest w obudowie magnezowej... podobnie jak 30D... no ale może się mylę...
a to, że w Canonie seria xxD była zawsze serią profesjonalną (nie wspominam o serii profi xD) i równą (nie model w model ale klasowo) z seria Dxxx w Nikonie to oczywista sprawa...
Kolekcjoner
22-08-2008, 16:57
a ja czytałem, że 40D jest w obudowie magnezowej... podobnie jak 30D... no ale może się mylę... (...)
Nie mylisz się 8).
Ciekawe, ze moj 30D to sam plastik...
Kolekcjoner
23-08-2008, 00:39
Ciekawe, ze moj 30D to sam plastik...
Masz jakiś wyjątkowy model ;)8).
Masz jakiś wyjątkowy model ;)8).
Po prostu nigdy go nie rozkrecalem, a po wierzchu to taki ruski bardziej jest...
Ostatnia sprawa, to seria xxD Canona zawsze była bliżej do serii Dxxx Nikona niż do Dxx.
Nie od dziś wiadomo, że oferty Canona i Nikona nie nakładały się na siebie. Jeszcze do niedawna można było śmiało zaryzykować taki szereg: D60, 400D, D80, 40D, D300, 5D, D700 (od niedawna), tytaj poprzestanę. W szereg ustawiały się zarówno ceny, jak i możliwości poszczególnych puszek. To, co wydarzy się (biorąc pod uwagę przecieki, mniej lub bardziej potwierdzone) znacznie zaburzy ten układ, powodując, że modele D300 i 50D, oraz 5DmkII (o ile będzie) i D700 będą startowały z jednego pola. Co z tego wynika ? Chyba większa rywalizacja i walka o klienta.
że modele D300 i 50D(...) będą startowały z jednego pola. Co z tego wynika
Nic nie wynika, bo poza większą ilością megapikseli "kilka" istotnych różnic na korzyść D300 pozostaje. Nadal więc będzie - prawdopodobnie, bo diabli wiedzą, co ostatecznie będzie w D90? - pozycjonowanie D90>50D>D300
Nic nie wynika, bo poza większą ilością megapikseli "kilka" istotnych różnic na korzyść D300 pozostaje. Nadal więc będzie - prawdopodobnie, bo diabli wiedzą, co ostatecznie będzie w D90? - pozycjonowanie D90>50D>D300
Układ będzie diametralnie inny. Do tej pory D300 i 40D różniła spora cena, teraz cena powinna być zbliżona, a cechy sumarycznie, też będą zbliżone. Nie widzę jakiejś zasadniczej przewagi, czy ułomności któregoś z aparatów. Jeżeli okaże się, że matryca Canona będzie przyzwoita, to puszki startowac będą z jednej linii. Tego jeszcze nie było w erze cyfry.
To jest tylko na razie Twoje gdybanie, bo światła dziennego jeszcze nie ujrzał 50D. Jeśli chodzi o generacje 40D i D200, to generowany obraz jest na pewno lepszy w Canonie. Kwestia co kto lubi.
Układ będzie diametralnie inny. Do tej pory D300 i 40D różniła spora cena, teraz cena powinna być zbliżona, a cechy sumarycznie, też będą zbliżone. Nie widzę jakiejś zasadniczej przewagi, czy ułomności któregoś z aparatów. Jeżeli okaże się, że matryca Canona będzie przyzwoita, to puszki startowac będą z jednej linii. Tego jeszcze nie było w erze cyfry.
Tyle tylko, że jeszcze jakiś czas 40D pewnie będzie sprzedawany (zapasy magazynowe), już teraz jego cena jest świetna do tego co oferuje, a pewnie jeszcze spadnie...
Poza tym przecież nie znamy też ceny 50D, Canon może zaszaleć i dać go w sporo niższej cenie niż D300.
a ja czytałem, że 40D jest w obudowie magnezowej... podobnie jak 30D... no ale może się mylę...
a to, że w Canonie seria xxD była zawsze serią profesjonalną (nie wspominam o serii profi xD) i równą (nie model w model ale klasowo) z seria Dxxx w Nikonie to oczywista sprawa...
Nie mylisz się 8).
Nikt nie ma obudowy w czystej postaci magzezowej. Magnes jest stopem aluminium w zawartości do 25% jeśli chodzi o odlewy.
no tak tak... :)
ale chodziło mi, że na 100% plastik to to nie jest :)
..... Magnes jest stopem aluminium w zawartości do 25% jeśli chodzi o odlewy.
Po pierwsze MAGNEZ, a nie magnes (magnes to coś zupełnie innego). Po drugie magnez to pierwiastek, a nie stop. Po trzecie ..... ręce opadają.
Zresztą podobnie jak aluminium, które tez jest pierwiastkiem i to trochę miękkim jak na konstruowanie obudowy.
Magnez z kolei ma cechy takie, że z niego samego raczej by nic nie robiono. Za duże niebezpieczeństwo, że aparat by się zapalił przy byle okazji :mrgreen:
Zapewne w opisach, specyfikacjach posługują sie pewnymi skrótami myślowymi. To muszą być stopy tych metali.
Po pierwsze MAGNEZ, a nie magnes (magnes to coś zupełnie innego). Po drugie magnez to pierwiastek, a nie stop. Po trzecie ..... ręce opadają.
Zresztą podobnie jak aluminium, które tez jest pierwiastkiem i to trochę miękkim jak na konstruowanie obudowy.
Magnez z kolei ma cechy takie, że z niego samego raczej by nic nie robiono. Za duże niebezpieczeństwo, że aparat by się zapalił przy byle okazji :mrgreen:
Zapewne w opisach, specyfikacjach posługują sie pewnymi skrótami myślowymi. To muszą być stopy tych metali.
JK, Magnez jest pierwiastkiem ale nie występuje w czystej postaci w obudowach elektronicznych, tylko jako stop, jest on dodawany.
JK, Magnez jest pierwiastkiem ale nie występuje w czystej postaci w obudowach elektronicznych, tylko jako stop, jest on dodawany.
I dlatego wydaje ci się, że możesz go mylić z magnesem? Jeszcze raz - magnez to pierwiastek, a stop magnezu to stop magnezu. Słowo magnez nie określa stopu, ale pierwiastek o nazwie magnez jest częścią składową stopów - różnych stopów.
I dlatego wydaje ci się, że możesz go mylić z magnesem? Jeszcze raz - magnez to pierwiastek, a stop magnezu to stop magnezu. Słowo magnez nie określa stopu, ale pierwiastek o nazwie magnez jest częścią składową stopów - różnych stopów.
dlaczego jesteś aż tak czepliwy? masz z tego przyjemność? pomylił się, ok. ale tak mu dajesz jakbyś ameryke odkrył. pomijając, że zawsze uwielbiasz to robić (ale nie bede pisał co i jak bo chyba sporo ludzi wie o czym mówię). tylko dlaczego tak jest?
--------------------------------------------------
gdzie jest ta opcja od ignorów? już dłużej nie mogę.
JK, jesteś ślepy, czy nie umiesz czytać ze zrozumienie, przecież napisałem to samo, próbujesz coś udowodnić, chyba swoją głupotę.
no i po co te nerwy?
Umysły ścisłe maja to do siebie, że sprostowują nieścisłości.
krzesz cały ten topic oparty jest na gdybaniu ... napij się dziurawca, bo imo nadpobudliwy nerwowo jesteś
dziurawiec jest be, tu sie pije kakaa :D
dlaczego jesteś aż tak czepliwy? masz z tego przyjemność? pomylił się, ok. ale tak mu dajesz jakbyś ameryke odkrył. pomijając, że zawsze uwielbiasz to robić (ale nie bede pisał co i jak bo chyba sporo ludzi wie o czym mówię). tylko dlaczego tak jest?
--------------------------------------------------
gdzie jest ta opcja od ignorów? już dłużej nie mogę.
Jak widać nie tylko ja mam problem z JK, ale również seth i inne osoby.
ja mam canona 40d i jestem bardzo zadowolony z jakości obrazu ,szybkości oraz AF ;] a na 50d nie zamienię , może na 60d:)
nowart przy okazji kakałooo ;) zawiera dużo magnezu :)
no i po co te nerwy?
Umysły ścisłe maja to do siebie, że sprostowują nieścisłości.
w pewnym sensie racja :) więc:
krzesz cały ten topic oparty jest na gdybaniu ... napij się dziurawca, bo imo nadpobudliwy nerwowo jesteś
dziurawiec nie jest zbyt dobrym środkiem ziołwym, fakt ma słabe działanie sedatywne, ale raczej/był jest stosowany w przypadku zaburzeń wydzielania soków żółciowych lub innych dolegliwościach układu pokarmowego. w przypadku układu nerowego raczej stosowany w leczeniu przeciwdepresyjnym. w tym przypadku raczej powinieneś zlecić (jeśli z ziół) np. melisę w postaci destylatu... :twisted:
ok to nic osobistego. nie widze powodu aby robić z tego problem.. a może powininem, w końcu wypowiedz nie jest prawidłowa..
Jacku_Z dobrze wiesz w jaki sposób JK często rozmawia i toczy spory.. mówiąc wprost bardzo często ingoruje wypowiedzi osoby, z którą dyskutuje. (nawet dziś czytałem jakieś wasze dawne spory :D ) poniekąd jest to często retoryka a nie rozmowa. jest też pewne inne pojęcie, ale nie bede teraz wertował filozofii a nazwy nie pamiętam, tak czy inaczej to co często widzę jest takim przedstawianiem swoich argumentów aby każdy się zgodził. extremalna forma wygląda tak, że możesz przekonać człowieka do największej bzdury, a on będzie Ci wdzięczny.
Nie chodzi o to, że umysł ścisły musi sprostować", tylko o formę w jakiej to zrobi. Sposób w jaki to robi JK.. cóż posty doklejone tu http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=16 są wielka skarbnicą wiedzy, nie tylko fotograficzej, ale i wiedzy o JK, o sposobie myślenia, reakcjach, formie retoryki, manipulacji (tak to też, jeśli ma się coś wspolnego z edukacja - przydatna umiejętność) nawet sposobach działania w dyskusji. Wielu się temu przyporządkowuje.. cóż życie..
w celu porównania: czy ja mam dalej tu pisać o ziołach? lekach? ;)
pozdrawiam
Jak widać nie tylko ja mam problem z JK, ale również seth i inne osoby.
nie tyle problemy, tylko często staram się tu coś przeczytać... trafiam na potyczki, które bywają konstruktywne.. ton i sposób mnie drażni (takie prawo). choć muszę przyznać, że wiele rzeczy napisanych przez JK się także dowiedziałem lub dały mi do pomyślenia i uznałem je za przydatne (aby nie było, że to wycieczka osobista jest).
Jacku_Z dobrze wiesz w jaki sposób JK często rozmawia i toczy spory.. ... (nawet dziś czytałem jakieś wasze dawne spory :D )...
OK, spieraliśmy się, zresztą w pewnej kwestii ciągle się nie zgadzamy i się zapewne nie dogadamy (rejestrowanie rozpiętości tonalnej fotografowanej sceny), ale nie zarzucaliśmy sobie bezmyślności, stąd żółta kartka dla krzesz. Powinien on pierw więcej poczytać nasze forum i poznać użytkowników i zorientować się kto jaka ma wiedzę. A co i ile m.in. wie JK można się zorientować z postów które podlinkowałeś
w celu porównania: czy ja mam dalej tu pisać o ziołach? lekach? ;)
nie, dziękujemy :-D
Ja mam 30D, nie wiem, czy w obudowie jest magnez, magnes, czy aluminium, wiem, ze jak wezme w lape, to czuje plastik jakis ruskopodobny. :-D
superkomornik
24-08-2008, 09:02
rafael- masz D80 i 40D- jak jest z szumami w obu puszkach? AF dużo szybszy w Canonie?
Canon 40D bije Nikona D80 pod każdym względem...
i szumy i AF
do tego przejścia tonalne...
14bitów kolorów...
szybkostrzelność...
superkomornik
24-08-2008, 09:33
Kurka, chyba D70s pójdzie w świat :-)
To że 40D jest bardziej 'zaawansowany' to pewne, przecież młodszy jest technologicznie.
Ale zaglądając do sąsiadów to takie tematy potrafią skutecznie odstraszać:
http://canon-board.info/showpost.php?p=515969&postcount=396
http://canon-board.info/showthread.php?t=31625
Jak specyfikacja dobra to z kolei coś innego kuleje... i niech nikt nie pisze że 'u niego czegoś takiego nie ma' to problem nie istnieje.
Skoro tyle postów o tym jest to coś jednak nie jest za dobrze...
Z tą migawką coś na rzeczy jest... Mam znajomka, któremu w dwóch C (bodajze 400D i wlasnie 40D) padła po niedużym przebiegu... Ostatnio coś wspominał o przesiadce na N, wlasnie z tego powodu.
Z tą migawką coś na rzeczy jest... Mam znajomka, któremu w dwóch C (bodajze 400D i wlasnie 40D) padła po niedużym przebiegu... Ostatnio coś wspominał o przesiadce na N, wlasnie z tego powodu.
Eee... w 400D to chyba akurat pech i zbieg okoliczności. Przebąkują coś że w 40D migawka nowa, cichsza, nieprzetestowana tak do końca i dlatego takie cuda. Po przeczytaniu postów u sąsiadów wychodzi na to że ona nie zawsze pada tylko... zacina się(?) - wyskakuje ERR i trzeba baterie wyciągać. Po kilku, kilkunastu takich ERR jednak często pada na amen i tylko serwis wtedy. Miejmy nadzieję że po doświadczeniach w 40D w następcy czyli 50D poprawią coś i nie będzie tego typu problemów.
ja mam dwie 40tki i nigdy nie miałem żadnych problemów z migawką. czasem zacina mi się flash w jednej z nich ale to chyba kwestia czyszczenia. zresztą i tak z reguły używam zewnętrznej lampy. także co do jakości wykonania w canonie nie zgłaszam uwag :)
superkomornik- iso w nikonie użyteczne tylko do 640:)
a w canonie jest bardzo dobrze:)
jesli chodzi o AF to jak dla mnie nikon i canon bardzo dobrze sobie radzi
nikon ma 11 pol Af a canon tylko 9 ale glownie uzywam srodkowego ;]
szybkość klatek wiadomo canon:)
ja glownie fotografuje mode i portrety wiec mi szybkość nie potrzebna
oba aparaty moim zdaniem z dobrym szkłem dają efekt koncowy- bardzo piękne oddanie kolorów i ich nasycenie oraz ostrość obrazu.
Znajomy ma 30D w którym migawka padła już 3 razy. Przebieg 20 000. To mówi chyba samo za siebie. A aparat nie jest taszczony przez ruskiego przemytnika z HK przez góry Ural, tylko z polskiej dystrybucji...
http://www.photographybay.com/2008/08/24/canon-50d-photos-with-18-200mm-is-kit-lens/ na japońskiej stronie canona już jest. http://www.canon.icp.dog-cr.jp/products/camera/eos/50d/index.html
Strona jest chinska ale to dziwne bo na oficjalnej chinskiej stronie Canona nie ma nic o 50d ;) -> http://www.canon.com.cn/products/camera/eos/index.html
Jakas wielka podpierducha - inne podstrony [np 40d itp] nie dzialaja na canon.icp.dog-cr.jp ;) chyba, ze ktos zrobil kopie strony jak pojawil sie przeciek u Chinoli [bo to od nich sie zaczelo] i teraz wystawil, a wszyscy mysla, ze to oficjalna informacja ;)
Strona jest chinska ale to dziwne bo na oficjalnej chinskiej stronie Canona nie ma nic o 50d ;) -> http://www.canon.com.cn/products/camera/eos/index.html
Jakas wielka podpierducha - inne podstrony [np 40d itp] nie dzialaja na canon.icp.dog-cr.jp ;) chyba, ze ktos zrobil kopie strony jak pojawil sie przeciek u Chinoli [bo to od nich sie zaczelo] i teraz wystawil, a wszyscy mysla, ze to oficjalna informacja ;)
Strasznie dziwna ta strona... sample nawet są ale... jak się w exifa popatrzy to raz jest firmware puszki 2.6.1 a raz 2.4.1. Albo wyciek mocno testowych sampli albo podpucha... wszak w exifie też można grzebać...
No i zapis w exifie:
CameraType: EOS High-end
Występuje coś takiego w ogóle w jpg-ach z puszek Canona? Ja mam trochę zdjęć z EOSów ale wszystko wołane ACRem a ten część exifa zżera...
Pawel Pawlak
24-08-2008, 19:47
a tam... jakby takie iso1600 produkowała matryca o gęstości 38mpix/FF to nawet biorąc pod uwagę ostre światło nie byłoy wstydu dla canona ;)
no wlasnie to zdjecie z ISO 1600 jest zupelnie niezle. a jesli wezmie sie poprawke na to, ze sample firmowe Canona
nigdy nie prezentowaly maksimum mozliwosci i w porownaniu z tym co widac mozna jeszcze lepiej...
fiu, fiu - cwierknal Cwirek.
inna kwestia, ze pozostale sample, prawdopodobnie z kita, dosc jasno pokazuja, ze 15Mpix jest bezlitosne dla optyki
no wlasnie to zdjecie z ISO 1600 jest zupelnie niezle. a jesli wezmie sie poprawke na to, ze sample firmowe Canona
nigdy nie prezentowaly maksimum mozliwosci i w porownaniu z tym co widac mozna jeszcze lepiej...
fiu, fiu - cwierknal Cwirek.
inna kwestia, ze pozostale sample, prawdopodobnie z kita, dosc jasno pokazuja, ze 15Mpix jest bezlitosne dla optyki
No iso1600 fakt, jak na taką gęstość pikseli to niezłe...
Fotki kitem nie robione... (no chyba że są różne pojęcia kit-a ;) )
1. dziewczynka z bańką - EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, NoiseReduction: On (mode 3)
2. budynek - EF 16-35mm f/2.8L II USM, NoiseReduction: On (mode 3)
3. samochód - EF 600mm f/4L IS USM (na iso1600, F8, 1/8000s) aaa.. no i NoiseReduction: On (mode 4)
tak przynajmniej exif mówi...
No iso1600 fakt, jak na taką gęstość pikseli to niezłe...
Fotki kitem nie robione... (no chyba że są różne pojęcia kit-a ;) )
1. dziewczynka z bańką - EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, NoiseReduction: On (mode 3)
2. budynek - EF 16-35mm f/2.8L II USM, NoiseReduction: On (mode 3)
3. samochód - EF 600mm f/4L IS USM (na iso1600, F8, 1/8000s) aaa.. no i NoiseReduction: On (mode 4)
tak przynajmniej exif mówi...
ano... sprawdzilem w Bridge'u bo szopka w File info nie pokazuje szkla tylko ogniskowa.
chwile sie tymi plikami w szopce pobawilem. po podostrzeniu koszulka dziewczynki
jest ekstra, ale juz wlosy wygladaja jak jakas papka po zmiekczaniu. albo za GO wypadly
albo cos dziwnego jest... nie bardzo umiem to ocenic.
w sumie, to moze poczekajmy na potwierdzenie, ze to w ogole jest ten aparat, a jesli
juz na wiecej sampli. wydaje sie, ze jest to calkiem niezle (na ile mozna ocenic, to
od ISO 100 do ISO 1600 bardzo rowno pod wzgledem szumow) co jak na wieksze
upakowanie pikseli byloby osiagnieciem... ale... nie krojmy skory na niedzwiedziu :)
chwile sie tymi plikami w szopce pobawilem. po podostrzeniu koszulka dziewczynki
jest ekstra, ale juz wlosy wygladaja jak jakas papka po zmiekczaniu. albo za GO wypadly
albo cos dziwnego jest... nie bardzo umiem to ocenic.
Chyba poza głębią są ale z kolei jak się filtr AA zdejmie to jakbym more widział... jakieś ciapki kolorowe mi na włosach wychodzą gdzieniegdzie... może to refleksy od tej bańki tylko.
ale... nie krojmy skory na niedzwiedziu :)Dokładnie :) Zresztą Niedźwiedź chyba aktualnie D3 używa... ;)
Pawel Pawlak
24-08-2008, 21:18
Wydaje mi się, że obecnie canon choćby się ze...ał to pokaże coś co musi być lepsze niż obecnie sprzedawane modelae nikona. I w sumie fajnie :) Bo to co obecnie można użytkwować z bagneem nikona, daje taką jakość i funkcjonalność, że w zasadzie nie ma po co zmianiać systemu na canona (moje zdanie). Natomiast obecne nowości canona muszę się przełożyć na jakość w następnych modelach nikosia ;)
Natomiast obecne nowości canona muszę się przełożyć na jakość w następnych modelach nikosia ;)
Akurat w kwestii szumów Nikon dość długo odstawał od Canona i jakoś nieszczególnie się spieszyli by to zmienić...
Teraz może być podobnie..
Akurat w kwestii szumów Nikon dość długo odstawał od Canona i jakoś nieszczególnie się spieszyli by to zmienić...
nie moze. Canon to marka inzynierow i o ile zewnetrznie puszka moze byc spartanska
i niebajerancka (co tez ma swoja logike - ja tam sobie chwale) o tyle w srodku musi byc
bum-cyk. bez dobrej matrycy w tym 50D nie bedzie nic realnie sexy z punktu widzenia
zaawansowanych amatorow, ktorych opinia ma posrednio ksztaltowac sprzedaz
wydmuszek z linii xxx(x)D. Canon przez lata upychal ludziom fantastyczne matryce
w, ladnie to ujmujac, nieprzebajerzonych puszkach i jesli chce dalej sprzedawac
puszki amatorom to musi utrzymac ta zasade (bo xxxD wybajerzyc niespecjalnie moze).
Canon amatorski to sa wypasione skanery do megapikseli. tam gdzie wy, pod zoltym
sztandarem, jestescie kuszeni wybajerzonymi puszkami, tam przecietnemu "czerwonemu"
sprzedawana jest maszynka do robienia wypasionych pikseli.
przy zalozeniu autentycznosci te sample z 50D pozwalaja przypuszczac, ze Canon
wyciagnal z szuflady lepsza technologie matryc. a jesli tak, to wszelkie pomysly
o lepszych konstrukcyjnie i bardziej wybajerzonych puszkach xxxD i xxD mozna sobie
miedzy bajki wlozyc :) czyli niejako poszedl sie kochac moj guzik MLU :(
Pawel Pawlak
24-08-2008, 21:59
Obecne na rynku d300/d3/d700 powstały po ogłoszeniu przez nowy zarząd firmy, nowej strategii. Myśle że te aparaty dowodzą, że strategię tę wprowadzają w życie. nie sądzę żeby nowe władze były ślepe na poczynania konkurencji. Poza tym, niezależnie od tego co pokaże teraz canon, to mam wrażenie że d300/d700/d3 dają taki zapas możliwości, że spokojnie można na nich długo i szczęśliwie pracować praktycznie w każdych warunakch, otrzymując naprawdę dobry materiał :)
Akustyk, z ostateczną oceną jakości tego wysokiego iso, poczekajmy jednak na finaly produkt i zoaczmy jak wyglądają RAWy tego aparatu. Nie podniecajmy się jeszcze super technologiami... ;)
Bo to co obecnie można użytkwować z bagneem nikona, daje taką jakość i funkcjonalność, że w zasadzie nie ma po co zmianiać systemu na canona (moje zdanie).
Jezeli ktos potrzebuje duzo mpx, lub potrzebuje ISO 100 do studia, to niestety, tylko Canon.
Obecne na rynku d300/d3/d700 powstały po ogłoszeniu przez nowy zarząd firmy, nowej strategii. Myśle że te aparaty dowodzą, że strategię tę wprowadzają w życie. nie sądzę żeby nowe władze były ślepe na poczynania konkurencji. Poza tym, niezależnie od tego co pokaże teraz canon, to mam wrażenie że d300/d700/d3 dają taki zapas możliwości, że spokojnie można na nich długo i szczęśliwie pracować praktycznie w każdych warunakch, otrzymując naprawdę dobry materiał :)
Czas pokaże jak to będzie...
O ile matryca z D700/3 rzeczywiście jest świetna o tyle, ta z D300 nie jest jakaś rewelacyjna i wiele osób spodziewało się lepszego jej obrazowania na wyższych czułościach. Tak naprawde w tej kwestii Nikon tylko dorównał do szeregu (powiedzmy do matrycy np.z C40D). A to troche za mało chyba...
nie moze. Canon to marka inzynierow i o ile zewnetrznie puszka moze byc spartanska
i niebajerancka (co tez ma swoja logike - ja tam sobie chwale) o tyle w srodku musi byc
bum-cyk. bez dobrej matrycy w tym 50D nie bedzie nic realnie sexy z punktu widzenia
zaawansowanych amatorow, ktorych opinia ma posrednio ksztaltowac sprzedaz
wydmuszek z linii xxx(x)D. Canon przez lata upychal ludziom fantastyczne matryce
w, ladnie to ujmujac, nieprzebajerzonych puszkach i jesli chce dalej sprzedawac
puszki amatorom to musi utrzymac ta zasade (bo xxxD wybajerzyc niespecjalnie moze).
Canon amatorski to sa wypasione skanery do megapikseli. tam gdzie wy, pod zoltym
sztandarem, jestescie kuszeni wybajerzonymi puszkami, tam przecietnemu "czerwonemu"
sprzedawana jest maszynka do robienia wypasionych pikseli.
przy zalozeniu autentycznosci te sample z 50D pozwalaja przypuszczac, ze Canon
wyciagnal z szuflady lepsza technologie matryc. a jesli tak, to wszelkie pomysly
o lepszych konstrukcyjnie i bardziej wybajerzonych puszkach xxxD i xxD mozna sobie
miedzy bajki wlozyc :) czyli niejako poszedl sie kochac moj guzik MLU :(
Przeczytaj jeszcze raz mojego posta (którego cytowałeś), bo chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem.
Pawel Pawlak
24-08-2008, 22:43
prz3mo; jest grupa osób która zawsze spodziewa się więcej niż dostaje. Najczęściej ta sama grupa widzi same zalety w konkurencyjnych produktach, nawet niedokońca je poznając. Ale ten problem leży najczęściej w tych osobach a nie w niedostatkach produktów.
prz3mo; jest grupa osób która zawsze spodziewa się więcej niż dostaje. Najczęściej ta sama grupa widzi same zalety w konkurencyjnych produktach, nawet niedokońca je poznając. Ale ten problem leży najczęściej w tych osobach a nie w niedostatkach produktów.
Heheh.. może i tak :) Jest zresztą takie powiedzenie - "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" :)
Przeczytaj jeszcze raz mojego posta (którego cytowałeś), bo chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem.
wybacz, ale wczesniejsze sformulowanie nie wskazywalo, w ktora strone mialo by byc odstawanie.
ja zrozumialem, ze chodzilo na korzysc Nikona.
Czas pokaże jak to będzie...
O ile matryca z D700/3 rzeczywiście jest świetna o tyle, ta z D300 nie jest jakaś rewelacyjna i wiele osób spodziewało się lepszego jej obrazowania na wyższych czułościach. Tak naprawde w tej kwestii Nikon tylko dorównał do szeregu (powiedzmy do matrycy np.z C40D). A to troche za mało chyba...
A jak ma obrazować, czy C40D obrazuje tak jak C5D? Miałem D80 mam D300 dla mnie obrazowanie tego ostatniego jest lepsze (specjalnie nie stopniuję tego przymiotnika). Odnoszę wrażenie, że oczekiwałeś tej matrycy w D90 - czy teraz to ma być matryca D700/D3 w amatorskim korpusie?
prz3mo; jest grupa osób która zawsze spodziewa się więcej niż dostaje. Najczęściej ta sama grupa widzi same zalety w konkurencyjnych produktach, nawet niedokońca je poznając. Ale ten problem leży najczęściej w tych osobach a nie w niedostatkach produktów
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
wybacz, ale wczesniejsze sformulowanie nie wskazywalo, w ktora strone mialo by byc odstawanie.
ja zrozumialem, ze chodzilo na korzysc Nikona.
Raczej oczywistym jest, że canonowskie cmosy szumiały sporo mniej niż ccd w nikonach.
Raczej oczywistym jest, że canonowskie cmosy szumiały sporo mniej niż ccd w nikonach.
nie no, nie musisz mi tlumaczyc, czemu kupilem Canona :)
w chwili obecnej w wyzszych czulosciach paleczke przejal Nikon.
poki co nie na polce amatorskiej, ale mimo to Canon nie bardzo moze
pozwolic, zeby ten stan rzeczy sie dlugo utrzymal. bo inaczej nie
sprzeda swoich puszek z anoreksja :)
Pawel Pawlak
24-08-2008, 23:57
nie no, nie musisz mi tlumaczyc, czemu kupilem Canona :)
no przestań ? Kupiłeś ze względu na wysokie iso ? ;)
Jezeli ktos potrzebuje duzo mpx, lub potrzebuje ISO 100 do studia, to niestety, tylko Canon.
zalezy do jakich powiekszen. d200 jako stara puszka i tak jest wystarczajaca w studio do formatu b2.
do wiekszych i tak sie bierze sredni format. albo smarka III. w nikonie niestety nie ma takiej opcji.
no przestań ? Kupiłeś ze względu na wysokie iso ? ;)
hehe... nie, kupilem dlatego, ze 10D, bedac w tej samej cenie co D70, sprawial w rece wrazenie
aparatu, nie plastikowej zabawki, mial ISO 100, a przy ISO 400 nie szumial jak "dokola las" :)
przy czym ISO 400, tak ogolnie, nie uwazam za wysokie czulosci. sorry, D70 :) nawet jak
to byl szum szlachetny, bo filmowy :lol:
meliszipak
25-08-2008, 00:56
Nie ma co, 40D to fajna pucha. Dobre wykonanie, świetna matryca i obecnie genialna cena.
Tylko brać.
Co będzie jak wejdzie 50D?
Canon przez lata upychal ludziom fantastyczne matryce
w, ladnie to ujmujac, nieprzebajerzonych puszkach
sorry, ale jest to mit przez lata upychany użytkownikom CB ...
Nie bardzo bowiem rozumiem, czym fantastyczna matryca 300D przewyższała D70?
350D była lepsza od D50?
a obecnie 40D w czym przewyższa D300?
A przecież nie chodzi chyba tylko wyłącznie o szumy, bo poziom szumy nie jest kategorią, która by nadawała matrycy cudownej aury (inaczej musiałbyś przyznać, że obecna matryca D3/700 jest co najmniej boska ....)
Nie zakładam, że powyższy skrót myślowy - jak mawiają na salonach - zbudowałeś w oparciu o analizę jpg-ów, bo jeśli chodzi o jakość obrazowania w RAW, to nie widać szczególnych różnic również pomiędzy D200/80, a 30D.
Druga cześć tezy jest w pełni prawdziwa: puszki były MOCNO nieprzebajerzone ...
350D była lepsza od D50?
40D a D300? dwukrotnie nizsza cena.
ale jesli mamy mowic o najblizszym cenowym odpowiedniku czyli D80, to chyba
mozemy od razu skonczyc dyskusje o matrycach
A przecież nie chodzi chyba tylko wyłącznie o szumy, bo poziom szumy nie jest kategorią, która by nadawała matrycy cudownej aury (inaczej musiałbyś przyznać, że obecna matryca D3/700 jest co najmniej boska ....)
bo jest boska i koparka opada. tyle, ze nie dla wszystkich, bo sa fotografowie, ktorzy potrzebuja niskich
czulosci i duzej rozdzielczosci.
bo jeśli chodzi o jakość obrazowania w RAW, to nie widać szczególnych różnic również pomiędzy D200/80, a 30D.
powiedzmy, ze mam na ten temat inna opinie. chociaz nie mowie tu o jakiejs kosmicznej roznicy.
tylko akurat ta czesc zalezy rowniez od tego na co sie akcent postawi. bo mozna tez
powiedziec "mocno NIEPRZEBAJERZONE". wszystko zalezy od tego co kto potrzebuje
350D była lepsza od D50?
OK, masz racje. Ale ten mit wzial sie z czasow niepodzielnego krolowania od 2004 roku amatorskiej matrycy w 20D/30D, ktora przewyzszala wszystko, co konkurencja mogla zaproponowac. Dopiero teraz D300 zdolal osiagnac ten poziom, za cene kompromisu w postaci braku porzadnego ISO 100. Oraz z czasow niepodzielnego krolowania legendarnej matrycy 5D, dopiero teraz D700 zdolal osiagnac ten poziom.
bo jeśli chodzi o jakość obrazowania w RAW, to nie widać szczególnych różnic również pomiędzy D200/80, a 30D.
To mialbyc dowcip, prawda? :-)
30D za podobne pieniadze co D80 dawal jednak pare rzeczy wiecej, jak np. wstepne podnoszenie lustra, szybkostrzelnosc, wiekszy bufor... W D200 bylo, ale za znaczaco wieksze pieniadze, przy gorszej matrycy.
40D a D300? dwukrotnie nizsza cena.
no to albo gadamy o matrycach, albo o cenach ... niższa cena jest tutaj akurat konsekwencją tego, że na tle D300 40D to licha puszka ...
źródło (file:///C:/DOCUME%7E1/xp/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot.jpg)
źródło (file:///C:/DOCUME%7E1/xp/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpg)
To mialbyc dowcip, prawda? :smile:
bynajmniej
przy czym, albo bierzemy pod uwagę fachowe testy
http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page29.asp
albo obiegowe opinie ...
Swego czasu namiętnie porównywałem obrazowanie z 300D (kolegi) i mojego D50 - poza różnicami w reprodukcji kolorów (kwestia gustu) , kolejna różnica brała się z tego, że kumpel używa równie legendarnego kita canona, ja natomiast 18-35. Cóż, i ta różnica nie była na korzyść Canona.
przy czym, albo bierzemy pod uwagę fachowe testy
http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page29.asp
albo obiegowe opinie ...
No ja przez ostatnie dwa tygodnie bylem posiadaczem D200, a 30D mam na stanie. Nie wiem, moze za duzo renskiego ostatnio wciagam i rzeczywiscie roznic nie ma. :-D
PS. Z tego co pamietam, to fachowe testy dowiodly, ze obrazowanie D200 bije na glowe 5D. :-)
No ja przez ostatnie dwa tygodnie bylem posiadaczem D200, a 30D mam na stanie. Nie wiem, moze za duzo renskiego ostatnio wciagam i rzeczywiscie roznic nie ma. :-D
PS. Z tego co pamietam, to fachowe testy dowiodly, ze obrazowanie D200 bije na glowe 5D. :-)
reductio ad absurdum jest najlepszą techniką, kiedy kończą się argumenty :-D
ja piję brandy, sikaczy nie uznaję, stąd może więcej widzę ;)
reductio ad absurdum jest najlepszą techniką, kiedy kończą się argumenty :-D
ja piję brandy, sikaczy nie uznaję, stąd może więcej widzę ;)
źródło (http://img167.imageshack.us/img167/4366/noisecropsuu6.jpg)
pn no chyba nie czytasz ze zrozumieniem, tego co napisano wyżej ... czy różnica na wyższych iso to jedyna kategoria oceny matrycy?
Co do fachowych testów, które Cię tak bardzo rozbawiły, to chciałbym Ci przypomnieć, że swego czasu Jacek_Z zrobił studyjne porównanie różnych aparatów i w "ciemno" mało kto potrafił odróżnić zdjęcie D200 od 5D.
Kolejne porównanie w niskich iso, tym razem 30D i D200 - szczerze, powalają (są?) jakieś różnice?
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/page26.asp
pn no chyba nie czytasz ze zrozumieniem, tego co napisano wyżej ... czy różnica na wyższych iso to jedyna kategoria oceny matrycy?
Co do fachowych testów, które Cię tak bardzo rozbawiły, to chciałbym Ci przypomnieć, że swego czasu Jacek_Z zrobił studyjne porównanie różnych aparatów i w "ciemno" mało kto potrafił odróżnić zdjęcie D200 od 5D.
Kolejne porównanie w niskich iso, tym razem 30D i D200 - szczerze, powalają (są?) jakieś różnice?
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/page26.asp
OK, nie ma roznic na niskich ISO, po napracowaniu sie mozna zrobic obrazek podobny do 5D, wszystko fajnie.
Ale mozna bylo za mniejsze pieniadze miec tez znacznie lepsze wysokie ISO, od 800 wzwyz i mniej pracy nad RAWem. Wiec po co sie meczyc?
Do pewnego momentu jest podobnie, pozniej roznice jak widac sa drastyczne.
Ale mozna bylo za mniejsze pieniadze miec tez znacznie lepsze wysokie ISO, od 800 wzwyz i mniej pracy nad RAWem. Wiec po co sie meczyc?
w 100% się z Tobą zgadzam. Jeśli do dobrego iso (od 800 wzwyż) dodać jeszcze świetną, uszczelnioną puszkę, z CLS-em i różnymi bajerami, to na Twoim miejscu z pewnością dawno już zamieniłbym 30D na D300 :-D
w 100% się z Tobą zgadzam. Jeśli do dobrego iso (od 800 wzwyż) dodać jeszcze świetną, uszczelnioną puszkę, z CLS-em i różnymi bajerami, to na Twoim miejscu z pewnością dawno już zamieniłbym 30D na D300 :-D
No nie musisz mi tego mowic, D300 jest boski jak dla mnie, mialem dwa dni, od kumpla z pracy, cudo.
Problem: za swoj 30D wezme gora 450 euro, a D300 kosztuje 1200-1300 euro... Musze poczekac.
Problem: za swoj 30D wezme gora 450 euro, a D300 kosztuje 1200-1300 euro... Musze poczekac.
Myślisz, że wartość Twojego 30D pójdzie w górę? :D :D :D
Myślisz, że wartość Twojego 30D pójdzie w górę? :D :D :D
Mam nadzieje, ze D300 spadnie. :-)
Taki D200 jest za 500-600 euro teraz.
PS. Chociaz moze jako zabytek? Ale to dopiero za 40 lat. :-)
No nie musisz mi tego mowic, D300 jest boski jak dla mnie.
pn, a porównywałeś wysokie ISO z Twego 30D z D300? Jak to wygląda, skoro miales mozliwosc porownania?
pn, a porównywałeś wysokie ISO z Twego 30D z D300? Jak to wygląda, skoro miales mozliwosc porownania?
Zaszumienie moim zdaniem jest podobne, ale za to z D300 mozna o wiele wiecej wyciagnac, juz na starcie obraz wyglada znacznie lepiej, wiecej detali, wiec po odszumieniu tez wyglada znacznie lepiej -> szczegoly nie gorzej niz z 30D, za to o wiele czystszy obraz.
Adam Trzcionka
25-08-2008, 11:26
przez długo czas topowe puszki nikona nie dorównywały pod wieloma względami w obrazowaniu amatorskim aparatom canona. zeszłoroczne premiery zrobiły pod tym względem drastyczne przetasowanie.
nie ma się co siłować - miałem dłuugo d200, 30d i 5d. z tych trzech najlepsza puszką był d200 i jednocześnie dawał najsłabszy obrazek - bardzo miękki i potwornie zaszumiony. ale wszytskie te aparaty to są już jednak zabytki i po co wracać do starozytnych sporów. zaczekajmy na nowości. coś czuję, że nowy FF canona pokaże sporo, choc i tak ja będe czekał do lutego, na nowego marka.
puszczanie smętów, jakie to słabe migawki mają canony i jak te migawi notorycznie padają, to bajkopisarstwo. przerobiłem kilka sztuk 5d, dwie 30d, dwie 350d. nic nigdy nie padło. w sporej grupie moich fotograficznych znajomych "młoda" migawka padła raz, w 300d, już chwile temu. słyszałem z kolei o padach migawki w nowiutkich d3, nawet tu na forum. udowadniać, ale cześciej usilnie poróbować udowadniać, można wszystko. że d200 obrazuje lepiej albo identycznie jak 5d też. punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. tylko warto ustalić sobie jakieś granice fanatyzmu ;-)
whatsilenceknows
25-08-2008, 12:39
ale wszytskie te aparaty to są już jednak zabytki
Ech, zawsze lubiłem klasyczne aparaty... Nikon F3, Olympus OM-2, Contax RTS, Leica R6.2, Nikon D200, Canon 5D... :mrgreen:
Adam Trzcionka
25-08-2008, 12:43
Ech, zawsze lubiłem klasyczne aparaty... Nikon F3, Olympus OM-2, Contax RTS, Leica R6.2, Nikon D200, Canon 5D... :mrgreen:
:mrgreen:
rychu_lhotse
25-08-2008, 13:02
zaczekajmy na nowości. coś czuję, że nowy FF canona pokaże sporo
Coś czuję ze nowej 5ki narazie nie będzie....czy zdarzyło się kiedyś,że bez ''wycieków'' Canon pokazał coś nowego na jakichkolwiek targach?
Coś czuję ze nowej 5ki narazie nie będzie....czy zdarzyło się kiedyś,że bez ''wycieków'' Canon pokazał coś nowego na jakichkolwiek targach?
ja za bardzo nie pamietam, zeby przed 50D byl w ogole jakis wyciek, poza czystymi
spekulacjami. przy okazji 40D byly przedpremierowe zdjecia korpusu w sieci, ale nic
w desen specyfikacji czy jakichkolwiek sampli. wczesniej... od 2003 roku ja nie kojarze
rychu_lhotse
25-08-2008, 13:08
No to luz....czekamy.
tylko warto ustalić sobie jakieś granice fanatyzmu ;-)
Raczej czystej statystki, a to taka nauka która kocha uśredniać.
puszczanie smętów, jakie to słabe migawki mają canony i jak te migawi notorycznie padają, to bajkopisarstwo. przerobiłem kilka sztuk 5d, dwie 30d, dwie 350d. nic nigdy nie padło. w sporej grupie moich fotograficznych znajomych "młoda" migawka padła raz, w 300d, już chwile temu. słyszałem z kolei o padach migawki w nowiutkich d3, nawet tu na forum.
Rozumiem, że to do mnie :-) Nic na siłę nie chcę udowadniać bo sam mam kontakt z 5D które ma jakiś kosmiczny przebieg. Ale jak widać takie felerne przypadki się zdarzają. Kontrola jakości siada? W Nikonie nie słyszałem, nie przeczę że mogło też tak być.
Ja mam nadzieje, że jutro pokażą puszkę z ISO 100-6400, 16 mpix, boost do 25600, 5fps, lepszym body i lepszym AF-em, a wtedy cena D700 spaaaadnie :-) No i wreszcie wszyscy przestaną się znęcać nad biednym, starym 5D.
Ja mam nadzieje, że jutro pokażą puszkę z ISO 100-6400, 16 mpix, boost do 25600, 5fps, lepszym body i lepszym AF-em, a wtedy cena D700 spaaaadnie :-) No i wreszcie wszyscy przestaną się znęcać nad biednym, starym 5D.
Z tym ISO 100 to przesadziles, ale zachcianki!
Kolekcjoner
25-08-2008, 13:25
(....)
Ale w cropie - więc cena nie spadnie.
Podobno nowe 5d ma byc pokazane we wrzesniu, cos kolo targow albo jakos po premierach sony/nikon .. ze to jakis nowy zabieg martetidody ( cos na zasadzie "teraz my kur.." <- nikon/sony a kilka dni : "teraz kur.. my" <- canon ).
Co do samego 50d to podejrzewam nowy trend zaczerpniety chyba z kompaktow. Wysokie, "te podbijane" iso prawdopodobnie beda z przy kolejnych stopniach sraw. Wydaje sie to byc calkiem sensownym podejsciem. Duza rozdzielczosc zwykle jest wymagana przy zastosowaniu niskiego iso. W wysokich iso zwykle wystarcza 6-8Mpix (poziom AdvancedAmateur/Prosumer) wiec taki mniej szumiacy sRaw, powinien zalatwiac sprawe.
Polecam "proroczego" posta przytoczonego na forum CB : http://www.fredmiranda.com/forum/topic/679757 .
calosc mimo ze brzmi jak SF wydaje sie mocno trzymac kupy...
pozdr.
Adam Trzcionka
25-08-2008, 13:28
Ale jak widać takie felerne przypadki się zdarzają. Kontrola jakości siada?
tu, na forum jeden z userow pisał, że siadła mu migawka w d3 po kilku tysiach. inny musiał sobie pokleić d3 plasteliną i nawtykał w niego zapałek, żeby w ogóle dzialał - wyglądało to i śmiesznie i strasznie, widziałem. to co, kontrola jakości produkcji topowej puszki siada?
to jest właśnie forumowa demagogia: komus tam, gdzieś, kiedyś, siadło. coś. no, ale wnioski na skale całej produkcji.
Adam Trzcionka
25-08-2008, 13:29
nie sądzę, żeby nowe FF pokazali jutro. jeśli pokazą coś jutro, to 50d, zaś "większa" puszka powinna pojawić sie dopiero na targach. tak drzewiej bywało z premierami.
jeśli pokazą coś jutro, to 50d
I moje nowe szkiełko :)
Adam Trzcionka
25-08-2008, 13:33
I moje nowe szkiełko :)
na 18-200 ostrzysz ząb?
Pawel Pawlak
25-08-2008, 13:38
Ale w cropie - więc cena nie spadnie.
hehe... naprawdę śmiesznie to będzie jeśli canon pokaże to 50D, ale nie pokaże następcy 5D ;) Prawda jest taka, że wszyscy posiadacze chwalą obrazek z 5D (no bo nadal się broni) ale wielu czeka już od dłuższego czasu wypatruje następcy...
hehe... naprawdę śmiesznie to będzie jeśli canon pokaże to 50D, ale nie pokaże następcy 5D ;) Prawda jest taka, że wszyscy posiadacze chwalą obrazek z 5D (no bo nadal się broni) ale wielu czeka już od dłuższego czasu wypatruje następcy...
nie, to nie tak... 5D ma AF, ktorym sie nie da robic zdjec (jeszcze rok temu sie dalo,
ale teraz juz nie) ale obrazowanie... jak wyjdzie nastepca to to obrazowanie bedzie
do d... natomiast jak nie wyjdzie, to bedzie nadal "najlepsze w swojej klasie" ;)
na 18-200 ostrzysz ząb?
Też :mrgreen:
Adam Trzcionka
25-08-2008, 14:03
Też :mrgreen:
24-70 IS, 35-70/2? to ostatnie nabyłbym własnoręcznie ;-)
35-70/2? to ostatnie nabyłbym własnoręcznie ;-)
Czy takie szkło nie ważyłoby z 5kg ? ;)
Adam Trzcionka
25-08-2008, 14:18
niekoniecznie.
Chyba nie ;) - wagowo ciut powyżej 24-70Ly
nie, to nie tak... 5D ma AF, ktorym sie nie da robic zdjec (jeszcze rok temu sie dalo,
ale teraz juz nie) ale obrazowanie... jak wyjdzie nastepca to to obrazowanie bedzie
do d... natomiast jak nie wyjdzie, to bedzie nadal "najlepsze w swojej klasie" ;)
Analogicznie - obecnie nie da się robić np. zdjęć ślubnych Nikonami poniżej D300/700/3 (podobne zdanie padło niedawno tu na forum).
A fotografia sportowa zaistniała dopiero jak aparaty robią 11kl/s. Wczesniej nikt o niej nie słyszał.
;)
Analogicznie - obecnie nie da się robić np. zdjęć ślubnych Nikonami poniżej D300/700/3 (podobne zdanie padło niedawno tu na forum).
A fotografia sportowa zaistniała dopiero jak aparaty robią 11kl/s. Wczesniej nikt o niej nie słyszał.
;)
no widzisz :) innymi slowy nadajesz sie na uzytkownika Canona, bo niezle Ci idzie
onanizm sprzetowy i szukanie wymowek do kupowania sprzetu ;)
raczej mogloby byc w desen 28-70, bo to badz co badz tylko 2x roznica
ogniskowych. tak ze o ile swiatlo f/2 zapewne wymagaloby zabawy
w korekty optyczne, to jednak umiarkowany zakres powinien to jakos
ograniczyc. i w konsekwencji gabaryt nie powinien byc tak wielki
no widzisz :) innymi slowy nadajesz sie na uzytkownika Canona, bo niezle Ci idzie
onanizm sprzetowy i szukanie wymowek do kupowania sprzetu ;)
Wiesz.. najgorsze jest, że takie fanaberie cześć ludzi wciąga jak świeże bułeczki. A producenci zacierają ręce, bo ich najnowsze cacka są kupowane by uwiecznić imieniny u cioci Krysi :) Bo przecież tanszymi modelami się nie da zarejestrowac obrazu w tak extremalnych warunkach :-D
Wiesz.. najgorsze jest, że takie fanaberie cześć ludzi wciąga jak świeże bułeczki. A producenci zacierają ręce, bo ich najnowsze cacka są kupowane by uwiecznić imieniny u cioci Krysi :) Bo przecież tanszymi modelami się nie da zarejestrowac obrazu w tak extremalnych warunkach :-D
akurat to, ze 90% konsumentow nie umie sie poslugiwac wlasnym mozgiem i musi miec powiedziane
co trzeba kupic, to wiadomo od dawna ;)
Adam Trzcionka
25-08-2008, 14:44
przemo - nic prostszego, niż obalać te mity ;-)
przemo - nic prostszego, niż obalać te mity ;-)
Czasem zdarza mi się obalać ;)
Kolekcjoner
25-08-2008, 17:43
To nie byłoby śmieszne. Mogłoby się skończyć serią samobójstw ;). Jak czytam czasem niektóre wątki na dpreview to się zastanawiam czy my jednak nie żyjemy w matrixie 8).
Podobno nowe 5d ma byc pokazane we wrzesniu, cos kolo targow albo jakos po premierach sony/nikon .. ze to jakis nowy zabieg martetidody ( cos na zasadzie "teraz my kur.." <- nikon/sony a kilka dni : "teraz kur.. my" <- canon ).
Niezłe jak na forum, ja na razie musze być grzeczny bo dostałem żółtą kartkę :D
Dobra, skończmy temat migawek, ja nie piję do Canona bo to jest świetny system i tyle. Jedyne co mnie przekonuje do nikona to już niezła ilość dobrych systemowych szkieł które już leżą w mojej torbie i ergonomia.
I tak, mam nadzieje że jutro pokażą nowe FF od Canona.
http://optyczne.pl/index.php?news=1193
zapraszam
te iso 1600 pozazdroscic
Adam Trzcionka
25-08-2008, 23:08
zapraszam
te iso 1600 pozazdroscic
dużo światła, ale i tak widać, ze daje rady świetnie - 15 mpix na dużym cropie! bardzo, bardzo jestem ciekawy co wyhodują na FF.
przerobiłem kilka sztuk 5d... nic nigdy nie padło.
Odświeżyć pamięć...? :D
zapraszam
te iso 1600 pozazdroscic
a ja poczekam na te ISO 1600 z kościoła :D a nie ze słonecznego dnia ;)
Pawel Pawlak
25-08-2008, 23:41
a ja poczekam na te ISO 1600 z kościoła :D a nie ze słonecznego dnia ;)
i najlepszej w RAWie a nie jpgu ;) To co widać po sampleku wieczornym z iso400, algorytmy odszumiające miały co robić.
zapraszam
te iso 1600 pozazdroscic
Typowe zdjęcie dla pokazania "rewelacyjnej" jakości wysokiego ISO. Takie zdjęcie na ISO1600 to by równie dobrze z D200 wyszło. Po pierwsze, bardzo dużo światła, co już zauważył Adam. Po drugie, wszystko co w cieniu jest niezbyt ostre (czyli ewentualny szum jest "rozmywany" i tym samym likwidowany). Po trzecie prosty zabieg na kontraście lub krzywych, który zmniejsza szum i powoduje, że na zdjęciu praktycznie nie ma pikseli o wartościach składowych koloru z zakresu 0-7 (zostały sprytnie "podbite" do wartości 8,9,10 - widać wyraźny pik na histogramie).
Jak dla mnie to zdjęcie bez rewelacji. No może tylko ta mora na lusterkach ciekawa. :wink:
Adam Trzcionka
26-08-2008, 00:04
Odświeżyć pamięć...? :D
ee, o migawce mowa
co do iso 1600 - fakt, ten sampel nie mówi za wiele, niby podany od niechcenia, ale sprytnie. niemniej nie wygląda też, żeby miało być źle. już niedługo..
W każdym razie wydaje się za za chwilę znów ze strony użytkowników canona usłyszymy że jednak wysokie iso powyżej 3200 jest niezbędne do pracy ( choć przez ostatni rok wydawało się całkowicie niepotrzebne ) ;)
Ależ jest miłe, ale nie kosztem iso 100 ;)
Juz jest oficjalnie 50D
http://www.dpreview.com/news/0808/08082605canoneos50d.asp
robin102
26-08-2008, 07:49
Jeszcze niech tylko cenę w Polandzie zrobią na poziomie 3,5-4 kzł to będzie wreszcie prawdziwa konkurencja dla dziadka D300 ;). Wyświetlacz poprawili :) no i te magapiksele nareszcie jest ich NAJ...
Strasznie to wszystko szybko prze do przodu. 40D przyzwoity kropkowany aparat który ze wszystkim dawał rady, a tu proszę nastepca. Niestety Canon nie zaskoczył włożeniem dużej matrycy FF do 50D czym straszyli do niedawna na CB. Szkoda, że nie pokazali następcy 5D :(
Typowe zdjęcie dla pokazania "rewelacyjnej" jakości wysokiego ISO. Takie zdjęcie na ISO1600 to by równie dobrze z D200 wyszło. Po pierwsze, bardzo dużo światła, co już zauważył Adam. Po drugie, wszystko co w cieniu jest niezbyt ostre (czyli ewentualny szum jest "rozmywany" i tym samym likwidowany). Po trzecie prosty zabieg na kontraście lub krzywych, który zmniejsza szum i powoduje, że na zdjęciu praktycznie nie ma pikseli o wartościach składowych koloru z zakresu 0-7 (zostały sprytnie "podbite" do wartości 8,9,10 - widać wyraźny pik na histogramie).
Jak dla mnie to zdjęcie bez rewelacji. No może tylko ta mora na lusterkach ciekawa. :wink:
no nareszcie... nareszcie ten wniosek, po ktorym dyskusja wroci na jedyny sluszny tor ;)
bo teraz, jak juz wszyscy w koncu wiemy, ze jakosc 50D jest *owa, mozemy swobodnie
dowodzic, ze stary D70 jest od niego lepszy :)
no nareszcie... nareszcie ten wniosek, po ktorym dyskusja wroci na jedyny sluszny tor ;)
bo teraz, jak juz wszyscy w koncu wiemy, ze jakosc 50D jest *owa, mozemy swobodnie
Już kiedyś pisałem, że takie sample są robione przez speców od reklamowania puszek (również wysokich czułości). Jak się chce takie specyficzne zdjęcie zrobić, to zawsze się da. Tu masz przykład z Nikona D200 na ISO 3200:
źródło (http://www.jks.com.pl/foto/3200D200.jpg)
Źle wygląda? Uwierzył byś, że to ISO3200 z Nikona D200? A może Nikon D200 wcale nie szumi na ISO 3200? Szumi jak jasna cholera, ale nie zawsze szumi. Trzeba wiedzieć jak takie zdjęcia robić i jest po sprawie. Ten sampelek z Canona na ISO 1600 jest właśnie taką specjalnie zrobioną i "właściwie" obrobioną fotką.
o nowym 50d: "dostrajanie pracy AF-u do poszczególnych obiektywów z poziomu menu" :) ... skończy się lament o BF/FF... CB umrze ;)
hehehehhe!! dokładnie!!
Źle wygląda? Uwierzył byś, że to ISO3200 z Nikona D200? A może Nikon D200 wcale nie szumi na ISO 3200? Szumi jak jasna cholera, ale nie zawsze szumi. Trzeba wiedzieć jak takie zdjęcia robić i jest po sprawie. Ten sampelek z Canona na ISO 1600 jest właśnie taką specjalnie zrobioną i "właściwie" obrobioną fotką.
ale ja nie twierdze, ze odpowiednio dobierajac sample nie mozna pokazac wszystkiego.
ani ze to zdjecie z 50D jest mega wypasem.
tylko ze sample na stronach Canona nie sa doszlifowane do granic niemozliwosci.
chyba, ze sie w przypadku 50D zmienilo, bo do tej pory po wejsciu kolejnych modeli
do sklepow i przedostaniu sie do sieci zdjec co sensowniejszych fotografow dosc
szybko okazywalo sie, ze mozna lepiej, a czasem nawet duzo lepiej. polecam przejrzec
sample z 5D i jesli bedziesz chcial mnie nadal przekonywac, ze chocby takie zdjecie
krajobrazu obrazuje maksymalne mozliwosci puszki - z checia wroce do dyskusji
o tym ISO 1600 z 50D.
zalozmy moze, ze to zdjecie nie jest podpicowane, tylko jest prosto z puszki,
tyle, ze zrobione w relatywnie korzystnych warunkach. moim zdaniem historia
wskazuje, ze to zalozenie ma wszelkie prawo byc prawdziwe. co wynika z tego
zdjecia na ISO 1600? na moje oko, ze jest zapuszczone jakies odszumianie i na
polcieniach to widac. ale przy upakowaniu 15Mpix naprawde nie mam oczekiwan, ze to
bedzie pixel-per-pixel absolutna zyletka. badzmy realni. zreszta, jak sie to porowna
z dotychczasowym 14Mpix w wykonaniu Sony, to i ilosc szumow i szczegolow
jest wyzsza. no a to chyba jest podstawa do pozytywnych oczekiwan wzgledem
tej puszki
A ja mam pytanie z innej beczki. nie rozumiem niektórych postepowania. canon wypuszcza nowa puszke to nagle sprzedaż calego systemu i przesiadka na canona, po jakis czasie nikon wypusci lespza konstrukcje to canon robi sie "be" i przesiadka na nikona. "od iwana do pogana". wiadomo ze firmy sie scigaja z coraz to nowszymi konstrukcjami. wczesniej czy pozniej w systemie nikona czy na odwrót będzie godny sprzęt.
Adam Trzcionka
26-08-2008, 09:14
jest sporo racji w tym, co pisze JK. takich niby przypadkowo "wypłyniętych" sampli nie produkują gospodynie domowe, bo mają one - sample, a gospodynie swoją drogą - pobudzać wyobraźnie, zanim produkt ujrzy światło dzienne. tak musiało być i tym razem. tyle, że C jest znany z tego, że jego "oficjalne" sample zwykle wręcz zniechęcają do zakupu danej puszki a w praktyce da się z niej wycisnąć wiele, wiele więcej.
A ja mam pytanie z innej beczki. nie rozumiem niektórych postepowania. canon wypuszcza nowa puszke to nagle sprzedaż calego systemu i przesiadka na canona, po jakis czasie nikon wypusci lespza konstrukcje to canon robi sie "be" i przesiadka na nikona. "od iwana do pogana". wiadomo ze firmy sie scigaja z coraz to nowszymi konstrukcjami. wczesniej czy pozniej w systemie nikona czy na odwrót będzie godny sprzęt.
nie no... postaw granice miedzy tym co ludzie robia, a tym co mowia, a tym bardziej
pisza anonimowo w Internecie :) bo to z reguly dosc odmienne sprawy.
inna sprawa, ze 50D, tak realnei rzecz ujmujac, jest kolejnym odgrzewanym kotletem.
i o ile moze sie niezle sprzedawac a matryca prawdopodobnie jest zauwazalnym
krokiem do przodu, o tyle szalu czachy nie ma i image'u firmie to to nie bedzie budowac.
zreszta, wypuszczajac taka mrozonke Canon w zasadzie definitywnie przekonal mnie,
ze w xxD dalej juz nie chce brnac, bo nic ciekawego sie tu nie pojawi, poza zbednymi
mi folderowymi ficzerami.
czekam na nowe 5D. moze chociaz ten aparat nie wzbudzi reakcji, ujetej kiedys ladnie
przez kogos lakonicznym: "ziewlem, pierdlem i wyszlem"
o nowym 50d: "dostrajanie pracy AF-u do poszczególnych obiektywów z poziomu menu" :) ... skończy się lament o BF/FF... CB umrze ;)
Heh... tu na forum było tak, że jak sie ukazała informacja o tym, że D300 ma mieć korekte BF/FF to wszyscy sie posikali z radości. I co ? I okazało sie, ze jest jeszcze gorzej ! Kupno D300 to loteria, ludzie opisują problemy z różnymi szkłami... A miało być tak pieknie.. :mrgreen:
Ciekaw jestem jak to będzie z tą korektą u C.
Akustyk, a jaka rewolucje ma robic Canon w 50D? 20D/30D/40D/50D jest to seria wrecz kultowa, z ktora do dzis trudno sie mierzyc innym producentom. Nawet Nikon nie dal rady zrobic matrycy w tym segmencie dorownujacej i jednoczesnie zachowujacej pelny zakres ISO.
Do tego seria ta cenowo, w sprzedazy, na ogol jest niewiele drozsza od serii Dxx Nikona.
Jak dla mnie swietny aparat za najprawdopodobnniej swietna cene.
czekam na nowe 5D. moze chociaz ten aparat nie wzbudzi reakcji, ujetej kiedys ladnie
przez kogos lakonicznym: "ziewlem, pierdlem i wyszlem"
Czego oczekujesz od następcy 5D?? Jeśli takowy się pojawi to dostanie lepszą matrycę, lepszy AF z korekcja dla szkieł i zapewne lepszy wyświetlacz. Czego można jeszcze oczekiwać?? Canon nigdy nie robił z puszki choinki, dawał to co potrzebne do dobrej fotografii. większość oczekuje czegoś "epokowego". Nic takiego nie będzie, aparat to migawka i matryca + szkło, reszta to wodotryski.
Nie podoba mi sie face detection w LV. Glupota trafia do DSLR. W 60D bedzie smile detection pewnie.
Nie podoba mi sie stary AF z nowa upakowana matryca. Bedzie problem z canonowskim trybem Mission Impossible (AF-MI). W Nikonie D300 ten rewelacyjny tryb nazywa sie po prostu AF-C. :-)
Akustyk, a jaka rewolucje ma robic Canon w 50D? 20D/30D/40D/50D jest to seria wrecz kultowa, z ktora do dzis trudno sie mierzyc innym producentom. Nawet Nikon nie dal rady zrobic matrycy w tym segmencie dorownujacej i jednoczesnie zachowujacej pelny zakres ISO.
Do tego seria ta cenowo, w sprzedazy, na ogol jest niewiele drozsza od serii Dxx Nikona.
rewolucji to ja tu nie oczekuje, aczkolwiek zjezdzajac z xxD ciagle w dol polek sklepowych
Canon zostawil bardzo duzo miejsca miedzy ta linia a 5D.
no nic, ta premiera chyba Canon udowodnil wszystkim takim jak ja, ze w cropie "skonczylo
sie rumakowanie" i poza opcja zmiany systemu na D300 pozostal tylko FF. pozostaje mi czekac
na wyplate i zlowic jakies niewiele uzywane 5D w okolicach 1000€. bo D300... fajny korpus
i bardzo pod moje potrzeby, ale dostaje epilepsji na mysl o wyprzedawaniu tego co mam
i uczeniu sie od nowa innego systemu i zupelnie innej matrycy.
ja jestem ciekaw, jak się będą prezentowały małe rawy (sRAW 7,1mpix) przy wysokich iso (powyżej 1600)
fajna rozdzielczość do szybkiej reporterki przy umiarkowanym rozmiarze pliku, a skalowanie obrazu w dół może poprawić obrazek
Czego oczekujesz od następcy 5D?? Jeśli takowy się pojawi to dostanie lepszą matrycę, lepszy AF z korekcja dla szkieł i zapewne lepszy wyświetlacz. Czego można jeszcze oczekiwać?? Canon nigdy nie robił z puszki choinki, dawał to co potrzebne do dobrej fotografii. większość oczekuje czegoś "epokowego". Nic takiego nie będzie, aparat to migawka i matryca + szkło, reszta to wodotryski.
mam dokladnie odwrotne oczekiwania do powyzszych. 5D zawojowal rynek studyjnych, slubnych i landszafciarzy. i chialbym, zeby to do nich byl adresowany nastepca, a nie do wszedobylskich "reporterow" ;)
pewnym wspolnym mianownikiem powyzszych dzialek jest: wysoka rozdzielczosc (16Mpix jak najbardziej starczy), wysoka rozpietosc tonalna (tutaj akurat zero kompromisow - ile sie da, i zeby w cieniach nie bylo blota), znakomita jakosc na niskich czulosciach (i mam tu ma mysli naprawde niskie - ISO 50 i ISO 25 jak najbardziej chetnie jak dla mnie), sensowna obsluga, duzy i czytelny celownik, precyzyjny i niekoniecznie bardzo szybki AF. koniec i kropka.
z mojego punktu widzenia jeszcze sensownie zrobiony MLU (dedykowany przycisk/przelacznik i odpowiednia ikonka na ekranie LSD!), drabinka ekspozycji na minimum +/-3 EV, C.Fn do zmiany rolami kolek (zebym po zmianie M na Av nie wk* sie na kompletnie inna obsluge, bo to jest naprawde beznadziejnie rozwiazane teraz), nieco sensowniejszy mechanicznie joystick do wyboru pol AF, bo teraz to jest loteria.
i to wszystko w okolicach 1400-1500€, bo tyle realnie powinno kosztowac.
duzo?
z bajerow, za ktore bylbym gotow zaplacic to:
- rasowe, z prawdziwego zdarzenia, uszczelki. moge duzo doplacic, foce czesto w warunkach 100% wilgotnosci albo latajacych w powietrzu drobinek morskiej wody i tutaj nie ma zmiluj
- slot na druga karte. SD z pelnym interfejsem, zeby w razie potrzeb mozna bylo wlozyc Wifi albo crypto
- czytnik RFID, zebym sobie mogl na filtry ponakladac chipy a body zarejestrowalo co na ktorym zdjeciu bylo uzywane
- programowalny pomiar "na swiatla" - definiuje, ze mierze na +3EV i uklad pomiaru wybiera najjasniejszy z obszarow pomiaru i go dopasowuje do tej korekty
- ekran z tylu obudowany. cos jak bylo w Minolcie D7i, gdzie konstrukcja dawala troche cienia na ekranie, przez co w pelnym sloncu byl bardziej czytelny. plus dostosowywanie jasnosci obrazu do swiatla otoczenia. rzecz prosta jak drut do zrobienia, ale chyba jeszcze nikomu nie udalo sie na to wpasc :(
pozostaje mi czekac
na wyplate i zlowic jakies niewiele uzywane 5D w okolicach 1000€. bo D300... fajny korpus
i bardzo pod moje potrzeby, ale dostaje epilepsji na mysl o wyprzedawaniu tego co mam
i uczeniu sie od nowa innego systemu i zupelnie innej matrycy.
Nie rozumiem. D300 na Twoje potrzeby, ale inny system, wiec 5D???? Przeciez 5D to dziadostwo (puszka, AF) w porownaniu do D300. A jak chodzi o matryce, a nie puszke, to czemu wybor miedzy D300 (tez APS-C) a 5D, a nie 50D a 5D? Matryca w 50D bedzie zapewne jak zwykle u Canona swietna.
Nie rozumiem. D300 na Twoje potrzeby, ale inny system, wiec 5D???? Przeciez 5D to dziadostwo (puszka, AF) w porownaniu do D300.
z interesujacych mnie rzeczy D300 ma tylko uszczelki. 5D ma duzy celownik,
dziure kompatybilna z posiadanymi obiektywami i zaje... matryce, ktora dobrze
znam i plynnie wywoluje. a to bardzo duza roznica w praktyce.
cena jest praktycznie taka sama, z dokladnoscia do moze 100 €.
A jak chodzi o matryce, a nie puszke, to czemu wybor miedzy D300 (tez APS-C) a 5D, a nie 50D a 5D? Matryca w 50D bedzie zapewne jak zwykle u Canona swietna.
50D mnie kompletnie nie interesuje, bo z punktu widzenia zdjec jakie robie
nie ma zadnej uzasadniajacej wydatek roznicy do 30D. megapiksele i fps-y
mnie komletnie nie kreca
ja jestem ciekaw, jak się będą prezentowały małe rawy (sRAW 7,1mpix) przy wysokich iso (powyżej 1600)
fajna rozdzielczość do szybkiej reporterki przy umiarkowanym rozmiarze pliku, a skalowanie obrazu w dół może poprawić obrazek
racja. dokładnie tak samo uważam. też wydaje mi się że będzie to jeden z kluczowych ficzerów, dla których mógłbym kupić za jakiś czas tę puchę. do tego to dostrajanie AF w zależności od szkiełka. ciekawie. a 15 mpx kompletnie mnie nie jara a wręcz wkurza myśl o ewentualnej konieczności zakupu kolejnych (i kolejnych) kart pamięci :???:
rychu_lhotse
26-08-2008, 10:09
a 15 mpx kompletnie mnie nie jara a wręcz wkurza myśl o ewentualnej konieczności zakupu kolejnych (i kolejnych) kart pamięci :???:
Dodatkowo myśl o TIFFach przekonwertowanych z 15mpx RAWa i ich obróbka w PS tez nie nastraja optymistycznie.Nie dość ze na karty wydatek to jeszcze na reanimację kompa po załadowaniu takiego czegoś :mrgreen:
50D mnie kompletnie nie interesuje, bo z punktu widzenia zdjec jakie robie
nie ma zadnej uzasadniajacej wydatek roznicy do 30D. megapiksele i fps-y
mnie komletnie nie kreca
To masz tak samo jak ja. Tez nie widze powodu zamiany 30D z jego swietna matryca na cos wyzszego z tej serii. Predzej na D300 (ergonomia, AF, uszczelnienia).
Pricing and Availability
The EOS 50D is compatible with the full lineup of Canon EF lenses as well as the Company's ever-growing line of affordable EF-S lenses created specifically for Canon Digital SLRs with APS-C size image sensors. The Canon EOS 50D Digital SLR camera is scheduled for October delivery and will be sold in a body-only configuration at an estimated selling price of $1,399.00*. It will additionally be offered in a kit version with Canon's EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM zoom lens at an estimated selling price of $1,599.00*.
Calkiem najs. Oczywiscie gwiazdki znacza, ze cena moze zmienic sie w kazdej chwili bla bla bla, ale poki co jest niezle ;)
Dzisiaj jeszcze powinien pojawic sie in-hands preview na dpr.
Jest sRAW, 7,1mpx...
i dodatkowo sRAW2 (3.8 Mpix)
hehe... a teraz ku uciesze gawiedzi wkleje taka informacje
Canon is taking steps to give advanced amateurs more flexibility with a new "CA" Creative Full Auto setting on the EOS 50D Digital SLR camera's mode dial. This new setting goes a step beyond Full Auto, by allowing users to make adjustments before shooting while still in an Automatic mode, without needing to know the meaning of technical terms such as aperture, shutter speed, etc. In this mode, the camera menu on the back screen spells out options in common language for average photo enthusiasts, allowing them to "blur the background" or "lighten or darken the image." These easy-to-comprehend image options will help amateur photographers improve the shots they are capable of taking, while helping them learn new techniques. When in the new CA mode, users will be able to adjust flash settings, brighten or darken images, blur the background, set the camera's drive mode, and select a picture style directly on the camera's LCD screen
czekam na kreatory i spinacze w 500D ;) takie ladne, kolorowe, biegajace po ekranie, dreczace setka pytan
i przekonujace uzytkownika, ze podreczniki do fotografii sa dla leszczy, bo aparat teraz wszystko za nich zrobi...
Dodatkowo myśl o TIFFach przekonwertowanych z 15mpx RAWa i ich obróbka w PS tez nie nastraja optymistycznie.Nie dość ze na karty wydatek to jeszcze na reanimację kompa po załadowaniu takiego czegoś :mrgreen:
I to mnie właśnie wkurza, niezależnie od systemu, bo koszt zakupu karty, powiedzmy 8 GB, to pikuś, na tle innych potencjalnych wydatków. Już się zastanawiam, bawiąc się np. RAW-ami z D3/700, jaki zestaw komputerowy sobie złożyć, z jak pojemnym dyskiem, by pociągnął po zmianie aparatu chociaż przez 3 lata (obecny właśnie tyle wytrzymał ... )
Wracając do specyfikacji 50D, to co z uszczelkami, bo chyba przeoczyłem?
Niby sa uszczelki, ale jakie - tego nie wie nikt ;)
Wracając do specyfikacji 50D, to co z uszczelkami, bo chyba przeoczyłem?
wydaje sie, ze pozostawili ta magiczna 0,5mm grubosci pianke przy slocie kart
pamieci. o pardon, bo splycilem temat: "advanced body sealing", bo zdaje sie jakos
tak to szlo w folderach :D
nie widze zadnego trabienia o poprawkach w komunikacie prasowym, wiec raczej
w ciemno mozna zalozyc, ze jest to co bylo.
Jeszcze niech tylko cenę w Polandzie zrobią na poziomie 3,5-4 kzł to będzie wreszcie prawdziwa konkurencja dla dziadka D300 ;)
Musiałbym upaść na głowę aby dawać tyle za 50D skoro za prawie te same pieniądze jest D300... Kiedy różnica była dwukrotna (a taka teraz jest między 40D a D300) to sprawa była dla wielu oczywista. Nie sądzę aby kosztował na starcie więcej lub nawet tyle samo co Nikon.
Musiałbym upaść na głowę aby dawać tyle za 50D skoro za prawie te same pieniądze jest D300...
Mowimy o cenie sugerowanej przez producenta. Zobacz jaka byla w przypadku D300.
cały czas piano nad tym jaki to 40D jest tani, a D300 drogi. Zobaczymy teraz jak będzie. Wyjdzie 50D z D90 i już canon nie będzie miał przewagi cenowej.
Cena, cena, cena. A może popatrzeć na wszystko? Na posiadany system, obiektywy, lampę błyskową, wężyki, piloty, kabelki. Lubicie ciągle tak zmieniać?
50D ma kosztowac 250$ mniej niz D300 [sugerowana cena 50d vs cena d300 z bhpv] w USA. Ale jak to sie przelozy na ceny w PL tego nie wiem i w sumie malo mnie to interesuje ;)
Jacku wielu zmieniajacych ma dobra puche i jedno marne szklo i zmienia system zeby miec jeszcze lepsza puche i dalej marne szklo ;)
robin102
26-08-2008, 11:13
Ciekaw jestem jak to będzie z tą korektą u C.
No to trzeba z jedną sztukę kupić i sprawdzić. Potem jeszcze jedną dla pewności, oraz kilka od znajomych i przygodnych userów. Zrobić statystykę na CB i wszystko jasne :mrgreen:
Ja sie juz na to nie piszę jak by co :)
Lubicie ciągle tak zmieniać?
Nie, pogadać sobie lubimy ;)
a ile drożej niż D90? :wink:
Ja sobie żartuję, bo ze względu na inne cechy aparatów to to są jednak różne body. Zestawianie tylko cenowo 50D z D300 czy z D90 jest bez sensu.
Oficjalnie i sporo:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/index.html
... Jacku wielu zmieniajacych ma dobra puche i jedno marne szklo i zmienia system zeby miec jeszcze lepsza puche i dalej marne szklo ;)
A jak kupi odpowiednią przejściówkę, to ma tylko jedno kiepskie szkło Nikona i nawet do Canona może go podpinać. :wink:
rychu_lhotse
26-08-2008, 11:17
http://www.optyczne.pl/1202-nowo%B6%E6-Canon_PowerShot_G10_.html
Na Photokinie będzie ciekawie.G10 oficjalnie nie ogłaszali a tu.FF chyba jednak....
robin102
26-08-2008, 11:18
.. Zestawianie tylko cenowo 50D z D300 czy z D90 jest bez sensu.
Zwłaszcza, że znamy z tej trójki tylko jeden korpus :) i tak pewnie będzie przez kilka miesięcy
A jak kupi odpowiednią przejściówkę, to ma tylko jedno kiepskie szkło Nikona i nawet do Canona może go podpinać. ;)
:mrgreen:
Nocne ISO 400 niezle:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/downloads/3_nightscene.jpg
Te obrazki byly w przecieku z Canon China, czyli tylko potwierdzilo sie, ze przeciek byl prawdziwy.
Pawel Pawlak
26-08-2008, 11:28
Nocne ISO 400 niezle:
Kurcze, a ja tego samego sampla nazwałem przeciętnym jak na iso400. To w sumie niewielka czułość a na tej focie widać bardzo silne odszumianie które w cieniach mocno zjada ostrość detali.
Jest preview: http://www.dpreview.com/previews/canoneos50d/
robin102
26-08-2008, 11:49
Musiałbym upaść na głowę aby dawać tyle za 50D skoro za prawie te same pieniądze jest D300... Kiedy różnica była dwukrotna (a taka teraz jest między 40D a D300) to sprawa była dla wielu oczywista. Nie sądzę aby kosztował na starcie więcej lub nawet tyle samo co Nikon.
Zmieniłeś klocki na Nikona ?
No to trzeba z jedną sztukę kupić i sprawdzić. Potem jeszcze jedną dla pewności, oraz kilka od znajomych i przygodnych userów. Zrobić statystykę na CB i wszystko jasne :mrgreen:
Ja sie juz na to nie piszę jak by co :)
Myślę, że Tobie przypadnie palma pierwszeństwa by to uczynić :-P
BTW Jak będziesz szedł do C to daj znać, mogę od Ciebie odkupić tego lipnego D300 za 2k pln :-P
pola AF skupione w centrum, pole krycia tylko 95%!! to jakiś szit (takie głosy chodziły na temat D700 na CB) teraz chyba zdania nie będą zmieniać? :)
jeśli cena ma być nieco niższa od D300 to drożyzna będzie :D
- śmiem twierdzić że AF 50D nie będzie lepszy niż w D300 może, powtarzam może porównywalny :)
- korekta szkieł fajnie że canon wprowadził (rok po tym jak zrobił to Nikon) tak samo jak z HDMI niby pierdoła a jednak
- matryca ... zobaczymy jak będzie :) ale zapewne bez mocnego odszumiania w puszce się nie obejdzie
- sama puszka wygląda OK ale D300 fajniejsza :) (ocena subiektywna)
- niewątpliwym krokiem a nawet skokiem technologicznym jest system rozpoznawania twarzy ;)
Zmieniłeś klocki na Nikona ?
Nie, jeszcze nie. Wszystko uzależnione od tego co pokaże Canon i Nikon. Posiadanie systemu X nie zwalnia od myślenia i realnej oceny, iż zbliżona cena obu korpusów będzie katastrofą dla Canona. Nie wyobrażam sobie kupować 50D w sytuacji gdy za te same pieniądze, lub kilkast zł więce mogę mieć Nikona D300. Oczywiście cały czas mówimy o sytuacji, w której możemy sobie pozwolić na zmianę systemu/dokonujemy zakupu pierwszego body itd...
Cena, jak tylko ci co muszą mieć najnowszą puszkę się nasycą, pewnie spadnie do poziomu 40d. Puszki mają to do siebie, że tanieją a nie drożeją;)
Pawel Pawlak
26-08-2008, 12:16
- niewątpliwym krokiem a nawet skokiem technologicznym jest system rozpoznawania twarzy ;)
Nie będę sie spierał, ale wydaje mi się że czytałem kiedyś w instrukcji do d300 że chyba też to ma( dla systemu rozpoznawania scenerii to pikuś ;) ) Ale mogę się mylić ;)
Mi sie podobaja programy C1 i C2 (szkoda, ze wywalili C3). Brakuje mi tego w Nikonie.
Nie, jeszcze nie. Wszystko uzależnione od tego co pokaże Canon i Nikon. Posiadanie systemu X nie zwalnia od myślenia i realnej oceny, iż zbliżona cena obu korpusów będzie katastrofą dla Canona. Nie wyobrażam sobie kupować 50D w sytuacji gdy za te same pieniądze, lub kilkast zł więce mogę mieć Nikona D300. Oczywiście cały czas mówimy o sytuacji, w której możemy sobie pozwolić na zmianę systemu/dokonujemy zakupu pierwszego body itd...
nowart, ale przecież jeszcze nie wiadomo wszystkiego o 50D. A jesli sie okaze, ze matryca ma jednak niższe szumy przy wysokich czułościach niż D300? Wielu to skusi.
A tak BTW przeciez Ty masz i jednego i drugiego pod dostatkiem :-P
- korekta szkieł fajnie że canon wprowadził (rok po tym jak zrobił to Nikon) tak samo jak z HDMI niby pierdoła a jednak
To Canon pierwszy wprowadzil korekte szkiel ale to nic ;)
robin102
26-08-2008, 12:24
Myślę, że Tobie przypadnie palma pierwszeństwa by to uczynić :-P
Się na razie nie wybieram :) ale nigdy nie mów nigdy jak Tatuś mnie uczył. Jakby mieli dobrą, względnie tanią puszkę FF znacząco lepszą od starego już przecież D700 to może .....
A po D300 zapraszam Cię pod koniec grudnia za 2999zł - przebieg max 5000 klapnięć - stan lepszy niż fabryczny :)
stan lepszy niż fabryczny :)
Wyselekcjonowany spośród tysiąca egzemplarzy ? ;)
Wybrany sposrod wszystkich wyprodukowanych, zaplanowanych do produkcji i tych ktorych nawet nie zaplanowali... ;)
nowart, ale przecież jeszcze nie wiadomo wszystkiego o 50D. A jesli sie okaze, ze matryca ma jednak niższe szumy przy wysokich czułościach niż D300? Wielu to skusi.
A tak BTW przeciez Ty masz i jednego i drugiego pod dostatkiem :-P
Ale skoro sam Canon twierdzi, że "Pomimo znacznego zwiększenia liczby pikseli w stosunku do pokazanego rok wcześniej poprzednika nie odbije się to na większej ilości szumu" to co jeszcze chcesz wiedzieć? Bo ja już teraz wiem, że sukcesem będzie, jak obrazowanie będzie podobne do 40D. Wielu skuszą właśnie te magiczne pixele, detekcje twarzy, HDMI i inne duperele. Co nie znaczy, że D300 i tak nie jest konstrukcyjnie ciekawszą propozycją co od zawsze powtarzam.
A to, że mam do tego wszystkiego ciągły dostęp... pozwoliło mi to jedynie na trzeźwą ocenę relacji sprzęt/osiągane efekty - ale o tym przegadaliśmy już na GG godziny ;)
A to, że mam do tego wszystkiego ciągły dostęp... pozwoliło mi to jedynie na trzeźwą ocenę relacji sprzęt/osiągane efekty - ale o tym przegadaliśmy już na GG godziny ;)
Hehehe... ano :)
zapewne wszyscy wiedzą jak obrazuje D300 ale proszę bardzo
ISO 3200 jpg prosto z puszki http://life.lifeweb.pl/work/DSC_5235.JPG
ja tam szumu nie widzę ... tak więc te iso 1600 canona to żadna rewelacja :)
zapewne wszyscy wiedzą jak obrazuje D300 ale proszę bardzo
Ale pojechane na maksa odszumiaczem. Faktura koca jedno mydlo. (Bo chyba to nie D300 tak sam z siebie mydli????)
Zbigniew
26-08-2008, 13:13
Ale za to cholerny banding i to różnokolorowy :D
Pawel Pawlak
26-08-2008, 13:17
Ale skoro sam Canon twierdzi, że "Pomimo znacznego zwiększenia liczby pikseli w stosunku do pokazanego rok wcześniej poprzednika nie odbije się to na większej ilości szumu" to co jeszcze chcesz wiedzieć? Bo ja już teraz wiem, że sukcesem będzie, jak obrazowanie będzie podobne do 40D.
Coby nie mówić, jeśli pikseli jest więcej a poziom szumów taki jak do tej pory to na tej samej wielkości odbitki szumy będą mniej widoczne. No chyba że nowy canon będzie szumiał kolorowymi plackami ;) ale w to nie wierzę.
Coby nie mówić, jeśli pikseli jest więcej a poziom szumów taki jak do tej pory to na tej samej wielkości odbitki szumy będą mniej widoczne. No chyba że nowy canon będzie szumiał kolorowymi plackami ;) ale w to nie wierzę.
tak to tylko w Sony, Panie ;)
life, w specyficznych warunkach to i z D80 osiągne niewiele gorsze efekty...
Tak jak ktoś wyżej napisał, wiele zalezy od warunkow...
Wysokiego iso uzywa sie gdy swiatła mało, wtedy dopiero wyłazi szydło z worka :-P
niewątpliwym krokiem a nawet skokiem technologicznym jest system rozpoznawania twarzy ;)
pięknie :mrgreen:
a tak przy okazji bo nie jestem w temacie, czy wiadomo coś o dacie premiery d90? Photokina czy później jakoś?
Nocne ISO 400 niezle:
Powiedziałbym że przeciętne i to przy zaledwie 8 sekundach.
Zgadza sie. Ale nie o tym mówimy. Wiadomo, że im więcej pix to można z lepszym efektem resajzować w dół.
tak to tylko w Sony, Panie ;)
Kolega zapomniał jeszcze o Sigmie :D
jesli nie robie bledu myslowego, to z krotkiego rachunku wychodziloby, ze 15Mpix przy jednakowym szumie per-pixel dawac bedzie po zeskalowaniu do 10Mpix szum 1,5 raza nizszy. a z wykresow na dpreview wynikaloby z tego
co najmniej 1 2/3 dzialki przewagi nad 40D (oceniajac chroma noise, bo luminance noise rosnie w CMOS-ach wolniej), jesli przelozymy to na zeskalowany obraz/druk.
to nie jest malo. to jest wrecz cholernie duzo. troche nawet za duzo, zeby w to uwierzyc. chociaz fajnie by bylo sie zdziwic.
a tak przy okazji bo nie jestem w temacie, czy wiadomo coś o dacie premiery d90? Photokina czy później jakoś?
Jutro.
to nie jest malo. to jest wrecz cholernie duzo. troche nawet za duzo, zeby w to uwierzyc. chociaz fajnie by bylo sie zdziwic.
Digic IV ... strong he is ... :twisted:
Digic IV ... strong he is ... :twisted:
ja nie rozumiem tego doszukiwania sie w procesorze obrazu jakichs boskich wlasciwosci
i przyczyny wszelkich popraw. to jest tylko procesor. on przetwarza obraz, nie go rejestruje.
za jakosc rejestracji odpowiada inna elektronika.
Pawel Pawlak
26-08-2008, 13:59
jesli nie robie bledu myslowego, to z krotkiego rachunku wychodziloby, ze 15Mpix przy jednakowym szumie per-pixel dawac bedzie po zeskalowaniu do 10Mpix szum 1,5 raza nizszy. a z wykresow na dpreview wynikaloby z tego
co najmniej 1 2/3 dzialki przewagi nad 40D (oceniajac chroma noise, bo luminance noise rosnie w CMOS-ach wolniej), jesli przelozymy to na zeskalowany obraz/druk.
Na pewno jakość rośnie. Czy aż tak jak to wyliczyłeś ? nie sądzę... nie przypominam sobie żeby 6mpix przeskalowane do 4 dawało tak duże zmniejszenie szumów, podobnie jak z 12 na 8. Ale mogę się mylić...
ja nie rozumiem tego doszukiwania sie w procesorze obrazu jakichs boskich wlasciwosci
i przyczyny wszelkich popraw. to jest tylko procesor. on przetwarza obraz, nie go rejestruje.
za jakosc rejestracji odpowiada inna elektronika.
na moje oko to przy tej gestosci digic bedzie juz mieszal w szumach na pozimie rawa .. obym sie mylil.
na moje oko to przy tej gestosci digic bedzie juz mieszal w szumach na pozimie rawa .. obym sie mylil.
Niewazne gdzie bedzie mieszal, moze sobie nawet przed obiektywem promienie swietlne mieszac, wazne jaki bedzie wynik tego mieszania (szumy, szczegoly, ostrosc, kolory, rozpietosc i przejscia tonalne).
Niewazne gdzie bedzie mieszal, moze sobie nawet przed obiektywem promienie swietlne mieszac, wazne jaki bedzie wynik tego mieszania (szumy, szczegoly, ostrosc, kolory, rozpietosc i przejscia tonalne).
wlasnie rozmawiamy o tym jego zaagazowaniu(ktorego podobno niema)/"kompetencji", mocy i ich wyniku ;)
poza tym ma to zasadnicze znaczenie bo bedzie to oznaczalo ze technologicznie lepszych matryc szybko nie zobaczymy bo dotarlismy blisko "sciany" obecnej technologii...
Przedtem a CB się oburzano, że matryce z D3 i D300 są dobre "softem", bo normalnie to by tak dobrze nie mogło być.
Dla mnie to tez bez znaczenia dlaczego jest OK. Ważne, że jest.
Przedtem a CB się oburzano, że matryce z D3 i D300 są dobre "softem", bo normalnie to by tak dobrze nie mogło być.
Dokladnie. Moga byc nawet czarna magia i strunami grawitacyjnymi obrabiane, wazne co jest na ekranie/papierze.
PS. Oczywiscie fachowcy z opacznie.pl maja inne zdanie.
No właśnie. Kiedyś najważniejsze były szumy na wysokich ISO, ale pojawił się D3 i na CB szumy na wysokich ISO stały się mało ważne. Za to ważne zrobiło się ISO100. Kiedyś ponoć była ważna rozpiętość tonalna, ale po D3 już ważna nie jest. Jeszcze niedawno marudzili, że NEFy to nie są prawdziwe RAWy, bo są obrabiane przez soft - jakieś tam niby wyostrzania, odszumiania, itp., ale teraz już mieszanie softem w RAWach zaczyna przechodzić, a nawet zaczyna być dobrym rozwiązaniem. Ciekawe kiedy przestanie obowiązywać zasada, że ważna jest matryca, a reszta (czyli ergonomia, uszczelnienia, itp.) się nie liczy? :wink:
diZaster
26-08-2008, 14:47
przypominam, ze jeszcze nic nie ma oprocz oficjalnego info oraz jakichs sampli z dupy wiec nie wiem po co 24str watku ;)
No właśnie. Kiedyś najważniejsze były szumy na wysokich ISO, ale pojawił się D3 i na CB szumy na wysokich ISO stały się mało ważne. Za to ważne zrobiło się ISO100. Kiedyś ponoć była ważna rozpiętość tonalna, ale po D3 już ważna nie jest. Jeszcze niedawno marudzili, że NEFy to nie są prawdziwe RAWy, bo są obrabiane przez soft - jakieś tam niby wyostrzania, odszumiania, itp., Ale teraz już mieszanie softem w RAWach zaczyna przechodzić, a nawet zaczyna być dobrym rozwiązaniem. Ciekawe kiedy przestanie obowiązywać zasada, że ważna jest matryca, a reszta (czyli ergonomia, uszczelnienia, itp.) się nie liczy? :wink:
Halo, halo, halo, na razie nic nie wiemy, czy jest tam soft w uzyciu, czy nie. Wiec nie podniecajmy sie. :-P
PS. ISO 100 bylo, jest i bedzie wazne. Niezaleznie od tego, czy wszyscy producenci sa w stanie je miec.
On chip noise reduction w Digic'ach jest od dawna a że lepsze niż w ... c'est la vie ;)
No właśnie. Kiedyś najważniejsze były szumy na wysokich ISO, ale pojawił się D3 i na CB szumy na wysokich ISO stały się mało ważne. Za to ważne zrobiło się ISO100.
bo lepiej jest mieć jedno i drugie :-) a to wszystko bez zbędnej żółtaczki i za połowę kasy.
.... PS. ISO 100 bylo, jest i bedzie wazne. Niezaleznie od tego, czy wszyscy producenci sa w stanie je miec.
Eeee tam. Najważniejsze to są uchwyty do mocowania paska i sam pasek. Reszta to tylko duperele. :mrgreen:
bo lepiej jest mieć jedno i drugie :-) a to wszystko bez zbędnej żółtaczki i za połowę kasy.
I ja tak uwazam. Poza ta "zoltaczka" jak to Kolega elegancko/trollersko raczyl sie wyrazic.
Eeee tam. Najważniejsze to są uchwyty do mocowania paska i sam pasek. Reszta to tylko duperele. :mrgreen:
I dekielek, i dekielek, zeby bylo co fotografowac.
I dekielek, i dekielek, zeby bylo co fotografowac.
No i osłona na LCD. Nikon D3 osłony nie ma, więc jest całkiem do d..y. :mrgreen:
rychu_lhotse
26-08-2008, 15:12
EOS 50D będzie na początku kosztował 4399 złotych, do sklepów trafi w końcu września tego roku. Dane z Fotopolis.Znając życie cena u Tipów zapewne będzie sporo poniżej 4k w przeciągu miesiąca od pokazania się w sklepach.
superkomornik
26-08-2008, 15:18
life- tym samplem pokazałeś tylko jak D300 mocno odszumia zdjęcia...faktura koca gdzieś się zagubiła po drodze, nie? ;-)
life- tym samplem pokazałeś tylko jak D300 mocno odszumia zdjęcia...faktura koca gdzieś się zagubiła po drodze, nie? ;-)
jak byś nie zauważył to F2,2 GO stosunkowo mała, w zakresie GO faktura jest dobrze widoczna