Wywołuję rawy w ps cs3... problem polega na tym, że kiedy zapiszę już obrobionego rawa do jpg kolory są mniej nasycone niż były w rawie... jest to bardzo wyraźne... Co mogę zrobić ?
Szukaj
Wywołuję rawy w ps cs3... problem polega na tym, że kiedy zapiszę już obrobionego rawa do jpg kolory są mniej nasycone niż były w rawie... jest to bardzo wyraźne... Co mogę zrobić ?
Sprawdzić w jakiej przestrzeni barwnej pracujesz w PS a do jakiej zapisujesz JPG.
Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX
Zależy, jakiej komendy do zapisu używasz. ‘Zapisz jako’ czy ‘Zapisz dla Weba’. Przy ‘Zapisz jako’ musisz mieć ustawienie przestrzeni koloru w PS takie samo jak w rawie, czyli sRGB lub RGB. Jeżeli robisz ‘Zapisz dla Weba” ustawiasz sRGB w PS i rawie.
Z5, D80, G7X, mototrud.pl
A jak zmienić profil w Camera Raw w PS CS3?
W oknie Camera Raw na dole po lewej ptaszek w 'Show Workflow Option' i dalej Space sRGB lub Adobe RGB.
Z5, D80, G7X, mototrud.pl
A ja się podepnę pod temat.
Mam -chyba- podobny problem z Raw Therapee. Zdjęcia w Raw pochodzące z d60 i d80 są w nim bardzo ciemne i jakieś takie szare. Te same Raw-y w jakichkolwiek odrawiaczach Nikona wyglądają tak, jak powinny. Sprawdziłem histogramy w Raw Therapee-to samo zdjęcie w Rawie - histogram wygląda w porządku (może tylko ciut za bardzo na lewo) A potem jpg wywołane za pomocą Picture Project i w Raw Therapee histogram wygląda tak, jakby zdjęcie było straszliwie przepalone (krzywa jest przesunięta do krawędzi). Wie ktoś, co może być przyczyną? W jednym z postów na forum ktoś pisał o podobnym problemie z dcraw, ale nie doczytałem się, jak to naprawił.
Skontaktuj się z nami