Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 80-200 2,8

Aberrator
16-08-2008, 16:57
WItam!
Ostatnio zaciekawił mnie ww. obiektyw, i ochy i achy jakie wyrażają o nim wszelkie "autorytety" min. K. Rockwell. Optycznie ponoć nie ustępuje wiele VR-ce a wycfano go z produkcji z przyczyn marketingowych. Cena używanego znacznie przewyższa cenę nowego AF-D NEW. Jest obiektyw o legendarnej jakośc ooptycznej przewyższający wg niektórych nawet stałki np. 180mm 2,8. Ostatnio widziałem ofertę tego instrumentu gdzieś w UK (data postu: maj 2008 za 700 funtów), jednak jest to rzadkość - biały kruk. Sprzedawca podawał także że można jeszcze dostać nowy egzemplarz zza 1100 funtów w MIcroglobe Hong Kong. nie mogę jednak znaleźć tej strony. Czy ktoś może widział jeszcze nowe egzempplarze tego obiektywu czy też zdobycie nowego jest po prostu niemożliwe?
pozdrawiam

KozaK
16-08-2008, 21:59
Kiedyś polowałem na ebay-u na 80-200afs, tylko raz trafiłem na nówkę sztukę. Wg mnie znalezienie nowego graniczy z cudem, ponadto tę tezę potwierdza kilku sprzedawców z którymi rozmawiałem. A co do samego szkła, to jest po prostu mistrzostwo świata, wolałbym chyba nawet 80-200afs niż 70-200vr.

kh29228
16-08-2008, 22:09
wolałbym chyba nawet 80-200afs niż 70-200vr.

ponieważ?

KozaK
16-08-2008, 23:57
Ponieważ przynajmniej dla mnie jest pewniejszy w trzymaniu - jest grubszy i bardziej masywny, dla mnie to zaleta. Poza tym używane są tańsze niż 70-200vr :) Jednak lepiej niech wypowiedzą się użytkownicy tych obiektywów, ja z nimi miałem dość niewielką styczność. Ponadto - to chyba nie o tym temat ;)

mancini
17-08-2008, 08:13
Mam uzywam juz prawie 3 lata 80-200 AFS, do tej pory nie moge zlego slowa powiedziec.

Bardzo szybki, ostry, kontrastowy, o budowie to nawet nie ma co wspominac ( bajka :) ), jedyny minus to przednia soczewka która jest osadzona bardzo plytko i latwo ja uszkodzic.

Jesli mamy zamiar uzywac tego obiektywu ma meczach, gdzie nie jest konieczne uzywanie VR to jest to naprawde dobry wybór ( moze teraz cena uzywanego VR zaczyna byc bardzo podobna do uzywanego AFS 80-200 to mozna sie zastanowic, ale pare lat temu roznica byla znaczna na korzysc AFS )

Na dzien dzisiejszy nie czuje aby czegos w tym szkle mi brakowalo, sluzy mi wylacznie do pstrykania meczow i innych sportow.

Bezposredniego porowniania nigdy nie robilem.

Nowego raczej nie kupisz sam kiedys przeczesywalem rynek za tym szkłem, ale uzywke w dobrym stanie mozna kupic i sie na pewno jakoscia wykonania i obrazka zachwycisz :)

Aberrator
17-08-2008, 10:44
Wiem, że często pojawiają się t egzemplarze w USA to dość tanio - około 1000 USD, no cóż trzeba być cierpliwym i szukać, może trafię jakiś w miarę zadbany egzemplarz. Jestem jednak pewien że nowy też jeszcze można dostać, może komuś gdzieś tam zalega na magazynie!
pozdrawiam

kh29228
17-08-2008, 10:54
Wiem, że często pojawiają się t egzemplarze w USA to dość tanio - około 1000 USD

Sam przez pewien czas szukałem 80-200 AFS na ebay.com, gdzie kupiłem 28-70 i powiem Ci szczerze, nigdy nie znalazłem w cenie okolo 1000USD. Zawsze to było około 1300USD (w dobym stanie) + wszystkie cła itp. i zdecydowałem, że mi się nie opłaca i dlatego już teraz płynie do mnie 70-200 VR.
Pozdrawiam