Zobacz pełną wersję : Licznik w D300
Witam
Czy liczba 13500 w pozycji Licznik Migawki świadczy o dużym wyekspoatowaniu puszki D300? Czy jest to wartośc do przyjęcia?
Jeśli Ci to jakoś pomoże to mój po 4 miesiącach ma prawie 20,000. A migawka jest obliczona na 150,000 cykli. Podobno ;-)
To jest raczej mała wartość.
Pozdr
zależy od eksploatacji i warunków ale przjmując "normalną" eksploatację oraz zwracanie uwagi na sprzęt to do 5 tys klapnięć sprzęt tej klasy można określić jako stan "sklepowy", do 10 tyś jako "wyjęty z pudełka", do 20 tyś jako "kilku miesięczny" a wyżej to już trudno opisać :> ogólnie tej klasy powinien bez najmniejszego problemu wytrzymać 100 tyś klapnięć a i 150 nie jest ogromnym wyzwaniem [zakładając że dbamy o sprzęt i nie wkładamy paluchów gdzie nie trzeba].
sprocket
11-08-2008, 04:23
Moim zdaniem wyeksploatowanie puszki nie mozna mierzyc tylko iloscia zrobionych klatek ale takze wiekiem sprzetu, sam posiadam D200 1,5 roku ktory jest dosc czesto używany a mam tylko 5,5 tys klatek na liczniku.
Prawie kazde zdjecie ogladam dlugo na wyswietlaczu i zdarza sie czesto nawet po kilka razy (analizy, powiekszanie,doszukiwanie sie szczegolow) co z tego ze bede mial zdrowa migawke jak klawisze powypadaja a o gumie nawet nie wspomne :)
To trochę jak z samochodami. stan na liczniku to jedno, ogólna kondycja drugie. Przy rozsądnym foceniu i dbaniu o sprzęt powinien działa cbezawaryjnie długie lata.
Jak sprzedawałem 2 letniego d 70s miał on na liczniku około 36 000 fotek ale dalej chodził jak nówka i przyciski były w dobrym stanie.
D 300 zrobione mam narazie 1960 fotek, sprzęcik mam raptem koło miesiąca i stan jak z pudełka.
Na marginesie taka opowiastka. Znajomy fotograf sprzedawał kiedyś Canona 10D znajomej ktora przesiadała sie z analoga minolty na cyfre Canona - to sprzęt był w stanie jak z pudełka. Nie wiem ile miał na liczniku ale nie mało, bo znajomy focił macro a tu wiadomo wiele prób jest by efekt był optymalny. w każdym razie aparat działa i wygladał tak, że jakby podmienic z wystawy sklepowej to nikt by nie zauważył różnicy. Natomiast ten sam aparat po 2 latach uzytkowania przez znajoma wyglada jak weteran Pustynnej Burzy- tu zadrapanie, tam rysa i zdarty lakier aż widac magnezowy szkielet. Sprzęt działa rzecz jasna dalej oki ale wygląd zewnętrzny to juz insza sprawa. Gdyby go teraz znajomy zobaczył nie uwierzyłby że to jego dawny aparat ;))
Słowem sa użytkownicy i użytkownicy ;)
(...) co z tego ze bede mial zdrowa migawke jak klawisze powypadaja a o gumie nawet nie wspomne :)
UWAGA! Nie kupować sprzętu od sprocketa! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Art
UWAGA! Nie kupować sprzętu od sprocketa! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Art
chyba, że gumki i guziki dorzuci gratis:lol: