Zobacz pełną wersję : f70 a f80
skulinski
29-05-2006, 10:59
Moze lamerskie pytanie.. ale czym tak naprawde sie roznia te aparaty procz wygladu?
ja ci wiele nie powiem, bo f70 mam krotko a f80 nigdy nie mialem, ale wiem, ze f80 jest na pewno nowszy a co za tym idzie drozszy. wiem ze z f80 sa jakies problemy z manualami czy z jakimis obiektywami.
budowa (F70 solidniejszy), wspołpraca ze szklami manualnymi (F70), troche obsługą, a gdy sobie popatrzysz przez wizjej F70 to poczujesz sie jak w kinie (w porownaniu do D50)
F70 nie obsługuje VR, ale AF-S tak, do F80 byly baterypacki Nikona, do F70 robione zewnetrznie
skulinski
Była ostatnio ożywiona dyskusja na ten temat. Szukaj w archiwum. Z pamięci mogę napisać, że F70 ma zdecydowanie jaśniejszy wizjer, w pełni współpracuje z manualnymmi nikkorami, jest solidniejszy i kosztuje niemal połowę z tego co F80. Jakieś 350 - 400pln. Jak dla mnie, starego analoga, nawet przy podobnej cenie wybrałbym F70 ze wzgledu na ten wizjer i współpracę z manualami. Ale nie każdemu to potrzebne.
Pozdrawiam
skulinski
29-05-2006, 12:34
Dzieki .. rzeszukalem archiwum.. ale konkretnie takiego temayu nei ma.. zawsze pojawiaja sie watki f801s, f90 czy innych.
Czyli na plus F80 tylko AF? Co do solidnosci obudowy slyszalem rozne opinie. A jak ergonomia? Pokretlo wydaje sie byc bardziej intuicyjne i wygodniejsze. Poza tym przegladajac recenzje w gazetach.. o ile pamietam f80 zasze byl wyzej niz f70.
Jest ktos kto uzywal obu korpusow? widac roznice w naswietlaniu?
skulinski
Swego czasu, dosc dawno temu uzywalem obu tych korpusow. Uzywalem w pracy, na codzien mam inne body, bylo to dosc dawno jak wspomnialem ale conieco pamietam...
Otoz F70 tak jak wspomnieli poprzednicy to naprawde solidny i dobry sprzet!!! Z wyjatkiem... no wlasnie, obsluga tego body jest lekko mowiac troche upierdliwa. Najlepiej zatem nastawic aparat przed zdjeciami i cykac tak cala sesje! Biada temu co chcialby cos szybko zmienic (no ale moze przesadzam). Aparat jest wart dzisiejszej swej ceny!
Zas w F80 komfort pracy jest rewelacyjny! To juz inne podejscie do fotografi, pracuje szybko i pewnie ale... znowu cos! Tym razem aparat nie wspolpracuje z MANUALNYMI obiektywami, cogorsza po zalozeniu takiego wizjer jest ciemny jak diabli! Powodem tej ciemnicy jest to ze jest on dopiero aktywowany po zalaczeniu obiektywu AF.
Na korzysc zatem przemawia chyba F70 no przynajmniej dla mnie! Manuale i jasny wizjer!
Pytasz o naswietlanie... w tym zakresie nie powinienes sie martwic, oba sa SUPER!
Jeżeli nie będziesz używałał manualnych obiektywów to bierz f80, ceny praktycznie już się zrównały, a ergonomia i obsługa są o wiele lepsze. F80 używałem zawsze z battery packiem, przez co lepiej leżał w dłoni, bez niego najmniejszy palec nie ma oparcia.
Jeżeli nie będziesz używałał manualnych obiektywów to bierz f80
Zgadzam sie z Davidem! No chyba ze do cyfraka chcialbys cos klasycznego na film!
Wtedy polecam FM2, FE2 lub F3 (to ci dopiero maszyna)
skulinski
29-05-2006, 13:28
W takim razie sprawa chyba wyglada w ten sposob:
Pod pelna klatke mam 50/1,8 i 70-210/4
Brakuje dolnego zakresu typu przynajmniej 28mm
przy f70 moge to sobie wynagrodzic posiadana stalka na m42 - 35/2,8 , jednak dochodzi zakup przelotki z soczewka.
do f80 dokupilbym 28-80 poki co.
wiec koszty dodatkowe porownywalne, przy czym kupujac f80 z kitem pewnie mniejsze.
Co wybrac - ew, propozycja innego rozwiazania.
[ Dodano: Pon 29 Maj, 2006 ]
Jeżeli nie będziesz używałał manualnych obiektywów to bierz f80
Zgadzam sie z Davidem! No chyba ze do cyfraka chcialbys cos klasycznego na film!
Wtedy polecam FM2, FE2 lub F3 (to ci dopiero maszyna)
Wiekszosc szkiel mam AF wiec odpada manual.
Valdek_Tychy
29-05-2006, 13:50
Tak się składa,że jestem właścicielem obu korpusów F70(u mnie N70) i F80.Mniej więcej różnice pomiędzy oboma zostały opisane choć nie do końca zgodzę się z kilkoma. Po pierwsze, owa upierdliwość w obsłudze F70 - nieprawda,dla kogoś kto posługiwał się do tej pory tylko kółeczkami F55,F65 i F75 może to się wydawać początkowo trudne ale takie nie jest, po wypstrykaniu 1-2 rolek masz wszystko w malym palcu i posługujesz się nim intuicyjnie i równie szybko jak każdym innym.F70 ma korekcję naświetlenia co 0,3 EV natomiast F80 co 0,5 .Korpus jest trochę większy co ma znaczenie dla osób o wiekszych dloniach,jest trochę cięższy przez co jak niektórzy twierdzą stabilniej leży w dloniach. Możliwość podpięcia szkieł manualnych już została opisana,jasny wizjer też. Wady F70 to brak korekcji wzroku - w moim przypadku koniecznośc stosowania muszli z soczewką,dla niektórych brak podglądu głębi ostrości - wg.mnie nie ma znaczenia,brak fabryczniego battery packa - ma to znaczenie jeśli rozbisz dużo zdjęć można wówczas kupić nieorginalny nawet takie z pionowym spustem czego z koleji nie ma F80 u tego bp to tylko inne źródło zasilania. No i cena F70 można dostać za 250-400 zł. w zależności od stanu i fantazji sprzedającego zaś F80 ceny zaczynają się od 600 zł. w górę. Generalnie są to bardzo podobne korpusy jeśli różnią się to jedynie zewnętrznym wyglądem i sposobem obsługi natomiast parametry techniczne te same.F80 jest nowszy więc nawiązuje do nowszej linii produktow nikona natomiast F70 to linia lustrzanek od F50,F60 do F90 i F90X.
Ci forumowicze którzy mają F70tki chwalą je sobie co i ja niniejszym czynię jednak swoje N70 sprzedaję bo leży mi niepotrzebne w torbie a kasa zawsze sie przyda. 8)
skulinski,
hymm... trodno mi doradzic. Z jednej strony wykluczasz manualne body a chcialbys sie podpierac stalka na M42....? Nie wybralbym osobiscie takiego rozwiazania! To zawsze dodatkowa soczewka w jakiejs tam ruskiej przejsciowce...? Potem powiesz ze zdjecia z negatywow sa do d...
Jesli bardzo zalezy Ci na AF bierz F80 i 28-8- , jednak to bardzo amatorski obiektyw!
Ja juz wybralem! do cyfry mam FM2 i jestem zachwycony!
Ty majac D50 zakochalbys sie w jasnym wizjerze FE2 lub F3.
Do szybkich fotek cyfra! a do np. cz/b manual! Przewaga kazdego manualnego korpusu nad F80 czy D50 bedzie wlasnie MATOWKA, LUSTRO, JASNY WIZJER!
Zatem ja polecam:
1. F80 i 28-80 (?) jesli koniecznie AF
2. F70 (ciut tanszy) i dobre szklo AF 28mm 2,8
3. chociazby FE (najtanszy z klasykow, automatyka naswietlania itd itp) i szklo 28 lub 24 AF (bo masz tez cyfre)
skulinski
29-05-2006, 14:24
Czyli za f80 przemawia tylko lepsza ergonomia i ładniejszy wyglad.
Na f70 bede mogl pobawic sie m42 ale na dobra sprawe z tych szkiel co mam wykorzystam tylko 135/2,8 , bo 35/2,8 bez przelotki z soczewka jest raczej dla mnie bezuzyteczne na nikonie.
skulinski,
hymm... trodno mi doradzic. Z jednej strony wykluczasz manualne body a chcialbys sie podpierac stalka na M42....? Nie wybralbym osobiscie takiego rozwiazania! To zawsze dodatkowa soczewka w jakiejs tam ruskiej przejsciowce...? Potem powiesz ze zdjecia z negatywow sa do d...
Jesli bardzo zalezy Ci na AF bierz F80 i 28-8- , jednak to bardzo amatorski obiektyw!
Ja juz wybralem! do cyfry mam FM2 i jestem zachwycony!
Ty majac D50 zakochalbys sie w jasnym wizjerze FE2 lub F3.
Do szybkich fotek cyfra! a do np. cz/b manual! Przewaga kazdego manualnego korpusu nad F80 czy D50 bedzie wlasnie MATOWKA, LUSTRO, JASNY WIZJER!
Zatem ja polecam:
1. F80 i 28-80 (?) jesli koniecznie AF
2. F70 (ciut tanszy) i dobre szklo AF 28mm 2,8
3. chociazby FE (najtanszy z klasykow, automatyka naswietlania itd itp) i szklo 28 lub 24 AF (bo masz tez cyfre)
Manualne body i szkla AF to wg mnie porazka - zero ergonomii, waskie luzne pierscienie ostrosci. Mam (mialem - znalazl juz nabywce ale jesczze jest u mnie) manualne body F-301. Wizjer bajka po d50. Ale nie wygodnewlasnie w polaczeniu ze skzlami AF. Poza tym mam manualne body na m42. Chce dokupic analogowa puszke, by moc wykozystywac szkla AF ktore mam.
Wydaje mi sie ze padnie na F70. Nie widze zbytnio sensu kupowac dwa razy drozsze body, kiey chodzi tylko o wyglad. Bo sprawa ergonomii wydaje sie byc dyskusyjna. Chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie wycieczka do sklepu, i pomacanie obu.
skulinski,
Widzisz sam... wszystko wedle potrzeb.
F70 to dobry sprzet a zaoszcedzone pieniadze mozesz chociazby ulokowac w lepsze szklo lub postawic nam wszystkim PIWKO za dobre rady... :wink:
Valdek_Tychy
29-05-2006, 16:15
skulinski,
Widzisz sam... wszystko wedle potrzeb.
F70 to dobry sprzet a zaoszcedzone pieniadze mozesz chociazby ulokowac w lepsze szklo lub postawic nam wszystkim PIWKO za dobre rady... :wink:
o o o o o .... dobrze prawi :mrgreen:
Jeżeli juz zdecydujesz się na obiektyw 28-80 to szukaj wersji D (starszej, z pierścieniem przysłon) a nie G, która to wydaje mi się mniej solidna-ale to tylko moje odczucie. Dobrym uzupełnieniem korpusu może być również 28-70 3,5-4,5 D lub droższy ok.800zł 28-105 3,5-4,5. Zgadzam się ze skulinskim, używanie AF do manualnego body to kaszanka, pierścień przysłon w większości jest tak wąski że trzeba mieć dłonie dziecka, pierścień ostrzenia w tańszych kitach ma luzy, jest mało precyzyjny i nie posiada przyjemnego w stałkach oporu.
No jest jeszcze jedna mala, ale istotna roznica. Pomiar swiatla w f80 jest lepszy. Ma to znaczenie w trudniejszych nieco waryunkach. Akurat mialem okazje widziec identyczne zdjecie robione f80 i co prawda nie f70, ale f90x. W troche dziwnych warunkach osiwetleniowych 80 poradzila sobie ciut lepiej. Nie mowie juz jednak o innych rzeczach, bo stary 90x by wygral zdecydowanie. F70 mialem w reku zaledwie kilka razy, ale pozostawil mile wrazenie i n ie ukrywam, ze mimi, iz mam f80 to zastanawiam sie by z czasem miec zapasowa 70-tke - pewnie i tak ojciec by z niej korzystal na kajakach, tym bardziej, ze korpus wydaje sie soldniejszy ;). Problem mozesz miec z f70 jesliz zaczniesz podpinac nowe obiektywy tzw. G. Jednak jest cala masa starszych nieco obiektywow, ktore powinny w zupelnosci wystarczyc.
Coz sie dziwic, pomiar F80 jest zywcem wziety z F100, a AF z F65.
Mam na zbyciu F80 za 650 zl.
skulinski
31-05-2006, 21:25
Skoro temat ozyl .. zapytam, jak sie od tych puszek ma f75? Ma jakis upgrade wzgledem f70? Czy tylko dizajn inny?
Valdek_Tychy
31-05-2006, 21:41
Skoro temat ozyl .. zapytam, jak sie od tych puszek ma f75? Ma jakis upgrade wzgledem f70? Czy tylko dizajn inny?
Niestety F75 pod każdym względem siada przed F70 to taki F65 w nowej puszce
Niestety F75 pod każdym względem siada przed F70 to taki F65 w nowej puszce
Powiedziałbym, że w nowej, mniejszej i mniej wygodnej puszce. :lol:
skulinski, to są dwa różne aparaty. Poszukaj na forum, było już.
Karl Johansson
31-05-2006, 23:30
skulinski, to są dwa różne aparaty. Poszukaj na forum, było już.
tu dokładnie:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=24589
no i znowu musze dodac swoje piec groszy. F75 mialem w reku. Jednak f70 jest bardziej meski. F75 to fajny aparacik, ale maly i zgrabny jak dla kobietki. Co do zdjec to jak podepniesz dobry obiektyw to wiadomo, ze fotki beda ladne.
Jesli masz juz wybierac z posrod tych dwoch to F70. Chyba, ze szukasz czegos dla siostry ;)
Coz sie dziwic, pomiar F80 jest zywcem wziety z F100, a AF z F65.
Mam na zbyciu F80 za 650 zl.
AF w F80 nie jest "wzięty" z F65 bo Nikon zaprezentował F80 sporo przed F65. Jest odwrotnie - F65 ma AF "wziety" z F80. :lol:
za 1000 juz mozna lyknac f100 po co sie rozdrabniac teraz analogi tanie jak barszcz a to dopiero solidny korpus :):):) i dziala ze wszystkim i optyka manualna i pelną af
Valdek_Tychy
07-06-2006, 08:06
za 1000 juz mozna lyknac f100 po co sie rozdrabniac teraz analogi tanie jak barszcz a to dopiero solidny korpus :):):) i dziala ze wszystkim i optyka manualna i pelną af
Za 1000 zl. można dostać zwłoki po F100,korpus w dobrym stanie to ok.1600 zł.
Ja używałem przez pare lat F70 i bardzo sobie chwalilem aż do chwili kiedy nie nabyłem F90x - Na pozór niby to samo ale jednak róznica ponad jednej półki jest widoczna. przed wszystkim AF z F70 w porównaniu z F90x jest jak ślimak, wizjer podobny tyle ze F90x wymienna matówka. Te aparatu maja ten sam procesor pomiarowy, F90x nie ma wbudowanej lampy, autobracketingu i jest sporo ciezszy i w sumie gorzej leży w dłoni chyba ze dorzuci się MB10 - wtedy ideolo :) F80 bawiłem się ale nie posiadam. Mysle ze jako nowszy model moze byc bardziej przydatny od F70, choc wizjer i szkła manualne to wazne rzeczy. F80 z tego co wiem ma procesor AF taki sam jak D70 chyli Multicam 900. Te kilka pól AF to też spory plus choc ja i tak ufam tylko punktowemu.. Minusem F70 są tez te cholerne bateryjki CR123 - nie wiem jakie ma F80 ale pewnie podobne :( Jednak paluszki to podstawa (w F90x wchodzą 4 co zwiększa jego cięzar ale zdecydowanie jest to bardziej użyteczne). Jesli kupować analoga Nikona to ja bym polecał w takiej kolejnosci (pomijając F6 i F5)-> F100, F90x, F70 na równi z F80 (wedle preferencji), F75 i dalej cała reszta
przed F75 postaw F801s i F601.
aa tak - zgadzam się - F801s z pewnoscią .. bo F601 nie miałem w rękach...
Ze swojej strony tylko dodam, że o czym juz było wspominane F70 nie ma podglądu głębii ostrości a F80 ma co może sie przydać przy b. jasnych obiektywach i np. makro lub portretach. Dodatkowym bajerkiem F80 jest wielokrotna ekspozycja w tym można ją połączyć z trybem seryjnym przesuwu filmu poprzez ustawienia użytkownika. Jeśli skanujesz i obrabiasz w PS to jest to mniej istotne jednak jeśli nie, to czasem można generować w ten sposób ciekawe obrazy - w każdym razie jest to duży obszar inwencji twórczej z której, są tacy którzy wcale nie wychodzą. :D
Kup F70 z za zaoszczedzone pieniądze lepszy obiektyw niz 28-80
Ja polecam 28-85 - solidny ciężki metalowy obiektyw, a nie plastik
http://www.allegro.pl/item118422121_nikkor_af_28_85_1_3_5_4_5.html
Mam taki i jestem bardzo zadowolony!!
slyszałem ze w f80 głośno chodzi AF pytam bo zamiezam kupić go? :D
slyszałem ze w f80 głośno chodzi AF pytam bo zamiezam kupić go? :D
Nie zauważyłem żeby chodził głośno, ale mam wrażenie że jest ciut wolniejszy niz w D50
Pozdrawiam
F70 ma nieco mocniejszy silnik AF...
[quote=hal]slyszałem ze w f80 głośno chodzi AF pytam bo zamiezam kupić go? :D
nie zauważyłem, zauważyłem za to piękny dla ucha dzwięk migawki
wtrące swoje 3 grosze:) Mam F80 i 50 1,8 idealny zestaw. Należy pamiętać że to czlowiek kreuje zdjęcia a nie aparat. Proponuję koledze wziąść do ręki po kolei f70 F65 F80 pobawić się trochę i wybrać to co pasuje najbardziej. I zacząć robić zdjęcia:) Nie przejmował bym się opiniami o "męskości" aparatu, to nie wystawa mister universum a narzędzie pracy. Na dzień dzisiejszy F80 w taki zestawie jest dla mnie optymalny. Powtarzam DLA MNIE. I nie namawiam nikogo do zakupu takiego czy innego zestawu.
Bateryjki CR123 są w obu. Jednak jeszcze jedna rzecz która odróżnia f70 od f80 na korzyść pierwszego to szybkość trybu seryjnego. W f70 to chyba wartość 3,7 kl/s vs. 2,5 kl/s dla f80 co stanowi odczuwalną różnicę. Niestety f70 nie posiada fukcjonalności wielokrotnej ekspozycji klatki i sama szybkostrzelność na niewiele sie przydaje np fotografom którzy do pojedynczego zdjęcia przygotowują się pół dnia :D Wykorzystywanie jej do fotografowania zjawisk szybkozmiennych wiąże sie niestety z częstą wymianą filmów
Pozdrawiam