Zobacz pełną wersję : d60 - czujnik oka -usterka ?
ostatnio zauważyłem że jak pada ostre słońce na czujnik oka w d60 gaśnie mi wyświetlacz lub gasnie i zapala się tak pare razy dzieje się to podczas ustawiania parametrów ekspozycji bo podczas oglądania zdjęcia na wyświetlaczu jest ok czy to jest usterka czujnika czy tak ma być
...w moim d60 takiego problemu nie bylo na ostrym sloncu... hmmm...
slav1973
11-08-2008, 09:04
U mnie jest podobnie. Kilka takich problemów było zgłaszanych też na forum dpreview.com. Ktoś podobno oddawał nawet do serwisu, żeby skalibrować czujnik. Niestety nie pamiętam czy to pomogło.
EDIT: Odnalazałem post http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=27968992. Kalibacja w serwisie pomogła i trwała ok 20min.
no właśnie sam sie zastanawiam czy nie wysłać do serwisu bo mnie to z deka zaczyna wnerwiać
slav1973
11-08-2008, 09:37
Mnie też ten czujnik denerwował, więc go wyłaczyłem. I dla mnie jest teraz ok. Pewnie jak bedę po drodze mijał serwis to zajdę i się spytam, ale nie mam presji, bo brak automatycznego wyłaczania monitora mi nie przeszkadza.
Natomiast jeśli ty z tego korzystasz i wiesz, że w najabliższym czasie nie będziesz aparatu używał, to myślę ż,e warto go wysłąć na kaliabrację - ale przedtem dobrze jest się upewnić w serwisie, czy rzeczywiście zrobią to od ręki.
tylko jest mały problem bo ja jestem w krakowie a serwis w warszawie ale zadzwonie i sie zorientuje
Witam wszystkich!
Właśnie spotkałem się z tym samym problemem, mianowicie na świetle słonecznym przygasa mi wyświetlacz.
Mam pytanie do slav 1973 jak można wyłączyć czujnik oka w D60
Z góry dzięki.
Witam wszystkich!
Właśnie spotkałem się z tym samym problemem, mianowicie na świetle słonecznym przygasa mi wyświetlacz.
Mam pytanie do slav 1973 jak można wyłączyć czujnik oka w D60
Z góry dzięki.
czytając instrukcje
slav1973
25-08-2008, 10:30
Zakładka SETUP MENU [USTAWIENIA] , pozycja SHOOTING INFO AUTO OFF [Autom. wył. info. o zdj.] - trzeba ustawić na OFF [Wyłączone]
heh, jakos 4 miesiace temu przerabialem to samo:). Telefon do serwisu na postepu upewnil mnie, ze to normalne. Tak ma byc i nie jest to nic nienormalnego.
Jacenty Z.
26-08-2008, 21:15
Wg niedawnej recenzji Nikona D60 w "Digital Foto Video" to normalny urok tego aparatu: sam też odczuwam podobne dokuczliwości, i podobno jest to związane nie ze słońcem, lecz z tym, że czujnik głupieje przy dość silnym wietrze.
Jakieś dwa lata temu słyszałem makabryczną historię o niemiłosiernie długich terminach napraw w serwisie Nikona na Postępu (nawet dla ludzi, którzy żyją z robienia zdjęć) - jednak za jej autentyczność nie ręczę, jak również mam nadzieję, że się zmieniło. Ale skoro ten typ tak ma, to nie ma mowy o usterce ;-)
Dzięki za odpowiedź!
Jak to normalny urok tego aparatu to po co w ogóle montowali te czujniki jak teraz jedynym rozwiązanie jest jego wyłączenie.
Może da się jednak jakoś to ustawić oczywiście nie samemu. W końcu jest to funkcja za którą musieliśmy zapłacić jako kolejne „ulepszenie” D60 nad poprzednikami. I skoro istnieją modele bez tej usterki to czego ja mam mieć inaczej :) kolejny dowód na to że powinni to naprawiać. (osobiście to mi to zwisa funkcja której mogło by nie być, ale skoro już coś jest to lubię jak działa poprawnie.)
Pozdrawiam.