Zobacz pełną wersję : kalibracja w D300
Witam
ze wzgledu na niepowtarzalnosc ostrzenia mojej 50-ki ( ktora chcialem uzywaj jako glowny obiektyw przy slubach ) sprobowalem ja dzis porzadnie skalibrowac
aparat na statywie , w puszce JPG z wyostrzaniem na 0 , kontrastowy przedmiot , linijka pod katem ok 45 stopni etc ... srodkowy punkt AF
wiedzac ze raczej bedzie FF , zaczalem pstrykac z kalibracja na OFF a pozniej od 1 do 20 ... po dwie fotki z kazdym ustawieniem ...
za kazdym razem przed wyostrzeniem na przedmiot ustawiony w odleglosci ok 2 m , ostrzylem na reke przed obiektywem aby AF musial konkretnie dojechac do danej odleglosci ...
wyniki sa koszmarne , zadna fotka nie jest powtarzalna , tzn .... obiektyw ostrzy jak chce .. raz przed raz za a raz w punkt nie zwazajac na moje ustawienia ...
czy ktos wie o co tu w ogole chodzi ... ?
wiem ze jeszcze pare postow i zaczne wychodzic na ciaglego narzekacza , generalnie sam jestem przeciwko testom , ale przy 50 lub nizszej procentowosci trafien AF musialem zrobic ten test szczegolnie ze zalezy mi na tym obiektywie ...
chyba zostaje mi wizyta w serwisie i poproszenie ich o ustawienie w/w zestawu
Ja robiłem taki test z ciekawości i zaobserwowałem,że regulacja jakby nie zawsze działa,tzn ustawiam max wartości i nic się nie zmienia jadę w dół i ostrzy mocno przed cel,potem ustawiam znów na plus i ostrzy za.Po kilku takich próbach udało mi się ustawić w punkt,ale gdyby w praktyce okazało się,że jest coś nie tak,to zawsze mogę wyłączyć kalibrację,bo bez tego było ok :).
przemo tylko na tym obiektywie czy na wszystkich ?
kontrastowy przedmiot , linijka pod katem ok 45 stopni etc ...
to chyba nie jest najlepszy pomysł. Wydrukuj sobie kartkę testową (gdzies na forum były linki) i ustawiaj na pojedyńczą gruba kreskę, a nie na podziałkę milimetrową.
Jacek ostrzylem na wizytowke , ustawiona prostopadle do podloza , linijka byla z boku
ostrzenie na sama linijke pod katem , raczej rzeczywiscie byloby bez sensu
Testowałem 50 i 70-200 ale tylko na 200mm.
achpiotr
15-08-2008, 14:27
Jacek ostrzylem na wizytowke , ustawiona prostopadle do podloza , linijka byla z boku
ostrzenie na sama linijke pod katem , raczej rzeczywiscie byloby bez sensu
Uważam że to też nie najlepszy pomysł - możesz nie uzyskać powtarzalności kiedy masz różnokolorową, z różnymi obiektami, małą powierzchnię. Autofocus na obiekcie o zróżnicowanej strukturze często nie jest powtarzalny. Przy małych obiektach (jak wizytówka) musisz w miarę blisko robić test i wtedy także łatwiej o błędy różnego rodzaju, a także różnice są mniej widoczne.
Pisałem w innym watku jak ja to robię:
Wydrukowałem sobie kartkę na której po środku mam czarne pasy szerokości ok 1cm - pierwszy, drugi kilka milimetrów, oddalone od siebie może też ok 1cm. Po bokach zostawiłem odstęp ok 5cm na stronę. Dalej zadrukowałem liczbami. zaginam kartkę w 2ch miejscach tak by powierzchnia na którą ostrzę była równolegle do aparatu. Zadrukowana reszta jest pod kątem. Stawiam to pionowo na tej samej powierzchni co aparat. Dzięki temu wszystko jest nieruchome i jest w dosyć dużej odległości przeco łatwiej ocenić korektę. Pierwsze testy robie z LiveView. Ustawiam ostrość w trybie" kontrastowym", nie robię zdjęcia, wyłączam LiveView i naciskam spust obserwując czy obiektyw coś zmienia i jezeli tak to w która stronę. Odpowiednio kalibruję aż po takiej operacji obiektyw nie przestawia ostrości. Potem dopiero wykouje zdjęcia i porównuje. Kontrastowy liveview jest dla mnie odnośnikiem jako że nie zdarza mu się pudłować.
Wojteksw
15-08-2008, 16:19
Kalibrację obiektywów mam za sobą, dla N 17-55 + 10, natomiast dla N 70-300VR + 8. Przy N 70-300VR dla ogniskowej 70 wychodziło + 10 ale już przy ogniskowej 300 + 10 było za dużo i uśredniłem do + 8. Wyniki są powtarzalne i już nie będę drążył tematu bo dopatrzę się czegoś i będę miał ból głowy. Aby AF lepiej łapał do miarki przymocowałem kawałek drutu. Fotka z obiektywu 70-300VR na ogniskowej 300mm.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)
Archibald
15-08-2008, 18:03
...aparat na statywie (...) za kazdym razem przed wyostrzeniem na przedmiot ustawiony w odleglosci ok 2 m , ostrzylem na reke przed obiektywem aby AF musial konkretnie dojechac do danej odleglosci ...
To ja mniej więcej tak samo, ale obiektem była studnia na podwórku ;-) i większa odległość, ok.5m, aparat w poziomie, a rozkład GO widziałem dokładnie na trawie po bokach studni... Jedyny w tej chwili zoom, który posiadam :-? czyli 16-85 po paru testach ustawiłem na -3 i przyznam, że na każdej ogniskowej i niezależnie od warunków oświetleniowych jest naprawdę idealnie w punkt... Pożyczę w przyszłym tygodniu 50/1,4 i zobaczę jak ta będzie się sprawować, bo na 16-85 (poza plastyką obrazu) naprawdę nie mogę narzekać.... a sprawdzałem między innymi S30/1,4 (trzy egzemplarze), S18-50, S24-70, T17-50 - i żaden nie miał powtarzalnego AF'a - dla porównania N42-70/2,8, N70-210/4 oraz N50/1,8 za każdym razem idealnie w punkt... Jak na razie wysnułem wniosek, że Nikkory chodzą OK, a nie Nikkory nie... tyle, że w D80 chodziły... :-?
robin102
15-08-2008, 20:55
Panowie nie pokonacie problemu AF w D300. Ja dużo czasu poświęciłem na poznawanie wad tego korpusu. Teraz delektuje się jego zaletami. AF w D300 według mnie to temat nie dokończony przez producenta mimo ostatnich poprawek softu które coś tam chyba usprawniają jednak daleko mu do trafności szybkości czy celności na punktowym takiego jaki miał D200, ale trza sprawę rzucić pod nogi i zdjęcia robić.
Kalibrację obiektywów mam za sobą, dla N 17-55 + 10...
Dla jakich ogniskowych robiłeś pomiar ? Uśredniałeś ? Proste wzory czy zabawa w średnie ważone ?
Pytam, ponieważ sam swego czasu kalibrowałem N17-55/2.8 i zrobiłem to wyłącznie dla 50 mm. Wyszło mi +15.
Wojteksw
16-08-2008, 08:58
Dla N17-55 sprawdzałem 17 i 55mm i wychodziło mi jednakowo + 10. Dla N70-300VR sprawdzałem 70, 135, 300mm. 70mm było + 10, 135mm było + 10, natomiast dla300mm było najlepiej + 8 i tak zostawiłem dla całego obiektywu + 8. Najgorzej jest, gdy są duże rozbieżności na poszczególnych ogniskowych, wtedy pozostaje serwis dla obiektywu.
robin102
16-08-2008, 09:10
Tu wnikliwi regulatorzy macie wątek o szalejacym kalibratorze w D300 wniosków pochopnych nie wyciągajcie, a dopiszczie ewentualnie wartości korekty.
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58726