PDA

Zobacz pełną wersję : BKT a NIkon D80

moloko
09-08-2008, 11:17
mam mały problem... od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Nikona D80, swego czasu zacząłem "bawić" się w zdjęcia HDR, wcześniej posiadałem kompakt Kodaka P712, wszystko było pięknie i ładnie do momentu kiedy spróbowałem to z Nikusiem, straciłem już całą cierpliwość, przy ustawieniach BKT aparat robi tylko dwie foty i to w niezbyt "odległych" tonacjach naświetlenia, nie wiem o co chodzi, bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam wszystkich użytkowników

misieek
09-08-2008, 11:31
Przycisk BKT + pomocnicze kółeczko :) ustawiasz jak ma robić...

moloko
09-08-2008, 11:33
niby tak, o tym dobrze wiem, natomiast aparat i tak robi tylko dwa zdjecia

.piksel
09-08-2008, 11:57
A na wyświetlaczu widzisz, że masz wybrane trzy zdjęcia w breaketingu? Może kręcisz kółkiem w lewo i wybierasz opcję dwóch zdjęć.
Ja myślałem, że po naciśnięciu migawki aparat zrobi sam kolejne zdjęcia - tak jak miałem kiedyś w fuji s7000 - a tu muszę trzymać ją cały czas wciśniętą.

slawczyk
09-08-2008, 12:22
Ja myślałem, że po naciśnięciu migawki aparat zrobi sam kolejne zdjęcia - tak jak miałem kiedyś w fuji s7000 - a tu muszę trzymać ją cały czas wciśniętą.

Jak to mówią - Co kraj, to obyczaj.. :)

Wciskasz BKT kręcisz raz w prawo i masz 3 klatki. Przytrzymując spust migawki robi zdjęcia. Robiąc pojedyncze zdjęcia (nie przytrzymując spustu po 1. klatce) następne zdjęcie robi Ci w ciemniejszej ev, a kolejne w jaśniejszej. Następna seria wygląda tak samo do póki nie wyłączysz BKT. Kręcąc w lewo przy wciśniętym BKT wybierasz opcję 2-óch klatek.
Prościej nie potrafię... ;)

Pozdro!!

.piksel
09-08-2008, 12:39
Jak to mówią - Co kraj, to obyczaj.. :)

Nie da się ukryć :)
Tylko na początku się zdziwiłem, że trzeba trzymać spust, ale już jestem przywyczajony. Chciałem zasugerować Moloko, że może za szybko go puszcza.

Pozdrowienia

moloko
09-08-2008, 12:43
dzięki wszystkim - działa, trzeba przytrzymać spust
pozdrawiam

slawczyk
09-08-2008, 12:52
.Piksel - heheh.. :) Moim zdaniem, to troche lepiej, że nie leci od razu seria, bo w razie czego to można wykadrować jeszcze sobie. a jak chcesz serię, to trzymasz i już. W końcu to nie taki straszny wysiłek... :)

.piksel
09-08-2008, 13:01
Wcale się nie kłócę, że to wysiłek. Przeszkadza mi to tylko kiedy używam pilota, dla mnie wygodniejsze by było jedno jego przyciśnięcie i od razu trzy zdjęcia. Robiąc zdjęcia używając spustu nie narzekam na takie rozwiązanie.
Chyba EOT :)
Pozdrawiam

daniekk750
10-08-2008, 16:16
witam mam pytanko? jak mozna zresetowac wszystkie ustawienia w nikonieD80?? bym byl wdzieczny za informacje

core
10-08-2008, 16:23
witam mam pytanko? jak mozna zresetowac wszystkie ustawienia w nikonieD80?? bym byl wdzieczny za informacje

instrukcja, strona 44 i 86

Tofifik
10-08-2008, 23:26
co do nieszczęsnego braketingu w d80 to lepiej jest wyłączyć wszelkie odszumiania bo braketing potrafi być na tyle wolny ze do hdr'a sie potem nie spasuje.

aries.mehehe
10-08-2008, 23:29
Czy umknęła mi informacja (tu w wątku), że trzeba włączyć tryb seryjny i wówczas trzymać spust? Z tego co widzę nikt nie napisał o trybie seryjnym, a w trybie pojedynczych zdjęć można sobie spust trzymać, trzymać, trzymać...

PS. Do BKT najlepiej ustawić MF i WB wybrać na stałe jakiś...

core
10-08-2008, 23:34
Czy umknęła mi informacja (tu w wątku), że trzeba włączyć tryb seryjny i wówczas trzymać spust? Z tego co widzę nikt nie napisał o trybie seryjnym, a w trybie pojedynczych zdjęć można sobie spust trzymać, trzymać, trzymać...

a no trzeba ;)

aries.mehehe
11-08-2008, 00:36
a no trzeba ;)
A no właśnie wiem, ale ktoś tu napisał, że tylko spust trzyma i aż z ciekawości sprawdziłem w D80 czy jest inaczej niż w D50 (na D50 się wychowałem, D80 mam od niedawna).

victor7577
11-08-2008, 15:42
no właśnie ja mam czasami problem zeby zrobic 3 zdjęcia w takiej samej pozycji.. Jakie macie sposoby na to? Statyw i coś jeszcze czy jak?

GGrzegorz
11-08-2008, 22:30
Hm, o jakichś dziwnych kombinacjach z BKT tu czytam, tymczasem w D80 jest to proste jak... no, proste ;)
W menu ustawień osobistych (poz. 14) należy wpierw wybrać kolejność bracketingu (-/0/+).
Potem już z górki:
BKT + kółko tylne (kciuk) - na prawo od OF jest 3F (3 klatki)
BKT + kółko przednie - wybór skoku EV

W trybie zdjęć pojedynczych, zgodnie z logiką robi się 3 kliki i 3 ujęcia i zaczynamy zabawę od poczatku. Jeśli to ma być seria, to wystarczy przełączyć na zdjęcia seryjne - przytrzymanie spustu powoduje wystrzelenie trzech klatek i aparat się zatrzymuje.

Co do HDR - IMHO najlepsze efekty uzyskuje się z pominięciem "sprzętowego" bracketingu, +/-2EV (nawet z wyciągnięciem dodatkowych EV z RAW) może zwyczajnie nie starczyć.

.piksel
11-08-2008, 22:50
Hm, o jakichś dziwnych kombinacjach z BKT tu czytam

O jakich dziwnych kombinacjach przeczytałeś? Ze zrozumieniem czytaj ;)

GGrzegorz
12-08-2008, 13:05
O jakich dziwnych kombinacjach przeczytałeś? Ze zrozumieniem czytaj ;)

Hm, Przeczytałem "Tylko na początku się zdziwiłem, że trzeba trzymać spust, ale już jestem przywyczajony. Chciałem zasugerować Moloko, że może za szybko go puszcza" i się zdziwiłem - o jakie przytrzymawanie spustu Ci chodzi? W trybie zdjęć pojedynczych przy uruchomionym BKT wyzwalasz tyle razy migawkę ile sobie ustawiłeś (2 lub 3 klatki) i to wsio, system robi 3 (lub 2) różne ekspozycje.
Twoje słowa zrozumiałem tak: "jak puszczę spust, to BKT mi się wyłączy". Pisz jaśniej ;)

.piksel
12-08-2008, 13:22
Hm, Przeczytałem "Tylko na początku się zdziwiłem, że trzeba trzymać spust, ale już jestem przywyczajony.

Pisałem, że wcześniej używałem innego aparatu, tam jedno wciśnięcie = trzy zdjęcia, stąd moje początkowe zdziwienie.

o jakie przytrzymawanie spustu Ci chodzi? W trybie zdjęć pojedynczych przy uruchomionym BKT wyzwalasz tyle razy migawkę ile sobie ustawiłeś (2 lub 3 klatki) i to wsio, system robi 3 (lub 2) różne ekspozycje.

Chodziło o przytrzymywanie spustu w trybie zdjęć seryjnych.

Twoje słowa zrozumiałem tak: "jak puszczę spust, to BKT mi się wyłączy". Pisz jaśniej ;)

Czyli źle zrozumiałeś :P

Dajmy już spokój, Moloko podziękował, już trzyma spust w trybie zdjęć seryjnych i brecketing pięknie działa ;)

Pozdrawiam

brun
12-08-2008, 13:24
dwie zielone kropki wciskasz i chwile trzeba przytrzymać

aries.mehehe
13-08-2008, 00:23
dwie zielone kropki wciskasz i chwile trzeba przytrzymać

I właśnie dla takich postów z off-topem ktoś wymyślił cytowanie... Teraz ktoś przeczyta wątek od połowy i pomyśli, że tak się uruchamia BKT.