Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie D80 - RAW w PS CS3

Wywołuję rawy w ps cs3... problem polega na tym, że kiedy zapiszę już obrobionego rawa do jpg kolory są mniej nasycone niż były w rawie... jest to bardzo wyraźne... Co mogę zrobić ?

Domyślnie

Sprawdzić w jakiej przestrzeni barwnej pracujesz w PS a do jakiej zapisujesz JPG.
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Zależy, jakiej komendy do zapisu używasz. ‘Zapisz jako’ czy ‘Zapisz dla Weba’. Przy ‘Zapisz jako’ musisz mieć ustawienie przestrzeni koloru w PS takie samo jak w rawie, czyli sRGB lub RGB. Jeżeli robisz ‘Zapisz dla Weba” ustawiasz sRGB w PS i rawie.
    Z5, D80, G7X, mototrud.pl

Domyślnie

A jak zmienić profil w Camera Raw w PS CS3?

Domyślnie

W oknie Camera Raw na dole po lewej ptaszek w 'Show Workflow Option' i dalej Space sRGB lub Adobe RGB.
    Z5, D80, G7X, mototrud.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ruler Zobacz posta
    Wywołuję rawy w ps cs3... problem polega na tym, że kiedy zapiszę już obrobionego rawa do jpg kolory są mniej nasycone niż były w rawie... jest to bardzo wyraźne... Co mogę zrobić ?
    CS3 standartowo ma palętę barw AdobeRGB, natomiast np przeglądarka w windowsie obługuje sRGB. Zapisuje w tym standarcie - i będzie wszystko ok
    | D80 | T17-50 |SB 800 |

Domyślnie

A ja się podepnę pod temat.

Mam -chyba- podobny problem z Raw Therapee. Zdjęcia w Raw pochodzące z d60 i d80 są w nim bardzo ciemne i jakieś takie szare. Te same Raw-y w jakichkolwiek odrawiaczach Nikona wyglądają tak, jak powinny. Sprawdziłem histogramy w Raw Therapee-to samo zdjęcie w Rawie - histogram wygląda w porządku (może tylko ciut za bardzo na lewo ) A potem jpg wywołane za pomocą Picture Project i w Raw Therapee histogram wygląda tak, jakby zdjęcie było straszliwie przepalone (krzywa jest przesunięta do krawędzi). Wie ktoś, co może być przyczyną? W jednym z postów na forum ktoś pisał o podobnym problemie z dcraw, ale nie doczytałem się, jak to naprawił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miden Zobacz posta
    CS3 standartowo ma palętę barw AdobeRGB
    CS3 ma standartowo paletę sRGB
    D 80, N18-70, N50 1,8 D, SB-800...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kakus Zobacz posta
    Chodziło mi o przestrzeń roboczą PSa
    Ostatnio edytowane przez kakus ; 15-08-2008 o 14:18
    D 80, N18-70, N50 1,8 D, SB-800...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kakus Zobacz posta
    Jasne, ale gdy chcemy zapisać nefa do tiffa/jpga - standartowo chce nam przekierować na adobeRGB. Przynajmniej ja tak mam (troche uciążliwe bo za każdym razem muszę to zmienić, ale co zrobić )
    | D80 | T17-50 |SB 800 |

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów