Zobacz pełną wersję : D300 i kolor ludzkiej skóry
jezeli przeszkadza ci mydlo na portrait to zwieksz sobie wyostrzanie w tym profilu :) domyslnie jest ustawione bardzo niskie
Z góry przepraszam że nie wstawię przykładów - ale robiłem na słońcu fotki w jpeg na Vivid, jedne "normalne" na innych całe twarze to jedna wielka żółtaczka - dosłownie całe twarze, przstawiłem na profil portrait i brak żółtaczkli jednakże tzw mydło. Z jednej strony wydaje mi się że żółtaczka wystąpiła z racji błędnego AWB, ale także z powodu bezpośredniego światła słonecznego padającego na obiekt i powodującego lekkie przepalenia - tak jak by one powodowały zafarb; tzn. przepalenie - całkiem przepalone ale w okół cała reszta można by wnioskować że jest na granicy prezpalenia i wtedy w połączeniu z błędnym WB głupieje. Zgadzało by się to też z tym że ktoś zauważył te artefakty na wysokich iso - czulsze na przepalenia. Także zdjęcia z daleka gdzie "małe główki" na szerokim planie się poprzepalały, były żółte. To też zgadzało by sie z efektem mydła na Portrait - który moim zdaniem występuje wtedy kiedy na innym profilu było by żółte. Szkoda że nie strzelałem w RAW mógł bym to porównać!
A teraz z innej beczki:
Czy jest stworzony jakiś profil kolorów 'własnej roboty' do d300 na podstawie Adobe Standard z Lightroom? który możńa wgrać w puszkę?
1. Vivid nie nadaje sie raczej do ludzi/portretow.
2. Obudzilo sie we mnie dziwne podejrzenie: Robiles zdjecia w sloncu na wysokim ISO? To tlumaczyloby przepalenia...
3. Ja bardzo chwale sobie profil Fuji Velvia.
4. Czemu nie robisz w Rawach/Nefach, to bardzo ulatwia zycie.
Pozdrawiam
achpiotr
13-01-2009, 11:07
1. Vivid nie nadaje sie raczej do ludzi/portretow.
2. Obudzilo sie we mnie dziwne podejrzenie: Robiles zdjecia w sloncu na wysokim ISO? To tlumaczyloby przepalenia...
3. Ja bardzo chwale sobie profil Fuji Velvia.
4. Czemu nie robisz w Rawach/Nefach, to bardzo ulatwia zycie.
Pozdrawiam
1. Czasem sie nadaje jeżeli nie chodzi o twarz, a twarz sie znajduje w kadrze. Zresztą niektórzy lubią takie kolory. Nie o to chodzi w tym wątku. I chciałem się tylko podzielić tym kiedy zauważyłem żółć - nie szukam pomocy na jakim profilu mam focić i czy mam używać jpeg itd.
2. Nie napisałem że robiłem w słońcu na wysokim iso! - inni robili na wysokim iso w pomieszczeniach i zauważyli zółte plamy. Odnosiłem się do tego że żółć może być od przepaleń.
3. Poszukam i załaduje - nie wiedziałem o istnieniu.
4. Nie napisałem że nie robie - akurat tych na których zauważyłem żółć nie robiłem. A powodów jest wiele - zdjęcia ze spaceru w słońcu dla znajomych aby "szybciej i już zgraj mi" prosto z aparatu - więc kolory Vivid i jpeg - wszyscy happy.
Z góry przepraszam że nie wstawię przykładów - ale robiłem na słońcu fotki w jpeg na Vivid, jedne "normalne" na innych całe twarze to jedna wielka żółtaczka - dosłownie całe twarze, przstawiłem na profil portrait i brak żółtaczkli jednakże tzw mydło. Z jednej strony wydaje mi się że żółtaczka wystąpiła z racji błędnego AWB, ale także z powodu bezpośredniego światła słonecznego padającego na obiekt i powodującego lekkie przepalenia - tak jak by one powodowały zafarb; tzn. przepalenie - całkiem przepalone ale w okół cała reszta można by wnioskować że jest na granicy prezpalenia i wtedy w połączeniu z błędnym WB głupieje. Zgadzało by się to też z tym że ktoś zauważył te artefakty na wysokich iso - czulsze na przepalenia. Także zdjęcia z daleka gdzie "małe główki" na szerokim planie się poprzepalały, były żółte. To też zgadzało by sie z efektem mydła na Portrait - który moim zdaniem występuje wtedy kiedy na innym profilu było by żółte. Szkoda że nie strzelałem w RAW mógł bym to porównać!
A teraz z innej beczki:
Czy jest stworzony jakiś profil kolorów 'własnej roboty' do d300 na podstawie Adobe Standard z Lightroom? który możńa wgrać w puszkę?
1. Czasem sie nadaje jeżeli nie chodzi o twarz, a twarz sie znajduje w kadrze. Zresztą niektórzy lubią takie kolory. Nie o to chodzi w tym wątku. I chciałem się tylko podzielić tym kiedy zauważyłem żółć - nie szukam pomocy na jakim profilu mam focić i czy mam używać jpeg itd.
2. Nie napisałem że robiłem w słońcu na wysokim iso! - inni robili na wysokim iso w pomieszczeniach i zauważyli zółte plamy. Odnosiłem się do tego że żółć może być od przepaleń.
3. Poszukam i załaduje - nie wiedziałem o istnieniu.
4. Nie napisałem że nie robie - akurat tych na których zauważyłem żółć nie robiłem. A powodów jest wiele - zdjęcia ze spaceru w słońcu dla znajomych aby "szybciej i już zgraj mi" prosto z aparatu - więc kolory Vivid i jpeg - wszyscy happy.
1. To znaczy co? Chciales powiedziec jak nie nalezy robic? Jak cala twarz sie znajduje w kadrze to najczesciej jest to portret, dlatego nie dziw sie, ze napisalem o nieprzydatnosci tego profilu.
2. Mozna bylo tak wywnioskowac, skoro napisales: "Zgadzało by się to też z tym że ktoś zauważył te artefakty na wysokich iso - czulsze na przepalenia + robiłem na słońcu fotki." To byla jedna wypowiedz, ten sam akapit, wiec dla mnie wniosek byl prosty. W ciemnych pomieszczeniach od przepalen???
3. MZ warto
4. Napisales: "robiłem na słońcu fotki w jpeg" nie napisales, ze w NEFach tez, wiec czemu sie dziwisz? Przeciez, to calkiem proste zdanie, nie mozna zrozumiec go inaczej. A na dodatek: "Szkoda że nie strzelałem w RAW mógł bym to porównać!" Kolory Vivid + jpeg= wiekszosc nie happy, ale to moje zdanie.
5. Kolejny brak konsekwencji: "nie szukam pomocy na jakim profilu mam focić i czy mam używać jpeg itd " + "Czy jest stworzony jakiś profil kolorów 'własnej roboty' do d300 na podstawie Adobe Standard z Lightroom? który możńa wgrać w puszkę?"
6. No i czemu nie wstawisz przykladow?
Pozdrawiam
tomtytus
13-01-2009, 22:40
Ja natomiast przepraszam za mały OT, ale czytam ten temat i też mam pewne spostrzeżenia, ale najpierw chciałem się upewnić w tym, co mi się wydaje.
Ale do rzeczy: czy można jakoś sprawdzić, jakie były ustawienia aparatu (profil) na zdjęciu, którego nie ma już w aparacie?
Od razu podpowiadam, że w opanda tego nie widać...?
Jpg czy nef? Bo nef otwiera się np. w nx2 z takimi ustawieniami jak były w aparacie.
Z exifa też coś można wyczytać np.
Active D-Lighting : Off
Picture Control Version : 0100
Picture Control Name : Vivid
Picture Control Base : Vivid
Picture Control Adjust : Full Control
Picture Control Quick Adjust : Normal
Brightness : Normal
Hue Adjustment : None
Filter Effect : n/a
Toning Effect : n/a
Toning Saturation : n/a
edit. te dane są z mojego zdjęcia, proszę więc nie wyciągać wniosków że to autora wątku :)
Tak mozna to zobaczyc w NX, profil tam tez mozna zmienic na juz gotowym zdjeciu pod warunkiem ze jest w RAW
Jendrek.gd
25-11-2009, 10:03
Czy w PS2 też mozna wgrac te profile do wywoływania, a jesli nie te to jakie?
Nie wiem jak w PS2, ale w PS4 profile są obecne w Camera Raw.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img682.imageshack.us/img682/4732/beztytuuqll.jpg)
W lightroom też są i diametralnie wpływają na kolorystykę zdjęcia. D2X Mode 2 rewelacyjnie sprawdza się przy zdjęciach ludzi - poprawna kolorystyka twarzy i brak silnych czerownbych przebarwień
kolega ma rację :) ten profil ładnie oddaje kolor skóry :) ogólnie mówiąc prześledziłem masę dyskusji tutaj i powiem tak poustawiać sobie aparat a jest tam co ustawiać i nawet dla leniwców jpeg będzie poprawny mam D300 jak jeszcze nie było u nas nawet pierwszych cen na te aparaty i pierwsze moje wrażenia co do profili były podobne wgrałem d2x i robię na nich do dziś :) kwestia poznania puszki panowie :) jak ktoś sobie rady z nią nie da to nawet po zakupie D3x będzie marudził :)
TomaSzSz
17-10-2011, 20:45
Witam, przepraszam, ale poległem na 16 stronie czytania tego... Miałem okazje robić wesle 300tką którą dostałem 2dni wcześniej wiec zero czasu na zapoznanie się ze sprzętem, robiłem ogólnie w raw profil standard, żadnych ale to żadnych problemów z kolorami nie miałem, chyba, że sam skopałem zdjęcie, 99% waszych problemów to brak umiejętności opanowania aparatu. Co do D80tki miałem wcześniej, również kolorki miał bardzo fajne nie szukajcie dziury w całym to, żę d300 jest korpusem Semi pro nie znaczy, że fotograf też stanie się semi pro.
O mistrzu, powiedz wszystkim jak do tego doszedłeś ;)
hostman22
17-10-2011, 22:17
za takiego suchara dostaniesz puchara
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/champion-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/champion.gif)
za takiego suchara dostaniesz puchara
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/champion-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/champion.gif)
...i 26 stron wątku "poszło się ganiać...."
piotr_74
18-10-2011, 23:49
"złotą łopatę" dla kolegi za odkopanie wątku :D