PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ewela

mrucek
20-08-2008, 19:12
zestresowany poziomem forumowiczów i ich zdjęć, umieszczam zdjęcie mojej dziewczyny Eweli..
poddanie się krytyce powinno wpłynąć na rozwój, szczególnie po tych konkretnych uwagach, na początek, tak wiem...stopka...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img354.imageshack.us/img354/6195/ewelkaey3.jpg)

jacek.gold
20-08-2008, 19:23
łoj aleś ją walnął lampą
aż się zaczerwieniła cała jak ta bluzka

mrucek
20-08-2008, 19:26
no walłem nie będe ukrywał :)

Majek
20-08-2008, 22:20
Hmm... Żeby zmniejszyć różnice w óswietleniu obiektów oświetlnych światłem zastanym (mówię o sytuacji, gdy tego światła nie ma już wiele) i tych dopalanych fleszem, należy wpuścić jak najwięcej światła zastanego (kurde, trochę nieskładnie wyszło). W tym celu należy maksymalnie wydłużyc czas ekspozycji. Nawet dużo powyżej granicy, gdzie zdjęcie może wyjść poruszone. Jest to tzw shutter drag. Naświetlanie pierwszego planu odbywa się wtedy w zasadzie tylko podczas błysku. Jeżeli scena jest statyczna i masz w miarę stabilną rękę, powinno wyjść.
Po drugie zastanów się nad zakupem zewnętrznej lampy, której błysk można skierować gdzieś indziej, niż bezpośrednio na fotografowany obiekt, rozproszyć, odbić itd...

david555
20-08-2008, 22:44
Ci powiem tylko tyle: wszystkiego ZA. O ile wiesz, co mam na myśli.;)

nim
20-08-2008, 23:18
Skoro zrobiłeś klatkę jaką zrobiłeś :-o (potem dziewczyny mówią że źle wychodzą), to może wytnij z tego samą twarz i będzie prawie jako tako bo oczy wyszły całkiem ładnie. A na drugi raz nie skracaj tak perspektywy bo dziewczyny wolą być szczupłe i mieć długie nogi, tak mi się przynajmniej wydaje.

mrucek
21-08-2008, 08:38
eh z tą lampką to wiem wiem, że inna bajka jest z lapą zewnetrzną, po prostu inna, lecz od kilku tygodni nosze się z zamiarem skompletowania jakiegoś domowego studia, które też możnaby wykorzystywać mobilnie, na upartego to w cenie takiej SB800 można by się zmieścić, ewentualnie do 2k, profesjonalnie jak na razie sie fotografią nie zajmuję , co widać :D ale każdy chyba chciałby robić lepsze fotki...zadowalające...
hehe wszystkiego ZA?? :) dużo :)