Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 80-200 2,8
Aberrator
16-08-2008, 16:57
WItam!
Ostatnio zaciekawił mnie ww. obiektyw, i ochy i achy jakie wyrażają o nim wszelkie "autorytety" min. K. Rockwell. Optycznie ponoć nie ustępuje wiele VR-ce a wycfano go z produkcji z przyczyn marketingowych. Cena używanego znacznie przewyższa cenę nowego AF-D NEW. Jest obiektyw o legendarnej jakośc ooptycznej przewyższający wg niektórych nawet stałki np. 180mm 2,8. Ostatnio widziałem ofertę tego instrumentu gdzieś w UK (data postu: maj 2008 za 700 funtów), jednak jest to rzadkość - biały kruk. Sprzedawca podawał także że można jeszcze dostać nowy egzemplarz zza 1100 funtów w MIcroglobe Hong Kong. nie mogę jednak znaleźć tej strony. Czy ktoś może widział jeszcze nowe egzempplarze tego obiektywu czy też zdobycie nowego jest po prostu niemożliwe?
pozdrawiam
Kiedyś polowałem na ebay-u na 80-200afs, tylko raz trafiłem na nówkę sztukę. Wg mnie znalezienie nowego graniczy z cudem, ponadto tę tezę potwierdza kilku sprzedawców z którymi rozmawiałem. A co do samego szkła, to jest po prostu mistrzostwo świata, wolałbym chyba nawet 80-200afs niż 70-200vr.
wolałbym chyba nawet 80-200afs niż 70-200vr.
ponieważ?
Ponieważ przynajmniej dla mnie jest pewniejszy w trzymaniu - jest grubszy i bardziej masywny, dla mnie to zaleta. Poza tym używane są tańsze niż 70-200vr :) Jednak lepiej niech wypowiedzą się użytkownicy tych obiektywów, ja z nimi miałem dość niewielką styczność. Ponadto - to chyba nie o tym temat ;)
Mam uzywam juz prawie 3 lata 80-200 AFS, do tej pory nie moge zlego slowa powiedziec.
Bardzo szybki, ostry, kontrastowy, o budowie to nawet nie ma co wspominac ( bajka :) ), jedyny minus to przednia soczewka która jest osadzona bardzo plytko i latwo ja uszkodzic.
Jesli mamy zamiar uzywac tego obiektywu ma meczach, gdzie nie jest konieczne uzywanie VR to jest to naprawde dobry wybór ( moze teraz cena uzywanego VR zaczyna byc bardzo podobna do uzywanego AFS 80-200 to mozna sie zastanowic, ale pare lat temu roznica byla znaczna na korzysc AFS )
Na dzien dzisiejszy nie czuje aby czegos w tym szkle mi brakowalo, sluzy mi wylacznie do pstrykania meczow i innych sportow.
Bezposredniego porowniania nigdy nie robilem.
Nowego raczej nie kupisz sam kiedys przeczesywalem rynek za tym szkłem, ale uzywke w dobrym stanie mozna kupic i sie na pewno jakoscia wykonania i obrazka zachwycisz :)
Aberrator
17-08-2008, 10:44
Wiem, że często pojawiają się t egzemplarze w USA to dość tanio - około 1000 USD, no cóż trzeba być cierpliwym i szukać, może trafię jakiś w miarę zadbany egzemplarz. Jestem jednak pewien że nowy też jeszcze można dostać, może komuś gdzieś tam zalega na magazynie!
pozdrawiam
Wiem, że często pojawiają się t egzemplarze w USA to dość tanio - około 1000 USD
Sam przez pewien czas szukałem 80-200 AFS na ebay.com, gdzie kupiłem 28-70 i powiem Ci szczerze, nigdy nie znalazłem w cenie okolo 1000USD. Zawsze to było około 1300USD (w dobym stanie) + wszystkie cła itp. i zdecydowałem, że mi się nie opłaca i dlatego już teraz płynie do mnie 70-200 VR.
Pozdrawiam