Zobacz pełną wersję : Pierwsza firma
hackermuz
21-08-2008, 19:00
Pytanie skierowane do osób które zakładały firmę jak weszliśmy już do UE oraz tych które planują takową założyć. Jakie są opcje dofinansowania z UE, ktoś się o to starał? Bądź z WUP, albo jedno i drugie?
nie latwiej sie wybrac do urzedu i zapytac??? urzednicy naprawde nei gryza a nawet sa bardzo pomocni
dofinansowanie - 12kpln na rozoczecie dzialalnosci, od 8 do 200tys dla mikro ponizej 2 lat i od 20ts do 2mln dla msp
BTW Czy jest szansa na dotację z UE na swój pierwszy "biznes", ale pracując jeszcze w starej firmie? Czyli nie mając statusu bezrobotnego.
Wiem, że z PUP chyba nie ma szans, a jak sprawa z UE ?
Zapytaj w Wojewódzkim Urzędzie Pracy - mają dawać dotacje do 40 tys. Ale jak znam życie to kolejki i znajomości...
Dotację można otrzymać jeśli:
1.
Jest się zarejestrowanym jako osoba bezrobotna, można otrzymać dotację z Urzędu Pracy(do 15 tyś złotych). Nabory chętnych i cała procedura przyznani dotacji odbywa się w Urzędzie Pracy.
2.
Nie jest się osobą zarejestrowaną jako osoba bezrobotna (Program Operacyjny Kapitał Ludzki, działanie 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia).
Dotacja jest przyznawana poprzez różnego rodzaju instytucje (agencje rozwoju, fundacje, firmy szkoleniowe, itp.), które wygrają konkurs (właśnie trwają, tu więcej (http://www.funduszestrukturalne.gov.pl/NSS/na+co+fundusze/Przedsiebiorcy/pokl_6_2.htm)) na pośredniczenie w przyznawaniu dotacji. Wyboru tych instytucji dokonują WUP-y i informacji o tych dotacjach tez trzeba szukać u nich.
Można otrzymać do 40 tyś i(lub) na okres 6 albo 12 miesięcy około 500zł miesięcznie na wydatki związane z działalnością (opłacenie ZUS-u, czynszu za lokal).
Tak na szybko:
- otwierając firmę nie trzeba się się zwalniać z dotychczasowej pracy,
- nie można prowadzić działalności gospodarczej przez ostatnie 12 miesięcy,
- przez ostatnie 3 lata nie można było otrzymać dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej,
- nie trzeba mieć wkładu własnego (choć lepiej jakiś mieć),
- nie można być karany za przestępstwa gospodarcze,
- nie można otrzymać dotacji na zakup środków transportu w celu świadczenia usług transportowych (ale na potrzeby własnej firmy tak),
- nie można założyć gospodarstwa rolniczego,
- nie można zostać rybakiem,
- nie można dokonywać pierwszego przetworzenia żywności (czyli założyć np. młyna do zboża, mleczarni),
- teoretycznie można dotację przeznaczyć na zakup towaru (na środki obrotowe), praktycznie nie.
prz3mo - z UE jeszcze nie ruszylo, ale warto tylko tam tzreba miec under 25 albo powyzej 40, nei wiem jak tam u ciebie z wiekiem, ja ise lapie:)
prz3mo - z UE jeszcze nie ruszylo, ale warto tylko tam tzreba miec under 25 albo powyzej 40, nei wiem jak tam u ciebie z wiekiem, ja ise lapie:)
Ja pierd.. co to za kryteria - poniżej 25 lub powyżej 40 ??? :confused:
Nie łapię się w takim układzie - jestem '77.
Powinni jeszcze ustalić, że ci co urodzili się w dni parzyste dostaną, a nieparzyste - nie.... geeezzz....
Ja pierd.. co to za kryteria - poniżej 25 lub powyżej 40 ??? :confused:
Nie łapię się w takim układzie - jestem '77.
Powinni jeszcze ustalić, że ci co urodzili się w dni parzyste dostaną, a nieparzyste - nie.... geeezzz....
Nie kryteria.
Preferowane są:
- osoby pozostające bez zatrudnienia przez okres co najmniej kolejnych 12 miesięcy w ciągu ostatnich dwóch lat
- kobiety (w tym zwłaszcza powracające oraz wchodzące po raz pierwszy na rynek pracy po przerwie związanej z urodzeniem i wychowaniem dzieci)
- osoby do 25 roku życia
- osoby niepełnosprawne
- osoby po 45 roku życia
- osoby zamieszkujące na obszarach wiejskich, w gminach wiejskich, miejsko-wiejskich i miejskich oraz mieszkańcy miast do 25 tys. mieszkańców zamierzające podjąć zatrudnienie w zawodach pozarolniczych (niezwiązanych z produkcją rolną i zwierzęcą).
Pozostałe nie są wykluczone, nie dostaną tylko kilku punktów podczas oceny biznesplanu.
Ile wynoszą miesięczne koszty prowadzenia takiej działalności - zusy, księgowość itp.? Żona zamierza założyć taką działalność, lokal należy do nas więc już jeden koszt odpada. Średni przychód obliczyliśmy na ok 700zł - 800zł, teraz pozostaje kwestia czy po zarejestrowaniu działalności coś z tego zostanie ;-)
jeśli żona pracuje na etacie lub w ciągu ostatnich 5 lat nie prowadziła działalności to koszt ok 200 zł + księgowość pewnie w twoim mieście ok 100-150 zł
Jeśli nie pracuje, to koszt ok 700 zł ZUSy + księgowość
Zainteresowanym polecam:
www.biznesforum.pl
oraz www.mambiznes.pl
informacje o zakładaniu firmy, dopłatach itp. znajdziecie w odpowiednich zakładkach, naprawdę dużo informacji, polecam
powiem tylko od siebie, ze po wizycie w UP (w podobnej sprawie), dowiedzialem sie glownie, ze:
dofinansowanie z UP 13k PLN - generalnie latwo dostac, ale na ten rok kasa juz wydana, trzeba poczekac z zakladaniem dzialalnosci do nastepnego i wtedy sie starac, nie powinno byc problemu
dzialanie 6.2 EFS 40kPLN - troche trudniej dostac, preferencje j.w. (kobiety, <25 lub >45 lat, niepelnosprawni), ale to tylko dodatkowe punkty. Gorsza jest dlugotrwala procedura - program jeszcze nie ruszyl, cos sie zacznie dopiero w lutym 2009 (nabor), 100h szkolen teoretycznych (marzec/kwiecien), zlozenie wniosku (maj), wyniki (czerwiec), podpisanie umowy (lipiec) i DOPIERO WTEDY zakladamy dzialalnosc gospodarcza, dostajemy kasiure. Do tego wsparcie pomostowe (mniejszy ZUS, obsluga biura itp, w sumie 800zl/miesiac przez 6 miesiecy)
mozna jeszcze zalozyc dzialalnosc i starac sie o 3.1 jako mikroprzedsiebiorca (dzialalnosc <12miesiecy), ale to juz mniejsze pieniadze i chyba cos kolo 30% inwestycji.
powodzenia
Art.
tomhagen
29-12-2008, 20:53
a jak to jest kiedy ktoś chce starać się o te 15k ale nie ma wykształcenia w obszarze w którym ma działać firma? czy to nie dyskwalifikuje delikwenta na starcie?
a jak to jest kiedy ktoś chce starać się o te 15k ale nie ma wykształcenia w obszarze w którym ma działać firma? czy to nie dyskwalifikuje delikwenta na starcie?
z tego co wiem to nie. Ponoc od tego roku ma byc 2x wiecej kasy - ok 28tys
dzialanie 6.2 EFS 40kPLN - troche trudniej dostac, preferencje j.w. (kobiety, <25 lub >45 lat, niepelnosprawni), ale to tylko dodatkowe punkty. Gorsza jest dlugotrwala procedura - program jeszcze nie ruszyl, cos sie zacznie dopiero w lutym 2009 (nabor), 100h szkolen teoretycznych (marzec/kwiecien), zlozenie wniosku (maj), wyniki (czerwiec), podpisanie umowy (lipiec) i DOPIERO WTEDY zakladamy dzialalnosc gospodarcza, dostajemy kasiure. Do tego wsparcie pomostowe (mniejszy ZUS, obsluga biura itp, w sumie 800zl/miesiac przez 6 miesiecy)
nie nie nie.. kolega ma bledne informacje...to nie jest az tak...6.2 program ruszyl. Rekrutacja od zlozenia wniosku trwa do okresu szkolen okolo 2 tygodni. Szkolenia to 30 do 40 godzin , nie 100 (!). Wsparcie pomostowe zalezne jest od tzw. zasobnosci beneficjenta I stopnia czyli fundacji/stowarzyszenia/innej organizacji rozdzielajacej kase z 6.2. Wklad wlasny to 15%.
Wiem bo wlasnie przez to przeszedlem. Calosc od wniosku rekrutacyjnego zlozonego w pazdzienriku i szkolen w pazdzienriku trwala do polowy grudnia gdy podpisalem umowe i wlasnie zrealizowalem zakupy z tego dzialania.
Obecnie szkolenia przechodzi kolejna grupa. Wszystkich naborow i tzw. "rozdzialek" ma byc do konca 2009 roku nawet 5, wiec warto sie starac.
nie nie nie.. kolega ma bledne informacje.....
nie bede sie klocil.. przekazalem tylko to, co powiedziala mi pani na konsultacji w osrodku jakis czas temu. Moze to rozni sie w roznych rejonach kraju, nie wiem. Mozesz jeszcze powiedziec ile czasu zeszlo od zlozenia wniosku do momentu rozpoczecia dzialalnosci?
pozdr. Art.
A czy to nie jest przypadkiem tak, że dotacja z PUP (te 14tys czy już od 2009r (oby!) 28tys ) wyklucza dotację z programu 6.2? Znaczy że jak weźmiesz jedną - zapomnij o drugiej...?
PS.: dodam, że tak właśnie poinformowała mnie pani urzędniczka w PUP.
A czy to nie jest przypadkiem tak, że dotacja z PUP (te 14tys czy już od 2009r (oby!) 28tys ) wyklucza dotację z programu 6.2? Znaczy że jak weźmiesz jedną - zapomnij o drugiej...?
PS.: dodam, że tak właśnie poinformowała mnie pani urzędniczka w PUP.
niestety, ale tak jest :(
ano właśnie - czyli pozamiatane...
Więc mamy wybór między prawie pewnymi (daj Bóg) 28tys - lub być może (i to za jakieś pół roku najszybciej-kursy i cała reszta biurokracji) 40tys zł.
Chyba jednak wolę wróbla w garści. ;)
a czy ma ktos PEWNE informacje w postaci rozporzadzenia jakiegos albo czegos takiego
na temat wysokosci dotacji z UP? czy jest to nadal ok 14 tysi czy te 28k PLN?
również byłabym wdzięczna za info
W poniedziałek wybieram się do swojego PUP - ale wcale nie jestem pewna czy udzielą mi tam jakichkolwiek informacji na ten temat... :lol: (może być jeszcze za wcześnie)
AndrzejAndrzej
03-01-2009, 20:03
w minionym roku dotacja wynosila 5 srednich krajowych a w 2009 ma byc to 6 srednich krajowych
no i dodatkowo weszlo prawo ze mozna wziac dotacje z up i ue z dniem 1stycznia 2009r
czyli lacznie razem cos kolo 60k czy nawet wiecej
no i dodatkowo weszlo prawo ze mozna wziac dotacje z up i ue z dniem 1stycznia 2009r
nin pokaz mi skad to prawo wziales...
to juz bylo zdementowane w zeszlym roku z tego co pamietam...
no też mi się tak wydaje - to kaczka GW była zdaje się...
nie bede sie klocil.. przekazalem tylko to, co powiedziala mi pani na konsultacji w osrodku jakis czas temu. Moze to rozni sie w roznych rejonach kraju, nie wiem. Mozesz jeszcze powiedziec ile czasu zeszlo od zlozenia wniosku do momentu rozpoczecia dzialalnosci?
pozdr. Art.
zlozenie wniosku w pazdzierniku. Na przelomie pazdziernika-listopada juz wskoczylem w szkolenia. 4x8 godzin szkolen, po ich zakonczeniu pisanie BP. Termin na zlozenie do 2 tygodni. Od 8 albo 10 grudnia juz mozna bylo sie umawiac z notariuszem na sporzadzenie poddania sie egzekucji (zabezpieczenie poreczycielami) i w ten sam dzien podpisac umowe z beneficjentem I stopnia , ktory kase przelewal max do 2 dni. Tyle to trwalo u mnie.
Nie można. Chodziły słuch, że tak będzie można zrobić.
W dokumentacji do działania 6.2 POKL jest punkt (przynajmniej w zachodniopomorskim), że wykluczone są osoby które:
"w momencie przystąpienia do projektu są uczestnikami innego projektu realizowanego w ramach działania 6.2 PO KL, lub biorą udział w pozostałych działaniach finansowanych ze środków publicznych, których celem jest podjęcie działalności gospodarczej"
zlozenie wniosku w pazdzierniku. Na przelomie pazdziernika-listopada juz wskoczylem w szkolenia. 4x8 godzin szkolen, po ich zakonczeniu pisanie BP. Termin na zlozenie do 2 tygodni. Od 8 albo 10 grudnia juz mozna bylo sie umawiac z notariuszem na sporzadzenie poddania sie egzekucji (zabezpieczenie poreczycielami) i w ten sam dzien podpisac umowe z beneficjentem I stopnia , ktory kase przelewal max do 2 dni. Tyle to trwalo u mnie.
ciekawe.. ja tam bylem wlasnie jakos kolo pazdziernika i pani mi ladnie wszystko rozpisala jak podalem wczesniej.. moze to sie miedzy wojewodztwami tak bardzo rozni? no coz.. bede sie staral o kase z UP..
ciekawe.. ja tam bylem wlasnie jakos kolo pazdziernika i pani mi ladnie wszystko rozpisala jak podalem wczesniej.. moze to sie miedzy wojewodztwami tak bardzo rozni? no coz.. bede sie staral o kase z UP..
Tak, w każdym województwie jest inaczej.
Trzeba obserwować terminy konkursów na działanie 6.2 i ich wyniki. Po konkursie ogłaszana jest lista rankingowa. Na niej znajdą się instytucje, które realizować będą projekty z 6.2, czyli szkolić i przydzielać dotację (np.: WUP w Krakowie (http://www.pokl.wup-krakow.pl/index.php/ranking-priorytet-vi.261.html)). O szczegóły trzeba się dowiadywać właśnie w tych instytucjach realizujących projekty.
o i dodam, ze przychod z tytulu dotacji z 6.2 jest opodatkowany, a wiec trzeba go wpisac w czesci przychodow w KPiR, no ale za to zbilnasuje sie kosztami po stronie kosztow wiec dobrze dostac kase w miesiacu w ktorym tez ja wydamy i pokryjemy fakturami kosztowymi
Byłam w moim PUP - nadal nic nie wiedzą... :-?
pomimo że mamy już styczeń - żaden z urzędników PUP nie był w stanie powiedzieć mi kiedy będzie cokolwiek wiadomo na temat wysokości dotacji na 2009r (czy będzie to ta 6 krotność - zapowiadana od dawna...).
Zaproponowano mi złożenie wniosku o dotację na max. kwotę 14700zł (czyli 5 krotność - to tyle ile było w 2008r). Jeśli natomiast, po złożeniu owego wniosku - okazałoby się że max. kwota dotacji wzrosła do 6 krotności - niestety - nic więcej ponad te ok. 14tys nie dostanę... :(
No i co tu robić? Nikony drożeją, miesiące od zakończenia studiów płyną, pracy żadnej podjąć nie mogę (wymóg bycia bezrobotnym by otrzymać dotację)...
Brać te 14700? - powiedzmy sobie szczerze - to malutko. Za mało zdecydowanie na minimalny start mojej DG...(o jakieś 3 tys właśnie).
Czekać do usra.ej śmierci aż wejdzie w życie ta nowelizacja? Kiedy to może być? Czy dodatkowo - nie jest to tak, że od podpisania ustawy musi upłynąć kolejny miesiąc nim ona wejdzie w życie???
znajoma co brala ta dotacje w poprzednim roku mowila o mozliwosci otrzymania pozniejszego wyrownania do tych 6x.. nie wiem jednak na ile to jest prawda.. jak sie tylko czegos dowiem to dam znac :)
No dobra, ja mam inne pytanie.
Dostajecie pieniądze z UP, załóżmy że te 14tyś zł. Po 2 lub 3 latach stwierdzacie, że jednak firma nie przynosi takich dochodów jakie zakładacie, zawieszacie działalność i co teraz z tą kasą? rozumiem że zakupiliście sprzęt, niech będzie D3, to macie oddać tą kasę z powrotem z uwagi na zamknięcie działalności?
Działalność po otrzymaniu wspomnianej dotacji - masz OBOWIĄZEK utrzymać przez 1 rok. Po tym czasie możesz ją zupełnie zamknąć - sprzęt zakupiony za dotację zostaje przy tobie, kasy nie oddajesz. :) Pieniążki trzeba zwrócić jedynie w przypadku, gdy zamkniesz DG przed ukończeniem roku, lub złamiesz Regulamin - i np. podejmiesz pracę w okresie owego roku od otwarcia firmy.
Umowe z UP masz na rok i w tym czasie firma musi dzialac, pozniej mozesz ja zamknac i juz.
Jesli sie myle to mnie poprawcie.
edit: pisalismy rownoczesnie z agape :)
No właśnie też tak myślałem aż do dzisiejszego dnia. Wszędzie piszą o rocznej kadencji, ale o co mi chodzi: nikt nikomu niedał jeszcze kasy za nic, a jeśli chodzi o państwo to już nie ma o czym myśleć ;) Zawsze obwarowane jest to jakimiś kruczkami o których tak naprawdę niewiemy.
Moja znajoma miała sklep, dobre kilkanaście lat. 8 lat temu musiała zakupić kasę fiskalną i odliczyła ją sobie. Po tych 8 latach zawiesiła działalność i skarbówka zwróciła się wczoraj do niej o zwrot ok 450zł za tą kasę. Smutne ale prawdziwe. To jest inny przypadek, wiem o tym, ale czy przypadkiem jak nie zdążymy z amortyzować tego sprzętu zakupione z kasy UP to nie każą jej nam oddawać po jakimś czasie? :)
Póki co wszystko wygląda na to, że nie, ale jesli będzie trzeba ... :/
Ten rodzaj dotacji istnieje od ładnych kilku lat. Nie jest to więc jakieś novum - o którym nic nie wiadomo. Osobiście mam kilkoro znajomych, którzy z niej skorzystali - nie wszyscy wytrwali z prowadzeniem DG do dnia dzisiejszego- zamknęli po roku - dwóch. Nikt nie musiał zwracać kasy którą otrzymał z PUP.
;)
http://www.pup.czestochowa.pl/index.php?urzad/srodki_podj_dzial
Ok, dzięki :D
Uspokoiłem się troszkę :p
niezamaco
;)
PS.: trzeba tylko uważać (no - żeby nie było zbyt różowo) żeby trzymać się warunków umowy z PUP. Nie można więc podjąć żadnej dodatkowej pracy, nawet wykonania jakiegoś zlecenia - na umowę zlecenie, czy umowę o dzieło. Trzeba grzecznie płacić składki ZUS. I zaraz na początku - dokładnie rozliczyć się z zakupów wykonanych za otrzymaną kwotę.
Działalność, na którą uzyskano pomoc powinna być prowadzona samodzielnie przez minimum 12 miesięcy i w tym okresie biorca winien opłacać składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzenia tej działalności i jednocześnie w tym czasie nie może podejmować innego zatrudnienia.
W okresie trwania umowy nie wolno zawieszać, likwidować czy zmieniać rodzaj działalności gospodarczej, na którą udzielono środki.
Niedotrzymanie warunków spowoduje obowiązek zwrotu uzyskanej pomocy wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia uzyskania środków.
Całą kwotę trzeba wydać na sprzęt (np aparat, komputer, oprogramowanie, biurko ;) ) czy można część, a resztę przeznaczyć na składki ZUS i inne wydatki, jak rachunki telefoniczne?
Sorki, jeśli było juz takie pytanie :/
niestety:
Przyznane środki winny zostać przeznaczone na zakup środków trwałych i wyposażenia, a nie więcej niż 20 % środków może być przeznaczone na zakup towaru lub surowców.
Środki nie mogą być przeznaczone na remont czy regulowanie bieżących kosztów prowadzenia działalności.
rzeczy takie jak ZUS mogą pomóc Ci płacić w ramach innych programów. Są np. "Inkubatory przedsiębiorczości" - z tego co wiem - nawet za księgową zapłacą (przez pół roku chyba - albo rok - trzeba by zobaczyć) - ale one też stawiają pewne warunki! ;)
Nie można więc podjąć żadnej dodatkowej pracy, nawet wykonania jakiegoś zlecenia - na umowę zlecenie, czy umowę o dzieło. Trzeba grzecznie płacić składki ZUS. I zaraz na początku - dokładnie rozliczyć się z zakupów wykonanych za otrzymaną kwotę.
Jak to rozumiec? Masz na mysli ze za kazda robote trzeba wystawic rachunek i odprowadzic podatek, tak?
Znalazlem przed chwilka cos takiego:
"Aktualnie (7.I.2009) procedura przyznawania dotacji została wstrzymana. Nowa ustawa przewiduje wzrost kwoty dotacji do równowartości 6-krotności średniej krajowej w sektorze przedsiębiorstw (około 18.000,00 zł). Ustawa została zatwierdzona przez sejm, wymaga jednak jeszcze podpisu prezydenta. Do czasu gdy prezydent nie podpisze ustawy, przepisy nie mogą wejść w życie. Urzędy Pracy czekają więc na podpis prezydenta. Dotacje dla bezrobotnych powinny ponownie ruszyć najprawdopodobniej końcem stycznia lub początkiem lutego."
LINK do zrodla: http://www.biznesplany24.pl/1-kwota-dotacji.html
Jak to rozumiec? Masz na mysli ze za kazda robote trzeba wystawic rachunek i odprowadzic podatek, tak?
Znalazlem przed chwilka cos takiego:
"Aktualnie (7.I.2009) procedura przyznawania dotacji została wstrzymana. Nowa ustawa przewiduje wzrost kwoty dotacji do równowartości 6-krotności średniej krajowej w sektorze przedsiębiorstw (około 18.000,00 zł). Ustawa została zatwierdzona przez sejm, wymaga jednak jeszcze podpisu prezydenta. Do czasu gdy prezydent nie podpisze ustawy, przepisy nie mogą wejść w życie. Urzędy Pracy czekają więc na podpis prezydenta. Dotacje dla bezrobotnych powinny ponownie ruszyć najprawdopodobniej końcem stycznia lub początkiem lutego."
LINK do zrodla: http://www.biznesplany24.pl/1-kwota-dotacji.html
Mam na myśli (Ustawodawca ma na myśli ;) ) - że nie możesz zatrudnić się dodatkowo, ani wykonywać żadnych zleceń jako osoba fizyczna. Możesz w okresie 12 mies. wyłącznie prowadzić swoją DG.
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/35149,od_unijnej_dotacji_na_zalozenie_firmy_trzeba _zaplacic_podatek.html
powalilo ich;)
ktos bierze udzial w szkoleniach 6,2 Kapital Ludzki?
Urzędy Pracy czekają więc na podpis prezydenta...
my tez czekamy :) ech, ten to ma z tymi podpisami :/
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/35149,od_unijnej_dotacji_na_zalozenie_firmy_trzeba _zaplacic_podatek.html
powalilo ich;)
ktos bierze udzial w szkoleniach 6,2 Kapital Ludzki?
Po pierwsze to wielkie dzieki, ze poruszliscie ten temat, bo podjalem decyzje o zalozeniu wlasnej firmy wlasnie wczoraj;) a dzis szukalem informacji... no i znalazlem tak blisko;)
..@Giziol - ja chce wziac w tym udział. ;)
..a z tego co wyczytałem w Twoim linku, wychodzi na to, ze z 40 tysiecy, ktore dostane musze oddac jeszcze podadek? Ile on wynosi? 22%? czyli zostanie mi troche ponad 30k ? ...ta kwota mi starczy, ale mimo wszystko to glupie... bo w sumie nie kupie juz samochodu, ktory bedzie niezbedny. -.-
hehe - czyli git - zostanie ci (jak dobrze pójdzie) 30k - a czekać na tą kasę i chodzić na jakieś kursy trzeba (kosztuje to na pewno znacznie więcej czasu i biurokracji niż w przypadku dotacji z PUP) - wolę chyba jednak te 18k z PUP...
;)
Do d... to wszystko, skoro te wszystkie programy są tylko dla bezrobotnych.
Nie wszystkie. Dla osób prowadzących działalność można próbować z działania 1.1. Tam jest wymóg o prowadzeniu dzialalności min. 6 miesięcy. Tylko kwota dotacji jest chyba do 60 % kosztów inwestycji.
Dziwne czasy nastały...
jak ktoś zakłada firmę to w pierwszej kolejności myśli jak dostać dotację,
zamiast jak zarobić... ;)
Dziwne czasy nastały...
jak ktoś zakłada firmę to w pierwszej kolejności myśli jak dostać dotację,
zamiast jak zarobić... ;)
No tak, a zdjęcia może na przykład robić lewą skarpetką ;-)
No tak, a zdjęcia może na przykład robić lewą skarpetką ;-)
No kiedyś trzeba było sobie zarobić na ten aparat, a teraz sie uczy ludzi, że lepiej nie.
I gratuluję toku myślenia ;)
Sorry za OT. :) Jakby co to można wykasować posty :)
Jak chcesz zarobić na ten aparat nim otworzysz DG? Niestety - dziś na prowadzenie DOCHODOWEJ działalności nie wystarczy Ci jak poprzednik wspomniał - lewa skarpetka - ani też koślawy, dogorywający komputer... Nie da się także prowadzić działalności o tym profilu (jaki ja chcę prowadzić) bez odpowiedniego oprogramowania - które musi być legalne - to chyba oczywiste... Zdajemy sobie sprawę, ile kosztuje sam Photoshop? (że o pakiecie np. Design standard - nie wspomnę...)
I tak dalej.
Mit o pucybucie zaczynającym od niczego - w tych czasach jakby to powiedzieć - lekko się zdezaktualizował. :lol:
Kiedyś ludzie żeby zarobić szli do pracy zamiast po dotacje :)
Ale oczywiście, każdy może robić jak uważa- całe szczęście :)
mishieck
09-01-2009, 13:21
6.2 POKL nie jest tylko dla bezrobotnych.
A były "kiedyś" jakieś dotacje? :-D
To przypomina gadanie typu: "za moich czasów too..."
Jeszcze w nie tak odległej przeszłości ludzie nie wiedzieli co to emerytura (podziękujmy więc Bismarckowi). Nikogo nie obchodził los starszych, nie mogących już pracować i zarabiać na przeżycie ludzi. Ale był to stan normalny - i jakoś tak się toczyło przez wiele wieków. Czy jednak współcześnie, taka przeszłość usprawiedliwia głodowe emerytury i podejście w rodzaju: - "ciesz się, że cokolwiek dostajesz! - dziadku." ?
Czasy się zmieniają - jeśli coś dają, mamy potrzebę - trzeba brać.
Jest to zgodne z przepisami, obowiązującym prawem - które reguluje co, jak, kiedy i w jakiej ilości - i należy wymagać aby tak było - zgodnie z tym co w tych paragrafach obiecano. Skoro np. przy takiej ja ta (dotacje) sprawie, od nas wymaga się podporządkowania Ustawie, Regulaminowi, Przepisom czy czemukolwiek w tym rodzaju - my mamy prawo wymagać tego samego od ofiarodawcy. Zobowiązania dotyczą tak nas samych jak i Ustawodawcę.
david555
09-01-2009, 13:56
Czasy się zmieniają - jeśli coś dają, mamy potrzebę - trzeba brać.
To dosyć BUSHMEŃSKA filozofia życia.
<<Żeby brać, trzeba "mać">>, to powiedzonko lepiej oddaje klimat korzystania z ofert "pomocowych".
Tak więc, trzeba tak brać, żeby nie skończyć w rynsztoku pod mostem.
rockabilly
09-01-2009, 14:07
W sumie mnie też dotyczy i interesuje sprawa dotacji z UP , właśnie będe sie rejestrował w tymże celu.
po krótce sprawa wygląda tak że po zarejestrowaniu zapusują cie na kurs o przedsiębiorczości, po skończeniu go i otrzymaniu NIEZBĘDNEGO świstka można juz ubiegac się o nią.
w poniedziałek bede miał najświeższe info z UP ( co , ile i za co) więc postaram się tym z wami podzielić.
Pytanie:
najpierw zakładam działalność czy najpierw otrzymuję dotację z klauzulą że muszę ją założyć?
przy zakładaniu rozumiem że najlepiej jest zaznaczyć jak najwięcej profilów działalności a przy ubieganiu sie o dotację skupić sie na tym dla mnie najistotniejszym?pytam bo firma którą bede zakładał będzie zajmowała się trzema rodzajami usług ..
Co zalicza się jako "wkład własny"? wiem ze UP to nie interesuje ale pytam na przeszłość, może starając się o kolejną dotację. czy wklad własny to samochód, skrzęt komputerowy, pieniądze, działka?
To dosyć BUSHMEŃSKA filozofia życia.
<<Żeby brać, trzeba "mać">>, to powiedzonko lepiej oddaje klimat korzystania z ofert "pomocowych".
eee - za duży skrót myślowy żeś Waść uczynił. ;)
Nie napisałam: "jak dają - to bierz" (bez względu na to, czy tego potrzebujesz, czy nie).
<<Żeby brać, trzeba "mać">> - coś mam - ale to za mało na start - czyli wszystko zgadza się z tym mądrym cytatem.
marszull
09-01-2009, 14:46
e tam w podatkach oddajemy unii tyle (juz po zalozeniu dzialalnosci) ze taka dotacje traktowalbym raczej na zasadzie pozyczki ;-)
Po pierwsze to wielkie dzieki, ze poruszliscie ten temat, bo podjalem decyzje o zalozeniu wlasnej firmy wlasnie wczoraj;) a dzis szukalem informacji... no i znalazlem tak blisko;)
..@Giziol - ja chce wziac w tym udział. ;)
..a z tego co wyczytałem w Twoim linku, wychodzi na to, ze z 40 tysiecy, ktore dostane musze oddac jeszcze podadek? Ile on wynosi? 22%? czyli zostanie mi troche ponad 30k ?.-
jaki podatek ? tam w linku pisza o opodatkowaniu podatkiem pit a wiec w przypadku kpir masz obowiazek wpisania dotacji w czesci przychodow ale za to masz prawo do kosztow z tego tytulu.. a opodatkowanie podatkiem dochodowym od osob fizycznych a podatek vat to dwie rozne rzeczy.. bo piszesz o vat 22%.. jezeli zakladasz firme i chcesz byc vatowcem wowczas dotacja jest wyplacana w kwocie netto.
Czy konsekwencje wyplaty netto sa jasne czy mam pociagnac dalej ?
jak ktos nie ma od czego zaczac to jest super pomoc ze strony UE, poza tym z PUP dostaniesz od reki, pot czola i nie spadnie, z PO 6.2 trwa to 3-4 miechy , jezdze po 120 km na szkolenia, ostatnio musialem jechac tylko na 15min aby podpisac umowe, (poroniony pomysl-jak by nie mozna tego zdalnei zrobic) , a jak juz przejde cale skzolenie napisze biznes plan to mam ok 25% szans na otzrymanie pomocy, 14 osob dostanie pomoc z 60 uczestikow, ile w tej grupie bedzie kolegów "znajomego" znajomego...?, mam nadzieje ze te czasy sie kończa...
mam ok 25% szans na otzrymanie pomocy, 14 osob dostanie pomoc z 60 uczestikow, ile w tej grupie bedzie kolegów "znajomego" znajomego...?, mam nadzieje ze te czasy sie kończa...
Mowiac o 25% szans. Masz na mysli caly kraj czy tylko obreb Zielonej Gory?
no nareszcie!! :D
http://firma.onet.pl/1896853,wiadomosci.html
Mowiac o 25% szans. Masz na mysli caly kraj czy tylko obreb Zielonej Gory?
To ustala instytucja prowadząca projekt. Jeśli dana firma prowadzi dwa projekty z działania 6.2 to możliwe jest by w pierwszym 25% uczestników dostawało dotację, a w drugim 75%. Teoretycznie można ustalić, że 100% uczestników otrzyma dotację. Z różnych powodów nie byłoby korzystne dla prowadzącego projekt.
no nareszcie!! :D
http://firma.onet.pl/1896853,wiadomosci.html
czy ja dobrze zrozumiałam , że przez rok muszę być bezrobotną aby ubiegać się o tą dotację ? Z marszu nie mogę złożyć wniosku będąc np 2 tyg bezrobotną zarejestrowaną?
O dotację może się ubiegać prawie każdy bezrobotny zarejestrowany w urzędzie pracy, pod warunkiem, że np. w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie odmówił (bez uzasadnionej przyczyny) propozycji pracy czy szkolenia.
bezrobotny zarejestrowany w UP - nie pisze ile czasu musi być zarejestrowany.
jeśli już był zarejestrowany wcześniej - nie odmówił propozycji pracy( w ciągu ost. 12 mies. - bo mógł być zarejestrowany np. od 14 mies. - ale nie musiał) ...
;)
projacek
20-01-2009, 14:01
bezrobotny zarejestrowany w UP - nie pisze ile czasu musi być zarejestrowany.
jeśli już był zarejestrowany wcześniej - nie odmówił propozycji pracy( w ciągu ost. 12 mies. - bo mógł być zarejestrowany np. od 14 mies. - ale nie musiał) ...
;)
A dotyczy to też uczniów lub studentów?
A dotyczy to też uczniów lub studentów?
musisz byc zarejestrowany w UP jako bezrobotny
musisz byc zarejestrowany w UP jako bezrobotny
a możesz to uczynić 10 min przed złożeniem podania o dotację.
;)
;)
mozesz : )
projacek
20-01-2009, 15:41
;)
Nawet gdy jestem uczniem mogę być zarejestrowany jako bezrobotny?
wydaje mi się że tak - w końcu na każdym etapie (dorosłego) życia możesz poszukiwać pracy. ;)
Niemniej jednak - radziłabym to sprawdzić w swoim PUP.
j_szczygiel
20-01-2009, 15:54
Nawet gdy jestem uczniem mogę być zarejestrowany jako bezrobotny?
Ani student, ani licealista nie jest osoba bezrobotna i nie moze sie zarejestrowac (nie wiem jak z zaocznymi - trzeba sie dopytac w PUP) - takze o dotacji z PUP mozna w takim przypadku zapomniec.
Aga - jestes pewna ze nie ma okreslonego czasu bycia na bezrobociu? Cos mi sie przypomina ze gdy robilem rekonesans w wszystkich tych dotacji w Czewie (bo to moje 'rodzinne' miasto) to nalezy byc minimum przez rok zarejestrowanym bezrobotnym.
Ani student, ani licealista nie jest osoba bezrobotna i nie moze sie zarejestrowac (nie wiem jak z zaocznymi - trzeba sie dopytac w PUP) - takze o dotacji z PUP mozna w takim przypadku zapomniec.
Aga - jestes pewna ze nie ma okreslonego czasu bycia na bezrobociu? Cos mi sie przypomina ze gdy robilem rekonesans w wszystkich tych dotacji w Czewie (bo to moje 'rodzinne' miasto) to nalezy byc minimum przez rok zarejestrowanym bezrobotnym.
moze sie to rozni w poszczegolnych PUPach, ale (w krk) kumpel sie zarejestrowal i 5min pozniej poszedl zlozyc wniosek.. podobnie jest ponoc w PUP w niu-targu. To na 6.2 trzeba byc chyba min. 3 miechy...
pozdr : )
Art.
j_szczygiel
20-01-2009, 17:41
moze sie to rozni w poszczegolnych PUPach, ale (w krk) kumpel sie zarejestrowal i 5min pozniej poszedl zlozyc wniosek.. podobnie jest ponoc w PUP w niu-targu. To na 6.2 trzeba byc chyba min. 3 miechy...
pozdr : )
Art.
Student studiow dziennych uczelni panstowej nie moze sie zarejestrowac jako bezrobotny. Podobnie na 6.2 nie trzeba byc w ogole zarejestrowanym jako bezrobotny nawet przez tydzien poniewaz nie jest to projekt ktorego podstawowym celem jest aktywizacja osob pozozstajacych na bezrobociu (ten cel spelnia dotacja z PUP przyznawana na innych zasadach). To automatycznie wykluczaloby chocby studentow (ktorzy stanowia... 95% chetnych na 6.2 w Krk).
Roznice ktore pewnie masz na mysli moga wynikac z kryteriow oceny projektu danej instytucji szkoleniowej prowadzacej 6.2. Wszechnica UJ nie ma w ogole takiego kryterium (i pewnie przez to jej projekt zostal oceniony gorzej od tych ktorzy beda szkolic np Nowym Saczu). Za przynaleznosc do kazdej z grup (vide strona wszechnicy UJ, studenci, osoby powyzej 45 roku zycia, kobiety pow. 45) maja jedynie dodatkowe punkty przy ocenie projektu, ale NIE WYKLUCZA to tych osob z mozliwosci ubiegania sie o dotacje. Jedynym ograniczeniem na 6.2 moze byc np. zamieszkanie (zamledowanie) w miejscowosci nie przekr. np. 10 tys osob (taki obligatoryjny warunek musi spelnic osoba ubiegajaca sie o 6.2 poprzez Centrum Transferu Technologii Polibudy Krakowskiej).
Roznice ktore pewnie masz na mysli moga wynikac z kryteriow oceny projektu danej instytucji szkoleniowej prowadzacej 6.2...
calkiem mozliwe, bo z tego co widze sa spore rozbieznosci por. do tego co swego czasu mowili mi w FRRR (obslugujacej akurat moj region).
a ja mam pytanie z troche innej beczki... PUP preferuje lokalizacje dzialalnosci w swoim powiecie. Do tego jeszcze nie mam mozliwosci oficjalnego podnajecia mieszkania w ktorym mieszkam w krk (a wstepna umowa najmu jest wymagana we wniosku, przynajmniej w moim PUPie) Chce podac adres dzialalnosci w domu (tj miejscu zameldowania, w rabce), siedzac i pracujac glownie w krk. Jak pozniej wyglada sprawa
1. Kontroli. Czy papiery musze miec tam gdzie firma jest zarejestrowana? Czy kontrole moge 'skierowac' do innej lokacji? Skoro kontrola (przynajmniej ta z PUP) jest zapowiedziana, to czy moge ja odhaczyc w rabce prezentujac stosowne papiery + papiery z zakupu sprzetu nie pokazujac samego sprzetu (ktory siedzi sobie w krk albo gdzies zupelnie indziej)?
2. Pozniejszej zmiany adresu firmy. Czy PUP nie ma nic przeciwko ze przenosze sie z firma z ichniejszego powiatu (pozostajac w nim jednak zameldowanym)?
dzieki za wyjasnienia,
pozdr. Art.
j_szczygiel
20-01-2009, 19:16
zarejestruj dzialalnosc w rabce (nie bedziesz musial miec umowy na mieszkanie w Krk), a jako miejsce wykonywania dzialalnosci wskaz caly kraj ;) Co do pokazywania sprzetu - jestes fotograf, jedziesz na miesiac w kaukaz/albo plener slubny a tu nagle do firmy zwalaja sie PUPy i chca robic kontrole - to jest niewykonalne przy pewnego rodzaju dzialalnosci (jak foto) i nikt Ci nie umoczy tylka ;) Co innego gdybys kupil cholernie droga zamrazarke do restauracji i postawil u tesciowej w domu - wtedy klopoty murowane, nie ma tlumaczenia ze do tesciowej na weekend zawiozles bo jej sie zepsula :) Co do zmiany adresu dla dzialalnosci - jesli zarejestrujesz dzialalnosc jak opisywalem wyzej to chyba nie ma co kombinowac z przenoszeniem przed uplywem roku (bo przez taki okres musisz prowadzic dzialalnosc aby nie kazali Ci oddac kasy z dotacji), a co pozniej - to juz ich nie obchodzi. Czy da sie wczesniej - lepiej sie dowiedziec, ale nie powinni robic problemow aby zmienic wpis w EDG co do miejsca rejestracji. Pamietaj tylko ze wtedy masz na glowie zmiany w EDG, lazenie do Urzedu miasta, banku i innych. W przypadku kontroli papiery z zakupu sprzetu musisz okazac w ciagu 1 miesiaca aby sie z nimi rozliczyc i jest to jednorazowe. Mozliwe, ze bedziesz musial ponalepiac naklejki na kazdy zakupiony sprzecior...
1. Kontroli. Czy papiery musze miec tam gdzie firma jest zarejestrowana? Czy kontrole moge 'skierowac' do innej lokacji? Skoro kontrola (przynajmniej ta z PUP) jest zapowiedziana, to czy moge ja odhaczyc w rabce prezentujac stosowne papiery + papiery z zakupu sprzetu nie pokazujac samego sprzetu (ktory siedzi sobie w krk albo gdzies zupelnie indziej)?
2. Pozniejszej zmiany adresu firmy. Czy PUP nie ma nic przeciwko ze przenosze sie z firma z ichniejszego powiatu (pozostajac w nim jednak zameldowanym)?
1. z tego co mi wiadomo -musisz. I sprzęt z dotacji - także musisz trzymać w lokalu, na jaki zarejestrujesz firmę.
Ja miałam podobny problem z tym, że chciałam firmę zarejestrować w małym lokalu użyczonym przez znajomego (miało być tam foto-studyjko), sprzęt natomiast o jaki zabiegam z tyt. dotacji (np. komputer+oprogramowanie) chciałam trzymać w domu (jako miejscu gdzie obrabiałabym przygotowany w studio i nie tylko materiał). Niestety - Udzielono mi odpowiedzi jak wyżej.
2. Firmę możesz przenieśći do NY ;) - ale nie przez ten rok po otrzymaniu dotacji - trzeba w tym czasie wytrzymać na miejscu - a już na pewno nie pozwolą Ci żebyś uciekł do innego powiatu - bo dotację otrzymałeś na działanie w tym konkretnym.
j_szczygiel
20-01-2009, 19:25
1. z tego co mi wiadomo -musisz. I sprzęt z dotacji - także musisz trzymać w lokalu, na jaki zarejestrujesz firmę.
Ja miałam podobny problem z tym, że chciałam firmę zarejestrować w małym lokalu użyczonym przez znajomego (miało być tam foto-studyjko), sprzęt natomiast o jaki zabiegam z tyt. dotacji (np. komputer+oprogramowanie) chciałam trzymać w domu (jako miejscu gdzie obrabiałabym przygotowany w studio i nie tylko materiał). Niestety - Udzielono mi odpowiedzi jak wyżej.
2. Firmę możesz przenieśći do NY ;) - ale nie przez ten rok po otrzymaniu dotacji - trzeba w tym czasie wytrzymać na miejscu - a już na pewno nie pozwolą Ci żebyś uciekł do innego powiatu - bo dotację otrzymałeś na działanie w tym konkretnym.
Beating about the bush... rejestrujesz dzialalnosc w danej lokalizacji, miejsce wykonywania caly kraj i nikt nie ma prawa Ci sie przyczepic przychodzac za pol roku ze sprzetu nie ma w firmie. Kontrola z PUPu sprawdza czy fizycznie posiadasz to co wskazalas na fakturze w ciagu miesiaca w celu rozliczenia sie. A jak znajomy prowadzil dzialalnosc i chcial Ci 'uzyczyc' lokalu to jeszcze istnialoby prawd. ze musialabys odprowadzic z tego tytulu dochodowy, tudziez lokal przystosowac, nie moze tez to byc lokal mieszkalny dla pewnych rodzajow dzialalnosci. W czestochowie czesto mozna uslyszec rozne dziwne kwiatki, choc przyznam ze w WUPie osoby zajmujace sie 6.2 sa bardzo kompetentne , a to ze calosc sie opoznila o 6 miesiecy w Czewie... zycie ;)
Dzieki za odp.. w sumie tak jak mowi Kuba.. sprzet moze sobie ze mna jezdzic.. kontrola z PUP jest zapowiedziana wiec od biedy mozna zawsze spakowac wszystko do wozu i za 1.5h byc w miejscu gdzie mam zarejestrowana dzialalnosc, wtedy chyba nie powinno byc problemu : )
pozdr.
Art.
j_szczygiel
20-01-2009, 19:31
Jesli to ta pierwsza kontrola tych misiow od dotacji - musisz im pokazac. Pozniej to juz zalezy czy spakujesz do bagaznika czy nie ;)
Aga - nast. razem pros o podstawe prawna i decyzje na pismie... moze przestana bzdury gadac.
Beating about the bush... rejestrujesz dzialalnosc w danej lokalizacji, miejsce wykonywania caly kraj i nikt nie ma prawa Ci sie przyczepic przychodzac za pol roku ze sprzetu nie ma w firmie. Kontrola z PUPu sprawdza czy fizycznie posiadasz to co wskazalas na fakturze w ciagu miesiaca w celu rozliczenia sie. A jak znajomy prowadzil dzialalnosc i chcial Ci 'uzyczyc' lokalu to jeszcze istnialoby prawd. ze musialabys odprowadzic z tego tytulu dochodowy, tudziez lokal przystosowac, nie moze tez to byc lokal mieszkalny dla pewnych rodzajow dzialalnosci. W czestochowie czesto mozna uslyszec rozne dziwne kwiatki, choc przyznam ze w WUPie osoby zajmujace sie 6.2 sa bardzo kompetentne , a to ze calosc sie opoznila o 6 miesiecy w Czewie... zycie
Wierz mi lub nie - tak poinformowano mnie w p. 8 w Czewskim PUP - jeszcze pod koniec 2008r.
Sprzęt kupiony za dotację muszę trzymać pod adresem na jaki zarejestrowałam firmę (przez ten rok - oczywiście - później wiadomo - wolna wola).
No tak mi powiedzieli...:???:
aaa - lokal "od znajomego" - to nie lokal mieszkalny - także przynajmniej ten problem byłby z głowy...
Wierz mi lub nie - tak poinformowano mnie w p. 8 w Czewskim PUP - jeszcze pod koniec 2008r.
Sprzęt kupiony za dotację muszę trzymać pod adresem na jaki zarejestrowałam firmę (przez ten rok - oczywiście - później wiadomo - wolna wola).
No tak mi powiedzieli...:???:
aaa - lokal "od znajomego" - to nie lokal mieszkalny - także przynajmniej ten problem byłby z głowy...
Wszystko zależy co kupiło się za dotację i oczywiście zdrowego rozsądku osoby przeprowadzającej kontrole (z tym bywa różnie ;-) ).
Kontrolę przeprowadza się w miejscu zarejestrowania firmy i tam powinien się znajdować sprzęt zakupiony za dotację.
Chodzi tu o to by sprzęt wykorzystywany był tylko do prowadzenia firmy.
Prosta sprawa jeśli jest to komputer, biurko itp. Gorzej jeśli jest to np. betoniarka. Raczej głupio wymagać by znajdowała się ona w biurze, a nie na budowie.
Czy nie można sobie z tym poradzić inaczej?
1. Rejestrujesz firmę u siebie w domu i tam będzie komputer.
2. Wynajmujesz studio (już jako firma) i tam będzie sprzęt studyjny.
Trzeba to oczywiście opisać we wniosku i uzasadnić takie rozwiązanie.
Na przykład tym, że w początkowym okresie firma nie będzie przynosić dochodów pozwalających na wynajęcie odpowiednio dużego lokalu.
j_szczygiel
20-01-2009, 21:17
tak jak Zorki pisze to tez zalezy od zdrowego rozsadku - wspomniana przeze mnie lodowka do restauracji ma sie znajdowac w restauracji, tak jak biurko ma byc w firmie. Ale laptop czy aparat, lampy... czasem byloby to zwyczajnie niewykonalne lub absurdalne w zaleznosci od typu wyk. dzialalnosci ;) a odnosnie lokalu to w ten sposob (zanizajac cene wynajmu przez osobe ktora wynajmuje lokal lub 'odstepujac' go za darmo majac wszystkie oficjalne papiery na wynajem) zawsze mozna liczyc, ze US dowali dochodowy ;)
a odnosnie lokalu to w ten sposob (zanizajac cene wynajmu przez osobe ktora wynajmuje lokal lub 'odstepujac' go za darmo majac wszystkie oficjalne papiery na wynajem) zawsze mozna liczyc, ze US dowali dochodowy
uhumm
dzięki ;)
grzegorzant
21-01-2009, 15:35
a ja z innej strony : kto wie czy aby zarejestrować sie w PUP jako bezrobotny, można mieć jakieś inne dochody np. z najemu.
Słyszałem gdzieś, że jest jakaś graniczna kwota. Może napisze ktoś, kto sie rejestrował czy pytają o inne dochody.
Właściwie jestem bezrobotny, ale mam dochody :)
pozdrawiam
a ja z innej strony : kto wie czy aby zarejestrować sie w PUP jako bezrobotny, można mieć jakieś inne dochody np. z najemu.
Słyszałem gdzieś, że jest jakaś graniczna kwota. Może napisze ktoś, kto sie rejestrował czy pytają o inne dochody.
Właściwie jestem bezrobotny, ale mam dochody :)
pozdrawiam
mozesz sie zarejestrowac - jestem w identycznej sytuacji (umowa najmu/dzierzawy), zarejestrowalem sie bez problemu. Nie wiem czy jest jakis limit, nikt mnie nie pytal, w papierach tez nic nie bylo do uzupelnienia..
nie wiem ale jak ja sie rejestrowalem i staralem o dotacje to warunkiem bylo ze nie jestem zwiazany zadna inna umowa z ktorej mam pieniadze
a ze obslugiwalem wtedy dosc duze projekty unijne to trza bylo zrobic myk i popisac umowy na znajomych :D
j_szczygiel
21-01-2009, 18:20
grzegorzant - najlepiej popros PUP o pisemna decyzje na pismie czy dopuszczalne sa dochody inne niz ze stosunku do pracy oraz w jakiej wysokosci. Na wszelki wypadek zawsze bedziesz miec dokument. Sadze ze informacje z cala pewnoscia znajdziesz rowniez na stronach PUPy.
trzeba tylko uważać (no - żeby nie było zbyt różowo) żeby trzymać się warunków umowy z PUP. Nie można więc podjąć żadnej dodatkowej pracy, nawet wykonania jakiegoś zlecenia - na umowę zlecenie, czy umowę o dzieło.
Czyli masz działalność i przychodzi do Ciebie prezes firmy X proponując 3 dniowe fotografowanie na sympozjum naukowym - właśnie na umowe zlecenie bądź dzieło. I co wtedy ?
Czyli masz działalność i przychodzi do Ciebie prezes firmy X proponując 3 dniowe fotografowanie na sympozjum naukowym - właśnie na umowę zlecenie bądź dzieło. I co wtedy ?
podejmuję zlecenie - ale jako firma - to mi wolno. Nie mogę zatrudniać się (w tym do umów-zleceń czy umów o dzieło) jako osoba prywatna.
no więc czekam - na Pana Prezesa! :D
tomhagen
21-02-2009, 20:41
czyli wypełniam wniosek pisząc w biznes planie ile i na co wydam te pieniądze. procedura rozpatrzenia wniosku trwa miesiąc, dwa, może trwać więcej i jeszcze trzeba odbyć szkolenie. w tym czasie ceny się zmieniają albo nie ma nic konkretnego na horyzoncie znaczy jest ale za dużo więcej jak w czasie pisania wniosku. co wtedy się dzieję?
1 . czy ważne jest dla PUPu tylko to żeby całkowita suma się zgadzała czy będą się czepiać że np. jest napisane: obiektyw-3500zł, a tu mamy fakturę na 4100 ??
2. czy możliwe jest zaniżenie wartości przedmiotu we wniosku (zabrakło już na coś) i dołożenie z własnej kieszeni?
3. co z kasą która zostanie (bo staniało wszystko :))? można coś dokoptować w ramach limitu?
czyli wypełniam wniosek pisząc w biznes planie ile i na co wydam te pieniądze. procedura rozpatrzenia wniosku trwa miesiąc, dwa, może trwać więcej i jeszcze trzeba odbyć szkolenie. w tym czasie ceny się zmieniają albo nie ma nic konkretnego na horyzoncie znaczy jest ale za dużo więcej jak w czasie pisania wniosku. co wtedy się dzieję?
1 . czy ważne jest dla PUPu tylko to żeby całkowita suma się zgadzała czy będą się czepiać że np. jest napisane: obiektyw-3500zł, a tu mamy fakturę na 4100 ??
2. czy możliwe jest zaniżenie wartości przedmiotu we wniosku (zabrakło już na coś) i dołożenie z własnej kieszeni?
3. co z kasą która zostanie (bo staniało wszystko )? można coś dokoptować w ramach limitu?
Po pierwsze - w każdym mieście jest nieco inaczej. W Częstochowie np. nie ma żadnych kursów, szkoleń.
Procedura rozpatrywania wniosku trwa 30 dni - po max tym czasie obiecują powiadomić cię listownie o decyzji (każdej - pozytywnej czy negatywnej).
Ceny sprzętu się zmieniają - wiadomo. Piszesz mniej więcej kwoty jakie ma planowany do kupienia sprzęt w dniu składania wniosku (przynajmniej u mnie - w Czewie nie wymagali nawet sprecyzowania modelu, marki itp - tzn. jak monitor - to piszesz "monitor" i przybliżoną kwotę- np 3000zł - i tyle).
Generalnie przestrzegali mnie, że lepiej jest niedoszacować ceny sprzętu jaki chcemy zakupić za kasę z dotacji i troszkę dopłacić do niego z własnej kieszeni (jeśli okaże się droższy niż planowaliśmy). Tzn - lepiej żeby dopłacić te 200zł od siebie niż żeby zostało te 200zł z dotacji - jest z tym później ponoć masa problemów i formalności do załatwiania... (tu odp. też na Twoje 3 pytanie :) )
Na 4 pytanie też już odpowiedziałam. ;) - planuj tak, żeby raczej dopłacić niż żeby coś zostało - dla własnego dobra, jeśli szanujesz swój czas... ;)
tomhagen
03-03-2009, 08:13
dopiszę tutaj, w jakimś wątku przeczytałem o podatku za dopłaty unijne:
"Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych klasyfikuje poszczególne dochody do odpowiedniego źródła uzyskania przychodu i w związku z tym dotacje mogą być przypisane do jednego z dwóch źródeł przychodu. Źródłami tymi mogą być albo pozarolnicza działalność gospodarcza albo też przychody z innych źródeł.
Najczęściej dotacje kwalifikowane są do pozarolniczej działalności gospodarczej.
Przychód z działalności gospodarczej stanowią dotacje, subwencje, dopłaty i inne nieodpłatne świadczenia otrzymane na pokrycie kosztów albo jako zwrot wydatków, z wyjątkiem gdy przychody te są związane z otrzymaniem, zakupem albo wytworzeniem we własnym zakresie środków trwałych lub wartości niematerialnych i prawnych, od których, zgodnie z art. 22a–22o Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, dokonuje się odpisów amortyzacyjnych.
Przeznaczenie kwoty otrzymanej dotacji na zakup lub wytworzenie środków trwałych podlegających amortyzacji powoduje, że kwota dotacji nie stanowi przychodu w podatku dochodowym.
Dotacje mogą być jednak przeznaczane na zakup środków trwałych, takich jak nieruchomości gruntowe, oraz wartości niematerialnych i prawnych, takich jak prawo użytkowania wieczystego, od których na mocy wyraźnego przepisu nie dokonuje się amortyzacji; w takim przypadku tego rodzaju dotacja traktowana jest jako przychód z działalności gospodarczej."
Rusza program 6.2
albo "rypki" albo p.... ;)
j_szczygiel
11-03-2009, 19:51
gdzie rusza tam rusza, w niektorych woj. juz danwo sie zaczal, w innych nie moga sie pozbierac - prawda Aga? :D
W tv zachęcali że do wzięcia. Zapomnieli dodać że dotacji jest radykalnie mało w stosunku do liczby chętnych
gdzie rusza tam rusza, w niektorych woj. juz danwo sie zaczal, w innych nie moga sie pozbierac - prawda Aga? :D
Prawda, prawda... ;)
W tv zachęcali że do wzięcia. Zapomnieli dodać że dotacji jest radykalnie mało w stosunku do liczby chętnych
ano - zapomnieli :lol: (tak jak w ubiegłym roku, pismacy z pewnej gazety zapomnieli dowiedzieć się, że dotacja 6.2 wyklucza dotację z PUP (i odwrotnie) - i wprowadzili mnóstwo ludzi w błąd podając na łamach wspomnianej gazety informację, że bezrobotny może otrzymać naraz nawet 70tys bezzwrotnej pożyczki (6.2+PUP).
Takie rzeczy, tylko w Erze ;)
by dostać dotację z RUP trzeba zalożyć firmę. 6.2 wymaga rocznej przerwy w działalności gospodarczej. Lub odwrotnie by dostać dotację z RUP trzeba mieć statut bezrobotnego. Albo rybka albo pipka. Dotacja Rup jest pewna ale mniejsza z 6.2 większa ale trzeba wygrać konkurs i byc z grupy docelowej. Dodam, że ceny sprzętu tak poszły że z tych 40 tysi 30 % zjadł kryzys.
j_szczygiel
11-03-2009, 20:35
To zalezy od konkretnych PUP - w niektorych daja w tym samym dniu co delikwent sie zarejestrowal jako bezrobotny (oczywiscie trzeba miec biznesplan, jest tez pseudoszkolenie z prow. dzialalnosci), w innych trzeba byc zarejestrowanym przez jakis czas (np. rok).
Aga - orientujesz sie czy w czewie trzeba byc zarejestrowanym przez rok aby dostac $ z PUP? Ostatnio ktos zadal mi takie pytanie, nietety nie bylem w stanie odpowiedziec zbyt konkretnie ;)
Aga - orientujesz sie czy w czewie trzeba byc zarejestrowanym przez rok aby dostac $ z PUP? Ostatnio ktos zadal mi takie pytanie, nietety nie bylem w stanie odpowiedziec zbyt konkretnie
Nie - nie trzeba. W formularzach jakie wypełniasz przy składaniu wniosku masz deklarację, że jesteś bezrobotnym - i to wystarczy - nikt nie kazał mi się rejestrować wcześniej. ;)
rockabilly
11-03-2009, 21:29
dotacje dają w tym samym dniu w którym sie rejestrujesz? po co siać takie plotki- trzeba sie zarejestrowac, zapisac sie na szkolenie, odczekać swoje i dopiero później oddać wypełniony wniosek i biznesplan. Przynajmniej tak jest w Lodzi, gdzie aktualnie czekam na to cholerne szkolenie...a może w Lodzi coś kręcą? w sumie długo to trwa a ja jestem dalej w ciemnej d...e. U mnie od zarejestrowania trwa to już drugi miesiąc, w dalszym ciągu czekam na niezbędne(jak mi powiedziano)szkolenie...JAK JEST U WAS?
dotacje dają w tym samym dniu w którym sie rejestrujesz? po co siać takie plotki- trzeba sie zarejestrowac, zapisac sie na szkolenie, odczekać swoje i dopiero później oddać wypełniony wniosek i biznesplan. Przynajmniej tak jest w Lodzi, gdzie aktualnie czekam na to cholerne szkolenie...a może w Lodzi coś kręcą? w sumie długo to trwa a ja jestem dalej w ciemnej d...e. U mnie od zarejestrowania trwa to już drugi miesiąc, w dalszym ciągu czekam na niezbędne(jak mi powiedziano)szkolenie...JAK JEST U WAS?
W każdym mieście jest inaczej. To nie plotki - nie wszędzie są szkolenia - w Czewie np. nie ma. I nie wymagają rejestracji na np. miesiąc czy rok przed złożeniem wniosku.
Co do 6.2 Chętnych jest od groma. W jednej organizacji (Łódź) w której startowałem brało udział ok 600 osób. Miejsc było około 30 :(
Co do 6.2 Chętnych jest od groma. W jednej organizacji (Łódź) w której startowałem brało udział ok 600 osób. Miejsc było około 30 :(
:shock::shock:
Dzisiaj w Lublinie z 6.2 w LSB na 60 miejsc-30 dotacji były zapisy od 9. Właśnie się zapisałem. Ludzie stali od wczoraj bo kryterium było kolejność zgłoszen. jak wychodziłem to na liście kolejkowej było 80 osób.
Teraz jedynie szkolenie 160 godzin i ....
ja startowałem w 2 i w obydwu minimum 500 osób
ADAS: Dziwne kryterium kolejność zgłoszeń
maq123: Udało się?
Zgadni czemu jestem niewyspany:mrgreen:
U wszystkoch organizujących w Lublinie były konkursy- niestety nie byłem tam grupa docelową.
W jednym projekcie decydowała kolejność składania dok. Wszyscy sie dziwili lecz z pierwszej 60 nikt nie marudził. O dziwo 60 osoba zapisała się na liste tuż przed wejściem piewszej. Może zainteresowanie zostało wyczerpanie w poprzednich projektach.
Edit. Lepsze takie kryterium niż konkurs wedle niejasnych zasad oceny.
Tu jest proste masz numerek masz szansę.
ADAS: Dziwne kryterium kolejność zgłoszeń
maq123: Udało się?
niestety nie :/
a jako, że bezrobotnym nie jestem to z jakiegokolwiek dofinansowania nici
grzegorzant
12-03-2009, 15:52
niestety nie :/
a jako, że bezrobotnym nie jestem to z jakiegokolwiek dofinansowania nici
Startuj w 6.2 - tam nie ma tego wymogu
Startuj w 6.2 - tam nie ma tego wymogu
pisałem, że startowałem ale niestety się nie załapałem
mam wrażenie, że im mniejsze miasto/wieś tym większe szanse na zakwalifikowanie się do 6.2
pisałem, że startowałem ale niestety się nie załapałem
mam wrażenie, że im mniejsze miasto/wieś tym większe szanse na zakwalifikowanie się do 6.2
Mam podobne wrażenie. Byłem blisko dostania się, zabrakło szczęścia. Niestety nie byłem w żadnej grupie preferowanej (wiek, bezrobocie, miasto pon 25tys) :(
Dziwne są te kryteria unijne - bo przecież prawdopodobieństwo utrzymania firmy jest dużo większe dla osoby pracującej, niż długotrwale bezrobotnej - z nabytą bezradnością.
Mam podobne wrażenie. Byłem blisko dostania się, zabrakło szczęścia. Niestety nie byłem w żadnej grupie preferowanej (wiek, bezrobocie, miasto pon 25tys) :(
Dziwne są te kryteria unijne - bo przecież prawdopodobieństwo utrzymania firmy jest dużo większe dla osoby pracującej, niż długotrwale bezrobotnej - z nabytą bezradnością.
Nie zgodze się w pełni z Tobą.
Owszem odnoszę wrażenie, że osoby z większych miast są dyskryminowane. Kryteria sa od czapy bo może dostać osoba zamożna z małego miasteczka a osoba biedna z miasta odpadnie. Co do szans utrzymania firmy przez osoby bezrobotne z syndromem wyuczonej bezradności to takie osoby z definicji nie biorą udziału w tego typu programach. Co innego osoby długotrwale bezrobotne mają większa motywację i są zdeterminowane. W mojej grupie takie osoby przyszły dzien wcześniej i czatowały przez całą noc. Zobaczymy jak będzie na szkoleniu. Juz się boję 160 godzin obowiązkowego szkolenia. Lublin ma około 350 tysięcy mieszkańców. Projekt był skierowany do osób mających zameldowanie na terenie woj. lubelskiego więc grupa dolocelowa nie jest mniejsz od tej w Łodzi.
Program realizuje chyba z 5 podmiotów. Jeden jako otwarty OIC (wygrywają szkolenie najlepsze pomysły) jeden dla kobiet UMCS, jeden dał kryterium kolejność zgłoszeń LBS (chyba najsprawiedliwszy) i jeden jest w trakcie podpisywania umowy B6.
tomhagen
16-03-2009, 17:39
ADAS dlaczego się boisz szkolenia?
Nie boję się tylko ja w soboty pracuję i już mi sie zlewają dni tygodnia. Chciało by sie mieć czas dla rodziny i odpocząć. Nie mówię o tym jaka jest jakość takich szkoleń bo to sie okarze. Z RUP mi mówili, że te szkolenie to jakas pomyłka. Mam nadzieję że tu będzie inaczej. To jest 8 zjazdów sobota - niedziela. Jak odpadną święta i przecież nie wszystkie soboty zajmą to skończymy po sezonie ślubnym.
Nie są dziwne. Pamiętaj czym się zajmują urzędy pracy - walką z bezrobociem. I tak mają ukierunkowane swoje działania.
Dofinansowania dla osób już prowadzących działalność znajdują się w innych programach, prowadzonych przez inne instytucje.
pozdrawiam
No i jestem po pierwszym dniu szkolenia. Nikt mi nie powie że się nie starają.
Hmm... Może warto by spróbować zawalczyć w tym programie 6.2. Tym bardziej, że pracuję na etacie i o dofinansowaniu z PUP mogę zapomnieć.
Kilka osób ma już to za sobą, inni są w trakcie 6.2. Powiedzcie mi, drodzy, od czego zacząć? Kontakt w WUP?
Sprwadzasz (telefon, internet) w jakiej fazie jest w RUP program 6.2.
Naistotniejszy dla Ciebie moment to ogłoszenie listy podmoitów organizujących szkolenie.
Ja RUP nękałem 5 miesięcy czy już. Niestety zawsze było jeszcze coś. Potem jak już znasz nazwy instytucji kontaktujesz się i szukasz takiej dla ktorej będziesz grupą docelową. Na koniec tylko dostać sie do programu. Czasem jest to konkurs pomysłów czasem klejność napływu wniosków.
Na koniec tylko jeszcze szkolenie konkurs BP szkolenie dla zwycięzców i dotacja.
Ja startowałem i mnie odrzucono - powód - brak miejsc
Być może kwestia tego że dostali mnie pieniędzy
być może więcej osób niż w poprzednich latach
byc może oba...
Mój wniosek był znacznie bardziej rozwinięty niż zwykle podanie - może to był powód
Dodatkowo we wniosku napisałem że chce wnieść do firmy mój samochów (Cytryne C4 2005) plus gotówke ok 10k plus sprzęt foto - i coś mi się wydaje że to było powodem - pewnie jakaś sędzina powiedziała że jak koleś ma tyle to po co mu dawać - no i dla jednych fakt a dla mnie nie
Przechodząc przez cały proces - bezrobocie - stanie w kolejkach pisanie wniosku, wyszukiwanie najlepszych rozwiązań etc - człowiek czyta zasady tego programu i wierzyć się nie chce, że oficjalnie młodej osobie która ma chęć walki jest przedsiębiorcza itp każe się siedzieć na dupie przez 3 miesiące i czekać na decyzje jego GUPu... co lepsza należy pobierać zasiłek w wysokości - u mnei 441zł miesięcznie - i nie wolno się dodatkowo NIGDZIE SZKOLIĆ - bo wtedy nie jest się dostępnych dla GUPu - SICK!!
Czasem gdy się nad tym wszytskim zastanawiałem z moimi znajomymi - to dochodziliśmy do wniosku - że pewnie GUP przydziela kasę dla ludzi bez ambicji (proszę nie brać tego do siebie - wiem że jest masa osób co ma chęć do tworzenia rzeczy z niczego i chwała im za to) bo jak można powiedzieć - masz siedzieć na dupie przez 3 miesiące i pierdzieć - nie wolno ci sie szkolić - my zrobimy ci szkolenia z przedsiębiorczości, rachunkowości itd a tui czytam że po 3h szkolenia podpisujesz umowę i kasa ląduje ci na koncie - i co to szkolenie ma mi dać jeśli jestem po np. zasadniczej lub bez zawodu (nie w moim przypadku) - w sumie tyle że dostane kasę przejem wys... i będę musiał ja oddać
Teraz zostaje mi MARR i program 6.1 z dofinansowanie do 40k choć niestety jest tam znacznie ciężej
Ewentualnie MARR i dofinansowania dla microfirm na dalszą działalność
Sorry za mocniejszy wywód...... jakoś nie mam już przekonania do GUPu - nie chodzi o tyle co o pieniądze a co o podejście do ludzi ...
Teraz zakładam firmę i będę coś działał z MARRem
Paweł
Sprwadzasz (telefon, internet) w jakiej fazie jest w RUP program 6.2.
Naistotniejszy dla Ciebie moment to ogłoszenie listy podmoitów organizujących szkolenie.
Ja RUP nękałem 5 miesięcy czy już. Niestety zawsze było jeszcze coś. Potem jak już znasz nazwy instytucji kontaktujesz się i szukasz takiej dla ktorej będziesz grupą docelową. Na koniec tylko dostać sie do programu. Czasem jest to konkurs pomysłów czasem klejność napływu wniosków.
Na koniec tylko jeszcze szkolenie konkurs BP szkolenie dla zwycięzców i dotacja.
Ok, w woj. śląskim jest już lista podmiotów udzielających wsparcia w ramach działania 6.2. Rozumiem, że mam wybrać TYLKO jeden podmiot?
tomhagen
30-03-2009, 06:53
"Ja startowałem i mnie odrzucono - powód - brak miejsc"
nie ma czegoś takiego jak "brak miejsc". jeśli Twój wniosek został rozpatrzony przez komisję pozytywnie to musisz dostać dotację - jak nie mają na to pieniędzy teraz to dostajesz w następnej transzy.
"Ja startowałem i mnie odrzucono - powód - brak miejsc"
nie ma czegoś takiego jak "brak miejsc". jeśli Twój wniosek został rozpatrzony przez komisję pozytywnie to musisz dostać dotację - jak nie mają na to pieniędzy teraz to dostajesz w następnej transzy.
Hmm tego mi nie powiedzieli - ogólnie mam to już w nosie - nie chce mi się pierdzieć w krzesło i nic nie robić.
Czas założyć swoje i zacząć działać..
Poza tym na jakim regulaminie się opierasz - faktycznym rzeczywistym czy zasłyszanym?
j_szczygiel
30-03-2009, 11:15
Pawel - startowales do 6.2 czy po to dofinansowanie dla bezrobotnych z PUP? Jesli chodzi o 6.2 do Wszechnica UJ ma zapisane w projekcie ze ma byc to dzialalnosc innowacyjna - i tu jest problem. Moj wniosek przegral 5 pkt... jak jeszcze cos 'innowacyjnego' wymysle to startuje w III edycji.
tomhagen
30-03-2009, 19:53
Poza tym na jakim regulaminie się opierasz - faktycznym rzeczywistym czy zasłyszanym?
1. z rozmowy z panią w okienku - stwierdziła to z całkowitą odpowiedzialnością.
2. od koleżanki która we wrześniu złożyła wnioski a pieniądze dopiero otrzyma w następnej transzy bo się w międzyczasie pieniążki w PUPie skończyły.
j_szczygiel
30-03-2009, 20:01
tomahgen - tak powinno byc, pieniadze dostaja najlepsze projekty ktore moga przyniesc najwiekszy zwrot z inwestycji. Co z tego ze moze powstac 1000 podmiotow ktore padna za miesiac? Regulaminy roznia sie w zaleznosci od wojewodztw a wiara pani w okienku na gebe nie jest dobrym pomyslem (mojemy staruszkowi powiedzieli w czestochowie ze w sumie to nie ma co liczyc na pieniazki jesli sie jest zatrudnionym, co jest sprzeczne z regulaminem), gdzieniegdzie polega to na zapisach na liste (wtedy miejsca moga sie skonczyc), a w innych miejsca skladasz formularz ktory jest oceniany przez komisje i to od niej zalezy czy przechodzisz dalej i starasz sie o dotacje.
W Lublinie kilka podmiotów wygrało przetarg.
Jedni robili wstępny konkurs inni kto pierwszy ten lepszy. Był duży wybór jeśli chodzi o grupy docelowe. Preferowane osoby młode do 24 roku lub 50+. Łatwiej było kobietom i osobom z małych miasteczek i wsi.
W moim programie decydowała kolejność napływu wniosków i uwieżcie osoby zdeterminowane naprawdę znalazły coś dla siebie.
Jeśli chodzi o pomysły na firmę w mojej grupie to jest różnie. Na szczęście z mojej działki nikogo nie ma. Od kwiaciarni przesz szkolenia, usługi doradcze po kwiaciarnię i stadninę.
w Małopolsce od lutego również jadą z 6.2. W połowie kwietnia ma ruszyć drugi nabór, można się starać o 40.000 zł na zakupy, min. środków trwałych, oraz o wsparcie pomostowe 800 zł co miesiąc (max. przez 12 miesięcy).
Adres internetowy strony projektu www.nowafirma-malopolska.pl Oblężenie z tego co wiem straszne, ale nie ma co się zrażać. Jest od groma przyszłych kosmetyczek, fryzjerek, etc. a duże znaczenia ma innowacyjność, nie bez znaczenia jest też zmysł do biznesu ;-) co weryfikują liczne testy, rozmowy z doradcami zawodowymi, itp. Osobiście startowałem kilka lat temu w ramach środków 2002-2006 i z doświadczenia wiem, że jest to dla wytrwałych, ale jak ktoś nie ma "ciśnienia", a znajduje jeszcze trochę czasu, to chyba warto.
ADAS, a można wiedzieć jaki Ty planujesz biznes? Ja chcę startować z usługami fotograficznymi, w szczególności fotografia ślubna i okolicznościowa.
Ponawiam pytanko: mogę startować jednocześnie u kilku beneficjentów do pierwszego odsiewu? A jeżeli nie uda się u jednego, czy mogę próbować u innych?
Polsar74
31-03-2009, 12:55
a jeszcze jedna dobra informacja - od dziś "firmę" zakładamy tylko w jednym okienku - w UM
ADAS, a można wiedzieć jaki Ty planujesz biznes? Ja chcę startować z usługami fotograficznymi, w szczególności fotografia ślubna i okolicznościowa.
Ponawiam pytanko: mogę startować jednocześnie u kilku beneficjentów do pierwszego odsiewu? A jeżeli nie uda się u jednego, czy mogę próbować u innych?
Do pierwszego odsiewu tak, jeśli nie podpisałeś deklaracji uczestnictwa (umowy) w innym projekcie dotyczącym dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
Do pierwszego odsiewu tak, jeśli nie podpisałeś deklaracji uczestnictwa (umowy) w innym projekcie dotyczącym dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
Dokładnie startować możesz we wszystkich konkursach do momentu wyboru. Uczetniczyć w kilku nie możesz.
Planuję zajać się fotografią okolicznościową.
a jeszcze jedna dobra informacja - od dziś "firmę" zakładamy tylko w jednym okienku - w UM
No oczywiście zapomniałeś dodać że w jednym okienku oprócz wizyty w ZUSie (żeby się zgłosić do ubezpieczenia) i jeśli chcesz inaczej niż na zasadach ogólnych być opodatkowanym to w US (ryczałt, liniowy, VAT i już maszerujesz do US) więc tak napawdę zamiast 4rech okienek są trzy (Urząd Statystyczny odpadł)..
Żebyś się nie zdziwił. :)
Tylko kiedys to można bylo zrobić szybko bo człowiek polatał i w dzień wylatał, a teraz jak będa te pisma latały za nas, to ja (będąc z administracją w częstym kontakcie) nie sądzę by było to szybko.
Jeszcze mam dwa pytanka. To może pierwsze do kolegi ADAS - czy składając wniosek, trzeba od razu załączyć biznesplan? I drugie pytanko: nie doczytałem jeszcze do końca odnośnie szczegółów zasad ogólnych, VAT, ryczałtu etc. Co najlepiej lub najbezpieczniej wybrać do prowadzenia działalności o profilu usługi fotograficzne, fotografia ślubna?
Jeszcze mam dwa pytanka. To może pierwsze do kolegi ADAS - czy składając wniosek, trzeba od razu załączyć biznesplan? I drugie pytanko: nie doczytałem jeszcze do końca odnośnie szczegółów zasad ogólnych, VAT, ryczałtu etc. Co najlepiej lub najbezpieczniej wybrać do prowadzenia działalności o profilu usługi fotograficzne, fotografia ślubna?
Ja po dwóch dniach szkolenia wiem, że wynajmę księgowego.
Co do terminu otwarcia dzialalności to jest tak:
1 szkolenie wstępne
2. projekt (BP)
3. konkurs
4. decyzja
5. działalność
6. dotajca
7. szkolenie specjalistyczne
8. doradztwo
9. rozliczenie
10. Rok prowadzenia działalności (możliwe kontrole)
Pamietaj, że każdy podmiot ma inny pomysł i inną drogę do dotacji.
Jednak księgowość zbyt skomplikowana? Ile orientacyjnie mogą miesięcznie wynosić usługi księgowe?
A Ty, ADAS, masz już gotowy BP?
Zależy do wilkości firmy.
Może to takie strachy na lachy ale jakoś boję się że zapomne o jakimś 7 każdego miesiąca lub pietnastym kwartału.
Ma to zaletę jeszcze jedną. jak kontrola przychodzi to zaczyna tam, a oni (księgowi) o tym wiedzą i są do tego przygotowani.
Nie nie mam jeszcz BP
Na szkoleniu bedzie jak to napisać. Oczywiście będzie indywidualna konsultacja ze specjalistą by nanieść poprawki.
No to super, że BP jest na szkoleniu. Szczerze przyznam, że póki co mam nikłą wiedzę na temat zakładania firmy i właśnie zacząłem się intensywnie szkolić we własnym zakresie. Pozdrawiam i życzę oby Ci się udało, ADAS :) Choć narazie przed Tobą chyba jeszcze sporo godzin szkolenia...
Poczytajcie tu: http://www.przepisnabiznes.pl/dzialalnosc-gospodarcza/bezzwrotne-dotacje-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej.html
tomhagen
12-04-2009, 17:22
Poczytajcie tu: http://www.przepisnabiznes.pl/dzialalnosc-gospodarcza/bezzwrotne-dotacje-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej.html
artykuł z 17.04.2007 :lol:
Przecież to przestarzały tekst. Działanie 2.5 było w starym okresie programowania, obecnie dotacji udziela się w ramach działania 6.2 PO KL. Wiem co piszę, bo zajmuję się tym od 2003 roku.
Wprowadzasz tylko zamieszanie takimi linkami.
Vespalock
05-07-2009, 18:25
Wybaczcie za grzebanie w historii i wykopanie tego, zakurzonego już lekko tematu, ale nie chciałem robić nowego a moje pytania związane są z tym co tutaj wcześniej pisano. Chciałbym założyć własną firmę, której profil ukierunkowałbym w taki sposób abym mógł przeznaczyć uzyskane środki na nowy sprzęt foto i komputer (czyli coś zw. z projektowaniem graficznym i zawodem fotografa).
Pytanie do Was: jest tu ktoś kto uzyskał lub ubiega się o przyznanie środków na mocy Działania 6.2 PO KL w woj. wielkopolskim?
Jak to jest? EFS przydziela te środki wybranym instytucjom, które później nimi dysponują według własnego uznania, tak? Czyli np. w woj. wielkopolskim poszczególne instytucje mogą mieć różne priorytety przydziału dotacji i jeśli nie uda się ich uzyskać w jednym miejscu można szukać szczęścia w drugim?
Czy bycie zatrudnionym mocno obniża szanse na uzyskanie środków?
Czy obecność na szkoleniach teoretycznych jest obowiązkowa?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Niniejszy wątek kiedyś już cały przeczytałem ale nie wykluczam, że mogłem przeoczyć odpowiedź na któreś z moich powyższych pytań jeśli takowa już padła.
niezarejestrowany
05-07-2009, 21:59
Pytanie do Was: jest tu ktoś kto uzyskał lub ubiega się o przyznanie środków na mocy Działania 6.2 PO KL w woj. wielkopolskim?
Jak to jest? EFS przydziela te środki wybranym instytucjom, które później nimi dysponują według własnego uznania, tak? Czyli np. w woj. wielkopolskim poszczególne instytucje mogą mieć różne priorytety przydziału dotacji i jeśli nie uda się ich uzyskać w jednym miejscu można szukać szczęścia w drugim?
pomimo ze nie jestem z woj. wielkopolskiego ale postaram sie odpowiedziec na pytania.
EFS jest tak zwanym liderem projektu. pod niego podlegaja osrodki zajmujace się projektem 6.2 w swoich rejonach. Priorytety przyznania dotacji sa wszedzie takie same i sa jasno okreslone lacznie z kartami oceny formalnej i merytorycznej. Wszelkie wnioski ocenia wyznaczona komisja, dla ktorej te dwie karty sa podstawa oceny.
Czy bycie zatrudnionym mocno obniża szanse na uzyskanie środków?
w moim przypadku nie obnizylo to szans
Czy obecność na szkoleniach teoretycznych jest obowiązkowa?
mozna opuscic jeden dzien szkolenia
Vespalock
05-07-2009, 22:52
Dzięki za odpowiedź. A co z tym:
jeśli nie uda się ich uzyskać w jednym miejscu można szukać szczęścia w drugim
? Można tak? I czy skoro nie ma żadnej instytucji przyznającej środki w moim mieście to mogę wybrać dowolną w innym mieście?
niezarejestrowany
05-07-2009, 23:06
z tego co sie orientuje to jesli sie nie uda w jednej instytucji to mozna w innej sie starac
I czy skoro nie ma żadnej instytucji przyznającej środki w moim mieście to mogę wybrać dowolną w innym mieście?
w moim przypadku mozna bylo sie starac tylko tam gdzie ma sie meldunek...
... ale wystarczyl tymczasowy wiec zawsze mozna sie dzies tymczasowo zameldowac ;-)
Vespalock
05-07-2009, 23:26
Dobra, to pomęczę jeszcze trochę :)
Jaka jest kolejność? Najpierw pisze się podanie z ogólnym opisem planowanej działalności a biznesplan przedstawia się po odbyciu kursu? Tak przynajmniej wywnioskowałem z postów przedmówców w niniejszym wątku.
Łapałeś się na próg poniżej 25 roku życia?
Warto się starać o pełną kwotę nawet jeśli nie jest ona niezbędna (tzn. zawsze można kupić tańszy lub droższy sprzęt).
niezarejestrowany
05-07-2009, 23:34
Dobra, to pomęczę jeszcze trochę :)
a mecz mecz
Jaka jest kolejność? Najpierw pisze się podanie z ogólnym opisem planowanej działalności a biznesplan przedstawia się po odbyciu kursu? Tak przynajmniej wywnioskowałem z postów przedmówców w niniejszym wątku.
dokladnie tak.
najpierw wniosek, potem szkolenie (o ile wniosek zostanie pozytywnie zaopiniowany i ilosc pkt wystarcza aby sie zalapac do dalszego etapu), szkolenie a potem biznesplan.
Łapałeś się na próg poniżej 25 roku życia?
tutaj przyznam sie ze takie wymagania wiekowe sa dla mnie dziwne. w projekcie w ktorym ja startowalem (6.2 kapital dla przedsiebiorczych) wytyczne wiekowe byly: osoby młode w przedziale wiekowym 18 - 34 lata
Warto się starać o pełną kwotę nawet jeśli nie jest ona niezbędna (tzn. zawsze można kupić tańszy lub droższy sprzęt).
pewnie ze warto. nic do stracenia sie nie ma, a zawsze mozna cos dodatkowo kupic (oczywiscie trzeba to opisac w biznesplanie)
I jak, ktoś coś działa
???
Ja się niestety nie załapałem na pierwszą pięćdziesiątkę :(
Chyba, będę startował w PUP...
A jak tam u Ciebie, ADAS?
Właśnie ide na ostatni dzień szkolenia. Potem jeszcze 3 godz konsultacji i konkurs BP. Na 60 osób jest 18 dotacji. Trzymajcie kciuki. Niestety konkurencja jest bardzo zdeterminowana i większość osób ma świetne pomysły na działalność.
Właśnie ide na ostatni dzień szkolenia. Potem jeszcze 3 godz konsultacji i konkurs BP. Na 60 osób jest 18 dotacji. Trzymajcie kciuki. Niestety konkurencja jest bardzo zdeterminowana i większość osób ma świetne pomysły na działalność.
Ja się zastanawiam tylko nad tym, czy rzeczywiście "przechodzą" najlepsze pomysły na biznes, czy jednak jak to często w naszym kraju bywa część osób dostaje się "tylnymi drzwiami".
Polsar74
19-07-2009, 12:22
Ja się zastanawiam tylko nad tym, czy rzeczywiście "przechodzą" najlepsze pomysły na biznes, czy jednak jak to często w naszym kraju bywa część osób dostaje się "tylnymi drzwiami".
też się boję że taka może być nasza polska rzeczywistość :-(
też się boję że taka może być nasza polska rzeczywistość :-(
W moim mieście swego czasu był jakiś tam projekt dotacji z UE i niestety jak na moje oko to właśnie była tam jakaś kombinacja.
Polsar74
19-07-2009, 12:38
W moim mieście swego czasu był jakiś tam projekt dotacji z UE i niestety jak na moje oko to właśnie była tam jakaś kombinacja.
IMO im większe bezrobocie w regionie (a świętokrzyskie jest z czubie tej nędznej stawki) tym więcej miejsca na takie "numery" - niestety. Jak rzecze przysłowie - Biednemu zawsze wiatr w oczy.
Vespalock
20-07-2009, 21:48
Spróbuję - na początku sierpnia rusza program 6.2 w wlkp.
Po 21 sierpnia będzie wszystko jasne.
obecnie z magikiem szlifuję bp.
Jeśli kogoś interesuje to w Lublnie szykuje się następna transza z programu 6.2.
niezarejestrowany
01-09-2009, 15:41
dla osob z podkarpacia http://rzeszow.biznesplany.pl/aktualnoci/2-start
U mnie 29-30 września ostatni etap - ocena merytoryczna wniosków. Dostaję czkawki.
grzegorzant
03-10-2009, 14:04
właśnie właśnie, opisz co i jak
Nie wiem czy wszyscy doczytali, ale z tą dotacją z UP na pierwszą firmę jest fajny myk :) Po tych wszystkich kursach itp jak podpisuje się już końcowe umowy (jak zwał tak zwał) to musimy przedstawić dwóch żyrantów którzy zarabiają ok 5k zł na miesiąc, lol
No to super!
Muszę chyba poszukać jakiegoś wujka z Ameryki :) który mi podżyruje.
Ehh, wiedziałem, że to wszystko jest zbyt piękne.
A mam jeszcze do was pytanie.
Czy korzystaliście z pomocy firmy zajmujących się pisaniem tego typu wniosków.
Nie wiem, kiedy będzie kolejna tura programu POKL, ale jeśli to będzie w przyszłym roku, to chciałbym z tego skorzystać.
jackrabbit
03-10-2009, 18:18
Czy korzystaliście z pomocy firmy zajmujących się pisaniem tego typu wniosków.
Nie wiem, kiedy będzie kolejna tura programu POKL, ale jeśli to będzie w przyszłym roku, to chciałbym z tego skorzystać.
Bylem na szkoleniu organizowanym przez Agencje Rozwoju Pomorza. Z tego co zrozumialem to te wnioski pisane przez firmy sa na jedno kopyto, mysle ze sam jestes napisac duzo lepszy. Kwestia poswiecenia troche czasu.
Nie wiem czy wszyscy doczytali, ale z tą dotacją z UP na pierwszą firmę jest fajny myk :) Po tych wszystkich kursach itp jak podpisuje się już końcowe umowy (jak zwał tak zwał) to musimy przedstawić dwóch żyrantów którzy zarabiają ok 5k zł na miesiąc, lol
dziwne rzeczy piszesz... żyranci muszą zarabiać co najmniej 1550 brutto i mieć mniej niż 70 lat (na 100% tak jest bo w czerwcu żona podpisywała w kielcach i tyle wymagali)..
a co do wniosków to naprawdę jest całkiem proste
dziwne rzeczy piszesz... żyranci muszą zarabiać co najmniej 1550 brutto i mieć mniej niż 70 lat (na 100% tak jest bo w czerwcu żona podpisywała w kielcach i tyle wymagali)..
a co do wniosków to naprawdę jest całkiem proste
... może i dziwne, ale byłem we wtorek w UP i powiedzieli, że to jeden z wymogów, czyli wychodzi że co urząd to inne wymagania? :)
anialodz
04-10-2009, 09:49
wiesz, ciezko mi w to uwierzyc bo nie jest takie powszechne zarabianie 5k miesiecznie...
wiesz, ciezko mi w to uwierzyc bo nie jest takie powszechne zarabianie 5k miesiecznie...
zgadzam się :)
Jak to usłyszałem to oczy wyszły mi z orbit i się pytam, czemu aż tyle, no to odpowiedź była krótka, żeby można było z żyrantów bez problemu ściągnąć kasę.
Szukałem na googlach i faktycznie nie jest to odosobniony przypadek, ale jednak w przeważającej części ludzie pisali o znacznie niższych zarobkach, czyli wychodzi na to że kwoty te ustalają chyba sobie samu urzędy według ich "widzimisie"
zgadzam się :)
Szukałem na googlach i faktycznie nie jest to odosobniony przypadek, ale jednak w przeważającej części ludzie pisali o znacznie niższych zarobkach, czyli wychodzi na to że kwoty te ustalają chyba sobie samu urzędy według ich "widzimisie"
Poproś o podanie tego na piśmie w jakimś regulaminie czy czymś takim , z imienną pieczątką kogoś bo mozę to takie sito co by wnioski znajomych przeszły ...
Ksiazkiewicz
05-10-2009, 00:32
na kasę z UP 18tys trzeba dwóch żyrantów ok. 2 czy 3tys przynajmniej tak jest w regulaminie który dostałem z UP Gorlice. Ale nie jest to jedyna forma zabezpieczenia, można też inne.
Dla programów z POKL to tak samo. Wariantów zabezpieczenia jest kilka. Swoją drogą czekam właśnie na ocenę merytoryczną z POKL (Kraków - MARR) czeka ktoś jeszcze?
browarek
05-10-2009, 08:57
w Gdańsku na kasę z UP potrzebna jest jedna osoba do poręczenia wg prawa cywilnego
W Lublinie weklel.
Ja jestem po ocenie merytorycznej i już decyzje podjęli. Niestyety, zostanie podana do wiadomości dopiero po akceptacji przez urząd pracy.
Jeślli chodzi o pisanie BP to nie jest to trudne. W tym projekcie dostaliśmy tutka ( tabelkę). Niestety wytyczne były niejasne i co ciekawe nie wiedzieli jakie są właściwe (szkolący). Dało to taki wynik że jedni mają część finansową Brutto a inni Netto.
Dobre wiadomości dla mnie to że 23 osoby z 60 zrezygnowały z ubiegania się o 18 dotacji, a złe że te 37 które zostały, napisały świetne projekty i miały fajne pomysły. (informacja osoby oceniającej)
Uważam, że główną wadą 6.2 jest czas jaki trzeba poświęcić na szkolenie.
6 miesięcy durnego szkolenia zamiast pracy i działalności. Niestety projekty dotacji są dla firm szkoleniowych.
Najdziwniejsze że na szkoleniu mieliśmy temat spólki komandytowe - przypomnę, że zakładamy jednoosobowe działalności.
Wysiedzenie 120 godzin wykładów to mordega. 3/4 osób z laptopami (internet lub praca, a większość praca)
pocieszające jest że ceny trochę spadły (przypomne, że mamy obowiązek wykonać plan inwestycyjny i jak ceny wzrosna to musimy dopłacać z własnej kieszeni).
Ale to pikuś, najważniejsze żeby załapać się choć na 18 miejsce. \
marszull
06-10-2009, 01:04
Brutto i netto to zalezy od tego czy ktos chce zostac platnikiem vat (netto) czy tez nie (brutto)
ps moze zostac doradca pomagajacym pisac biznespalny ;-) ?
niezarejestrowany
06-10-2009, 10:59
120 godzin wykladow? ja mialem tylko 40 z czego 15 godzin dotyczylo pisania biznesplanu.
Brutto i netto to zalezy od tego czy ktos chce zostac platnikiem vat (netto) czy tez nie (brutto)
u mnie niezaleznie czy chcialo sie zostac platnikiem vat czy nie - caly harmonogram rzeczowo-finansowy musial byc napisany w kwotach brutto
(...)
Najdziwniejsze że na szkoleniu mieliśmy temat spólki komandytowe - przypomnę, że zakładamy jednoosobowe działalności.
(...)
Jakbyś się uparł to można, w formie np. ADAS Sp. z o.o. Sp.k. ;)
Byłem dziś znowu w UP aby wyjaśnili mi dokładnie o co chodzi z tymi żyrantami. Spotkałem inną osobę więc mogłem spokojnie się o wszystko wypytać i porównać z tym co usłyszałem wcześniej.
Z tymi żyrantami to jest tak, że trzeba przedstawić kogoś z zarobkami tak jak pisałem, ok 5k (na 100% powyżej 4k) ale nie musi to być jedna osoba. Można przedstawić dwóch czy trzech gdzie po zsumowaniu ich dochodów spełniają warunki.
Jak powiedziałem że otrzymałem wcześniej inne informacje dotyczące tych żyrantów to usłyszałem tylko tyle "widocznie kolega się pomylił" :)
Czas stanął w miejscu.
Czy ktoś jeszcze czeka na wynik??
Wedle zasad ze specyfikacji w poniedziałek Urząd Pracy powinien dac ostateczna odpowiedz. Znając biurwy to pewnie śpieszyc się nie będą.
Ksiazkiewicz
08-10-2009, 23:01
ADAS ja też gryzę paznokcie....
A jaki model rekrutacji był u ciebie?
Ksiazkiewicz
09-10-2009, 09:40
ja brałem udział akurat w POKL działanie 6.2. Pierwsze testy, potem kurs, biznes plan i ranking najlepszych 9 z 15 dostanie dofinansowanie. Obecnie podobno oceny merytoryczne BP są wystawione czekamy tylko na komunikat z wynikami i wszystko będzie jasne.
Ooo, dobrze wiedzieć, że ktoś brał udział w POKL i się dostał.
Ja chciałem wziąć udział, ale nie za bardzo rozumiem ten cały biurokratyczny język.
Czy orientujecie się, co ile organizowany jest ten program 6.2?
Czy co rok, czy rzadziej?
Chciałbym wziąć udział w następnej turze.
I druga sprawa.
Czy znacie jakieś firmy, które zajmują się składaniem wniosków?
Sam sobie z tym nie poradzę, a taka firma może bardzo pomóc.
Wiem, że bierze jakiś procent z dofinansowania, ale jaka jest pozostałą cena?
Pozdr.
Więcej wiary.
6.2 organizują Urzedy Pracy, któreogłaszają przetarg dla firm szkoleniowych, które to prowadzą nabór. Trzeba mieć zazwyczaj wstępny BP, ale rekrutacja i grupa docelowa uzależniona jest od konkretnej firmy szkoleniowej. Dowiaduj się w Urzędzie.
Wielebny to masz duże szanse. U mnie 60 osób 18 dotaci. Na szczęście do końca dotarło tylko 37.
Właśnie rozmawiałem i u mnie może dziś zawiozą do UP wnioski do zatwierdzenia. Jakby niemieli na to całego tygodnia. :(
Ooo, dobrze wiedzieć, że ktoś brał udział w POKL i się dostał.
Ja chciałem wziąć udział, ale nie za bardzo rozumiem ten cały biurokratyczny język.
Czego nie rozumiesz? Pisz trochę wiem o 6.2.
Czy orientujecie się, co ile organizowany jest ten program 6.2?
Czy co rok, czy rzadziej?
Chciałbym wziąć udział w następnej turze.
Musisz śledzić stronę WUP i ogłoszenia o konkursach 6.2 i ich wyniki. Znajdziesz tam listę instytucji, które będą udzielały dotacji. Zazwyczaj jest to 1-2 razy w roku.
I druga sprawa.
Czy znacie jakieś firmy, które zajmują się składaniem wniosków?
Sam sobie z tym nie poradzę, a taka firma może bardzo pomóc.
Wiem, że bierze jakiś procent z dofinansowania, ale jaka jest pozostałą cena?
Pozdr.
Firmy przeważnie piszą wnioski na dużo wyższe kwoty (od kilkuset do kliku milinów pln). Wtedy wynagrodzenie jest dzielone na 2 części:
a) napisanie wniosku - przeważnie za klika tysięcy zł + koszty np opinii o innowacji,
b) za sukces, jeśli wniosek otrzyma dofinansowanie (% od dofinansowania.
BP do działania 6.2 jest prosty. Napisanie go nie powinno kosztować max 500 zł.
Radzę byś napisał go sam. Jeśli uda Ci się załapać do 6.2 będziesz miał szkolenie jak napisać BP. Będziesz miał przydzielonego doradcę, który pomoże Ci napisać BP.
Poszukaj też czy ktoś w twoim regionie nie pomaga za darmo napisać BP (albo prowadzi szkolenia). Robią to czasem inkubatory przedsiębiorczości, fundusze pożyczkowe dla mikroprzedsiębiorstw itp.
Możesz też zarejestrować na http://www.akademiaparp.gov.pl jest tam szkolenie na temat pisania BP i zakładania działalności gospodarczej.
http://www.masz-pomysl.eu/rekrutacja-do-projektu-od-13-pazdziernika-2009-r,14.html
Ksiazkiewicz
09-10-2009, 14:23
http://www.masz-pomysl.eu/rekrutacja-do-projektu-od-13-pazdziernika-2009-r,14.html
tak jak każdy z tych programów (chyba każdy) jest przydzielony do konkretnego województwa. Z tego co widzę regulaminy, kwoty dotacji i biurokratyczne machiny są różne.
ADAS szanse są ale mając na uwadze poziom to selekcja wstępna gromadzi najlepszych. Z tego co się dowiedziałem u mnie czekanie do 16 paź maks... więc tydzień. Po cichu liczę że coś się dowiem wcześniej ;)
Mini jakbym mógł pomóc to pisz... swoje wnioski pisałem sam i nie chwaląc się mój wniosek miał 3 miejsce na 124 w administracyjnej jednostce... czyli dwa powiaty... a 8 miejsce na bodajże coś około 600. Grunt to wiara, nadzieja i marzenia :P
Sapere Aude !
niezarejestrowany
09-10-2009, 14:27
co do organizowania programow zwiazanych z 6.2 to nie jest to tak jak ktos napsial ze 2 razy w roku.
POKL 6.2 to program promujacy samozatrudnienie. w ramach tego projektu organozwane sa rozne programy.
na przykladzie podlarpacie bylo to Kapital dla Przedsiebiorczych (lacznie 10 grup szkoleniowych - 1 etap to 2 grupy) oraz Pomysl na Biznes (3 grupy szkoleniowe). teraz ponownie ruszyl Kapital dla Przesiebiorczych. wiec ile bedzie szkkolen a co za tynm idzie ile osob dostanie dofinansowanie zalezy tylko od UP.
swoja droga ja wczoraj mialem koncowa kontrol czyli sprawdzili czy kupilem to co zaplanowalem i czy mam na wszystko papiery. zakonczone pozytywnie :-)
marszull
09-10-2009, 14:41
O moze wiecej takich linkow, z innych wojewodztw
np. z mazowieckiego?
co do organizowania programow zwiazanych z 6.2 to nie jest to tak jak ktos napsial ze 2 razy w roku.
POKL 6.2 to program promujacy samozatrudnienie. w ramach tego projektu organozwane sa rozne programy.
na przykladzie podlarpacie bylo to Kapital dla Przedsiebiorczych (lacznie 10 grup szkoleniowych - 1 etap to 2 grupy) oraz Pomysl na Biznes (3 grupy szkoleniowe). teraz ponownie ruszyl Kapital dla Przesiebiorczych. wiec ile bedzie szkkolen a co za tynm idzie ile osob dostanie dofinansowanie zalezy tylko od UP.
swoja droga ja wczoraj mialem koncowa kontrol czyli sprawdzili czy kupilem to co zaplanowalem i czy mam na wszystko papiery. zakonczone pozytywnie :-)
Działalność Foto?
tak jak każdy z tych programów (chyba każdy) jest przydzielony do konkretnego województwa. Z tego co widzę regulaminy, kwoty dotacji i biurokratyczne machiny są różne.
ADAS szanse są ale mając na uwadze poziom to selekcja wstępna gromadzi najlepszych. Z tego co się dowiedziałem u mnie czekanie do 16 paź maks... więc tydzień. Po cichu liczę że coś się dowiem wcześniej ;)
Mini jakbym mógł pomóc to pisz... swoje wnioski pisałem sam i nie chwaląc się mój wniosek miał 3 miejsce na 124 w administracyjnej jednostce... czyli dwa powiaty... a 8 miejsce na bodajże coś około 600. Grunt to wiara, nadzieja i marzenia :P
Sapere Aude !
No właśnie trudność jest duża bo ida osoby zdetrminowane z dobrymi pomysłami. Tak jak mówił jeden z oceniających poziom tych 37 co zostali wysoki.
Mateusz dołączyłeś jakieś zdjęcia do BP.
niezarejestrowany
09-10-2009, 14:47
tak dzialalnosc foto
jesli bardzo sie nieciepliwicie to zadzwoncie do instyttucji ktora was szkolila i zapytajcie sie jak okni ocenili wasze biznesplany. urzedy pracy zazwyczaj nie kwestionuja ocen tych instytucji
tak dzialalnosc foto
jesli bardzo sie nieciepliwicie to zadzwoncie do instyttucji ktora was szkolila i zapytajcie sie jak okni ocenili wasze biznesplany. urzedy pracy zazwyczaj nie kwestionuja ocen tych instytucji
Dzwoniliśmy, dzwoniliśmy. Twierdzą że nie podają do wiadomości żadnych informacji przed zatwierdzeniem przez WUP. Myslę że dziś byłem n-tym z telefonem w tej sprawie.
Panie mówią, że w połowie tygodnia może coś przywiozą z WUPU. (chyby mówiła o decyzji).
Ksiazkiewicz
09-10-2009, 14:57
No właśnie trudność jest duża bo ida osoby zdetrminowane z dobrymi pomysłami. Tak jak mówił jeden z oceniających poziom tych 37 co zostali wysoki.
Mateusz dołączyłeś jakieś zdjęcia do BP.
nie, nic nie dołączałem bo nie mogłem żadnych załączników dać od siebie. A dwa to nawet nie pomyślałem. Chwaliłem się stroną (galerią na którą w poprzedniej edycji patrzyło codziennie około 30 osób), do tego działalnością w środowisku (fora, portale dla artystów, nasze NKP itp.). Do tego dołączyłem tekst że wszelkie info o mojej działalności można znaleźć w google.
niezarejestrowany
12-10-2009, 13:38
panowie i jak wyniki? macie juz listy rankingowe?
info dla osob z podkarpacia:
W imieniu Leżajskiego Stowarzyszenia Rozwoju informujemy, iż w dniach 12-30 października 2009 r. odbędzie się rekrutacja do projektu „MOJA FIRMA - MÓJ SUKCES” w ramach Działania 6.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt zakłada udzielenie wsparcia szkoleniowego, doradczego oraz finansowego dla osób szukających możliwości samozatrudnienia, które mają dobry pomysł na własny biznes, ale brakuje im wystarczających zasobów finansowych i niezbędnej wiedzy.
Uczestnikami projektu mogą być osoby, które zamierzają rozpocząć działalność gospodarczą pod warunkiem, że:
zamieszkują na terenie województwa podkarpackiego,
nie prowadzą i nie prowadziły działalności gospodarczej w okresie ostatnich 12 miesięcy przed przystąpieniem do projektu,
nie zamierzają „przejąć” działalności gospodarczej po członku rodziny
oraz należą do co najmniej jednej z poniższych grup:
kobiety,
osoby niepełnosprawne,
osoby w przedziale wiekowym do 25 roku życia,
osoby, które ukończyły 45 rok życia,
długotrwale bezrobotni,
osoby mieszkające na terenach wiejskich.
Aby wziąć udział w projekcie należy wypełnić Formularz zgłoszeniowy wraz z wymaganymi załącznikami i dostarczyć go osobiście do siedziby Leżajskiego Stowarzyszenia Rozwoju lub przesłać pocztą na adres:
Leżajskie Stowarzyszenie Rozwoju
ul. Targowa 9
37-300 Leżajsk
Więcej informacji na stronie www.lsr.pl oraz pod numerem telefonu 17 242 79 08.
dziś dzwoniłem do WUP. Niemiła Pani powiedziała, że jestem dziś 20 w tej sprawie, ale po reprymendzie skierowala mnie na właściwy tel wewnętrzny. A tam Pani od tego zadania ....
... na urlopie :evil:
Jej kolega tylko zapytał: Kto was wszystkich tu kieruje?
Wychodzi na to że nie tylko ja mam sraczkę.
Wielebny czy coś u ciebie słychać?
Ksiazkiewicz
13-10-2009, 22:30
U mnie powiedzieli że nastąpił lekki poślizg na który mają czas zgodnie z regulaminami więc muszę czekać...
niezarejestrowany
15-10-2009, 17:16
:):razz::lol::lol:
gratulowac czy wspolczuc? ;-)
Ja tam gratuluję :mrgreen:
niezarejestrowany
15-10-2009, 18:33
to gratuluje i zycze duuuuuuuuuuuuzo cierpliwosci
Dziękuję. Chyba jestem przykładem na to, że pomimo braku znajomości i poparcia przy odrobinie detrminacji można wygrywac projekty.
Ksiazkiewicz
15-10-2009, 22:49
no teraz zostałem na placu boju sam :(
ADAS gratuluje :)
grzegorzant
16-10-2009, 11:01
Dziękuję. Chyba jestem przykładem na to, że pomimo braku znajomości i poparcia przy odrobinie detrminacji można wygrywac projekty.
No chłopie, dałes radę :)
gratuluję wytrwałości i zyczę przyjemnych zakupów
pozdro
Ksiazkiewicz
19-10-2009, 23:58
czekam... aż koszmary mam:
dwa dni temu:
jestem na weselu, siedzę z orkiestrą obiad, jak zwykle wcześniej zjadłem i czyszczę sprzęt aż tu nagle w moim d3 pęknięcie... przyglądam, 'macam' powiększa się, aż rozkładam go na części pierwsze: od obudowy aż po matryce... cały spocony siedzę wszyscy pytają co się dzieje... a ja 'pełno w porach' ale jakoś powoli go złożyłem i dalej robiłem fotki... rano szybko bieg do torby... cała zdrowa...
dzisiaj tzn wczoraj w nocy:
siedzę na necie, jak zwykle kilka razy strona marr-u w ciągu dnia sprawdzana, aż tu tym razem są... są wyniki... lista wygranych... nie ma... lista rezerwowa... nie ma... lista odrzuconych (za mało punktów)... jestem... dół, deprecha, czarny jaś na stole... - jak się obudziłem, za nim się załadowała strona marr-u długo gryzłem się czy to jawa czy sen. Z jawy tylko 'jaś' na stole.
i jak tu człowiek ma być zdrowy? Jak dostanę, idę do psychologa leczyć to... a faktura za wizyty na firmę...
Ksiazkiewicz
22-10-2009, 23:03
Słucham Cię ADASie ;)
Pokazywali właśnie w TVN 24 ile osób czeka na złożenie wniosku na dotację z UE w Warszawie.
Kolejki stoją już 2 dzień pod biurem, gdzie składa się projekty, a nabór zaczyna się jutro.
Spora konkurencja się szykuje :)
Mini to czemu Ciebie tam nie ma. Przed telewizorem nie zrealizujesz swoich marzeń.
Ja już mam oficjalny papier o przyznanej dotacji. Nie chwaląc się mam 6 lokatę. :lol:
Jutro zakładam firmę i składam papiery do umowy.
A tak na marginesie to chyba długi proces, odstrasza ludzi. Dodatkowo zainwestowany czas i energia może nie przynieść sukcesu.
Faktem jest że część osób ( u mnie 42) zmarnowało czas ale szacunek, że chciały.
W jakim czasie od dnia założenia działalności tudzież zgłoszenia im przelewają kasę?
Mini to czemu Ciebie tam nie ma. Przed telewizorem nie zrealizujesz swoich marzeń.
ehh, wiesz ADAS, jakoś się trochę obawiam...żeby te marzenia nie przemieniły się w koszmar.
Nie mam żadnej wiedzy z dziedziny prowadzenia firmy, nawet za dobrze nie wiem, jak wypełnić ten formularz rekrutacyjny.
Widziałem kilka wzorów i ten z Mazowieckiego jest jakaś strasznie szczegółowa.
Dziwi mnie tylko, po co ci ludzie stoją, skoro mogą złożyć te wnioski przez net.
Nie wiem, czy jest to jakoś mniej honorowane, czy jak?
Ksiazkiewicz
25-10-2009, 22:44
czasochłonność ogromna - wniosek złożyłem w na początku kwietnia, kurs i szkolenie czerwiec-sierpień, złożenie biznes planu do 5 września a teraz jak się dowiedziałem czekanie do + - 5 listopada. Tak więc 7 miesięcy machiny, z której uzbierało się wiele mojego czasu który może okazać się 'z lekka zmarnowanym'.
OK, a powiedzcie, czy aby ubiegać się o kasę, jak rozumiem, to ewentualnie w przyszłym roku, trzeba być bezrobotnym, czy można tez pracując na etacie?
Ksiazkiewicz
26-10-2009, 00:57
to zależy od danego regionu i programu (regulaminu tego programu). W UP musiałbym być bezrobotnym a w tym co brałem udział MARR to można było pracować - mowa o małopolsce.
Jedznie przez rok nie możesz mieć zarejestrowanej działalności.
Przemek - działalność - oswiadczenia i jak podpisuję umowe o dotacje to przelewają. Około 14-21 dni. czyli Mikołaj w tym roku będzie miał ciężki worek.
Na szczęście ceny spadają.
grzegorzant
26-10-2009, 10:50
Dziwi mnie tylko, po co ci ludzie stoją, skoro mogą złożyć te wnioski przez net.
Nie wiem, czy jest to jakoś mniej honorowane, czy jak?
Otóż nie mogą
koloru całej sprawie dodaje fakt, że wnioski ludzi czekających całą noc dotyczą branży info :)
Mrożek się kłania
Sam składałem 2 razy wnioski (kuj-pom) niestety nie przeszły. Ale trzeba próbować non stop tzn w przyszłym roku. Wygląda na to ze były mało atrakcyjne ;)
pozdro
ps Mini działaj działaj - samo się nie zrobi :)
No to po co na str. projektu "Formularz Online"? Wiesz, nie mogę sobie poradzić z tym formularzem. Nie umiem "lać wody" a cała ta biurokratyczna paplanina mnie przerasta. Niestety, nie mam nikogo, kto mógłby mi w tym pomóc.
Ksiazkiewicz
26-10-2009, 15:39
Mini na kiedy masz to wypełnić/wysłać?
Podeślij mi na maila (tego co zawsze) to co napisałeś dotychczas to może będę umiał coś podpowiedzieć ;)
moje wnioski/biznes plan widziałeś... wody dużo nalałem ale mam nadzieje że jak będą wyniki to nie okaże się przelałem...
cypherdid
26-10-2009, 15:48
Ja dostałem 'celujący' za biznesplan, analizę finansową i obronę...Jakby co to służę radą/pomocą...
Dzis widziałem ocene formalna mojego wniosku, o dziwo nie jest naistotniejszy wynik finansowy tylko realność.
A tak na marginesie to już założyłem działalność. :-D
grzegorzant
26-10-2009, 19:36
No to po co na str. projektu "Formularz Online"? Wiesz, nie mogę sobie poradzić z tym formularzem. Nie umiem "lać wody" a cała ta biurokratyczna paplanina mnie przerasta. Niestety, nie mam nikogo, kto mógłby mi w tym pomóc.
Formularz wypełniasz online a następnie drukujesz podpisujesz i do - jak sie okazuje - kolejki na nooc. Paranoja.
U mnie kolejek nie było :)
pozdro
niezarejestrowany
26-10-2009, 20:18
Formularz wypełniasz online a następnie drukujesz podpisujesz i do - jak sie okazuje - kolejki na nooc. Paranoja.
pozdro
mozna tez wyslac poczta listem poleconym.
pozdro
No tak, ale z tego co piszą, wynika, że można wysłać drogą elektroniczną:
"
WARSZAWA STOLICĄ AMBITNEGO BIZNESU
Aby zgłosić chęć udziału w projekcie należy wypełnić poniższy formularz i przesłać go drogą elektroniczną klikając przycisk "dodaj" pod formularzem. Kwestionariusz można też wypełnić w wersji papierowej. Dokument w wersji papierowej należy wypełnić maszynowo lub drukowanymi literami i złożyć z własnoręcznym podpisem do punktu przyjmowania kwestionariuszy rekrutacyjnych w terminie wskazanym w ogłoszeniu o rekrutacji".
No tak, ale z tego co piszą, wynika, że można wysłać drogą elektroniczną:
"
WARSZAWA STOLICĄ AMBITNEGO BIZNESU
Aby zgłosić chęć udziału w projekcie należy wypełnić poniższy formularz i przesłać go drogą elektroniczną klikając przycisk "dodaj" pod formularzem. Kwestionariusz można też wypełnić w wersji papierowej. Dokument w wersji papierowej należy wypełnić maszynowo lub drukowanymi literami i złożyć z własnoręcznym podpisem do punktu przyjmowania kwestionariuszy rekrutacyjnych w terminie wskazanym w ogłoszeniu o rekrutacji".
Mylicie działania. Kolejki są, ale nie do 6.2 (czyli "dotacja na rozpoczęcie działalności gospodarczej"). W 6.2 kolejność zgłoszeń nie może być kryterium oceny wniosku.
niezarejestrowany
26-10-2009, 23:57
W 6.2 kolejność zgłoszeń nie może być kryterium oceny wniosku.
z regulaminu 6.2:
20. W przypadku Kandydatów, którzy uzyskali taką samą ilość punktów o zakwalifikowaniu się do projektu decydować będzie kolejność zgłoszeń.
No przykro.
Dostałeś jakieś pismo z oceną?
A jak szacowaleś w 1 a jak w 2 roku i jaki wynik finansowy zaplanowałeś.
Ja mam wrażenie, że w moim projekcie nie liczyl się duży tylko realny.
czy ktoś z Was po otrzymaniu dotacji pisał pismo do PUP w sprawie przyznania srodkow na kolejny zakup?
chodzi mi o to ze z przyznanych mi srodkow po zakupach zostalo 1200zl i chcialem cos jeszcze dopisac do listy
to, ze moge to zrobic to wiem tylko nie wiem czy trzeba wypelnic jakis gotowy formularz czy tez napisac prośbę do Dyrektora PUP ?
macie jakies doswiadczenie?
browarek
22-12-2009, 13:22
ogólnie to trzeba pisać, ale dzwoń do swojego UP i gadaj, może Ci się uda bez pisania, zależy od okoliczności...
Paweł Kania
22-12-2009, 13:56
Podanie do Dyrektora że w zwiazku z obniżakmi/zmianami rynkowymi/ofertowymi cen chcesz dokonac zakupu czegoś tam jeszcze albo inne uzsadnienie.
no wlasnie sie nie da dogadac ;-)
myslalem tylko, ze moze jest jakis formularz do wypelnienia...
dzieki za pomoc :-)
Paweł Kania
22-12-2009, 16:15
no wlasnie sie nie da dogadac ;-)
Ale tu się z nikim niedogadujesz.
Piszesz podanie.
"...w zwiazku ze zmianą oferty rynkowej a także spadkiem cen towarów które uwzgledniłem w Biznesplanie od momentu jego złożenia do dnia dzisiejszego proziłbym o uznanie mojego podania i możlwiośc wykorzystania pozostałych 1200zł na zakup ... (np. Nikkor 50/1.4)...
Proszę o pozytywne rozpatzrenie moejej prośby"
Zanosisz i koniec.
Na papierze niech Ci odpwoie.
Chyba ze Cie nie lubi :P
browarek
22-12-2009, 17:14
Ale tu się z nikim niedogadujesz.
nie wprowadzaj proszę kolegi w błąd ;)
jeśli nic nie stoi na przeszkodzie to musisz złożyć pismo, i czekać na odpowiedź, o żadnych drukach/formularzach nic nie wiem
jeśli natomiast jest bardzo mało czasu (tak jak w moim przypadku) to dzwonisz grzecznie do UP, tłumaczysz i bez problemu się dogadujesz z przemiłą Panią urzędniczką, a pismo składasz po fakcie, nie czekając na zgodę (tak jak w moim przypadku)
pozdrawiam
Paweł Kania
22-12-2009, 17:19
No tak, ale skoro sie nie da dogadac drogą tel. jak sam wczesniej napisał to na papierze trzeba :)
Ja to miałem wogóle akcję, bo moje podanie w ramach pzreprowadzki PUP zagineło... w rejestrze nie było wpisane, a ja głupi nie zrobiłem kopii że zostało pzryjęte w Urzędzie ale naszczęście się udało.
Jak składasz jakieś podanie etc. To zrób diwe kopie i jedną niech Ci przyjmująca osoba podbije i odatuje (otaguje ;) ).
A ja tak z czystej ciekawości, te pieniądze które "daje" Powiatowy Urząd Pracy na rozpoczęcie własnej działalność to są kwoty netto czy brutto?
hudybart
17-02-2010, 02:05
A Ja mam pytanie do tych co już pisali.Czy lepiej pisać na 18.600 jakie dają czy lepiej na więcej np.25 tyś żeby dostać te 18 a nie np 10tyś.
Ja pisałem na 18 i dostałem 18. Szczerze mówiąc to nie znam przypadku żeby ktoś dostał mniej niż napisał.
Szprychu
17-02-2010, 02:42
A Ja mam pytanie do tych co już pisali.Czy lepiej pisać na 18.600 jakie dają czy lepiej na więcej np.25 tyś żeby dostać te 18 a nie np 10tyś.
Pisz na taką kwotę, jaką faktycznie potrzebujesz, z dobrym uzasadnieniem wybranego sprzętu/usług.
(Przynajmniej w moim przypadku pomogło)
Ja pisałem na 18 i dostałem 18. Szczerze mówiąc to nie znam przypadku żeby ktoś dostał mniej niż napisał.
Znam przypadek, że ktoś dostał mniej. Wnioskował o max i dostał 14 czy 15k.
I jak Panowie ktoś jeszcze startował
a mam pytanie ci co wystartowali, jak to oceniacie po jakimś czasie?
Ksiazkiewicz
27-03-2010, 11:01
ja się nie poddałem tylko od nowa w nowych edycjach, tylko że szkolenia mam już zaliczone więc nie muszę tracić aż takiej ilości czasu.