Moze lamerskie pytanie.. ale czym tak naprawde sie roznia te aparaty procz wygladu?
Szukaj
Moze lamerskie pytanie.. ale czym tak naprawde sie roznia te aparaty procz wygladu?
Puszki i słoiki...
ja ci wiele nie powiem, bo f70 mam krotko a f80 nigdy nie mialem, ale wiem, ze f80 jest na pewno nowszy a co za tym idzie drozszy. wiem ze z f80 sa jakies problemy z manualami czy z jakimis obiektywami.
budowa (F70 solidniejszy), wspołpraca ze szklami manualnymi (F70), troche obsługą, a gdy sobie popatrzysz przez wizjej F70 to poczujesz sie jak w kinie (w porownaniu do D50)
F70 nie obsługuje VR, ale AF-S tak, do F80 byly baterypacki Nikona, do F70 robione zewnetrznie
Pozdr. Darek
D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX
skulinski
Była ostatnio ożywiona dyskusja na ten temat. Szukaj w archiwum. Z pamięci mogę napisać, że F70 ma zdecydowanie jaśniejszy wizjer, w pełni współpracuje z manualnymmi nikkorami, jest solidniejszy i kosztuje niemal połowę z tego co F80. Jakieś 350 - 400pln. Jak dla mnie, starego analoga, nawet przy podobnej cenie wybrałbym F70 ze wzgledu na ten wizjer i współpracę z manualami. Ale nie każdemu to potrzebne.
Pozdrawiam
Dzieki .. rzeszukalem archiwum.. ale konkretnie takiego temayu nei ma.. zawsze pojawiaja sie watki f801s, f90 czy innych.
Czyli na plus F80 tylko AF? Co do solidnosci obudowy slyszalem rozne opinie. A jak ergonomia? Pokretlo wydaje sie byc bardziej intuicyjne i wygodniejsze. Poza tym przegladajac recenzje w gazetach.. o ile pamietam f80 zasze byl wyzej niz f70.
Jest ktos kto uzywal obu korpusow? widac roznice w naswietlaniu?
Puszki i słoiki...
skulinski
Swego czasu, dosc dawno temu uzywalem obu tych korpusow. Uzywalem w pracy, na codzien mam inne body, bylo to dosc dawno jak wspomnialem ale conieco pamietam...
Otoz F70 tak jak wspomnieli poprzednicy to naprawde solidny i dobry sprzet!!! Z wyjatkiem... no wlasnie, obsluga tego body jest lekko mowiac troche upierdliwa. Najlepiej zatem nastawic aparat przed zdjeciami i cykac tak cala sesje! Biada temu co chcialby cos szybko zmienic (no ale moze przesadzam). Aparat jest wart dzisiejszej swej ceny!
Zas w F80 komfort pracy jest rewelacyjny! To juz inne podejscie do fotografi, pracuje szybko i pewnie ale... znowu cos! Tym razem aparat nie wspolpracuje z MANUALNYMI obiektywami, cogorsza po zalozeniu takiego wizjer jest ciemny jak diabli! Powodem tej ciemnicy jest to ze jest on dopiero aktywowany po zalaczeniu obiektywu AF.
Na korzysc zatem przemawia chyba F70 no przynajmniej dla mnie! Manuale i jasny wizjer!
Pytasz o naswietlanie... w tym zakresie nie powinienes sie martwic, oba sa SUPER!
Jeżeli nie będziesz używałał manualnych obiektywów to bierz f80, ceny praktycznie już się zrównały, a ergonomia i obsługa są o wiele lepsze. F80 używałem zawsze z battery packiem, przez co lepiej leżał w dłoni, bez niego najmniejszy palec nie ma oparcia.
Zgadzam sie z Davidem! No chyba ze do cyfraka chcialbys cos klasycznego na film!Jeżeli nie będziesz używałał manualnych obiektywów to bierz f80
Wtedy polecam FM2, FE2 lub F3 (to ci dopiero maszyna)
W takim razie sprawa chyba wyglada w ten sposob:
Pod pelna klatke mam 50/1,8 i 70-210/4
Brakuje dolnego zakresu typu przynajmniej 28mm
przy f70 moge to sobie wynagrodzic posiadana stalka na m42 - 35/2,8 , jednak dochodzi zakup przelotki z soczewka.
do f80 dokupilbym 28-80 poki co.
wiec koszty dodatkowe porownywalne, przy czym kupujac f80 z kitem pewnie mniejsze.
Co wybrac - ew, propozycja innego rozwiazania.
[ Dodano: Pon 29 Maj, 2006 ]
Wiekszosc szkiel mam AF wiec odpada manual.Zamieszczone przez slaw74
Puszki i słoiki...
Tak się składa,że jestem właścicielem obu korpusów F70(u mnie N70) i F80.Mniej więcej różnice pomiędzy oboma zostały opisane choć nie do końca zgodzę się z kilkoma. Po pierwsze, owa upierdliwość w obsłudze F70 - nieprawda,dla kogoś kto posługiwał się do tej pory tylko kółeczkami F55,F65 i F75 może to się wydawać początkowo trudne ale takie nie jest, po wypstrykaniu 1-2 rolek masz wszystko w malym palcu i posługujesz się nim intuicyjnie i równie szybko jak każdym innym.F70 ma korekcję naświetlenia co 0,3 EV natomiast F80 co 0,5 .Korpus jest trochę większy co ma znaczenie dla osób o wiekszych dloniach,jest trochę cięższy przez co jak niektórzy twierdzą stabilniej leży w dloniach. Możliwość podpięcia szkieł manualnych już została opisana,jasny wizjer też. Wady F70 to brak korekcji wzroku - w moim przypadku koniecznośc stosowania muszli z soczewką,dla niektórych brak podglądu głębi ostrości - wg.mnie nie ma znaczenia,brak fabryczniego battery packa - ma to znaczenie jeśli rozbisz dużo zdjęć można wówczas kupić nieorginalny nawet takie z pionowym spustem czego z koleji nie ma F80 u tego bp to tylko inne źródło zasilania. No i cena F70 można dostać za 250-400 zł. w zależności od stanu i fantazji sprzedającego zaś F80 ceny zaczynają się od 600 zł. w górę. Generalnie są to bardzo podobne korpusy jeśli różnią się to jedynie zewnętrznym wyglądem i sposobem obsługi natomiast parametry techniczne te same.F80 jest nowszy więc nawiązuje do nowszej linii produktow nikona natomiast F70 to linia lustrzanek od F50,F60 do F90 i F90X.
Ci forumowicze którzy mają F70tki chwalą je sobie co i ja niniejszym czynię jednak swoje N70 sprzedaję bo leży mi niepotrzebne w torbie a kasa zawsze sie przyda.![]()
Skontaktuj się z nami