PDA

Zobacz pełną wersję : NEF - kolorowe plamki

rafi127
14-08-2008, 11:41
Witam.

Gdy klikam zdjęcia w NEF z odwracalną kompresją zaobserwowałem w komputerze dość często plamki koloru zielonego, rózowego. Plamy te widzę gdy NEFa otwieram PS lub XnView. Na wyświetlaczu D300 ich nie ma. Co to może być? CZy to efekt "niewłaściwie" rozkompresowanego pliku? CZy może nie trzeba przypadkiem stosować do tego celu NX Capture?

Pozdrawiam

Jacek_Z
15-08-2008, 00:45
Gdy klikam zdjęcia w NEF z odwracalną kompresją zaobserwowałem w komputerze dość często plamki koloru zielonego, rózowego. Plamy te widzę gdy NEFa otwieram PS lub XnView.
podlinkuj tu taki wycinek kadru, bo nie wiemy o co ci chodzi.

rafi127
15-08-2008, 12:48
OK - moje niedopatrzenie, naprawiam błąd. Oto fragment NEFa po konwersji na jpg.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.ags.pl/plama/DSC_3597.jpg)

PaRaGaS
15-08-2008, 13:17
To wygląda jakbyś przepalił te fragmenty, czasami takie kwiatki wyłażą przy wołaniu i trzeba ostro jechać w dół np. z saturacją wybranego koloru a potem składać obrazek z warstw.

rafi127
15-08-2008, 13:54
To wygląda jakbyś przepalił te fragmenty, czasami takie kwiatki wyłażą przy wołaniu i trzeba ostro jechać w dół np. z saturacją wybranego koloru a potem składać obrazek z warstw.

Co ciekawe przy zapisie NEF + JPG na JPGu tego nie ma

PaRaGaS
15-08-2008, 13:56
Co ciekawe przy zapisie NEF + JPG na JPGu tego nie ma

Bo soft aparatu sobie radzi z takimi plamami w sposób bardziej automatyczny.
Pewnie w CNX też by było OK na dzień dobry, nie wiem, nie używam.

rafi127
15-08-2008, 16:49

Więc jak tego uniknąć podczas focenia?? Mam na myśli przepalanie.

PaRaGaS
15-08-2008, 16:50
Więc jak tego uniknąć podczas focenia?? Mam na myśli przepalanie.

Poprawnie naświetlać. :D
A tak serio, to ten twój przypadek to jakieś dziwne ekstremum.

rafi127
15-08-2008, 20:59
Poprawnie naświetlać. :D
A tak serio, to ten twój przypadek to jakieś dziwne ekstremum.

A nie jest to jakaś funkcja włączona w body? Nie znam jeszcze za dobrze systemu nikona, bo w zasadzie od kilku lat byłem zaciętym minoltowcem.

Jacek_Z
15-08-2008, 21:08
nie. Ale to chyba tez nie to co pisze PaRaGaS. To zdjęcie nie wygląda na przepalone i wyciągane.
Nie wiem co to jest, nie miałem czegos takiego.

rafi127
16-08-2008, 08:06
nie. Ale to chyba tez nie to co pisze PaRaGaS. To zdjęcie nie wygląda na przepalone i wyciągane.
Nie wiem co to jest, nie miałem czegos takiego.

Wg mnie zdjęcie też nie jsrest przepalone. SPotykam sie z tym pierwszy raz. Ale zdaża się to dość często tego typu małe plamki w różnych miejscach fotki - jedno dwa miejsca.

marekwwwww
16-08-2008, 08:52
to wina oprogramowania w kompie, kiedys przez chwile tez mi to wylazło ale po resecie kompa z nikło
jak to masz cały czas to pewnie nalezy cos przeinstalowac
wiec o puszke mozesz byc spokojny niejest to wina aparatu

rafi127
16-08-2008, 20:49
to wina oprogramowania w kompie, kiedys przez chwile tez mi to wylazło ale po resecie kompa z nikło

Oby to było to :)

Trevor
16-08-2008, 22:21
Może być to wina ściągania z karty - plik uszkodzony podczas przegrywania.
Kiedyś miałem coś takiego na paru NEF'ach tylko na dużo większej części kadru.
Pamiętam że okazało się że tylko na jednym z portów USB tak miałem. To były karty SD +USB dajęce się wtykać bezpośrednio w USB, coś w tym porcie widocznie się styki nie dogadały.

rafi127
17-08-2008, 13:11

Jednak nie jest to to co sugerujesz.

Zdjęcia przenoszone na inny komp inny system i dzieje się to samo.

Tofifik
17-08-2008, 13:22
ale kolor by sugerował na błędy w przenoszeniu danych. Mialem tak z kompaktowym cyfrakiem jak dogorywała mu matryca to właśnie robił takie różowe syfki. tylko ze ja miałem ich dużo więcej i nie był to nikon.

mateo912
19-08-2008, 19:30
ja mam w PS dokładnie to samo tyle ze kolor czerwony.
Wydaje mi się że w ten sposób program pokazuje gdzie jest przepalone (przynajmniej u mnie tak jest)

PaRaGaS
20-08-2008, 00:31
ja mam w PS dokładnie to samo tyle ze kolor czerwony.
Wydaje mi się że w ten sposób program pokazuje gdzie jest przepalone (przynajmniej u mnie tak jest)

To w Camera RAW. Na histogramie przy wywoływaniu masz strzałki na krańcach. Jedna odpowiada za zebrę przepaleń, druga cieni. Nimi się je włącza/wyłącza.

Jacek_Z
20-08-2008, 01:24
no moment, ale to jest na podglądzie, ale nie na wynikowych plikach.
rafi - ty pokazałes fragment pliku po obróbce, czy zrzut ekranu?

rafi127
20-08-2008, 14:03
To w Camera RAW. Na histogramie przy wywoływaniu masz strzałki na krańcach. Jedna odpowiada za zebrę przepaleń, druga cieni. Nimi się je włącza/wyłącza.

Tymi strzałkami na histogtamie mogę włączyć kolor czerwony i niebieski czyli przepalenia i cienie. Różowego nie jestem w stanie wyłączyć. Widać natomiast z lewej strony przy krwaędzi histogramu pik tego samego koloru tzn różowy.

rafi127
20-08-2008, 14:03
no moment, ale to jest na podglądzie, ale nie na wynikowych plikach.
rafi - ty pokazałes fragment pliku po obróbce, czy zrzut ekranu?

Jest to wycinek z NEFa na którym widać te plamki następnie zapisany jako JPG.

rafi127
20-08-2008, 14:09
A oto jeszcze jeden wycinek z NEFa - tu juz znacznie bardzie widoczne.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://ags.pl/plama/DSC_3446.jpg)

Dodam że palmki na tym zdjęciu są dokładnie w miejscu gdzie pada światło. Nie widać jednak by całe zdjęcie było przepalone. Ono sprawia wrażenie niedoświetlonego.

Jacek_Z
20-08-2008, 14:16
Jest to wycinek z NEFa na którym widać te plamki następnie zapisany jako JPG.
w jaki sposób pokazujesz nam tu tego nefa? To jest zrzut ekranu? Czy jesli otworzysz nefa to nadal masz te plamki?

rafi127
20-08-2008, 14:24
w jaki sposób pokazujesz nam tu tego nefa? To jest zrzut ekranu? Czy jesli otworzysz nefa to nadal masz te plamki?

Za każdym razem kiedy tego NEFa otwieram to mam te palmki. Wczytuje go w Camera RAW. Zaznaczam dany fragment opcją Kadruj - Enter - Zapisz jako i JPEG. Czy mam przesłać całego NEFa? Jeśli tak to gdzie :)?

adrian
20-08-2008, 14:41
Czy mam przesłać całego NEFa? Jeśli tak to gdzie :)?

Najlepiej podlinkuj do wątku.

Jacek_Z
20-08-2008, 16:21
dostałem nefy. To siedzi w pliku, nie jest to żaden komunikat o wyjściu poza zakres.

Stawiam na wadliwą kartą pamięci CF. Spróbuj czy masz taki efekt z inna kartą.

PaRaGaS
20-08-2008, 20:14
Stawiam na wadliwą kartą pamięci CF. Spróbuj czy masz taki efekt z inna kartą.

Po obejrzeniu większego fragmentu również stawiam na kartę.

Seeth
20-08-2008, 21:16
Podobny efekt miałem gdy stosowałem "mocną" obróbkę na pliku RAW. Efekt pojawiał się w jasnych partiach obrazu.

Jacek_Z
20-08-2008, 21:21
To coś jest od razu gdy się otworzy plik i obróbka wcale nie zmienia tych obszarów. Ekspozycja jaśniej czy ciemniej nic nie zmienia (w sensie obszaru jaki te plamy zajmują). Bawiłem się tymi nefami.

Seeth
21-08-2008, 09:52
To coś jest od razu gdy się otworzy plik i obróbka wcale nie zmienia tych obszarów. Ekspozycja jaśniej czy ciemniej nic nie zmienia (w sensie obszaru jaki te plamy zajmują). Bawiłem się tymi nefami.

Mówiłem tylko o moim przypadku jak kiedyś bawiłem się RAW'em to właśnie podobny efekt powstawał.
A w tym przypadku o którym pisze autor wątku, prawdo podobnie jest to wynikiem błędu zapisu na karcie pamięci przez aparat.

rafi127
21-08-2008, 10:49
OK - sugerujecie usterkę karty - tak na marginesie Sandisk Ex III 30MB.
A jak zapatrujecie się na fakt że na wyświtlaczu aparatu nie widać tych plamek?? Skoro byłoby to uszkodzenie karty to niebyłoby to widoczne na wyświetlaczu?
Postawię raz jeszcze tezę ktorą stawiałem wczesniej. Czy nie ma to związku z tym że Nefy te zapisywane były w aparacie z tzw kompresją odwracalną?
Może trzeba je wywoływać za pomocą np nikonowskiego Nv cature??

stig
21-08-2008, 11:20
OK - sugerujecie usterkę karty - tak na marginesie Sandisk Ex III 30MB. Osobiscie nie podejrzewalbym karty. Nie sadze, zeby blad na karcie wybieral sobie miejsce swojego wystapienia w taki sposob, zeby generowac syfy w pliku ze zdjeciem, akurat tam gdzie sa przepaly.

rafi127
21-08-2008, 12:19
Osobiscie nie podejrzewalbym karty. Nie sadze, zeby blad na karcie wybieral sobie miejsce swojego wystapienia w taki sposob, zeby generowac syfy w pliku ze zdjeciem, akurat tam gdzie sa przepaly.

Też mam podobne zdanie na ten temat - bo nie ukrywając sa to miejsca gdzie pojawiało się najwięcej światła.

Ale co to może być w takim razie.

stig
21-08-2008, 12:26
Ale co to może być w takim razie.IMHO problem wystepuje raczej na etapie matryca -- oprogramowanie aparatu. Chyba bez diagnozy serwisu sie nie obejdzie.

Rarog
21-08-2008, 12:32
Też mam podobne zdanie na ten temat - bo nie ukrywając sa to miejsca gdzie pojawiało się najwięcej światła.

Ale co to może być w takim razie.

Mówiłeś że na podglądzie nie widać, a czy próbowałeś powiększać podgląd zdjęcia na aparacie, tak żeby obejrzeć szczegóły?
OK, zakładając że zdjęcia wyglądają prawidłowo na wyświetlaczu, to dla czego podejrzewacie kartę??? Przecież informacja na display body idzie z tej samej karty którą potem używamy do przeniesienia danych na komputer.
Jacek twierdzi że to "coś" siedzi w pliku. Jeśli tak to jak możliwe że soft aparatu radzi sobie z tym dobrze a program komputerowy nie? Może jednak cały problem leży we właściwej konfiguracji aplikacji w komputerze?

stig
21-08-2008, 12:38
Może jednak cały problem leży we właściwej konfiguracji aplikacji w komputerze?Co masz na mysli? Jesli Ludzie ogladajacy NEFa na swoich programach, w ktorych nigdy wczesniej z tym problemem sie nie spotkali -- i ogladaja go tylko na zdjeciu autora watku, to co niby mozna jeszcze "wlasciwie skonfigurowac"?

rafi127
21-08-2008, 12:51
Mówiłeś że na podglądzie nie widać, a czy próbowałeś powiększać podgląd zdjęcia na aparacie, tak żeby obejrzeć szczegóły?
OK, zakładając że zdjęcia wyglądają prawidłowo na wyświetlaczu, .....

Tak, każde zdjęcie z tą "skazą" na wyświetlaczu w powiększeniu nie wykazuje ww przypadłości.

Jacek_Z
21-08-2008, 12:59
OK - sugerujecie usterkę karty - tak na marginesie Sandisk Ex III 30MB.
sandiskom też może się w końcu cos przytrafiać.

A jak zapatrujecie się na fakt że na wyświtlaczu aparatu nie widać tych plamek?? Skoro byłoby to uszkodzenie karty to niebyłoby to widoczne na wyświetlaczu?
podgląd w aparacie bazuje na jpgu, nawet gdy oglądasz RAW. W Raw jest zaszyty jpg.

Postawię raz jeszcze tezę ktorą stawiałem wczesniej. Czy nie ma to związku z tym że Nefy te zapisywane były w aparacie z tzw kompresją odwracalną?
sprawdź, to tez jest możliwe, ale wątpię, stawiam na kartę.

Może trzeba je wywoływać za pomocą np nikonowskiego Nv cature??
bez róznicy, otwierałem w NX 2 i C1 v4. w obu jest to samo. To nie sprawa konwertera, to już jest w pliku.

Osobiscie nie podejrzewalbym karty. Nie sadze, zeby blad na karcie wybieral sobie miejsce swojego wystapienia w taki sposob, zeby generowac syfy w pliku ze zdjeciem, akurat tam gdzie sa przepaly.
Dostałem NEFy i są one niedoświetlone. Tam nie ma przepałów.

zakwas
21-08-2008, 12:59
IMHO jest efekt błędnej obsługi NEF-a. Wywołaj sobie to zdjęcie CNX.

Sorry, Jacek_Z mnie uprzedził ;)

Rarog
21-08-2008, 13:00
Co masz na mysli? Jesli Ludzie ogladajacy NEFa na swoich programach, w ktorych nigdy wczesniej z tym problemem sie nie spotkali -- i ogladaja go tylko na zdjeciu autora watku, to co niby mozna jeszcze "wlasciwie skonfigurowac"?

Żebym wiedział co mam na myśli to bym napisał. Cały ten problem jest bardzo dziwny i jak dotąd jedynie w sferze domysłów. Zadałem jak widziałeś szereg pytań a nie sugestii. Na które nie dałeś żadnej odpowiedzi. ;)

Jeśli jest błąd w NEFie jak twierdzi Jacek - to dlaczego nie widać tego na wyświetlaczu aparatu?
A jeśli soft aparatu radzi sobie z tym "błędem" to dlaczego wszyscy widzą to w komputerze.

Może trzeba by jeszcze jeden test zrobić - włożyć kartę zapisaną zdjęciami do innego body i spróbować odczytać?

Widzę że jednak chyba Jacek dobrze kombinuje - jeśli faktycznie w NEFie jest "zaszyty" JPG - to faktycznie powstanie sytuacja że do podglądu jest pobierany JPG jako lżejszy i szybszy do przesłania.

Jacek_Z
21-08-2008, 13:01
IMHO jest efekt błędnej obsługi NEF-a. Wywołaj sobie to zdjęcie CNX.

to nie wywołanie NEFa. Mam inny komputer niz rafi, inne programy niz rafi, a mam w efekcie to samo.

stig
21-08-2008, 13:02
Dostałem NEFy i są one niedoświetlone. Tam nie ma przepałów.No oki, oki. Zalozylem tylko, ze sa to przepaly, bo plamy zamazuja wszystko. Czy sa przepalone czy nie -- blad wystepuje w najjasniejszych partiach obrazu -- co raczej wyklucza blad karty.

Jacek_Z
21-08-2008, 13:04
Jeśli jest błąd w NEFie jak twierdzi Jacek - to dlaczego nie widać tego na wyświetlaczu aparatu?
A jeśli soft aparatu radzi sobie z tym "błędem" to dlaczego wszyscy widzą to w komputerze.

oj czytajcie odpowiedzi uwaznie. Na wyświatlaczu aparatu widac jpg, a nie NEF.

-- blad wystepuje w najjasniejszych partiach obrazu -- co raczej wyklucza blad karty.
kiedy właśnie był na forum opisywany przypadek, gdzie w jasnych partiach działy się inne, ale też dziwne rzeczy i winna była jak się okazała karta.

stig
21-08-2008, 13:10
Żebym wiedział co mam na myśli to bym napisał. Blyskotliwe... :D

Zadałem jak widziałeś szereg pytań a nie sugestii. Na które nie dałeś żadnej odpowiedzi. ;)Nie szereg, tylko co najwyzej dwa. I jak ja mam Tobie na nie odpowiedziec, skoro sa one kierowane do wlasciciela problematycznego aparatu?

Jeśli jest błąd w NEFie jak twierdzi Jacek - to dlaczego nie widać tego na wyświetlaczu aparatu?Bo aparat nie wyswietla NEFa tylko JPGa zaszytego w NEFie.

rafi127
21-08-2008, 13:33
W momencie gdy zaobserwowałem te anomalie - nie mając dostepu do forum - pobyt na mazurach, zacząłem sam kombinować. Wpadłem na pomysł że własnie może algorytm kompresji nefa coś szwankuje. Wyłaczyłem kompresje i zostawłem poprostu zwkłego nefa bez obróbki.

Teraz mam pytanie - bo mam wrażenie że zanikło to zjawisko, nie mogę go wywołać prześwietlając i niedoświetlając zdjęć. Test przeprowadzam na dwóch rónych kartach, kadrując identycznie raz na jednej i zaraz na drugiej. Chcę więc "cofnąć się w czasie" i przejżec nefy pod kątem sprawdzenia które są zapisane z kompresją, a które nie. I tu juz docelowe pytanie - czy jest gdzieś w nefie - EXIFie zapisane informacje o włączonej - wyłączonej kompresji?

Jacek_Z
21-08-2008, 13:38
popatrz na wielkości plików. To ci powinno wyjaśnić który jest skompresowany, a które nie.
Na obu kartach masz te plamy? Jeśli tak, to wtedy nie karta. Jeśli przy kompresowaniu się pojawia - to coś z oprogramowaniem body. Jak nie pomoże wymiana softu to serwis.
Swoją drogą - watek na pare stron,a ty możesz sprawdzić sam co jest przyczyną robiąc kilkanaście zdjęć.

Napisz jakie były przyczyny jak już to wyjaśnisz.

rafi127
21-08-2008, 13:55
popatrz na wielkości plików. To ci powinno wyjaśnić który jest skompresowany, a które nie.
Na obu kartach masz te plamy? Jeśli tak, to wtedy nie karta. Jeśli przy kompresowaniu się pojawia - to coś z oprogramowaniem body. Jak nie pomoże wymiana softu to serwis.
Swoją drogą - watek na pare stron,a ty możesz sprawdzić sam co jest przyczyną robiąc kilkanaście zdjęć.

Napisz jakie były przyczyny jak już to wyjaśnisz.

Chyaba cos podczas kompresji się dzieje. Zaraz pozwole sobie wysłać Tobie 4 nefy 2 z kompresją, 2 bez. Oceń sam. Ja nie widzę nic niepokojącego na tych bez kompresji. Proszę nie ocniać jakości zdjęć :) są zrobione byle jak z uwzglednieniem stytuacji które powodują tego typu anomalie. Choć dodam że kaleczą strasznie rzemiosło. Tak to jest jak chodzi się o kulach z połamana kostka i nie ma się cierpliwości stac w upale na balkonie :).

Na tych z kompresja widać małe plamki szczególnie w miejsach gdzie listki, galazki przysłaniaja niebo i jasne tło.

@ z NEFami wysłany do Jacek_Z

Jacek_Z
22-08-2008, 00:29
Na plikach z kompresją masz plamki, na identycznych bez kompresji - plamek brak. Czyli to wina kompresji.
Wymień soft na nowszy i zobacz, czy to poprawiło sytuacje. Jeśli nie - serwis.

rafi127
22-08-2008, 10:52
Na plikach z kompresją masz plamki, na identycznych bez kompresji - plamek brak. Czyli to wina kompresji.
Wymień soft na nowszy i zobacz, czy to poprawiło sytuacje. Jeśli nie - serwis.

OK - fajnie że juz cos wiadomo. Powiedz mi proszę czy zmieniając soft w puszce tracę ustawienia własne?

Jacek_Z
22-08-2008, 12:45
nie wiem jakie z ustawień są zerowane po aktualizacji, a jakie nie. Ale wg mnie to żaden problem - pamiętasz co zmieniałeś, zrób to ponownie. Po drugie - coś tam można wyeksportować na kartę CF i potem znowu wczytać. Nie wiem dokładnie co - kłania się instrukcja, a ja nie mam tego body.

rafi127
22-08-2008, 12:56
nie wiem jakie z ustawień są zerowane po aktualizacji, a jakie nie. Ale wg mnie to żaden problem - pamiętasz co zmieniałeś, zrób to ponownie. Po drugie - coś tam można wyeksportować na kartę CF i potem znowu wczytać. Nie wiem dokładnie co - kłania się instrukcja, a ja nie mam tego body.

Dziekuję za pomoc :).