Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Grand Canyon
ciekawy jestem co sadzicie :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://laskowski.vot.pl/hdr1.jpg)
to jeszcze ze szczytu Wielkiej Dziury... pozniej wiekszosc juz z drogi na sam dno :)
No piękne, mnie podoba sie bardzo - światło na sklae po prawej w kontraście nieba - bomba.
Pozdrawiam
Dwie uwagi:
1. Świetne zdjęcie. Naprawdę świetne. Jak zobaczyłem tytuł wątku to pomyślałem - facet pojechał do Arizony na wycieczkę, wszedł na punkt widokowy z setkami innych turystów i pstryk i teraz się chwali biorąc cały kredyt za miejsce a nie własną kreatywność. A tutaj nagle - piękny obrazek!
2. Jest jeden feler na tym zdjęciu - środkowy plan. Zauważ że masz świetne kontrasty z przodu zdjęcia, świetne kontrasty na niebie. Natomiast kanion w głębi jest jednostajny i szary. Wiem że tak było, ale przez to tracisz na przestrzenności tego planu. Zauważ że ten środkowy plan powinien być przestrzenny - jest tam kilka poziomów skał z której można by wyciągnąć piękną plastykę, a tymczasem ta szarość powoduje że nic tam nie można wyróżnić.
Aberracja jest też oczywistym mankamentem, ale to można naprawić...
cetoslava
21-08-2008, 20:23
Aberracja jest też oczywistym mankamentem, ale to można naprawić...Ty to dostrzegasz? :shock:
W którym miejscu na tym zdjęciu widać tą wadę? Bo albo to wina mojego słabiutkiego monitora, albo oczy już nie te co w czasach przedkomputerowych, ale ja aberracji nie dostrzegam ;)
Zazdroszczę wycieczki :)
W którym miejscu na tym zdjęciu widać tą wadę? Bo albo to wina mojego słabiutkiego monitora, albo oczy już nie te co w czasach przedkomputerowych, ale ja aberracji nie dostrzegam ;)
Horyzont..
dominikmiz
21-08-2008, 20:29
Prześliczne.Ja wade widze!!!We mnie że takich zdjęćnie robie.
Sądzimy, że powinieneś dać jeszcze z dołu!
Koniecznie!
cetoslava
21-08-2008, 20:35
Horyzont..Ok.... na 300% powiększeniu w dalszym ciągu nie dostrzegam, ani po brzegach ani tym bardziej w cenrum ;)
Przy okazji zapytam autora, po nazwie pliku się nasunęło, to jest robione metodą hdr?
Ok.... na 300% powiększeniu w dalszym ciągu nie dostrzegam, ani po brzegach ani tym bardziej w cenrum ;)
Przyłóż poziomą linijkę do horyzontu. Albo przeskroluj obrazek do góry aby przyłożyć horyznont do krawędzi okna przeglądarki.
cetoslava
21-08-2008, 20:41
No ja Cię proszę... :D
No ja Cię proszę... :D
O co mnie prosisz? :)
cetoslava
21-08-2008, 20:48
Nie przesadzajmy. To już jest skrajne czepianie się, żeby z linijką po zdjęciu jeździć w poszukiwaniu aberracji :D
Nie przesadzajmy. To już jest skrajne czepianie się, żeby z linijką po zdjęciu jeździć w poszukiwaniu aberracji :D
To nie jest skrajne czepialstwo. Sam nie cierpię czepialstwa, ale czy nie widzisz że horyzont to taki łuk że prawie stanowi półkole. Nie mówiąc że ten łuk leci łeb i szyję na lewo. I nie powiesz mi że tak miało być.. :)
cetoslava
21-08-2008, 21:02
Nie wiem jak miało być, przyznaję. Nie byłam tam, a krajobraz tak zróżnicowany, że nie jestem w stanie tego ocenić. Co innego jakby to było zdjęcie plaży, jakiejś równiny, to możemy dyskutować :)
W lewo powiadasz... może trochę. Mnie to nie przeszkadza.
To nie jest skrajne czepialstwo. Sam nie cierpię czepialstwa, ale czy nie widzisz że horyzont to taki łuk że prawie stanowi półkole. Nie mówiąc że ten łuk leci łeb i szyję na lewo. I nie powiesz mi że tak miało być.. :)
Sorry że sie włączę, ale aberracja to chyba nie to o czym mówisz... ? ( a może się mylę - że to dystorsję masz na myśli ...?)
Wyjaśnij mi proszę ...
Pozdro
cetoslava
21-08-2008, 21:38
No właśnie też mi tu coś nie grało. Nie chciałam już pisać, śmiałości zabrakło bo mały staż mam.
Aberracji jest kupa, swiatlo mowi o optycznej gdzie w gre wchodzi zawijanie czasoprzestrzeni ;) czyli inaczej - Wasza dystorsja.
Oprocz tego, ze zawinelo czasoprzestrzen dosc mocno to nie pasuje mi kompozycja, czegos brakuje, moze za duzo gory? Sam nie wiem, nie mowie, ze jest zle ale cos mi tu nie gra ;)
Zdjęcie mi się podoba..., ale...
...horyzont to taki łuk że prawie stanowi półkole. Nie mówiąc że ten łuk leci łeb i szyję na lewo...
Muszę się zgodzić z ową uwagą... Klimat stworzyłeś piękny, zaś zapomniałeś o takim banale, który może zepsuć końcowy odbiór zdjęcia... Odnosząc się dalej do kadru, to ująłbym troszkę nieba- pomimo faktu, iż jest tak ciekawie ukazane...
T_P_
Sorry że sie włączę, ale aberracja to chyba nie to o czym mówisz... ? ( a może się mylę - że to dystorsję masz na myśli ...?)
Wyjaśnij mi proszę ...
Pozdro
Według definicji (wikipedia) dystorsja jest przypadkiem szczególnym aberracji monochromatycznej: http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_aberration
Dzięki :) Człek sie uczy całe życie ;)
cetoslava
21-08-2008, 21:59
Eh :oops:
temporalis
21-08-2008, 22:25
Bardzo miła fotka. Podoba mi się.
A co do komentarzy uważam, że skoro zaawansowany user wkleja takie zdjęcie to znaczy, że takie chce nam pokazać i pyta co my na to. A tu koledzy widzę są zdecydowanie bliżej fotogrametrii a nie fotografii krajobrazowej.
Bardzo miła fotka. Podoba mi się.
A co do komentarzy uważam, że skoro zaawansowany user wkleja takie zdjęcie to znaczy, że takie chce nam pokazać i pyta co my na to. A tu koledzy widzę są zdecydowanie bliżej fotogrametrii a nie fotografii krajobrazowej.
Wypraszam sobie ;)
To nie ja ... :mrgreen:
temporalis
21-08-2008, 23:15
Wypraszam sobie ;)
To nie ja ... :mrgreen:
Przepraszam. Tylko kolega Radek nie włączył linii pomocniczych screenu do oglądania widoczków ;)
Z calym szacunkiem dla komentujacych i uznaniem dla autora, wady optyczne same rzucaja sie w oczy.
Nie to, zebym CHCIAL sie czepiac.
Z plaskim srodkiem kadru tez racja. Dokumentalnie jest OK, ale tworczo, juz nie w pelni.
Swiatelko bardzo klimatyczne.
december
22-08-2008, 08:26
ogólnie się podoba, rzeczywiście brak swiatla na 2 planie troche splaszcza
hej, dzieki za komentarze! jesli spojrzycie w moje portfolio to juz od razu bedziecie wiedziec dlaczego tyle bledow jest na tym zdjeciu - ja poprostu raczkuje w fotografi krajobrazowej... w sporcie nie musze az na tyle rzeczy uwazac :)
jeszcze raz dzieki za komentarze :)
Przeciez w sporcie prosty horyzont tez jest potrzebny. Nie szukaj wymowek tylko wrzucaj poprawke :P
jestem pod wrazeniem -gratki :-D