Zobacz pełną wersję : Odszumianie
tomekudla
17-08-2008, 15:01
Proszę o radę, potrzebuje programu do odszumiania zdjęć. Robię zdjęcia w rawach a potrzebuje sporej szybkostrzelności. To niestety niemożliwe gdy odszumia sam aparat. Aparat mam jak w stopce:)
Jeśli jest jakieś tłumaczenie albo spolszczony program to tylko lepiej.
Dzięki za wszelką pomoc.
Na początek polecam Bibble. Bardzo łatwy w obsłudze.
Gawronnek
17-08-2008, 16:51
jest kilka programów, i każdy ma swoich zwolenników, ja używam Noiseware w wersji plugin do PS, ale jest też darmowa oddzielna wersja
jest kilka programów, i każdy ma swoich zwolenników, ja używam Noiseware w wersji plugin do PS, ale jest też darmowa oddzielna wersja
NIKUN tyż podobno wypuścił plugsa do odśnieżania fotków.
Gawronnek
17-08-2008, 18:38
szczerze mówiąc nie śledzę tego typu programów, kupiłem kiedyś Noiseware i na tym poprzestałem
tomekudla
17-08-2008, 18:48
Dzięki wielkie za pomoc. Spróbowałem i też będę korzystał z Noiseware.
Dobry program i dla mnie wystarczy:)
Mam jeszcze pytanie o capture NX, zdaje mi się, że nie ma on opcji przycinania zdjęcia (sic!) albo też co możliwe nie znalazłem jej w menu. Mam ten program z płyty dołączonej od aparatu, jest to trialowa wersja, proszę pomóżcie lajkonikowi;)
Ja od jakiegoś już czasu używam Neat Image. Jest dostępny jako standalone i jako plugin do PSa. Wcześniej próbowałem kilka innych i ten podpasował mi najbardziej - po stworzeniu profili szumu mojego aparatu odszumia rewelacyjnie.
Mam jeszcze pytanie o capture NX, zdaje mi się, że nie ma on opcji przycinania zdjęcia (sic!) albo też co możliwe nie znalazłem jej w menu. Mam ten program z płyty dołączonej od aparatu, jest to trialowa wersja, proszę pomóżcie lajkonikowi;)
przycinania - zapewne chodzi Ci o cropowanie. na gornym panelu F3 taki kwadracik z dwoma rozlazacymi sie rogami, zreszta na bocznym panelu tez jest - Crop
tomekudla
17-08-2008, 19:42
Tak, mam na myśli cropowanie.
Jest tylko taki problem (wiem, wiem śmieszny problem ale za cholerę nie mogę sobie dać radę), że tego cropa nie mogę zapisać jako osoby plik. Nawet jeśli zaznaczę opcję free crop i kliknę Save as w menu Plik to i tak potem otworzy się znów plik wejściowy. Wytłumaczcie proszę łopatologicznie co źle robię.
Don_Pedro_123
17-08-2008, 20:58
Jeżeli masz już NX, to w nim też jest odszumianie...
To je dobre: http://www.niksoftware.com/dfine/usa/entry.php
i od Nikusia.;)
i od Nikusia.;)
Używam go i uważam za jedno z lepszych narzędzi do odszumiania. Ma bardzo duże możliwości, odszumianie z automatu działa doskonale.
i od Nikusia.;)
Owszem - bardzo przyjemny soft. Ale z nikusiem to chyba nie ma nic wspólnego :)
Owszem - bardzo przyjemny soft. Ale z nikusiem to chyba nie ma nic wspólnego :)
Ma tyle samo wspólnego, co NC NX.:D
Obydwa spod znaku NIK Software.;)
Ma tyle samo wspólnego, co NC NX.:D
Obydwa spod znaku NIK Software.;)
A jesteś pewny? NIK Software siedzi sobie w Hamburgu i robi co robi - stamtąd mam od nich faktury. No i w USA siedzą :)
NX wygląda mi na dzieło Nikona. Chyba tylko zbieżność tego NIK :)
Edit:
http://www.niksoftware.com/company/en/entry.php
Raczej sobie oddzielne firmy - tak myślę. Nie widzę na stronie NIKa info o Nxie. No na pewno na wspólną wygląda sprawa U-Pointów.
A zresztą - czy to ważne? Dobry soft i już :)
A jesteś pewny? Nik Software siedzi sobie w Hamburgu i robi co robi - stamtąd mam od nich faktury.
NX wygląda mi na dzieło Nikona. Chyba tylko zbieżność tego Nik :)
Mam takie wrażenie, że to te same rynce macały te softy, ale co tam.:D
Mniejsza o szczegóły, ważne, że działa i to nieźle. :mrgreen:
tomekudla
17-08-2008, 23:27
hahaha
ironia zrozumiana ale o to nie pytałem
całkiem spore możliwości w odszumianiu ma Capture NX
ja kilkakrotnie próbowałem w Neat Image ale chyba nie umiem ustawic profilu (zawsze wciskam auto profil bo w innym przypadku wyskakuje błąd Y costam) ale efekty są średnie. Albo mam plastic mombastic albo nadal szumy. Czasami nawet klasyczne szumiki z d80 przekształacają się w głatką powieżchnię z wyspami pałeczkowatych szumów wyglądających jak paciorkowce. :/