Zobacz pełną wersję : D80 - RAW w PS CS3
Wywołuję rawy w ps cs3... problem polega na tym, że kiedy zapiszę już obrobionego rawa do jpg kolory są mniej nasycone niż były w rawie... jest to bardzo wyraźne... Co mogę zrobić ?
Sprawdzić w jakiej przestrzeni barwnej pracujesz w PS a do jakiej zapisujesz JPG.
Zależy, jakiej komendy do zapisu używasz. ‘Zapisz jako’ czy ‘Zapisz dla Weba’. Przy ‘Zapisz jako’ musisz mieć ustawienie przestrzeni koloru w PS takie samo jak w rawie, czyli sRGB lub RGB. Jeżeli robisz ‘Zapisz dla Weba” ustawiasz sRGB w PS i rawie.
A jak zmienić profil w Camera Raw w PS CS3?
W oknie Camera Raw na dole po lewej ptaszek w 'Show Workflow Option' i dalej Space sRGB lub Adobe RGB.
Wywołuję rawy w ps cs3... problem polega na tym, że kiedy zapiszę już obrobionego rawa do jpg kolory są mniej nasycone niż były w rawie... jest to bardzo wyraźne... Co mogę zrobić ?
CS3 standartowo ma palętę barw AdobeRGB, natomiast np przeglądarka w windowsie obługuje sRGB. Zapisuje w tym standarcie - i będzie wszystko ok :)
A ja się podepnę pod temat.
Mam -chyba- podobny problem z Raw Therapee. Zdjęcia w Raw pochodzące z d60 i d80 są w nim bardzo ciemne i jakieś takie szare. Te same Raw-y w jakichkolwiek odrawiaczach Nikona wyglądają tak, jak powinny. Sprawdziłem histogramy w Raw Therapee-to samo zdjęcie w Rawie - histogram wygląda w porządku (może tylko ciut za bardzo na lewo :) ) A potem jpg wywołane za pomocą Picture Project i w Raw Therapee histogram wygląda tak, jakby zdjęcie było straszliwie przepalone (krzywa jest przesunięta do krawędzi). Wie ktoś, co może być przyczyną? W jednym z postów na forum ktoś pisał o podobnym problemie z dcraw, ale nie doczytałem się, jak to naprawił.
CS3 standartowo ma palętę barw AdobeRGB
CS3 ma standartowo paletę sRGB
:oops:
Chodziło mi o przestrzeń roboczą PSa
Jasne, ale gdy chcemy zapisać nefa do tiffa/jpga - standartowo chce nam przekierować na adobeRGB. Przynajmniej ja tak mam (troche uciążliwe bo za każdym razem muszę to zmienić, ale co zrobić ;) )
Bartek-Kacper
16-08-2008, 16:16
To może Adobe Lightroom ? Tam nie zauważyłem takiego problemu a chyba lepiej wywołuje od Photoshopa.
A co zrobić, żeby na neice foto wyglądało jak w PS czy ACDSee?
A co zrobić, żeby na neice foto wyglądało jak w PS czy ACDSee?
Używać przeglądarki wyposażonej w moduł zarządzania barwą.
No ale dając zdjęcie na to forum np. każdy moze widzieć inne kolory.
No ale dając zdjęcie na to forum np. każdy moze widzieć inne kolory.
Jest na to prosty sposób - musisz zmusić wszystkich użytkowników, którzy mogą zobaczyć twoje zdjęcia, by również używali przeglądarek z zarządzaniem barwą i skalibrować im wszystkim monitory. Ideału się w ten sposób nie uzyska, bo musieliby mieć jeszcze wszyscy takie same, lub przynajmniej wystarczająco dobre monitory, ale powinno być nieco lepiej.
Czy przeglądarki z reguły używają tego samego profilu kolorów (np.: aRGB) i jaki profil kolorów mają w labie?
Czy przeglądarki z reguły używają tego samego profilu kolorów (np.: aRGB) i jaki profil kolorów mają w labie?
Przeglądarki z reguły nie używają żadnego profilu kolorów, innymi słowy wyświetlają po prostu zdjęcia w przestrzeni danego monitora.
W labie mają profil kolorów labu.
jeśli używasz np firefoxa uruchom sobie moduł zarządzania kolorem i po sprawie. Ja tak zrobiłem i wszystko widzę tak samo jak w Csie. 30 sekund zabawy i po temacie :)
a można ustawić w PS, by wszyskie NEF-y otwierał domyslnie jako sRGB, 16 kanałów, 300dpi ??
...chyba 16 bitów?
Można!
bitów bitów ;P
a gdzie to jest, bo znaleźć nie mogę ??
edit;
JUŻ MAM !!! !!!
na dole - klikasz na nazwę przestrzeni i ustawiasz sobie w menu co tam chcesz:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/mare.jpg)