Zobacz pełną wersję : Kilka pytan odnosnie d80
creative2200
19-08-2008, 23:27
Po pierwsze witam bo jestem tu nowy! Moim ostatnim zakupem jest d80 z obiektywem nikkor 18-135 i sigma APO 70-300 i mam teraz kilka pytan... czy da sie w aparacie w jakis sposob ustawic zeby tlo bylo ciemniejsze niz obiekt na ktory jest zlapana ostrosc? Jak najlepiej zastosowac ustawienia noca, tak zeby wyszly ladne nie poruszone zdjecia. czy noca korzystacie z lamp? I ostatnie jak ustawic opcje zeby aparat np. w nocy swiecil na obiekt ktory chce sie sfotografowac, tak zeby np. zlapac ostrosc i zeby bylo go widac?
kronos28
20-08-2008, 00:02
Po pierwsze witam bo jestem tu nowy! Moim ostatnim zakupem jest d80 z obiektywem nikkor 18-135 i sigma APO 70-300
witamy i gratulujemy
i mam teraz kilka pytan... czy da sie w aparacie w jakis sposob ustawic zeby tlo bylo ciemniejsze niz obiekt na ktory jest zlapana ostrosc?
chodzi ci o kolor tła czy jego oswietlenie? Tak czy siak tego się nie "ustawi w puszce" jeno modela musisz sobie odpowiednio ustawić i oświetlić lub dobrac odpowiednio kolor tła/tło do twoich wymagań.
Jak najlepiej zastosowac ustawienia noca, tak zeby wyszly ladne nie poruszone zdjecia.
zależy co się fotografuje itd. wszystko zależy do fotografowanego tematu, warunków, panującego oświetlenia, co chce się uzyskać itd.
czy noca korzystacie z lamp?
zależy - czyli patrz wyżej
I ostatnie jak ustawic opcje zeby aparat np. w nocy swiecil na obiekt ktory chce sie sfotografowac, tak zeby np. zlapac ostrosc i zeby bylo go widac?
chodzi o oświetlacz wspomagania AF czy o lampe błyskową, bo nie łapię?
autograf
20-08-2008, 00:22
Jak najlepiej zastosowac ustawienia noca, tak zeby wyszly ladne nie poruszone zdjecia. czy noca korzystacie z lamp?
Statyw Twoim przyjacielem będzie ;)
creative2200
20-08-2008, 00:34
chodzi o oświetlacz wspomagania AF czy o lampe błyskową, bo nie łapie?
Wiec chodzi mi o ten oswietlacz wspomagania AF bo z lampa sobie radze :)
A co do robienia zdjec w nocy to raczej nieruchome przedmioty. Jakie paramety jeszcze moga rozjasnic zdjecie oprocz iso migawki i przeslony?
Wiec chodzi mi o ten oswietlacz wspomagania AF Pogrzeb sobie w opcjach aparatu. To sie nazywa "Asystent AF"
Jakie paramety jeszcze moga rozjasnic zdjecie oprocz iso migawki i przeslony?W zasadzie żadne. Kompensacja siły błysku lampy błyskowej ewentualnie.
w nocy to tylko czas może Ciebie uratować albo iso do 800 i jak najmniejsza przysłona.
creative2200
22-08-2008, 01:01
dziekuje bardzo za odpowiedzi... narazie wszystko idzie w dobrym kierunku i coraz lepiej mi idzie ze zdjeciami (mam nadzieje :P) mam jeszcze jedno pytanie... jak uniknac zarnistosci zdjecia?
autograf
22-08-2008, 01:05
Zmniejszyć ISO na przykład.
tomekudla
22-08-2008, 10:15
czy noca korzystacie z lamp?
Mogę mówić tylko za siebie ale noc to najgorsza pora do korzystania z lampy. Całego kadru często nie oświetlisz a przy braku szczęścia możesz i przepalić co bliższe elementy planu. Statyw, statyw i jeszcze raz statyw, ew. wysokie ISO (na papierze i tak go albo nie widać albo dodaje zdjęciu charakteru, choć oczywiście nie zawsze:mrgreen:).
w nocy to tylko czas może Ciebie uratować albo iso do 800
Uwaga, bo jak kolega wpadnie na rondo, to może mu się w głowie zakręcić.
Prawda jest taka, że dla dobrania poprawnej ekspozycji masz trzy parametry. Czas, przesłona i czułość. Ziarno mocno zalezy od czułości i poprawności naświetlenia. Niestety czułość i ziarno pracują w jednym kierunku. Większa czułość - większe ziarno, mniejsza czułość - mniejsze ziarno. Jak zwykle wybór jest kompromisem.
dziekuje bardzo za odpowiedzi... narazie wszystko idzie w dobrym kierunku i coraz lepiej mi idzie ze zdjeciami (mam nadzieje :P) mam jeszcze jedno pytanie... jak uniknac zarnistosci zdjecia?
...i unikać długich czasów naświetlania